Dell a port Com (rs232)

• 2 Odpowiedzi
  • 1415 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dell a port Com (rs232)
« dnia: Styczeń 25, 2004, 19:16:43 »
mam taki problem chcialem kupic sobie palma i najciekawszą oferta cenowa okazuje sie być dell axim (ten z prockiem 400). Do palma chce podlaczyc GPSa Garmina.  Jest to nowy garmin 76s. jak zauwazyłem wszystkie garminy maja wyjscie wejscie na rs232 (com). Z tego co widzę t z tych nowszych palmow tylko compaq ma USB i COMa ale jego cena jest dla mnie zdecydowanie za duza. Czy jes moze jakis adapter USB--> rs232 na axima??
Bardzo proszę o wypowiedz z góry dziękuje :)

Pozdrawiam

Marek

Ps. z tego co wiem to sa takie na pceta ale tam trzeba instalowac sterowniki ktore sa niestety nie kompatybilne z pocket pc 2002 (jakim kolwiek )

Dell a port Com (rs232)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 26, 2004, 00:07:19 »
Witam
Wlacz Google i poszukaj pod haslami Axim GPS RS232 - widzialem chyba ze 3 strony z roznymi projektami przejsciowek wlasnej roboty w tym jakies specjalne do GPS w ktorym to przypadku trzeba dostarczyc dodatkowe zasilanie z bateryjek. Jest tez kabel RS firmowy ale z tego co slyszalem nie dziala z niektorymi GPSami. Pogoogluj a dowiesz sie wszystkiego :)
Ja po dlugim rozmyslaniu mimo ze lubie majsterkowac bawic sie itd stwierdzilem ze nie wybiore tego rozwiazania i postawie raczej na bluetootha - wiem ze to drozej ale juz sam GPRS przez IRDe jest meczacy w podrozy a co tu mowic o takich patentach - technika ma sluzyc czlowiekowi a nie odwrotnie ...
.. oj chyba robie sie wygodny ;)
Pozdrawiam
MaciekP.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Dell a port Com (rs232)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2004, 00:50:36 »
Cytat: marekfr
Z tego co widzę t z tych nowszych palmow tylko compaq ma USB i COMa ale jego cena jest dla mnie zdecydowanie za duza.

O jakim Compaqu mowisz? Nie tylko jeden PDA posiadaja kable COM i USB. Przejsciowka z USB na COM nic nie da. Trzeba kupic odpowiedni kabel COM dla PDA.