Dell Axim x5, Przeróbka HotSync USB na kabel Host USB

• 11 Odpowiedzi
  • 2635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dell Axim x5, Przeróbka HotSync USB na kabel Host USB
« dnia: Listopad 08, 2008, 13:08:02 »
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich bardzo serdzecznie.
Otóż kupiłem dzisiaj kabel hotsync do mojego axima x5 z myślą że mógłbym go przerobić ( myśle o zmianie końcówki USB z male na female) na kabelek Host USB. Wyczytałem gdzieś na necie w specyfikacji axima x5 że ma on hosta i mam taką nadzieje że uda mi się przerobić ten zwykły USB bo na ebayu nie mogłem znaleźć takiego kabla Hosta. Mam więc pytanie czy wystarczy zmienić tylko końcówke  USB z male ( oryginalna) na female.
Dziękuje za wszystkie porady.

Kubatek94

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Dell Axim x5, Przeróbka HotSync USB na kabel Host USB
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2008, 13:27:41 »
ale x5 nie ma hosta...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2008, 13:46:58 »
Witam!  B)
Skoro x5 nie ma hosta to jak dzialaja urzadzenia na slocie CF?
Bo np. kiedy podlaczasz karte WiFi do CF to ja wykrywa i dziala.
Ale przecierz karta wifi na CF tez jest tylko klientem wiec axim chyba musi miec host zeby podlaczyc do niego jakiekolwiek urzadzenie? Zastanawiam sie jeszcze czy jest jakis sposob na podlaczenie kabla USB female do jakies karty CF, przylutowania odpowiednich pinow i zrobic z tego adaptor CF -> USB :-|. Widzialem ze sa takie na internecie ale sa troche drogie jak dla mnie.
Pzdr
Kubatek94

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2008, 14:00:18 »
to o czym piszesz to host usb na CF, ale taka karta jest dużo bardziej skomplikowana niż polutowane piny

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2008, 17:32:51 »
Witam!
Zapytałem się jeszcze dziś mojego pana od elektroniki właśnie o to samo pytanie "czy można podłączyć port USB  "prosto" do portu CF?" Otrzymałem następującą odpowiedź: Nie można, ponieważ USB to port szeregowy a CF to port równoległy czy jakoś tak( to jest Anglik i nie wszystko zrozumiałem).
Więc mam do was pytanie: Jeżeli kupiłbym adapter COM -> USB i przerobiłbym port COM do CF to czy to mogłoby działać?Bo przecierz port COM jest portem rógnoległym ( taki sam tym jak CF). :worried:
Dowiedziałem się jeszcze z innego forum że axim x5 ma IC (MediaQ 1132) który ma funkcję hosta i prawdopodownie pinouty 12/13 albo 18/19 odpowiadają za D+/D- od hosta.  :O~
Sprawdzę to jeszcze dziś i dam znać.
Pzdr
Kubatek94

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2008, 18:29:04 »
COM jest portem szeregowym a nie równoległym
poza tym jeśli się nie mylę, to adapter com->usb działa tylko w jedną stronę tj. pozwala na podłączanie do portu usb urządzeń przystosowanych do portu COM a Ty byś chciał odwrotnie

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2008, 18:32:10 »
Witam!
Ale skoro axim x5 nie ma hosta to jakim cudem jest do niego klawiatura (nie na CF)?
Przecierz klawiatura tez jest klientem więc jakby x5 nie miał hosta to chyba nie miałoby to szans.
Nabieram coraz większej pewności że jednak ma hosta tylko nie jest to powszechnie znane :D
Pzdr
Kubatek94

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2008, 18:37:51 »
mówisz o klawiaturze podpinanej pod złącze synchronizacyjne? Większość palmtopów ma tam wyprowadzone piny portu szeregowego RS-232 i prawdopodobnie w ten sposób się owa klawiatura komunikuje również z Dellem. Ale to nie ma nic wspólnego z hostem. Najlepiej poszukaj sobie rozpiski pinów portu synchro, wtedy przekonasz się co jest tam wyprowadzone

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2008, 14:22:10 »
Witam Ponownie!
Rozebralem wczoraj ta x5 zeby dobrac mu sie do PCB- szukalem pinow hosta od MQ-1132.
Znalazlem wiele plikow pdf na stronie producenta MediaQ. Znalazlem rowniez 5V i GND, ktore odpowiadaja do USB.
Wiem tez ze D+ to 3.25V a D- to 0.01 - niestety nie moge ich znalezc na PCB. Jesli ma ktos jakies wiadomosci ktora sciezka idzie od DATA to bardzo prosze pomoc.
Druga rzecz to to ze w resco registry znalazlem sterowniki i keye odpowiadajace prawdapodobnie za Host USB- bo jak wytlumaczyc folder ze sterownikami do bluetooth nazwany "Bluetooth USB Driver".
Pzdr

Kubatek94

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2008, 17:08:47 »
Życzę powodzenia. Wiele mózgów już próbowało tego ale z aximem x51v i się nie udało... był o tym wątek, poszukaj. Z bluetooth jest tam podobnie.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2008, 18:08:53 »
Witam!
Czyli jest to taka zmyłka od Della??
Czy jest taka możliwość żeby Dell zaczął robić hosta ( choćby drivery BT USB) i nie skończył??  B)
Myśle że skończe z tym hostem i zdecyduje się na zakup jakiś urządzonek na CF :O~
Pozdrowiam i dziękuje za odpowiedzi.
Kubatek94

PS.Jeszcze jedno pytanie offtopick: Czy na WM jest taki soft do GPS że pobiera on obraz satelitarny przez google maps jak w iPhone?

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 24, 2008, 19:08:55 »
BT w aximie komunikuje się przez usb ale zaden z aximów nie miał wyprowadzonego hosta usb dla użytkownika.
Jest google maps dla windows mobile.
Are you shpongled?