Internet w Hot Spotach na X50v

• 13 Odpowiedzi
  • 2759 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ploom

• 37
« dnia: Październik 16, 2005, 22:31:26 »
Witam wszystkich

Mam nadzieję, że moje pytanie będzie bardzo proste. Wygląda na to, że w temacie wifi jestem kompletnie zieloniutki bo za cholerkę nie mogę dostać się do sieci, tam gdzie ta sieć jest dostępna. Odplam WLAN Utility; z górnego paska pojawiają mi się od razu dostępne połaczenia; na górze, tuż obok regulacji głośności, pojawia się charakterystyczna, pulsująca ikonka anteny; wybieram dostępne sieci, status - connected - i wszystko siuper - tylko, że po odpaleniu IE, system chce się połączyć via GPRS (bo taki mam istotnie ustawione) i nie wykorzystuje WLAN. Myślałem, że system automatycznie "kuma", że jest on-line ale wygląda na to, że trzeba coś ustawić. Nie wiem jak ustawić to w "connections" ani za pomocą Odyssey Client - szukałem na forum ale widocznie nie dość mi to wyszło :) - Będę wdzięczny za krótkie info - jak się w końcu dostac do neta za pośrednictwem WIFI.

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 16, 2005, 23:37:20 »
Jesli jestes faktycznie online, czyli podlaczony do darmowego punktu dostepowego, ktory nie jest w zaden sposob zabezpieczony i sila sygnalu jest odpowiednia to palmtop nie powinien wybierac polaczenia GPRS. Ale nic nie napisales na temat tego hotspota...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2005, 23:07:51 »
Mam chyba podobny problem... Bylem dzisaj w traffiku i prubuwalm sie podlaczyc do netu... i nic.... [traffick darmowy hotspot] Prubwalem sie podlaczyc ale mam router tak ustawiony ze strach patrzeć jest nie zniezniszczalny... No ale traffik? Czy ktos moze wie co i jak od poczatku do konca lopatologicznie wytlumaczyc. mam model x50v od dwuch dni...

*

Offline Goffero

• 10
  • Sprzęt: Dell Axim X50v/WM6.1 VoIP/microSD 4GB Kingston class 4/PENTAGRAM P3104
Odp: Internet w Hot Spotach na X50v
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 16, 2009, 12:05:13 »
Witam,
Też mam taki problem. Łącze się z hotspotem na Dellu x50v z WM6.1 klikam na Dell WLAN utility, włączam sieć, w ustawieniach wybieram hotspota klikam łączenie, po chwili jest connected.
I tu jest problem włączam Internet Explorer, wpisuje stronę po chwili na dole pisze łączenie a potem pobieranie i się pobiera dłuższą chwile, po czym wyskakuje komunikat, że strony nie znalezino.

Przez kabel USB za pomocą programu ActiveSync działa Internet Explorer, Google maps, czy opera. W czasie łączenia w trzech sieciach niezabezpieczonych problem jest ten sam.  Łączy, jest connected , ale przy włączania stron zatrzymuje się na locating i po chwili wyskakuje komunikat mniej więcej not found page a w operze mniej więcej not found remote Server.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 15:31:27 wysłana przez Goffero »

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 16, 2009, 12:06:13 »
Wow, to chyba nowy rekord odgrzanego watku..  :P
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2009, 16:01:45 »
To były te czasy kiedy Jakub odpisywał każdemu przeważnie w czasie do 10min :P
Are you shpongled?

*

Offline Goffero

• 10
  • Sprzęt: Dell Axim X50v/WM6.1 VoIP/microSD 4GB Kingston class 4/PENTAGRAM P3104
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:08:32 »
W ramach dalszych wyjaśnień, powiem że próbowałem także połączyć się przez wi-fi w laptopie. Problem wyglądał tak samo. Na parę sieci niezabezpieczonych na rynku w Wieruszowie wszystkie przejawiały ten sam problem. Mam status połączony w laptopie, ale strony nie mogę otworzyć. Pokazuje brak szyfrowania i sieci niezabezpieczone. Dodam, że korzystam na laptopie nieraz z wi-fi łącząc się w Wrocławiu na uczelniach i na rynku w Pasażu Grunwaldzkim i nigdy nie miałem takiego problemu. Poza tym sygnał jest 5/5 znakomity.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:23:57 »
no to skoro to samo jest na laptopie i na PDA to chyba sam widzisz że problem nie leży w ustawieniach palmtopa tylko jest związany z siecią
musisz pamiętać że
- to że nie ma szyfrowania to nie znaczy że sieć nie jest zabezpieczona w inny sposób
- sieć może wymagać skonfigurowania - choćby wpisania ręcznie ip lub dnsów, ale skąd tu na forum możemy wiedzieć czego?
- nigdzie nie jest powiedziane że sieć musi udostępniać internet

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:29:07 »
za starych dobrych czasów po podłączeniu do nowej sieci WIFI należało wskazać czy ma ona łączyć z firmą czy z internetem (work/internet) i może tu jest jakaś przyczyna oprócz tego to co napisal Kapitan Pazur

*

Offline Goffero

• 10
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2009, 17:23:07 »
Sieć na której głównie próbowałem, to całkiem nowo zakładany 2 latni HotSpot Wieruszow z standardem 802.11b. W kwestii skonfigurowania nie znalazłem żadnych informacji na stronie powiatowej, nazwa zobowiązuje do dostarczania netu za free. Z zabezpieczeń do głowy przychodzi mi tylko obowiązek zalogowania się, ale w takim razie zazwyczaj sieć sama przerzucała na stronę logowania.
Poza tym Dell x50v łączy się z sieciami, wniosek Wi-Fi działa. Ale problem dotyczący tego wątku nadal nie rozwiązany:]
Zaznaczałem, opcje z Internetem.

Ok, myślę, że doszliśmy do tego, że można zasugerować w kwestii konkretnego hot spota, z uwagi na to, że problem zapewne jest natury ustawień samej sieci, np.w moim przypadku.
Wypadało by załatwić kontakt do administratora sieci i spróbować załatwiać to już bezpośrednio z nim.

Na razie temat hot spotów jest dla mnie zamknięty do czasu aż skorzystam z innych kiedyś…:]
Wi-fi w Dellu x50v przetestowałem. Działa.

Pozdrawiam,
I dziękuje za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 17:50:19 wysłana przez Goffero »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2009, 17:41:41 »
ok, ale jakiego rozwiązania oczekujesz jeśli problem dotyczy jakiegoś konkretnego hotspota?

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2010, 23:49:50 »
Kapitan Pazur - dobrze powiedziane, aczkolwiek nie do końca, bo skoro jest "Free Wi-Fi" i widzę ze kolo się loguje i sobie hakuje tzn , że jednak coś system Dell'a szwankuje...i tak samo kolega potwierdził, ze logował się do hotspotu(fakt ze nie podał jakiego, ale kogo to), wiec z góry zakładamy ze publicznego(bo w PL 90% tego hasła zawiera się w dostępie do sieci publicznych ogolono dostępnych, czytaj kafejki, bary, centra).

Ahmed - dziś to przerabiałem i mogę powiedzieć, że też mi system ześwirował...czyli wychodzi że co jest nie tak z Wireless w Palmie.
Może ciepło, może karta musi być rozgrzana  :mysli: nie wiem, nie wiem jak wpływa bateria oraz co ma kto poustawiane, myślę nad tym i przeglądam forum...

Goffero - Mam X50V, nówkę, nawet nie wiedziałem, że mam system, exela, worda...a jednak, czytam o problemach z CF - a ja wsadziłem CF'ke 4GiB i śmiga, ale z netem miałem problem który opisujesz...
Pytanie jakie macie szyfrowanie ja mam typ WPA2 i szyfrowanie AES, przez 3h nie mogłem nic zrobić, palm myślał i myślał, w końcu ustawiłem na Ad-Hock, połączył się..i też nic.
tylko problem z tym,że czekam na ładowarkę 2A(mpery), wiec pobawić się będę mógł jak dojedzie ładowarka, na kablu usb choć się bateria naładowała do 47% w 4h, nie wytrzymała moja ciekawość palma i działania no i siedziałem ze 3h, bateria spadła do 11%, teraz ładuje się od 4h ponownie i jest tylko 17%...więc nici z przemyśleń i chęci ich zastosowania...
A tak ogólnie przeglądając posty to nikt nie pisze ze V'ka ma możliwość zmiany częstotliwości pracy CPU i wygląda to tak  jak by niektórzy nawet nie wiedzieli :)

Także myślę, że to nie kwestia hotspotu ale softu, sterowników oraz ustawień.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 22, 2010, 03:58:13 »
ja mam typ WPA2 i szyfrowanie AES

podstawowa sprawa, czy WPA2/AES jest obsługiwane w romie który masz w Aximie?
wiele osób robi taki błąd że ustawiają na routerze mocne zabezpieczenia a potem dziwią się że starsze urządzenia nie potrafią się połączyć

*

Offline Goffero

• 10
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2010, 11:39:47 »
Ja ustawiłem sobie prace procesora na max. Teraz mam ponad 6 miesięczne doświadczenie z użytkowaniem palmtopa jako GPS jestem z niego zadowolony.Nie posiadałem więcej palmtopów ale filmy, czy internet działają mi ‘normalnie’. Palmtop głównie służy mi jako nawigacja. Ale mam parę uwag.
1.   Zamulanie: Potrafi nagle zamulać 5 minut (przy opcji pracy procka na max), ale gdzieś czytałem że zwalnia zasoby i w innych systemach na tym palmtopie trwało to nawet 30minut. Irytuje mnie to troche.
2.   Internet: na palmtopie generalnie działa nie było problemów u mnie na routerach z wi-fi domowych z szyfrowaniem danych WPA. Sieci zawsze były otwarte. Z tym hot-spotem podobno trzeba było wpisać ręcznie adres i tam się dopiero zalogować, ale nie wnikam w to.
3.   Baterie: Kupiłem dodatkową baterie na allegro tanio:] niby dwa razy większą od oryginału i jak korzystam z GPS to wyciągają nieco więcej 1h10min i 1h20min, do tego zewnętrzny odbiornik GPS.
Ogólnie wychodzie z założenie ze to palmtop i nie można od niego za wiele wymagać.