dell axim x5 problem z ładowaniem

• 10 Odpowiedzi
  • 2708 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dell axim x5 problem z ładowaniem
« dnia: Lipiec 10, 2009, 09:40:54 »
Witam
jestem nowy na forum i od 2 dni posiadam della axim x5 ale nie chce się lądować nie wiem czego to jest przyczyna kupiłem już nowy kabel usb ale to nic nie dało. bateria już mi się rozładowała i nie chce się włączyc ale jak podłącze kabel to wszystko dziła ale bateria nie chce się naładowac. Nie znam się na tym kompletnie proszę o pomoc
Pozdrawiam lott29

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: dell axim x5 problem z ładowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2009, 11:25:45 »
podłącz ładowarkę sieciową, rozładowana bateria może się nie naładować z usb

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2010, 11:19:37 »
podłączę się do tematu

ojciec kupił sobie 'nowy' kom na allegro, pofoliowany, cuda na kiju
dell axim x5

bateria podłączona na kilka godzin na kablu, system w zakładce "power" pokazuje 100%, odłączam od kabla - i koniec.

co jest nie tak?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2010, 11:35:12 »
jeśli działa na zasilaniu a na baterii nie to pierwsze co się nasuwa to że akumulator nie trzyma
czy po ponownym podłączeniu zasilania masz objawy hard resetu? Tzn. restart systemu, kalibracja ekranu, ponowne ustawianie wszystkiego?

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2010, 11:55:10 »
ekranik battery low, gaśnie -> soft reset ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2010, 12:20:12 »
ale potem trzeba ją od nowa naładować? Po podpięciu zasilania nadal pokazuje niski stan?

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2010, 12:21:59 »
w trakcie ładowania ma 100%
po odpięciu nagle nic

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2010, 12:25:11 »
no to dziwnie się zachowuje
a dioda ładowania co pokazuje?

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 05, 2010, 14:37:57 »
Moim zdaniem bateria nie jest w cale naładowana. Jeżeli ładujesz przez kabel usb to masz tam tylko z 500mA a to zapewne za mało żeby ruszyć rozładowana baterię. Zasilacz na ogół daje prąd ładowania 2A.
Mam podobnie gdy podłączam do ładowania mój stary palmtop Typhoon Myguide 4500SD, do którego posiadam tylko zasilacz samochodowy z kablem Y do GPS. W domu ładuję go po przez adapter do gniazdka sieciowego, który ma dokładnie 500mA. Zawsze czekam tak długo, żeby dioda ładowania zmieniła kolor na zielony. Zwróć uwagę czy w systemie podczas ładowania pasek stanu baterii wykonuje ruch. U mnie stoi w miejscu. Co jest też ciekawe, to to że gdy podłączam zasilacz przez ten adapter na ogół zawsze od razu mam baterie na 70% pomimo, iż bateria była rozładowana do końca. U ciebie może jest to 100%. Myślę, że to z powodu właśnie za niskiego prądu na zasilaczu - te 70% to zatrzymany  ruch paska (jakiś błąd układu pomiarowego). Niestety nie wiem jak działa ładowanie  w samochodzie. Nie miałem okazji sprawdzić.
Drugi przykład z zaniskim prądem na zasilaczu.  Podłączam Dell x50 (z włożonym GPS na karcie CF) po przez kabel usb i adapter 1A do zapalniczki samochodowej. Ładowanie działa prawidłowo tylko wówczas gdy bateria była naładowana powyżej 50%. Poniżej nie jest w stanie się naładować.

P.S.
Typhoon jest do sprzedania.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 15:42:24 wysłana przez TNT_Neo »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2010, 15:31:23 »
x5 spokojnie się ładuje z usb,nawet x51v daje radę,nie szukajmy przyczyny w kablu czy gnieżdzie....
Jak wleziecie hopy w power,tam gdzie stan baterii pokazuje to która wam piszczy że jest pusta bo macie tam dwie,jedna z nich to "backup".

BTW ja dobrze widzę?

ojciec kupił sobie 'nowy' kom na allegro, pofoliowany, cuda na kiju
dell axim x5

x5 to "kom"? Że komórka? Niech ktoś mnie poprawi bo nie wierzę :E
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 24, 2010, 13:04:20 »
WYMIEN MALA BATERYJKE NA NOWA I NALADUJ:)