Co o tym sadzicie? (Dell X30)

• 6 Odpowiedzi
  • 1686 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 15, 2005, 22:45:44 »
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39680536
Ktos uzywa? Mozna 'uslyszec' o tym pare slow? Zdaje sie ze ma troche słaba baterie. Na ile starcza?

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2005, 23:32:31 »
na ok 5,5h tak jak moj 1940. axim jest  tani, ma BT i wlan. ale jak dla mnie jest za DUUUZY, jest wielgachny! moj 1940 z pokrowcem z poliweglanu jest  takich samych rozmiarow co goly x30... mimo wszytko to dobry pda i ma fajny gadzet w postaci pokretla w lewym boku

*

Offline Abik

• *
  • 57
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2005, 18:26:02 »
Jak najbardziej polecam tego PDA, kupilem go pare miesiecy temu i jestem bardzo zadowolony. Trudno bedzie Ci znalezc w tej cenie cos o lepszych parametrach. Wydaje mi sie, ze porownywanie go pod wzgledem wielkosci do 1940 nie ma troche sensu, bo jest to chyba najmniejszy PDA dostepny obecnie na rynku i jakikolwiek inny bedzie zauwazalnie wiekszy. Bateria wprawdzie do najlepszych nie nalezy i starcza tak na ok 3-4 godzi bez wlaczonego WiFi, ale zawsze mozna dokupic druga taka sama za ok 20 $. Musze bardzo pochwalic firme TechMarket która wystawiła tą aukcje, pocketa zamowilem od nich w poniedzialek rano a we wtorek o 11 juz kurier zapukal mi do drzwi :)

*

Offline jadsadah

• **
  • 127
  • Sprzęt: Eten X800, HTC HD
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2005, 13:39:24 »
Cytat: maxdredi
na ok 5,5h tak jak moj 1940. axim jest  tani, ma BT i wlan. ale jak dla mnie jest za DUUUZY, jest wielgachny! moj 1940 z pokrowcem z poliweglanu jest  takich samych rozmiarow co goly x30... mimo wszytko to dobry pda i ma fajny gadzet w postaci pokretla w lewym boku

1940 vs Axim x30 :) ? zartujesz sobie?
porownujesz low'owy model poprzedniej generacji z high najnowszej:)?

fiat punto jest mniejszy od dodge'a viper'a czy przemawia to na jego korzysc :> ?
bez przesadyzmu, owszem dell najmniejszy nie jest, ale pod katem tego co potrafi znajdz cos w podobnej cenie?

p.s.
mi brakuje w nim tylko i wylacznie seriala, byc moze w najblizszej przyszlosci bede narzekal rowniez na brak CF, ale za ta cene naprawde ciezko sie bylo spodziewac czegos wiecej...

*

Offline ravi

• 36
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond (MDA Compact IV)
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2005, 18:22:24 »
Cytat: jadsadah
mi brakuje w nim tylko i wylacznie seriala, byc moze w najblizszej przyszlosci bede narzekal rowniez na brak CF, ale za ta cene naprawde ciezko sie bylo spodziewac czegos wiecej...

Brakuje? x30 ma serial port, kwestia kabelka/interfejsu... Mi brakowało, więc znalazłem rozpiskę konektora, zrobiłem konwerter poziomów sygnału 3V3<=>RS232 (~ +-12V), rozdłubałem wtyczkę (przelotkę do zasilania) i wyprowadziłem port szeregowy. Teraz mogę podpinać większość urządzeń.... Mnie zależało na podpięciu posiadanego GPSa, który ma tylko port szeregowy i się udało... Przy okazji moge sią bawić różnymi innymi rzeczami, kwestia napisania odpowiedniego softu.

PS. Gdzieś w jakimś zagranicznym sklepie internetowym widziałem kabelki rs232 do x30, ale w cenie 50 dolarów. Mnie to kosztowało hm.. jakieś 5zł. ;)

PS2. Co do x30 samego w sobie to posiadam go od miesiąca i uważam, że jest to świetny sprzęt. Dużo akcesoriów dodatkowych można do niego nabyć bez większych problemów. Ponadto jak na swoje możliwości uważam, że jest bardzo malutki. Nie żałuje wydanych pieniędzy na niego. Brak VGA też mi nie przeszkadza, bo dzięki temu procesor może wykazać się w innych zadaniach, a i bateryjki trochę zaoszczędzi. Teraz przejdźmy do drobiazgów których mi w nim może w przyszłości brakować. Jest to gniazdo CF i host usb. Póki co nie było potrzeby korzystania z czegoś co wymaga w/w funkcjonalności więc jest super. Za te pieniądze uważam, że dokonałem najlepszego dla mnie wyboru, dostosowanego do indywidualnych preferencji.

pozdrawiam
---
był Dot 320 (Win CE 4.0 .NET)
był Dell Axim x30v (WM 2003 SE)
był Dell Axim x50v (WM 2003 SE)
był HP Jornada 680 (Linux/Win CE)
był Asus P525 (WM5/WM6)
był HTC HERMES/TyTn (SPV M3100) (WM6)
był HTC Kaiser/TyTN II (WM6.1)
JEST HTC Touch Diamond

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2005, 01:53:56 »
czas pracy na bakterii 1100mah wynosi u mnie niestety 2:05h wiec rewelacyjny to ten czas nie jest. na tym jednak koniec wad x30 :) dalej sam miodek. Szybka bestia i po podkarmieniu jej karta SD kingstona o pojemnosci 1GB mozna sie za jego pomoca calkiem niezle bawic, pracowac. Przykladowe zastosowanie u mnie w domku to radyjko internetowe odgrywane na betaplayerze wifi zapodane z blaszaka. Dalej cala masa emulatorow poczawszy od malego atari i M$DOSA poprzez GBA a na PSX skonczywszy. (mam takie zboczenie ze emuluje wszystko co mi w lapki wpadnie) ;)
Wersja x30 z zegarkiem 624 ma solidna kolyske z dodatkowym miejscem na ladowanie dodatkowej bakterii, wiec w sumie jak bedizesz kupowal gdzies w sklepie dellowskim to warto dorzucic pare groszkow na jeszcze jedna bakteryjke - najlepiej maxymalnie duza ;)

W tej chwili nie zamienilbym go na zadnego innego - wczesniej mialem przez kilka dni noweczke a620 i te rzeczy ktore z asusika byly praktyczniejsze (patrzac pod katem zabawy oczywiscie) to kursorki - nie powstydzila by sie ich przenosna konsolka do gier. No i Bakteria wytrzymywala w nim 3h - oczywiscie mowie o normalnych ustawieniach a nie ustawieniach bez wizji do sluchania muzy ;)

*

Offline jadsadah

• **
  • 127
  • Sprzęt: Eten X800, HTC HD
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2005, 20:38:49 »
Cytat: ravi
Cytat: jadsadah

Brakuje? x30 ma serial port, kwestia kabelka/interfejsu... Mi brakowało, więc znalazłem rozpiskę konektora, zrobiłem konwerter poziomów sygnału 3V3<=>RS232 (~ +-12V), rozdłubałem wtyczkę (przelotkę do zasilania) i wyprowadziłem port szeregowy. Teraz mogę podpinać większość urządzeń.... Mnie zależało na podpięciu posiadanego GPSa, który ma tylko port szeregowy i się udało... Przy okazji moge sią bawić różnymi innymi rzeczami, kwestia napisania odpowiedniego softu.

PS. Gdzieś w jakimś zagranicznym sklepie internetowym widziałem kabelki rs232 do x30, ale w cenie 50 dolarów. Mnie to kosztowało hm.. jakieś 5zł. ;)

PS2. Co do x30 samego w sobie to posiadam go od miesiąca i uważam, że jest to świetny sprzęt. Dużo akcesoriów dodatkowych można do niego nabyć bez większych problemów. Ponadto jak na swoje możliwości uważam, że jest bardzo malutki. Nie żałuje wydanych pieniędzy na niego. Brak VGA też mi nie przeszkadza, bo dzięki temu procesor może wykazać się w innych zadaniach, a i bateryjki trochę zaoszczędzi. Teraz przejdźmy do drobiazgów których mi w nim może w przyszłości brakować. Jest to gniazdo CF i host usb. Póki co nie było potrzeby korzystania z czegoś co wymaga w/w funkcjonalności więc jest super. Za te pieniądze uważam, że dokonałem najlepszego dla mnie wyboru, dostosowanego do indywidualnych preferencji.

pozdrawiam

whoaaa :) a tos mi radosc sprawil :)
z tego co czytalem na sieci wynikalo ze x30 seriala nie ma, ale uczciwie przyznaje ze temat zarzucilem i przestalem szukac.
te kabelki za ~50$, zastanawiala mnie cena, dlatego wymyslilem sobie ze w jakis przemyslny sposob jest to robione za pomoca konwersji z usb, wiec jakis procek tlumaczacy ramke usb itd... skubancy :)

nie znalazlbys chwili zeby wyslac do pdaclubu schematu calego konwertera?
ew. jakiejs fotki tego co zrobiles?
ten serial ma normalnie tx,rx + sygnaly rts/cts itd?

pozdrawiam