Bateria w Axim X5

• 8 Odpowiedzi
  • 2690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria w Axim X5
« dnia: Sierpień 09, 2004, 10:51:52 »
Witam,
Kupiłem z drugiej ręki Axima X5 (wersja "bogatsza", ale starszy procesor PXA250, Windows Mobile 2003, bateria 1440) i bateria trzyma mi tylko około 4 godzin. Nie wiem co może być przyczyną ? Może powinienem coś wyłączyć ? Jakąś funkcję o której nie wiem ? Czy podczas kilku naładowań przez poprzedniego właściciela można było "wykończyć" baterię ? Jakieś porady jak to "naprawić" ? Jestem zdesperowany, ponieważ wymieniłem go z 1930 właśnie ze względu na baterię !!!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2004, 11:24:37 »
Oczywiscie ze mozna zajechac baterie podczas niewlasciwego ladowania. Mozna to nawet zrobic podczas jednego ladowania, a raczej dlugiego nie ladowania. Bateria litowo-polimerowa lub litowo-jonowa nowej generacji nie moze byc calkowicie rozladowywana. Najlepiej jest doladowywac ja jak najczesciej - np. codziennie, jak tylko o kilkanascie procent spadnie poziom naladowania.

Na jakim stopniu masz ustawione podswietlanie ekranu? Bo jak na maksmylanym + sluchasz np. MP3 albo grasz w gry to nie dziwie sie ze bateria moze trzymac 5 godzin - to jest wtedy normalne.

Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2004, 23:26:09 »
Tylko ona nie trzyma nawet 5 godzin. Trzyma około 3.5 Wydaje mi się, że rzeczywiście Axim leżał długi czas nie naładowany. Czy podczas normalnej pracy jak będę go stale doładowywał to może coś się poprawić ? Gdzieś na forum PDA czytałem o próbie regeneracji baterii, ale teraz nie mogę odnaleźć tego wątku. Co do sposobu użytkowania to tylko RedFish i PIM-Y

Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2004, 23:12:01 »
Może ktoś wie gdzie można kupić akumulator do Axima X5 w jakiejś sensownej cenie (w Stanach kosztuje 34$ a u nas w Palmtops Expert 349 zł więc dolar wychodzi po prawie 10 zł. Uważam, że to lekka przesada. Najlepiej ktoś gdzieś w Polsce, albo sklep wysyłający do Polski.

Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2004, 23:48:01 »
Cytat: literat
Może ktoś wie gdzie można kupić akumulator do Axima X5 w jakiejś sensownej cenie (w Stanach kosztuje 34$ a u nas w Palmtops Expert 349 zł więc dolar wychodzi po prawie 10 zł. Uważam, że to lekka przesada. Najlepiej ktoś gdzieś w Polsce, albo sklep wysyłający do Polski.
coz...ziwekszy troche to niewygode uzywania palma, ale cenowo to wyjdzie ok, wsadzisz do tego 4x energizery 2300 mAh i bedzie mysle smigalo ciutke dluzej

http://allegro.pl/show_item.php?item=29368198 => to to ;)

Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2004, 09:44:56 »
Myślałem nad tym, ale jednak chyba bym wolał kupić baterię.

*

Offline Kusiu

• 3968
Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2004, 09:57:56 »
Cytat: literat
Niemiecki ebay:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=38918&item=5714708867&rd=1

Sprzedawca standardowo wysyła poza Niemcy (6,90Euro). W dodatku nazwisko ma jakieś takie polskie :) (Adam Adamczyk)

Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2004, 15:20:43 »
Dzięki za pierwszą podpowiedź (do Zgorzelca mogę udać się nawet osobiście), ale to jest zamiennik który jest grubszy i nie wejdzie mi potem do Krusell-a. Znalazłem dużo takich akumulatorów na eBay-u ale amerykańskim. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w kupowaniu na eBay-u za wodą ?

Bateria w Axim X5
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 25, 2004, 14:30:45 »
Jeżeli bateria ma 3,7 V to możesz śmiało spróbować dopasować coś od komórki.