Dell X5 pomysł na WiFi przez USB

• 6 Odpowiedzi
  • 1880 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dell X5 pomysł na WiFi przez USB
« dnia: Lipiec 25, 2010, 14:50:28 »
Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pomysł odnośnie WiFi do dell'a x5.

Używając tych rzeczy można by połączyć się z routerem i czy dell wykryje takie urządzonko podpięte w ten sposób?? Jeśli tak to podobnie można zrobić z odbiornikiem GPS.

Podpinamy kabelek do Della, podpinamy łącznik i następnie WiFi na USB.

I teraz pytanie, czy Dell wykryje tak urządzenie i czy nie będą konieczne jakieś sterowniki do tego??

Jeśli by się to udało to koszty zdobycia WiFi w axime x5 zmniejszyły by się o połowe.

(PS: Nigdy nie miałem pda więc to jest raczej pomysł wyłudzany znikąd)

Pozdrawiam!!!

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
  • Sprzęt: HD2 + Dell Axim x51v WM 6.5 E01 makuu +Ratoc CFU1U
Odp: Dell X5 pomysł na WiFi przez USB
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2010, 17:03:33 »
Po pierwsze żeby podłączyć cokolwiek pod usb musi być host a w tym modelu takowego niema.
Po drugie nawet jeśli twój pda posiadałby hosta to niemiałbyś sterowników do tej karty (z prostego powodu - nikt czegoś takiego nie robi pod windowsa mobile) jedyne co można podpiąć pod hosta usb w pda to mysz, klawiatura, pendrive etc.
Po trzecie kup sobie kartę SD z modułem wifi.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2010, 17:09:28 »
karta SD z modułem wifi także nie wyda - x5 nie ma gniazda SDIO tylko zwykłe SD i takiej karty nie zobaczy
conajwyżej karta wifi na CF zadziała

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2010, 19:05:17 »
Czyli lipa... karta na CF jest ciężko dostępna i pewnie jest warta więcej niż sam pda.
Najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana axima x5 na innego pda z wbudowanym już WiFi.

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
  • Sprzęt: HD2 + Dell Axim x51v WM 6.5 E01 makuu +Ratoc CFU1U
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2010, 09:07:09 »
karta SD z modułem wifi także nie wyda - x5 nie ma gniazda SDIO tylko zwykłe SD i takiej karty nie zobaczy
conajwyżej karta wifi na CF zadziała

No tak niedopatrzenie z mojej strony z ta karta SD.
Co do delli z wifi to x50/51(bez v) oraz x30 stoja teraz po dobrych cenach a jesli dolozysz ze 150-200 to kupisz x50v/x51v.

*

Offline kriss1190

• *
  • 67
  • Sprzęt: Dell axim x51(416MHz) x51v(624MHz) axim x50v (624)
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2010, 12:48:32 »
miałem taką kartę wifi na cf kupiłem za 60zł w wysyłką - zapomnij brak sterownika do axim-a męczyłem się łudzony informacja z zagranicznego forum o sterowniku napisanym przez jakiegoś fana axima , jak już znalazłem ten sterownik to podczas instalacji wywalało błędem

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2010, 14:28:37 »
To trafiłeś na jakiś dziwny model. Po moim starym x5 zostały mi 2 karty WiFi na CF - jedna oryginalna Della (jakiś Truemobile) i karta firmy Symbol. Z tego co pamiętam obie chodziły bez problemu na prędkości B i na WEP-ie. I obie miały sterowniki pod 2k3.