Kabelek VGA dla X51v/X50v.

• 15 Odpowiedzi
  • 1373 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline waflo

• 334
« dnia: Luty 18, 2006, 09:59:17 »
Wczoraj kupilem okazyjnie taki wlasnie kabelek. Z tego co wyczytalem bedzie mozna go uzywac nie tylko do ogladania filmow i prezentacji powerpointa ale rowniez do uzywania wszystkich innych aplikacji (klon obrazu z PDA) na duzym ekranie.

Czy testowal ktos byc moze TOMTOMa przez ten kabelek ? Pytam z ciekawosci bo kabelek juz mam, a Axima odbieram we wtorek :)

p.s. Za kabel zaplacilem 30£. Szukalem tez na polskich stronkach ale nigdzie nie znalazlem wiec jesli ktos bylby zainteresowany to prosze dac znac. Moge podeslac z UK.

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2006, 10:07:02 »
Hallo
przeciez nasz kolega Ziele wykonuje takie kabelki i nie trzeba daleko szukac...
temat poruszany był tu...
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29381&highlight=kabelek+vga

PS. nie zebym robił komus kryptoreklame ,ale w Polsce każdy liczy sie z groszem i jak dla mnie 30funtow po przeliczeniu na nasze to jest 164.99 złotych ,a kolega sprzedaje za max 80zeta... :lol:
Kabelki niczym nie odstaja od orginalnych.
-----------------------------------------------------------------------
Wielkie dzieki za szczere chęci !!!
może sie ktos
z KLUBOWICZOW zdecyduje sie na org... :D

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2006, 10:15:06 »
Slepy ja....jak moglem to przeoczyc...dzieki za info

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2006, 12:28:17 »
Troszkę przepłacona okazja :)
Are you shpongled?

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2006, 15:04:00 »
W sumie tak....ale patrzac na to z drugiej strony to przez moj kabelek mozna rowniez synchornizowac dane z PC przez USB. Po prostu we wtyczne procz gniazdka dla zasilacza jest rowniez gniazdko miniUSB do ktorego mozna podlaczyc rozciagalny kabelek miniUSB-USB ktory byl rowniez wliczony w cene. Przez ten miniUSB mozna rowniez ladowac DELLa.

Zreszta nie ma co sie rozpisywac :)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2006, 16:30:11 »
Tak ale zobacz że jeśli masz pod ręką komputer to po jakiego grzyba wyświatlać coś z axima? To tak jak noszenie drewna do lasu :) Nie ma problemu ze zrobieniem takiego kabla nawet żeby miał jeszcze dodatkowo rs232 tylko jaki jest tego sens.
Are you shpongled?

*

Offline Seth

• 14
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2006, 01:53:39 »
Przepraszam, ze podlaczam sie pod ten temat ale skoro ziele sie wypowiedzial chcial bym zadac mu jedno pytanie.

Z elektronika mam stycznosc tylko uzytkowa, wiec sie na tym nie znam, ale zastanawiam sie czy dalo by sie stworzcy przejsciowke albo cos podobnego, do zewnetrznej kamery internetowej - wiem, ze Axim nie posiada hosta USB ale czy kategorycznie wyklucza to komunikacje z takimi urzadzeniami?
A moze programowo dalo by sie to obejsc?

Ogolnie zainteresowany jstem mozliwoscia podlaczenia malej kamerki do "judasza" ;) w dzwiach. Po podlaczeniu jej do PDA mogli bysmy miec swietny przenosny wizjerek. Tylko czy jest to wogole wykonywalne, a jezeli tak to czy koszty i czas potrzebny na to nie okaze sie zbyt duzy?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2006, 02:46:49 »
Przez gniazdo nie masz szans. Jedynie przez SD IO lub CF tyle że takie kamerki sa zabudowane jako całość. Taka kamera-karta. Jednak chyba gdzies wiadziałem kartę z wejściem composite... wtedy by można było podpiąć kamerkę przez dłuzszy kabel lub nawet bezprzewodowo.
Are you shpongled?

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2006, 08:50:04 »
Dodam tylko ze czytalem gdzies (na tym forum) o karcie HOST USB na compact flash wiec dzieki niej byc moze dalo by rade podpiac kamerke internetowa na usb....ale o wiele rozsadniejszym rozwiazaniem wydaje sie karta compact flash z wejsciem composite, bo male kamerki composite sa teraz tanie i daja obraz naprawde dobrej jakosci.

Na ebayu w UK sprzedaja tuner telewizyjny na compact flash. Ma wbudowana antenke teleskopowa oraz wejscie composite...cena ok 300zl. Tu jest link do strony producenta:
http://www.eopstech.com/eops/index.html
Mozna tam obejrzec przykladowe wideo demonstrujace dzialanie urzadzenia.

Chodz szczerze mowiac najrosadniej bylo by uzyc po prostu malej kamerki composite i podlaczyc ja do malego (np 7") ekranu samochodowego. Widzialem takie ekrany na allegro w cenie ok 180zl !

*

Offline Seth

• 14
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2006, 09:24:09 »
Hmm... poszukam jakichs infromacji w necie o tym. Ciekawie by bylo gdyby dalo sie to jakos zgrabnie polaczyc z kamerka - a gdyby dalo sie to zrobic z kamera CCD to juz bylo by cos ;)

Jak cos znajde to podziele sie tutaj na forum.

@waflo: Swietna sprawa z tym tunerem. W sam raz na wypad za miasto ;)

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2006, 13:01:23 »
USB Host na CF masz np tutaj:
http://www.ratocsystems.com/english/products/subpages/cfu1u.html
...ale cena zaporowa...ok 400zl

A co do tunera na CF to obeserwuje wlasnie jeden na aukcji...jak cena bedzie atrakcyjna to mam zamiar wciagnac :)
Szkoda tylko, ze wymaga on zasilania bateryjnego (albo z zasilacza ktory nie jest w zestawie), a nie czerpie prad z wbudowanej bateri w PDA...chodz i tak fajny gadzet :)

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2006, 20:41:06 »
:lol:
Nie trzeba zadnych hostow .... wystarczy odpowiednie oprogramowanie
w kompie i na DELLU i masz podglad kamerki.

http://www.mobilefan.net/Pocket-PC.nsf/Download-Free/Remote-Control-View-Commander-Mobile-V3.06-for-PPC2003

w DELLU wgrywasz  View Commander Mobile V3.06 for PPC2003 Free
w PC  wgrywasz  IVI-WebCamServer
ps:  I widzisz co masz w  kamerce..  :lol:  :lol:

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 21, 2006, 22:20:51 »
..no tak, tylko nie zauwazylem aby ktos wspomnial, ze PC ma brac udzial w tym przedsiewzienciu....

Przeciez nam chodzi o podlaczenie kamery bezposrednio do X50V !

*

Offline JaroW

• **
  • 224
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 22, 2006, 14:51:37 »
Cze..
Przeciez jak masz miec podłaczona kamerke do obserwacji domu-to chyba masz w domu zał. non stop kompa... wiec po co kupowac jakies hosty i wchodzic w koszty jak wystarczy rozwiazanie programowe ktore wyzej podałem.
ps. wygodniej jest poruszac sie po domu i widziec co sie dzieje przed drzwiami z kazdego miejsca w DELLACZU po WIFI..
 :roll:  :wink:

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 22, 2006, 16:39:21 »
No w sumie to nie do konca taki glupi pomysl....o ile masz maly dom, bo ograniczenie USB to 5 metrow. Co prawda mozna dodac kolejne 5m dzieki przedluzaczowi z reapaterem, ale nie wiem czy mozna polaczyc np 5 takich przedluzaczy. Pomijajac ten fakt rozwiazanie faktycznie wydaje sie sensowne, tym bardziej ze dzieki temu mozna by bylo obserwowac chatke przez internet bedac np w biurze :)

*

Offline JaroW

• **
  • 224
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 22, 2006, 16:53:47 »
elloł
to znowu ja ... :lol:
program potrafi brac źrodło z kilku kamer wiec no problema miec zainstalowane kilka kamerek i wybierac  w programiku ktora chcesz  ..
bye..