Czujnik klapki w x51v

• 13 Odpowiedzi
  • 1645 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Czujnik klapki w x51v
« dnia: Styczeń 20, 2009, 18:29:03 »
Kolega kupił Axima x51v.
Ma on czujnik zamknięcia klapki, coś jest z tym wszystkim nie tak, wystarczy puknąć i Axim się wyłącza.
Sprzedawca wmawia że to norma i że tak się dzieje we wszystkich.
To prawda?

*

olmeca

Odp: Czujnik klapki w x51v
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2009, 18:31:50 »
Fakt czujnik jest denerwujacy ale nie powinien dzialac tak ze przy najdrobniejszym puknieciu od razu sie wylancza. Mozna pokombinowac z jej nadwrazliwoscia - zazwyczaj jest to wepchanie jakiegos kawalka papieru aby go zablokowac, lub zakleic na stale. Info jak sie z tym uporac znajdziesz w tym dziale.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2009, 00:28:10 »
Na zwykłej baterii próbowałem sobie testowo popukać w axim-a :) i nic się nie wyłącza. Na tej większej podobno się to zdarza i trzeba kawałek papieru podłożyć.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2009, 01:09:13 »
Sprzedawca niestety ma rację :) Tematów z patentami było sporo - najlepiej czymś zaślepić czujnik.

Na zwykłej baterii próbowałem sobie testowo popukać w axim-a :) i nic się nie wyłącza. Na tej większej podobno się to zdarza i trzeba kawałek papieru podłożyć.
Poużywaj sprzętu jeszcze trochę - w końcu uroki Axima, czyli czujnik baterii, odpadające gumki-podkładki, znikający obrazek słuchawek (a taki piękny był :( ) oraz pajączek na przycisku "OK" Ciebie też dopadną! :O~ :grin:
Innych tego typu uroków Aximy raczej nie mają :)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2009, 07:40:21 »
Kupiłem używanego i na razie tylko przycisk power częściowo jest bez farby. Poza tym mankamentem wygląda jak nowy. Ale nie bardzo sobie wyobrażam tego pajączka :) O co tu chodzi?  :shock: Te podkładki faktycznie kiepsko się trzymają ale można odkleić i lepszym klejem przytwierdzić.
A jak się trzyma srebrna farba na obudowie? To chyba największe zagrożenie bo obrazka suchawek nie dotykam. :D

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2009, 16:33:02 »
To power ma w ogóle zdzieralną farbę? Mi się jeszcze z nim nic nie stało na szczęście :P

Co do pajączka to po prostu tak jakby pęka ten lakier na "OK" i odpada w tych miejscach - jest więc taka czarna pajęczyna ;)

Srebrna farba na obudowie wygląda jakby miała na sobie jeszcze warstwę ochronną. Także Axim prócz przednich czarnych paneli praktycznie się nie zarysowuje (nie widać tego). Na czarnych panelach widać tylko pod światłem, bo to nie farba ;) Także gdyby nie ten "OK" i zdarta ikonka słuchawek to mój też by wyglądał jak nowy, a przeżył niejedno :) Fajnie rozwiązane te srebrne panele, szkoda tylko, że nie dają efektu lusterka w takim nowoczesnym stylu, tylko są takie brzydkie. Ale z kolei nie widzialem jeszcze "lusterka", które się nie zdziera :D

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2009, 17:40:41 »
U mnie ma małe szanse na rysy na panelach :) Bardzo delikatnie traktuję takie cacuszka. To całkiem solidnie wykonany sprzęcik no i całkiem mi się podoba wizualnie. Szkoda tylko że ma 64MB ramu Troszkę mało :(

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2009, 23:30:12 »
ee Axima uzywam od ponad 2 lat - zero pajaczkow, odpadajacych gumek etc. jedyne co sie zmienilo to niestety zejscie farby w miejsacach narazonych na otarcia, czyli w naroznikach.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2009, 23:42:28 »
A jak z tym czujnikiem klapki?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2009, 00:13:37 »
U mnie ma małe szanse na rysy na panelach :) Bardzo delikatnie traktuję takie cacuszka. To całkiem solidnie wykonany sprzęcik no i całkiem mi się podoba wizualnie. Szkoda tylko że ma 64MB ramu Troszkę mało :(
To wrzuć sobie 128. Kosztuje to bodajże 200-250 PLN na dzień dzisiejszy. Jakbym potrzebował Axima zawsze i wszędzie to pewnie zrobiłbym to już dawno :) W czasach Aximów ciężko było kupić coś lepszego ze 128MB RAM - tylko Loox 720 miał tyle.

ee Axima uzywam od ponad 2 lat - zero pajaczkow, odpadajacych gumek etc. jedyne co sie zmienilo to niestety zejscie farby w miejsacach narazonych na otarcia, czyli w naroznikach.
No popatrz :) Ja noszę w pokrowcu i mam wszystkie objawy, ale bez otarć w narożnikach :)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2009, 08:43:37 »
Gdzie wstawiają tę pamięć? Trochę drogo wychodzi. 40% ceny axim-ka :P
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 16:27:11 wysłana przez miba »

*

Offline krzysiej

• 433
  • Sprzęt: Dell Axim x51v wm6.1, samsung i607, o2 jet, bb 88oo, bb 729o
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2009, 13:06:20 »
ja nosze w go w pokrowcu od della (tym tekturowym) juz jakieś 2 lata,
pajaczek - jest,
czarne kropki w narożnikach srebrnych paneli - jest,
lekko zdarty power - jest,
brak jednej gumki - jest,
lekko wytarta klapka od baterii - jest,
rozłączanie sie baterii - jest
wytarta ikona słuchawek - brak :D nie wiedziałem ze to się może wytrzeć

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2009, 17:27:52 »
Gdzie wstawiają tę pamięć? Trochę drogo wychodzi. 40% ceny axim-ka :P
W czasach gdy Aximy były po 1500zł to nie bylo 40%. Nie licz tego w ten sposób, to jest opłacalny "zabieg". Usługi takie były na Allegro, ostatnio nie widzę jednak aukcji. Może wypowie się ktoś kto dokonał upgrade w Polsce.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 22, 2009, 18:41:57 »
Oczywiście nie liczę tego w "taki sposób" bo x51v to naprawdę wartościowy sprzęt. Nawet na WM50 jest duża różnica w prędkości między np między tosią g900, która też złym sprzętem nie jest a aximkiem. Pięknie łapie wifi, choć nie obsługuje g. Nie wspominam o dobrze udokumentowanym akceleratorze. :P