axim x51v i klopot z ladowaniem w aucie

• 6 Odpowiedzi
  • 950 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dudek_

• 34
    • Quantum Information Systems LLP
  • Sprzęt: Dell AXIM x51v  +  iPhone 8GB 1.1.4
axim x51v i klopot z ladowaniem w aucie
« dnia: Kwiecień 12, 2007, 16:23:01 »
Witam. Korzystam z PDA w aucie - GPS. Mam org ladowarke samochodowa della. Przez ok 4 miesiace bylo ok.  Po tym czasie, w roznych momentach ekran migal i raz wlaczalo sie ladowanie a raz nie i tak migalo chwilke az sie wylaczylo. Moj PDA w domu laduje sie bez klopotu, czy to w kolysce czy to pod gniazdkiem, wiec mysle sobie, ze klopot z ladowarka. (myslalem ,ze moze wina gniazda zapalniczki, ale mam laptopa tez na takim zasilaniu i jest ok wiec wykluczylem)    Zakupilem nowa ladowarke, bo czesto jezdze w trasy i taki  wydatek  sie zwraca, ale .... dalej to samo. Sa chwile, ze jade 2 , 3 h i wszystko ok.  A sa tez takie, ze wlacze i od razu ekran sie na chwilke podswietli, jak to jest w przypadku wykrycia stalego zasilania i nagle miga, pojawia sie ikona ladowania i znika i pojawia itp.  a pozniej juz nie laduje chociaz na stale podlaczony.   Jakies pomysly ??  Wtyczki gniazdka sprawdzone, nic nie rusza sie. W domu PDA zawsze sie laduje pod stalyum pradem i nic takiego sie nie stalo. Dodam raz jeszcze, ze auto wykluczam bo w innych dzieje sie tak samo jak sprawdzalem

pozdrawiam i czekam na pomysly ;)

*

Offline Dudek_

• 34
Odp: axim x51v i klopot z ladowaniem w aucie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2007, 07:45:02 »
Wykluczyles gniazdo zapalniczki, PDA ale nie napisales czy sprawdziles czy kabel do ladowania moze sie gdzies przetarl - to sie zdarza bardzo czasto i jesli sie nie myle to objawy dokladnie to potwierdzaja... Masz mozliwosc sprawdzenia tego z innym kablem do ladowania Axima??

mam dwie ladowarki, jedna nowka. Wykluczylem juz wszystko poza samym aximem. kable cale, gniazda dzialaja, inne urzadzenia chodza

*

Offline spidi35

• **
  • 174
  • Sprzęt: Xperia Z1 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2007, 18:35:43 »
Skoro dużo jeździsz to proponuję zakup dedykowanego uchwytu pod axima. Ja mam do swojego x51v axima dedykowany uchwyt rikalina multimedialny. Jego zalętą jest to że z tego uchwytu możesz również ładowac odbiornik gps, a więc niepotrzebujesz dodatkowych przejściówek, ani ładowarek i do swojego axima jak i do odbiornika gps, ponieważ wszystko masz w tym zestawie.

Poniżej masz linka do tego odbiornika, napewno na innych stronach jest tańszy, trzeba poszukać.

http://www.techmarket.pl/shop.php?a=opis_prod&id=PDA-AKC-UCHM&categorie=395

Wiem że są jeszcze innych firm tego typu uchwyty, ten podałem jako przykład.
Dodam tylko że niemam żadnych problemów z tym odbiornikiem, jedyny minus to kiepski wbudowany głośnik.

*

Offline Andi_muc

• 13
  • Sprzęt: DELL Axim x51V + RoyalTek RTG 2000 TMC + 2GB CF + 4GB SD
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2007, 00:18:07 »
Sprobuj zmniejszyc podswietlenie przy podlaczonym zasilaniu do minimum, I skrec troszke zegar.  Ja tez kupilem sobie druga ladowarke, ponoc 2000 mA, I tez mialem to samo co na pierwszej.  Ale po zrobieniu tego co ci napisalem wszystko bylo ok

*

Offline Adampio

• 26
  • Sprzęt: Dell Axim x51v
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2007, 21:51:33 »
Sprobuj zmniejszyc podswietlenie przy podlaczonym zasilaniu do minimum, I skrec troszke zegar.  Ja tez kupilem sobie druga ladowarke, ponoc 2000 mA, I tez mialem to samo co na pierwszej.  Ale po zrobieniu tego co ci napisalem wszystko bylo ok

Moglbys rozwinac temat? Szczegolnie jesli chodzi o ten zegar.
Bo ja wlasnie kupilem sobie na Fondo ladowarke 2000mA, sprawdzilem ze laduje ale tak naprawde to skorzystam z niej dopiero podczas dlugiego łykendu majowego.

*

Offline Andi_muc

• 13
  • Sprzęt: DELL Axim x51V + RoyalTek RTG 2000 TMC + 2GB CF + 4GB SD
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2007, 22:45:00 »
Wyłącz ustawienie procka z AUTO i daj np.  na 520 MHz.  Może to coś pomoże. 

*

Offline Dudek_

• 34
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 16, 2007, 03:05:43 »
dzieki za odpowiedzi. dalem mocniejsza baterie - 2200, przyciemnilem ekran i dalem procka na power saving - dwa dni jezdze i jest oki. tylko dlaczego wczesniej przez 6 miesiecy bylo dobrze?? zero klopotow ? i nagle musze tak robic? to mnie zastanawia. pozdrawiam - instalacja elektryczna auta zostala calkowicie sprawdzona i jest git