Moim zdaniem bateria nie jest w cale naładowana. Jeżeli ładujesz przez kabel usb to masz tam tylko z 500mA a to zapewne za mało żeby ruszyć rozładowana baterię. Zasilacz na ogół daje prąd ładowania 2A.
Mam podobnie gdy podłączam do ładowania mój stary palmtop Typhoon Myguide 4500SD, do którego posiadam tylko zasilacz samochodowy z kablem Y do GPS. W domu ładuję go po przez adapter do gniazdka sieciowego, który ma dokładnie 500mA. Zawsze czekam tak długo, żeby dioda ładowania zmieniła kolor na zielony. Zwróć uwagę czy w systemie podczas ładowania pasek stanu baterii wykonuje ruch. U mnie stoi w miejscu. Co jest też ciekawe, to to że gdy podłączam zasilacz przez ten adapter na ogół zawsze od razu mam baterie na 70% pomimo, iż bateria była rozładowana do końca. U ciebie może jest to 100%. Myślę, że to z powodu właśnie za niskiego prądu na zasilaczu - te 70% to zatrzymany ruch paska (jakiś błąd układu pomiarowego). Niestety nie wiem jak działa ładowanie w samochodzie. Nie miałem okazji sprawdzić.
Drugi przykład z zaniskim prądem na zasilaczu. Podłączam Dell x50 (z włożonym GPS na karcie CF) po przez kabel usb i adapter 1A do zapalniczki samochodowej. Ładowanie działa prawidłowo tylko wówczas gdy bateria była naładowana powyżej 50%. Poniżej nie jest w stanie się naładować.
P.S.
Typhoon jest do sprzedania.