Dell Axim x30 - Kolejny problem WiFi

• 3 Odpowiedzi
  • 2634 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dell Axim x30 - Kolejny problem WiFi
« dnia: Marzec 13, 2010, 16:39:35 »
Witam! ;)

Jestem nowy w tym środowisku i nie mogę poradzić sobie z moim problemem.
Chodzi o to, że chcę połączyć się moim Dell'em z internetem na takiej zasadzie:
- mam w domu modem operatora Tele2.
- są dwa wyjścia: USB i sieciowe Ethernet
- komputer stacjonarny podłączony jest do USB i nie ma WiFi
- laptop jest podłączony do wyjścia Ethernet i ma wbudowane WiFi

No i tak. Stworzyłem połączenie na laptopie p2p z Dell'em widzą się elegancko (przez WiFi) tyle ze
na wskaźniku zasięgu (w Dell'u) nie ma w ogóle "kresek" (tak jakby zasięg równy zero).
Z racji, że z początku w ogóle nie wiedziałem jak skonfigurować WiFi w Dell'u skożystałem z tego dokumentu: http://wifi.aximsite.com/axim-03se.html

No i gdy jestem podłączony do sieci z laptopem, zarówno w IE jak i w Operze (na Dell'u) wyskakuje komunikat, że nie można odnaleźć strony (żadnej).

W jaki sposób mogę się połączyć z internetem przy obecnej konfiguracji?
Czy jest to w ogóle możliwe, czy tylko przez router?

Dla jasności podaję model modemu z Tele2: Thomson ST536 v6

Zaznaczam, iż przegrzebałem internet (polski jak i zagraniczny) wszerz i wzdłuż, różne fora itp. nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

Edit:
Dla pełnej jasności dodam, że:
- na laptopie nie ma programu ActiveSync, system Windows XP

Jeśli coś jeszcze jest niejasne proszę pytać.

Pozdrawiam! ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 16:47:49 wysłana przez podstawka »

*

Offline michasp

• 14
  • Sprzęt: Dell Axim X50, HTC Hero
Odp: Dell Axim x30 - Kolejny problem WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2010, 17:19:58 »
Kolego! Dell może się łączyć z Internetem bezprzewodowo przez Access Point lub Router z Wifi, lub kablem - przez podłączenie do PC. To co chcesz zrobić to chyba udostępnienie połączenia internetowego przez WiFi - po pierwsze nie wiem, czy to możliwe, po drugie to trochę bez sensu, by korzystać z WiFi na PDA, przy włączonym laptopie? Wydaje mi się, że do tego Twojego Tele2 należałoby dokupić Access Point z antenką, ale dopytaj się u Twojego dostawcy Internetu - czy taka konfiguracja jest możliwa. Najlepiej by było, gdyby odezwał się ktoś, kto też korzysta z Tele2 - jeśli to coś takiego ala Neostrada, to trzeba kupić po prostu specjalny sprzęt, za pomocą którego będziesz mógł "rozplęgnąć" :) Internet z opcją WiFi - to właśnie router. Ale jeśli nie znasz się na tym za bardzo, to wcześniej dokładnie dowiedz się, by nie zakupić czegoś niepotrzebnego.

Pozdrawiam!

M

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2010, 17:37:47 »
Apropo routerów - spoko, wiem o nich to i owo.  :wink:
Chcę się tylko upewnić, czy przy mojej obecnej konfiguracji jest możliwe połączenie się z internetem.
Co do modemu z Tele2 - tak, jest to praktycznie to samo co od neostrady(kiedyś posiadałem) tyle że IP już nie zmienimy i np. RapidShare staje się bezużyteczny  :P

Co do korzystania z WiFi na PDA przy włączonym laptopie - w moim przypadku ma to sens bo:
- zaoszczędzę na kupnie routera(jeśli w ogóle będzie się dało bez niego obyć)
- laptop jest mojego ojca, "stoi" on (laptop oczywiście:wink:) w kompletnie innym pomieszczeniu i chciałbym skorzystać z tego, że laptop chodzi od rana do późnej nocy.

Pozdrawiam! ;)

*

olmeca

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2010, 23:19:03 »
Predzej to poczytaj o udostepnianiu internetu przez bluetooth, po wifi takie polaczenie ciemno widze do zrobienia.