czy karta CF platinum 4 GB bedzie ok do x51v ???

• 49 Odpowiedzi
  • 5814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pink25

• 38
  • Sprzet Axim x51v WM 6.1, GPS, 4 Gb CF, 8 SDHC SD
    • _
« dnia: Styczeń 22, 2007, 16:23:25 »
Witam
Jak w tytule.
Karta chyba jest CF typ I  a pda typ II. Mam nadzieje, że jest pełna zgodnośc w dół tych standardów i kłopotów nie ma.
Poza tym mam nadzieje, że karta nie jest szmelcem inie ma z nia problemów z obsługa w tym urządzeniu ...

Pozdrawiam
pink
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline spidi35

• **
  • 174
  • Sprzęt: Xperia Z1 Compact
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2007, 18:47:54 »
Niewiem jak ta karta ale ja w aximie x51v  mam microdrive segate 8 GB na CF. Szczerze mówiac nie wiedziałem do końca czy to będzie działać. Zadziałało więc myślę że i twoją karte twój axim będzie widział.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2007, 07:28:44 »
napisz coś o tej karcie jak kupisz, gdyż także się nad nią zastanawiałem, w końcu 4GB za 200PLN

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2007, 10:49:38 »
Cytat: "radoslaw_zmudzinski"
napisz coś o tej karcie jak kupisz, gdyż także się nad nią zastanawiałem, w końcu 4GB za 200PLN

ja znalazłem najtaniej za 169 zł w normalnym sklepie z gwarancja itd...
http://www.zadowolenie.pl/index.php?action=info&inf=7812&send=szukaj&category=293

na allegro ok 200-210 zł.

może te platinum nie takie złe przynajmniej importer normalny jest
http://www.platinum-poland.pl/produkt.html
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline chemik333

• **
  • 132
  • Sprzęt: x50v + sporo kart + inne dewocjonalia :)
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2007, 22:27:58 »
Mi 4GB Patriot SD dziala bez problemu w slocie CF poprzez przejsciowke SD->CF wiec nie powinienes miec problemu.

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 31, 2007, 12:37:54 »
Cytat: "radoslaw_zmudzinski"

mam ją

wrażenia mam podzielone...

1) po rozpakowaniu karte wkozylem do dela i nic z karta nie robniłem.
- Kopiowanie pliku 1,5 GB z PC do PDA zajeło aż 6,5 godziny !!!!!!!!!
-Kopiowanie pliku 700 MB z PC do PDA - po 3 godzinach przerwałem , nie wytrzymałem !

2) Sformatowalem karte w PDA
- Kopiowanie pliku 1,5 GB z PC do PDA zajeło aż (ale mniej niz wczesniej)
 4,5 godziny !
-Kopiowanie pliku 700 MB z PC do PDA -2,5 godziny :(

Przekopiowany film (divx) na pda odtwarzał sie poprawnie

Czyli koszmar i tragedia jesli chodzi o czasy.

Ale...
Wsadziłem karte w zewnetrzny czytnik kart (podlaczany do PC po USB) i o dziwo tutaj zachowywała sie bdb
Kopiowanie na nia 1,5 GB zajęło 8 minut a filmu 700 MB jakieś 6 minut.
Czyli karta w czytaniku jest OK.

Nie wiem co jest grane. Co jest wynikiem takich wolnych transferów karty w x51v ... ?

Dodam ze mniejsze pliki rzędu 2-3 MB kopiowały sie około 10x szybciej. Te 1,5 GB było w 1 kawałku.

Napiszcie prosze jak wasze karty CF 4 GB zachowują sie w x51v. Czy to co ja mam to norma czy nie .... ?
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2007, 13:13:11 »
Wydaje się normalne że przez AS kopiuje się dłużej do tego stopnia ze ja nigdy nie zdecydowałbym się skopiować tak dużego pliku przez AS - musiałbym dwa razy popełnić sepuku  ;)  

Pytanie brzmi: co Ci strzeliło do głowy żeby kopiować takie wielgachne pliki przez AS?  ]:>  

Z kartą wszystko ok, o ile operacje wykonywane wewnątrz PDA nie trwają tak długo. Spróbuj skopiować jakiś plik z karty SD  na kartę CF wewnątrz Della  ;) też będzie długo ze względu na ograniczona pamięć PDA ale nie aż tak.

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 31, 2007, 13:17:43 »
Dokładnie... ActiveSync podczas kopiowania konwertuje pliki na format PPC i dlatego tak długo to trwa. Wyjścia są 2: albo korzystaj z czytnika, albo zainwestuj w kartę wifi ;)

*

Offline BLAST

• 378
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 31, 2007, 17:26:07 »
Konwertowanie można wyłączyć. Możesz spróbować kopiowania plików przy użyciu WM5 Storage lub Card Export. W obu przypadkach karta jest widziana tak jakby była w czytniku. Cudów nie będzie ale mimo wszystko powinno być szybciej i korzystając np z TC widzisz jak przebiega to kopiowanie :)
Może sobie za jakiś czas sprawię taką kartę :D
Axim X51v (LennySh Football AximX51v WM6 ROM #2)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 31, 2007, 17:53:31 »
Jak to jest z tymi kartami platinum na żadnej nie ma oznakowania, że jest high speed niby te same ale na aukcji allegro podają że prędkość zapisu 9 MB/s i odczytu 10 MB/s, a w jednym z  linków podanych wyżej prawie o połowę gorsze - prędkość zapisu 5 MB/s i odczytu 6,5 MB/s

Czyli mimo tego samego wyglądu są wersje normal i high speed bez oznakowania??

Jak to z nimi jest bo też się nad taką kartą zastanawiałem??
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 31, 2007, 22:24:22 »
Cytat: "iniemamocny"
Wydaje się normalne że przez AS kopiuje się dłużej
Pytanie brzmi: co Ci strzeliło do głowy żeby kopiować takie wielgachne pliki przez AS?  ]:>  
.

Nie bardzo rozumiem dlaczego to takie oczywiste. Jakos zewnetrzny czytnik kart podłaczam "takim samym" kablem do takiego samego portu USB w komuterze i jakoś mozna 100x szybciej. Czyli jak to jest..., AS jest ograniczeniem czy moze jakieś ograniczenia sprzetowe w samym PDA jesli chodzi o komunikacje po USB z PC ?
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 31, 2007, 22:26:51 »
Cytat: "narqotic"
Dokładnie... ActiveSync podczas kopiowania konwertuje pliki na format PPC i dlatego tak długo to trwa. Wyjścia są 2: albo korzystaj z czytnika, albo zainwestuj w kartę wifi ;)

w domu mam WI-FI ale na pierwszy rzut wydawało mi sie że po kablu bedzie najszybciej ;). Jakie transfery uzuskujecie kopiująć pliki z PC na PDA po wi-fi ?
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2007, 22:29:27 »
Cytat: "BLAST"
Konwertowanie można wyłączyć. Możesz spróbować kopiowania plików przy użyciu WM5 Storage lub Card Export. W obu przypadkach karta jest widziana tak jakby była w czytniku. Cudów nie będzie ale mimo wszystko powinno być szybciej i korzystając np z TC widzisz jak przebiega to kopiowanie :)
Może sobie za jakiś czas sprawię taką kartę :D

gdzie to się wyłącza ?
Juz próbowałem WM5 ale kopiują sie małe pliki rzedu kilku do kilkunastu MB. Duże mi się zacinaja lub zawieszają axima. Może ściagne jeszcze Card Export, czy to free ?
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline BLAST

• 378
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2007, 22:37:45 »
Active Sync > Tools > Advanced Tools > Edit File Conversion Settings... otworzy się okienko i odznacz ptaszka  ;)
Card Export jest płatny ale WM Storage jest bezpłatny.
Możesz jeszcze wysyłać pliki w inny sposób. Przy instalacji Resco Explorera można zainstalować rozszerzenie na PC - wtedy prawe kliknięcie myszy na pliku/folderze > "Wyślij do" i pojawi się tam My Device czyli nasz pocket.

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2007, 09:57:08 »
[...]Możesz spróbować kopiowania plików przy użyciu WM5 Storage lub Card Export. W obu przypadkach karta jest widziana tak jakby była w czytniku. [...]
A Tobie działa poprawnie któraś z wyżej wymienionych?

Cytat: "pink25"
Wydaje się normalne że przez AS kopiuje się dłużej
.

Nie bardzo rozumiem dlaczego to takie oczywiste. Jakos zewnetrzny czytnik kart podłaczam "takim samym" kablem do takiego samego portu USB w komuterze i jakoś mozna 100x szybciej. Czyli jak to jest..., AS jest ograniczeniem czy moze jakieś ograniczenia sprzetowe w samym PDA jesli chodzi o komunikacje po USB z PC ?
Oczywiste bo już było poruszane o tym kilkakrotnie. I AS i PDA są ograniczone ]:>

*

Offline BLAST

• 378
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2007, 13:47:14 »
WM5 Storage wykrywa kartę , mogę przeglądnąć pliki ale przy próbie zapisu zwiecha  :S  Card Export działa bez zarzutów.

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2007, 18:04:19 »
WM5 Storage wykrywa kartę , mogę przeglądnąć pliki ale przy próbie zapisu zwiecha  :S  Card Export działa bez zarzutów.
U mnie z WM5 Storage jest to samo, ale dzięki za tipsa z tą druga aplikacją - nie wiedziałem.

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 02, 2007, 17:41:52 »
Fajnie działa ten programik w połączeniu z najnowszym Winampem. Wkładasz pda do stacji i już możesz przeglądać/odtwarzać zawartość multimediów na karcie z poziomu biblioteki mediów.

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 07, 2007, 12:04:27 »
Poczyniłem dlasze udoskonalenia.

ten plik 1,6 GB kopiuje z PC do PDA w AS nie 6 nie 4,5 godziny a 50 minut ! :).

5 krotne przyspieszenie uzykalem poprzez jeszcze jedno formatowanie tej karty 4 GB CF. Postanowiłem sformatować karte w fat32 z jak najwiekszym klastrem. UzyłemPocket mechanica 2.23. Zaznaczałem 64 KB klaster ale po formatowaniu okazywało się że ma faktycznie dalej 4 KB. Udało sie formatowanie przy 32 KB i jakos zaskutkowało potem 5x przyspieszeniem kopiowania.

Powiedzcie mi bo gdzies widziałem a teraz nie wiem gdzie, jaki jest program zamiennik dla AS. Moze w innym bedzie lepiej. Ostatnio jakos AS dziwnie mi działa. Ciagle jakies błedy...

Pozdrawiam
Pink
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline BLAST

• 378
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 07, 2007, 21:16:11 »
pink25 pamiętaj tylko o tym, że duży rozmiar klastra może się przełożyć na dość znaczne straty miejsca na dysku, a w tym przypadku na karcie. Na ppc mamy głównie do czynienia z dużą ilością małych plików więc nie należy przesadzać z rozmiarem klastra :)

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 07, 2007, 23:25:21 »
pink25 pamiętaj tylko o tym, że duży rozmiar klastra może się przełożyć na dość znaczne straty miejsca na dysku, a w tym przypadku na karcie. Na ppc mamy głównie do czynienia z dużą ilością małych plików więc nie należy przesadzać z rozmiarem klastra :)

doskonale wiem jak dziala rozklad plikow po klastrach. Na moje potrzeby najepszy bylby klaster 128 KB ;). Tam beda zdjecia i filmy glownie.
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 08, 2007, 11:09:24 »
Naprawde, zamiast kombinować z kartą, kupiłbym na Twoim miejscu czytnik kart. I tak z czytnikiem będzie szybciej choćbyś nieiwiem co robił.

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 08, 2007, 12:23:13 »
Naprawde, zamiast kombinować z kartą, kupiłbym na Twoim miejscu czytnik kart. I tak z czytnikiem będzie szybciej choćbyś nieiwiem co robił.

a kto powiedział ze nie mam ?
Mam a jest to nawet Data Bank z wbudowanym czytnikiem kart.
Tylko po co nosić ze soba drugie pudełko wielkości pda kiedy niby moznaby załatwic to jednym urządzeniem...  ;)
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 08, 2007, 17:02:44 »
pink25, probowales kopiowac wieksze pliki miedzy sd a cf? Co mozesz powiedziec o niej, po ponad tygodniu uzytkowania? Jestes zadowolony?
Nosze sie z zamiarem kupna tej karty. Gdybys mogl, to podaj mi namiary na osobe od ktorej kupiles(jezeli przez allegro), moze byc na priv.
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 08, 2007, 17:17:17 »
Cytat: "deva100"
pink25, probowales kopiowac wieksze pliki miedzy sd a cf? Co mozesz powiedziec o niej, po ponad tygodniu uzytkowania? Jestes zadowolony?
Nosze sie z zamiarem kupna tej karty. Gdybys mogl, to podaj mi namiary na osobe od ktorej kupiles(jezeli przez allegro), moze byc na priv.

na poczatku nie byłem zadowolony bo myslałem, że PC-PDA tez bedzie zasuwało kopiowanie. Teraz z ta mysla sie oswoiłem, ze tak nie jest a gdy podciagnałem parametry tego kopiowanie to juz wogóle jestem  zadowolony. W czytniku karta smiga az miło. Także jestem po czasie  zadowolony :).

Karte odkupiłem od kogos także nie dam linka bo nie mam.

miedzy samymi kartami wielkich plików nie kopiowalem jeszcze. Jak to zrobie to dopisze.
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline >>Devasto>>

• 543
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 08, 2007, 17:41:18 »

miedzy samymi kartami wielkich plików nie kopiowalem jeszcze. Jak to zrobie to dopisze.

Gdybys mogl to zrobic, tak do niedzieli najpozniej, pliki ok. 700mb, jezeli masz mozliwosc .. bede wdzieczny!  :D

BTW:
Co myslicie o takim sandiscu: http://allegro.pl/item160956149_cf_sandisk_4gb_nowa_okazja.html

Co prawda podane predkosci
Zapis około 3mb/s , odczyt około 6mb/s, moze nie sa oszolamiajace, ale czy w tych kartach Platinum tak naprawde jest
zapis do 9MB/s, odczyt do 10MB/s ?(mowimy oczywiscie o czytniku)
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 08, 2007, 17:48:07 »

Gdybys mogl to zrobic, tak do niedzieli najpozniej, pliki ok. 700mb, jezeli masz mozliwosc .. bede wdzieczny!  :D

a chcesz aby kopiowanie zachodziło w PDA czy w czytniku i z jakiej karty na ja preferujesz kopiowanie?
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline >>Devasto>>

• 543
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 08, 2007, 17:55:01 »
Chodzi mi o kopiowanie MMC<>CF (moja karta to 1Gb Kingston MMC Plus).

Ps. patrz moj post wyzej
Pozdr. Dev

*

Offline pink25

• 38
    • _
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 08, 2007, 18:02:54 »
Chodzi mi o kopiowanie MMC<>CF (moja karta to 1Gb Kingston MMC Plus).

Ps. patrz moj post wyzej

Przeczytaj moje wszystlie tu posty a zrozumiesz dlaczego pytam w czym to chcesz kopiować.

Kopiowanie miedzy tymi kartami w PDA a kopiowanie miedzy nimi w czytniku bedzie miało inne predkości !.

...robie Ci wlasnie te testy
Pozdrawiam
Pink25

*

Offline >>Devasto>>

• 543
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 08, 2007, 18:17:37 »
Wiem, dlatego pytam :)
Moze mnie zle zrozumiales..
Dobrze wiem, ze kopiowanie w pda trwa dluzej, ale chodzi mi orientacyjnie ile, bo nigdy nie mialem cf'a. Na pewno, mam nadzieje, ze szybciej niz PPC<>PC via AS..
Tak samo mam z moja karta MMC. Przez AS nie kopiuje nigdy, bo nerwowo nie wyrabiam, a przez czytnik smiga az milo.

Dlatego zapytam jeszcze raz, mam nadzieje, ze teraz wyraze sie jasno.
Czy ten Platinum nie ma przypadkiem zawyzonych "parametrow" transferu, oczywiscie poprzez czytnik. Ile czasu zajmuje skopiowanie pliku 700mb na PC poprzez czytnik?

Oraz drugie pytanie
Jaki jest orientacyjny czas kopiowania ok. 700mb pliku w pda? (MMC<>CF Platinum)

Z gory dzieki za wyrozumialosc ;P
Pozdr. Dev