Dell Axim X3-napięcie baterii

• 26 Odpowiedzi
  • 9884 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dell Axim X3-napięcie baterii
« dnia: Czerwiec 23, 2009, 01:03:08 »
Witam.Jestem zupełnie nowy i zupełnie nie znam się na Pda, mam pytanie które może się wydac troche głupie niektórym, a mianowicie dostałem Palmtopa Dell Axim X3 ,ale niestety nie ma baterii ani ładowarki, wszystkie baterie które znalazłem są na napięcie 3,7v a ja pod klapka mam napisane 5,4V.Mógłbym ktoś sprawdzic czy również ma takie różne wartości na baterii i pod klapką??rozwiejcie moje wątpliwości.

*

Offline sjag

• 22
    • palmtopix
  • Sprzęt: Wizard, Dell x30, Nokia e52
Odp: Dell Axim X3-napięcie baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2009, 10:20:50 »
Bateria do Dell'a ma mieć 3,7V. "DC Rating 5,4V" nie ma wpływu na wartość napięcia baterii.
REGULAMIN!

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2009, 12:55:56 »
witam mam taka prosbe. mam  palmtopa axim x3 tylko nie posiadam do niego zadnych akcesoriow i chcialbym naladowac baterie na krotko mysle ze sie da ladowarka od nokii??? na baterii pisze type x1111 tylko nie wiem gdzie plus a gdzie minus patrzac od strony wewnetrznej(z napisami) z gory sa zlacza od lewej sa dwa przerwa i trzy moze mi ktos pomoc z gory dziekuje za odpowiedz  :mrgreen:

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2009, 12:48:57 »
Baterii litowo jonowych nie można ładować "na krótko" z zasilacza bo je uszkodzisz.
Are you shpongled?

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2009, 12:53:12 »
witam mam taka prosbe. mam  palmtopa axim x3 tylko nie posiadam do niego zadnych akcesoriow i chcialbym naladowac baterie na krotko mysle ze sie da ladowarka od nokii??? na baterii pisze type x1111 tylko nie wiem gdzie plus a gdzie minus patrzac od strony wewnetrznej(z napisami) z gory sa zlacza od lewej sa dwa przerwa i trzy moze mi ktos pomoc z gory dziekuje za odpowiedz  :mrgreen:

wydaje mi sie że ładowarka od nokii to nie najleprzy pomysl bo dają one napiecie na wyjściu impulsowe co chyba jest niezdrowe rownież dla PDA

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2009, 19:31:22 »
Ładowarki do telefonów czy do pda to tylko zasilacz. Cały układ kontrolujący jest po stronie urządzenia. Dopasowuje napięcia i prądy oraz wyłącza ładowanie w odpowiednim momencie. Podłączenie jakiegokolwiek zasilacza bezpośrednio do baterii to mniej więcej jak podłączenie akumulatora samochodowego pod 220V bez użycia prostownika.
Are you shpongled?

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2009, 19:48:33 »
Z tego co czytalem to obecne ladowarki do telefonów (zwłaszcza nokia) nie dają już na wyjściu napiecia prostoliniowego tylko wyższej częstotliwości jak w zasilaczach impulsowych, dlatego nie jestem pewien czy to dobry pomysł aby używać ich do zasilania PDA

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2009, 18:25:10 »
a ma ktos pomysl jak to wlaczyc bo tylko chce sprawdzic czy dziala i sprzedac

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2009, 23:16:55 »
A propos zasilaczy (ładowarek) impulsowych, to nie piszmy głupot.
Owszem, np. ładowarka od Nokii jest przetwornicą impulsową ale na wyjściu daje na 100% napięcie stałe, odfiltrowane i stabilizowane !
To samo jest z innymi ładowarkami czy zasilaczami od telefonów czy podobnych urządzeń.Różnice polegają na tym że mogą mieć różne napięcia wyjściowe i prądy którymi można je obciążyć.
Parę dni temu wymontowałem połamane gniazdo komunikacji z X3 i podlutowałem tam 5V z zasilacza od PCta aby ewentualnie naładować baterię i sprawdzić czy sprzęt "żyje".Sprzęcik się uruchomił i po kilku godzinach bateria się naładowała.
Próba podłączenia zasilacza od komórki, który przy 5,6V dawał maksymalnie 450 mA zakończyła się zaświeceniem ekranu i po chwili Dell się wyłączył bo zasilacz był za słaby - potrzebne jest około 1A prądu na wyjściu, lub więcej.
Napisane: Wrzesień 13, 2009, 23:10:12
Zapomniałem dodać że w PDA znajduje się impulsowy(!) układ stabilizacji na płycie głównej więc niewielkie różnice napięcia na wejściu nie mają znaczenia.
Przy okazji .Rozebrałem padniętą baterię od PDA ACER i cóż tam zobaczyłem? Malutka dwustronna płytka drukowana na której znajduje się kontroler baterii (ładowanie, zabezpieczenie przed przeładowaniem i nadmiernym rozładowaniem)

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 23, 2009, 17:59:36 »
ale ktore zlacze  to plus a ktory minus

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 24, 2009, 14:04:26 »
Przykładałeś miernik do baterii? Najlepiej elektroniczny ... Nawet wyładowana lion daje mały potencjał ( mimo, że chip niby odciął ogniwo od styków ) i można łatwo ustalić plus/minus

*

Offline niedzwiedziao

• 5
  • Sprzęt: Dell Axim X3
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 28, 2010, 18:56:52 »
Witam!
To zdaniem wyszukiwarki odpowiedni temat, więc nie zakładam nowego wątku.
Gdzie mogę uzyskać informację specyfikacje zasilacza sieciowego do Della X3? Czy to jakiś standardowy zasilacz (do kupienia w stacjonarnym sklepie gsm?)

Edit:
Znalazłem :) Dzięki.

Pozdrawiam
N
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2010, 19:48:32 wysłana przez niedzwiedziao »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 29, 2010, 12:19:19 »
1,przy użyciu dobrego kabla ładuje się z kompa.
2,ładowarki do tego kosztują do 50 zeta z przesyłką,czy to tak drogo?
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline niedzwiedziao

• 5
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 29, 2010, 12:59:13 »
Hej!
Dzięki za odpowiedź.
1. Zamówiłem PPC w zestawie z kablem do synchronizacji/ładowania. Nie wiem natomiast, czy przy użyciu takiego kabla sformatuje nową baterię?
2. I tak i nie. Głupio jeżeli 30% zamówienia to koszt przesyłki. Chyba, że to konieczność.
Pozdrawiam,
N

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 29, 2010, 16:20:10 »
W USB masz bardzo zbliżone napiecie i natężenie do ładowarki więc problemu nie będzie,w razie czego baterie wypływają jeszcze taniej niż ładowarki.

Kupiłeś zapewne tego samego co ja za 90 zeta?
Ja miałem oryginalną ładowrkę w domu od playera della,dokładnie te same były w zestawach do PPC.

Gwarantuję że będziesz zadowolony w szczególności z tego jak się na tym gra,niestety bateria nie wytrzymuje zbyt długo grania,jak mam zapał to 3 razy dziennie potrafię ładować.
Styka na dokładne przejście jednego levelu w Tomb Riderze.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline niedzwiedziao

• 5
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 29, 2010, 16:43:59 »
Tak, kupiłem na tej samej aukcji :) To mój pierwszy Palmtop, kupiłem głównie jako mobilny edytor tekstu i arkusz kalkulacyjny. Widziałem natomiast na forum, że użytkownicy wrzucają na niego emulatory SNESa i GBA co nie ukrywam kusi - mam słabość to gier z lat 90'.
Fajnie, że na tym kablu pójdzie jak należy - martwiło mnie to trochę.
Jeszcze raz dzięki za advice :)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 01, 2010, 18:56:32 »
Mogę odsprzedać oryginalny nieużywany zasilacz do della za 30zł z wysyłką  :wink:
Are you shpongled?

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 03, 2010, 14:12:28 »
Z wtyczką?
Te kable co dają do tych delli nieoryginalne są i nie mają wejścia na zasilacz tak jak w oryginale.
Ewentualnie w przypadku braku można dokupić USB cradle (kołyskę).

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 03, 2010, 15:49:45 »
Ma wtyczkę okrągłą 4mm. Pasuje do gniazda w kołysce albo adaptera/kabla usb z wejściem na taką wtyczkę.
Are you shpongled?

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 04, 2010, 15:17:06 »
Właśnie o to mi chodzi,X3 nie ma okrągłego gniazda jak X5,potrzebny jest kabel USB z gniazdem na taką wtykę ewentualnie kołyska.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2010, 16:37:48 »
albo taka przejściówka jak ta do x50
http://allegro.pl/przejsciowka-zasilacza-dell-axim-x50-x51-x50v-x51v-i1234914483.html
tylko cena niezbyt atrakcyjna

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 04, 2010, 22:55:52 »
Właśnie o to mi chodzi,X3 nie ma okrągłego gniazda jak X5,potrzebny jest kabel USB z gniazdem na taką wtykę ewentualnie kołyska.
Ja to wiem :) Tak samo jest w przypadku serii x50/x51. Zasilacz albo się wtyka w stacje dokującą albo przez adapter, który był dodawany do zestawu.  Nie ma oryginalnego zasilacza z wtyczką od razu pasującą do axima.
Tu masz oryginalny adapter za 23zł http://cgi.ebay.com/DELL-Axim-X3-X3i-X30-Serial-Port-Charger-Adapter-M2575-/360253115702?pt=PDA_Accessories&hash=item53e0c24d36
Are you shpongled?

*

Offline niedzwiedziao

• 5
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 08, 2010, 12:02:15 »
Zasilanie przez kabel synchronizujący - bez problemów. Dodatkowo, mam takie ustrojstwo co pozwala ładować przez gniazdko urządzenia tradycyjnie ładowane przez usb, więc cały proces jest bezproblemowy.

Natomiast mam jeszcze jedno pytanie: kiedy rozładuje X3 do samoczynnego wyłączenia i podłącze do ładowarki, po naładowaniu (zielona dioda) i kilku dodatkowych godzinach pod ładowarką, wskaźnik baterii po uruchomieniu urządzenia wskazuje 93%.

Podczas poprzedniego cyklu ładowanie/rozładowanie było tak samo, a poza tym pierwsze "kilka %" naładowanej baterii zeszło wyraźnie szybciej niż pozostałe. Poza tym bateria pracuje bez problemów. Zastanawiam się tylko, czy z jakiegoś powodu nie tracę tych górnych 10%? (jeżeli tak - jak je odzyskać?)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 09, 2010, 00:16:03 »
To jest typowe zachowanie trochę już używanych baterii li-ion. Wynika to z tego, że pod obciążeniem napięcie spada od razu trochę bardziej. Potem podobny szybki spadek jest w okolicach 20% i tak do zera. 
Are you shpongled?

*

Offline niedzwiedziao

• 5
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 09, 2010, 15:41:43 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jedyny nie pasujący element tego obrazka to, że bateria (zgodnie z moją wiedzą) była nowa. I ma za sobą w przybliżeniu 5-6 rozładowań..

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 10, 2010, 00:53:17 »
Bateria jest oryginalna? Jeśli tak to ma co najmniej kilka lat. Może nie używana ale przeleżana. Jeśli zamiennik to pewnie kiepskiej jakości.
Are you shpongled?

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 21, 2010, 16:02:28 »
Mam z tego samego źródełka i to samo,bateria jest git,jest oryginał w wersji "demo" ale tak jak ziele napisałeś,jest to zleżałe i nie ma co liczyć będzie dygać jak nowe.

Nie mniej jednak za tą cenę nie używany sprzęt to była okazja i jestem zadowolony że go zakupiłem.