bt+internet, dziala ale IE nie- o co chodzi ???

• 22 Odpowiedzi
  • 4695 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 01, 2005, 20:41:39 »
witam, moja zabawka to Axim 50x no i skonfigurowalem net po bt i ok chodzi spoko, skype dziala-chociaz sie gada do kitu bo kiedy ja powiem to musze kilkanascie sekund potem nic nie mowic zeby to jakby przetrawilo sie bo jezeli prowadze otwarta konwersacje z kims to ja siebie slysze jeszcze kilka razy w glosniku i tak samo osoba z ktora rozawiam, ok wiec czy tak ma byc i czy da sie to naprawic - to pyt 1. ; 2. wlasnie z tym Internet Explorerem dziwna sprawa bo jestem online no i pierwsza strona ktora zalozmy wklepuje sie laduje w miare spoko, a np nastepna albo sie zaladuje albo pisze ze nie moze znalezc zrodla czy cos tam i nic(oczywiscie pisze po angielsku) no i nie moge wiecej surfowac po stronkach, mysle se ze moze pamieci za malo, ale po sprawdzeniu sie okazuje ze wcale nie, no to o co moze chodzic? bo chcialbym troszke posurfowac ale sie nie da, no i 3. czy konfiguracja przez ActivSync owocuje wolniejszym polaczeniem niz z pominieciem tej aplikacji czy nie, tak sobie pomyslalem bo mi ten skype przycina ostro i moze chociaz troszke by to przyspieszylo pomijajac ta aplikacje w konfiguracji, czy to glupie? ; sorryyy za tyle  textu i dzieki za wszystkie odp.  ; bardzo bymchcial dostac odp na te IE bo dobrze wylo by troche posmyrac po stronkach, pozdrawiam Karol

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2005, 20:48:10 »
Jak pominiesz ActiveSync to powinno chodzic lepiej. Musisz polaczyc sie z PC przy pomocy profilu Network Access. Po drugie by net chodzi szybko musisz byc blisko peceta z modulem BT. Kazdy metr dalej to drastyczny spadek transferu. Sam to testowalem przesylajac przez network access plik z PDA na udostepniony w PC dysk - z kazdym krokiem transfer strasznie spadal.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2005, 21:49:21 »
wielkie dzieki, zaraz bede probowal bez activa, ale dalej nnie wiem o co chodzi z tym explorerem, pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2005, 16:27:20 »
a wie moze ktos czy mozna udostepnic po prostu dysk w kompie i za pomaca palma sobie po nim chodzic? ; jakiego programu uzyc? - bo np patrzylem w total commanderze to o sieci nic nie widac...; pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 02, 2005, 17:01:39 »
Mozna, ale tylko przez LAN Access a nie przez ActiveSync. Jak udostepnisz dysk na PC to potem w eksploratorze plikow na PDA klikasz w pierwsza ikonke od prawej na dolnym pasku zadan i tam wpisujesz siezke do udostepnionego zasobu, np:

\\nazwa_komputera(ale_nie_IP)\nazwa_udostepnionego_napedu\

Lepszy jednak od zwyklego eksploratora (ktory m.in. nie pozwala otwierac plikow a tylko je kopiowac) jest GSFinder+, ktory znajdziesz w naszym dziale Download.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 02, 2005, 21:46:07 »
haa, ok dzieki juz mam, w total commanderze mozna nie tylko kopiowac ale i otwierac bezposrednio ze zrudla np dysku

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2005, 21:30:46 »
Pytanie byc może śmieszne, ale gdzie LAN acces:
1.znależć ?
2.zainstalować

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2005, 10:08:35 »
LAN Access to jest specjalny profil polaczenia Bluetooth. W aplikacji BT Manager Widcomma (czyli tej co jest w X50v) bedzie to chyba nazywac sie Network Access... czy jakos tak. Wlacz modul BT w PC, wlacz modul BT w PDA i otworz tam okno nowego polaczena (kliknij w przycisk New) i z listy odszukaj cos co przypomina nazwa Network Access.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2005, 14:27:47 »
u mnie w kompie na bt nazywa sie to dokladnie Network Access, jeden z servisow(usług) ktore sa dostepne na bt, a w aximie w managerze bt bierzesz po prostu Join a personal network , lub connect to a network

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2005, 16:08:08 »
Podziękowania za info, obecnie nie mogę na szybko znależć tego o czym, napisaliście i sprawdzić czy zadziała. NIe znajduję BT Menagera. Po powrocie do firmy sprawdzę jeszcze raz i spróbuję.
Generalnie problem dotyczy:
1 możliwości wpięcia Axima do sieci firmowej poprzez dostraczaną podstawkę z USB (bez użycia BT czy też WLAN)
2.Zwiększenia szybkości ładowania danych do axima, wydaje się, że poprzez sieć (z pominięciem ActivSys) powinno być znacznie szybciej.
3.czy, zdaniem doświądczonych użytkowników, takie próby mają wpgóle sens, czy też prościej ustawić połączenie poprzez WLAN  lub BT.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2005, 17:37:39 »
Nie uzyskasz dostepu do sieci przez kabel USB - tylko LAN Access po BT lub dostep przez WLAN.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2005, 18:46:00 »
Nie wiem gdzie, ale na jakimś forum była podobno taka informacja dla Axima x50  - informacja od kolegi, ale niestety nie sprawdzona. Wiem, że generalnie USB jest upośledzone.
Pozostaje pytanie:
WLAN czy BT

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2005, 18:52:27 »
prosta sprawa ze wlan jest szybszy duzo, a usb u mnie jest ok, wcale nie uposledzone - przydaje sie przy wrzucaniu plikow bo jest przeciez duzo szybszy niz bt, a mam mozliwosc kozystania tylko z tych dwoch opcji.., no tyle ze z siecia sie nie polaczysz, ale do sieci masz wlan-a przeciez

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 05, 2005, 19:35:38 »
Dochodzę do wniosku, że najprościej do switcha firmowej sieci podpiąć dodatkowy switch z   modem ADSL i routerem i WLAN - są takie w jednej obudowie za ok 350 PLN - a stary modem po prostu wyrzucić

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 23, 2005, 03:32:28 »
Po wielu godzinach kombinowania udalo mi sie i teraz moge przegladac stronki w moim aximie:D jak ktos bedzie chcial sprobowac zrobic to samo to prosze zadawac pytania! tak czy siak daje rade i calkiem niezle chodzi!

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 24, 2005, 22:17:27 »
A zauwazylem jeszcze inny motyw,ze jak masz internet na isdn to wtedy nie ma najmniejszego problemu przez polaczenie sie BT tylko,ze wtedy normalnie wlaczasz ikonke synchro BT no i mozesz uzywac internetu i na desktopie i na palmie,bo jesli masz na lanie to jest trudniej ustawic to wszystko i wtedy na desktopie nie ma dostepu do internetu!Jest git:)

*

Offline foxas

• *
  • 98
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 12, 2005, 21:40:00 »
Cytat: Krisu125
Po wielu godzinach kombinowania udalo mi sie i teraz moge przegladac stronki w moim aximie:D jak ktos bedzie chcial sprobowac zrobic to samo to prosze zadawac pytania! tak czy siak daje rade i calkiem niezle chodzi!

Witam!
Kupiłem x50v. i mam połączenie BT z komputerem, ale internet nie dzała! :( IE nie reagoje. jak by nie było połączenia. co robić???
prosze o pomoc!

[Dodano: 2005-08-12 22:51:40]
tu napisłem coś więcej. ale nikt nie widzi :(

nadal mi internet nie dizala! :(

polączenie z komputerem jest więc powinien internet tez działac a nie dzala.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 12, 2005, 22:54:54 »
masz zainstalowany na komputerze ActiveSync? jaka wersje?

przeczytaj to:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=17286

*

Offline foxas

• *
  • 98
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 12, 2005, 23:20:03 »
mam zainstalowany ActiveSync 3.7.1.
i jak jest w stacji to internet działa. a na BT juz nie. pokazuje ze nie moze znalezc strony.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 12, 2005, 23:23:50 »
przeczytaj dokladnie link, ktory ci podalem i odnosniki, ktore tam sa!!!

*

Offline foxas

• *
  • 98
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 12, 2005, 23:43:47 »
ActiveSync przez BT mi nie dziala :(
caly czas pokazuje przy ustawianiu "Discovering device.."

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 12, 2005, 23:47:45 »
robiles wszystko tak jak tu opisane?
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=1940&news_id=7148

masz zaznaczone "Allow serial cable or infrared connection to this Com port" w oknie "Connection Settings" i podany numer portu COM jaki wczesniej wybrales w ustawieniach?

czy nie dziala ci tylko IE czy wogole nie ma internetu w PDA?

*

Offline foxas

• *
  • 98
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 13, 2005, 00:04:07 »
OK
nie wiem co się stalo ale dział :)
ale działa jak jest włączony  ActiveSync. rozumiem że tak ma być?
wielkie dizęki. jeszcze potestuje to troche. i mam nadzieje ze nic sie nie zepsuje.