Dell x50v a x51v kilka pytań???

• 11 Odpowiedzi
  • 1441 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 20, 2006, 12:54:31 »
Witam
Jestem nowym użytkownikiem.A raczej planującym zakup.
Wiem że już pojawił się taki temat na forum.Jednak nie ma odpowiedzi na moje pytania dlatego założyłem nowy.

Planuje zakup jednego z wymienionych w temacie.Tylko nie wiem co lepsze.
Co prawda ciężko już dostać nowego x50v z WM2003SE - są ale używane.
Natomiast po wypowiedzich jakie są na forum x51v - psuje go strasznie ten WM5.

Moje pytanie to czy można skasować WM5 w x51v i zainstalować WM2003SE.
CZy jest taka możliwość i skąd wogóle wziąć ten system?
CZy x51v jest naprawde dużo gorszy od x50v?

Kolejne pytanie gdzie najlepiej zakupić czy sciągnać z USA - czy może wypatrywać oferty na Allegro a może giełda.

Wiem że pytania są dość tędencyjne dla wielu z was. Ja jednak chciałbym być zadowolony ze swojego PDA jaki zakupie.

pozdrawiam
Michael-s

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Re: Dell x50v a x51v kilka pytań???
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2006, 13:07:19 »
Cytat: "michael-s"

nie, nie można. Nigdy nie powstał WM2003SE pod x51v. No i pamiętaj, że x51v nie ma bateryjki podtrzymującej, więc każda wymiana baterii równałaby się wyczyszczeniu pamięci x51v.

Moim zdaniem nie. ROM A12 poprawił troszkę szybkość działania tego Axima. Największy minus WM5.0 to ilość miejsca która zajmuje w RAM-ie. To "dzięki" niemu x51v ma wolnego ok. 31 MB RAM, a x50v aż czterdzieści parę. Choć wolny RAM w x50v zmniejsza się wraz z zainstalowaniem każdego nowego pluginu i części programów (czego nie ma w x51v), to nie zmienia faktu, że i tak RAM-u pozostaje więcej do dyspozycji. Dzięki temu można na x50v odpalić Quake'a 3, a na x51v już nie.

W codziennej pracy z WM 5.0 nie dostrzegam jego wielkich wad, o których piszą czasem użytkownicy x50v. Ma za to kilka (niestety niewiele) zalet. No i Dell nie suportuje już x50v, więc o wszelkich poprawkach możesz zapomnieć.

Jednym slowem - wybierz to co Ci bardziej pasuje. Z obu modeli będziesz jednakowo zadowolony, bo minusy w jednym sa wynagradzane plusami w drugim.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2006, 13:32:03 »
x51v nie ma bateryjki podtrzymującej, więc każda wymiana baterii równałaby się wyczyszczeniu pamięci x51v.

Czym to się objawia tzn co zostanie skasowane?Tzn ze za kzdym razem jak zmienie baterie np  na druga naladowana to znikna programy ktore zainstalowalem?

Największy minus WM5.0 to ilość miejsca która zajmuje w RAM-ie. To "dzięki" niemu x51v ma wolnego ok. 31 MB RAM, a x50v aż czterdzieści parę. Choć wolny RAM w x50v zmniejsza się wraz z zainstalowaniem każdego nowego pluginu i części programów (czego nie ma w x51v)

Czy to oznacza ze programy moga byc zainstalowane na karcie - bo na RAM - instalujemy system czy cos jeszcze ....?A na co zostaje Rom

Pewnie to i tak nie ostatnie nurtujące mnie pytania.Ale i tak wielkie dzieki.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2006, 13:33:52 »
x51v nie ma bateryjki podtrzymującej, więc każda wymiana baterii równałaby się wyczyszczeniu pamięci x51v.

Czym to się objawia tzn co zostanie skasowane?Tzn ze za kzdym razem jak zmienie baterie np  na druga naladowana to znikna programy ktore zainstalowalem?

Największy minus WM5.0 to ilość miejsca która zajmuje w RAM-ie. To "dzięki" niemu x51v ma wolnego ok. 31 MB RAM, a x50v aż czterdzieści parę. Choć wolny RAM w x50v zmniejsza się wraz z zainstalowaniem każdego nowego pluginu i części programów (czego nie ma w x51v)

Czy to oznacza ze programy moga byc zainstalowane na karcie - bo na RAM - instalujemy system czy cos jeszcze ....?A na co zostaje Rom

Pewnie to i tak nie ostatnie nurtujące mnie pytania.Ale i tak wielkie dzieki.

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2006, 13:34:59 »

Nie, jedynie zamykają się te, które miałeś uruchomione. Ale gdybyś zainstalował WM2003SE, to właśnie wszystko by się kasowało.

RAM służy jak w normalnym komputerze do trzymania informacji uruchomionych programów. ROM to taki dysk twardy.

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2006, 14:40:50 »
Czesc co do supportowania X50V to czego brakuje romowi A05??
Ja widze ze robia poprawki do WM5.0 na 51 by choc troche poprawic -zblizyc dzialanie  systemu jaki ma 50... ]:>
Jedno jest pewne jezeli wyjdzie jakis rom na 50 pod system 2003SE to beda kosmetyczne zmiany niezauwazalne dla zwyklego smiertelnika.
------------------------------------------------------------------------------------
a i owszem jest system WM5.0 na DELLA X50V i mozna sie pokusic o zainstalowanie /sam posiadam taka wersje org./ ale po co ?? by zrobic lepiej czy gorzej ?
jedno jest pewne wm5.0 w tej chwili jest gorszym systemem od 2003se bo ma mniej programow , emulatorow , gier , itp...

*

Offline darekz

• **
  • 100
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2006, 05:52:27 »
Witam
Jestem nowym użytkownikiem.A raczej planującym zakup.
Wiem że już pojawił się taki temat na forum.Jednak nie ma odpowiedzi na moje pytania dlatego założyłem nowy.

Planuje zakup jednego z wymienionych w temacie.Tylko nie wiem co lepsze.
Co prawda ciężko już dostać nowego x50v z WM2003SE - są ale używane.
Natomiast po wypowiedzich jakie są na forum x51v - psuje go strasznie ten WM5.

CZy jest taka możliwość i skąd wogóle wziąć ten system?

Kolejne pytanie gdzie najlepiej zakupić czy sciągnać z USA - czy może wypatrywać oferty na Allegro a może giełda.

Wiem że pytania są dość tędencyjne dla wielu z was. Ja jednak chciałbym być zadowolony ze swojego PDA jaki zakupie.

pozdrawiam
Michael-s

posiadam x50v z 2003se i chodzi to od poltora roku wysmienicie
x51v _windows 2003se - to sie nie da zrobic
co do zakupu to w zaleznosci jak dlugo chcesz  "trzymac" nowego axa
jezeli okolo roku to prawdopodobnie mozesz znalezc x50v za bardzo dobra cene, jezeli dluzej to chyba x51v -wm5 to juz teraz terazniejszosc, 2003se odchodzi do lamusa, i moze w koncu dell (microsoft?) dopracuje system na tyle ze pda bedzie chodzilo poprawnie. Jeden z uzytkownikow napisal ze rom A12 poprawil stabilnosc uzadzenia, ale poczytaj na aximsite.com ze niestety powalil niektore aximy (prawdopodabna przyczyna jest to ze wystepuje kilka "hardware revision" i  niektore wersje sprzetowe padaja po "firmware update"-dell wymienia je na gwarancji

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2006, 20:48:01 »
a na pewno nie da sie wlaczyc quake 3 na x51v i czy inne gry dostepne na x51v to rekompensuja?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2006, 21:30:33 »
Ja powiem tak - mam Axima X51v już od dawna i wgrany ROM A12. Powiem tyle - nie ma się na co skarżyć. To, że nie ma softu to bullshit, 80% programów z WM 2003SE działa, w tym emulatory. A te najpopularniejsze mają już swoje odpowiedniki dla WM 5. Nie znalazlem przydatnego programu, którego nie dałoby się zainstalować lub miałby problemy z działaniem. Przy X51v nie ma szans na hard reset przy braku energii, bo wszystko siedzi w ROMie. Swoją drogą instalacja programów w RAMie to głupota zleksza. Co do Quake 3 - pewnie nie wszystkich interesują takie gry, ja jednak chciałem pograć, ale gdy zobaczyłem na screenshotach, że ta gra jest w trybie pionowym to nawet nie zaśmiecałbym sobie miejsca nią. Chyba nikt normalny nie robi na komputerze Pivota, żeby pograć w Quake 3, bo to gra na poziome ekrany normalka. Ale autor portu musiał zrobić po swojemu... W dodatku przy włączeniu 4 botów podobno się tnie, więc gra nie warta świeczki. A wszystkie inne gry, które wykorzystują akcelerator chodzą na X51v, tylko nie Quake 3! W tym też genialny THPS2, który chodzi nawet lepiej niż na X50v (na niektórych w ogóle nie chodzi).
Może X50v ma więcej zasobów - ale do czego je wykorzystać, do jednej gry? Ja w moim X51v na czystym systemie mam 33 MB wolnego RAMu, wcale nie mniej, a teraz po zawaleniu go wodotryskami dalej mam 30MB wolnego i nie mam nawet czym tego zawalić, niczego więcej mi nie trzeba. A THPS2 wymaga tylko 28MB wolnego, więc zawsze chodzi. Wolny RAM przydaje się do odpalenia wiele programów naraz - robiłem test i chodzi świetnie gdy naraz włączona jest Opera, Resco Explorer, WMP, TCMP, Word i grałem jeszcze w Tomb Raidera (a mp3 leciały w tle). Świetna sprawa. Ogólnie nie neguję X50v, bo jest świetny, sam go chciałem kupić, ale X51v wcale nie jest zły, jakto niektórzy twierdzą. Pomijam już fakt, że WM5 obsługuje już lepiej normalnego Offica i zapisuje pliki Worda i Excela w normalnym formacie, a Internet Explorer zyskał na funkcjonalności. WM2003Se jest dużo lepszy moim zdaniem pod względem interfejsu i nawigacji, bo te softkeye w WM5 potrafią grać na nerwach, zamiast jednego kliknięcia w ikonkę lub menu, musimy szukać pozycji po różnych submenu itp. W dodatku zajmują dużo miejsca niepotrzebnie i system wygląda jak śmieszna komórka.
Dodam, że X50v przegania X51v w wydajności filmów o ok. 3% tylko, a oby dwa pockety są najlepsze pod względem multimediów. Bo sprzętowo praktycznie się nie różnią.
Jeszcze jedno - X51v lepiej obsługuje ekran VGA i ma teoretycznie 10 razy szybszy ROM niż X50v (ale w praktyce nie jest aż tak szybki). Ogólnie teraz rynek WM5 zaczyna się rozwijać i ja z wyboru X51v jestem zadowolony (choć już chciałem wcześniej zamawiać X50v). Szczerze to dla mnie wcale nie za duża różnica między tymi pocketami, mógłbym mieć równie dobrze X50v i nie narzekać. Ale X51v przynajmniej żyje dłużej, bo nie robi rezerwy na baterię. Nie można powiedzieć, że X51v jest lepszy niż X50v, albo odwrotnie. Przydałoby się mieć te kilka zalet X50v, ale znowu ten ma wady, których nie ma X51v. Wybór należy do Ciebie, X51v kupisz jeszcze nowego na gwarancji i masz jeszcze pewność supportu Della przez jakiś czas.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2006, 00:58:23 »
wtrace swoje 3 grosze:
* na wielki support Della wobec palmtopow nie liczylbym wogole. coraz wiecej producentow wycofuje sie z tego segmentu produktow. wlasnie Dell jest tego najlepszym przykladem. ile to juz lat minelo odkad na rynku pojawil sie x51v
*kwestia szybszego ROMu, RAMu, lepszej obslugi ekranu w modelu x51v - bla bla bla. mozesz ta kwestie pominac. dlaczego? niech mi ktos wskaze gdzie x51v udowadnia swoja wyzszosc wobec x50v /mowa o pierwotnych OSach/
*rzecz najwazniejsza - zastanow sie czy ciut dluzszy czas pracy, nowszy OS /ktorego jedyna zaleta jest praca w oparciu o ROM/ jest warte wydania dodatkowych 400zl
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline konoo

• 571
  • Ognia nie gaście,płonie, jak płonął zawsze
  • Sprzęt: Note 2,Motorola Xoom 3g,Motorola Defy (brick)
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:26:28 »
ja mysle ze warto moze nia az 400zl ale warto

Coraz wiecej softu wychodzi tylko pod WM5 chodz by nowy SKYPE

Coraz wiecej urzadzen i programow wspiera tylko menager BT MS (ktory jest w WM5)

Bedzie podobna sytuacjia jak bylo z 98
na poczatku producenci wydawali programy i gry pod 98 i xp a potem juz tylko XP

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 07, 2006, 15:39:56 »
Witam
THX za wszystkie opinie.Naprawde byly pomocne.Co do wyboru to wybralem x51v ale tylko dlatego ze byl dostepny w Wawie no na gwarancji.Niestety nie udalo mi sie znalesc x50v.

POzdrawiam wszystkich posiadaczy Della