Axim x50v połaczenie z PC

• 8 Odpowiedzi
  • 1160 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Axim x50v połaczenie z PC
« dnia: Wrzesień 23, 2009, 21:39:08 »
Witam

Jak łatwo się domyśleć, mam problem z Aximem x50v.
Wiem że było już kilka podobnych tematów, ale jako że mój jest dość nietypowy, założyłem nowy - liczę na pomoc :)
Do rzeczy:
mam axima x50v z WM2003 Version 4.21 po niemiecku. Docelowo będę chciał go "przerobić" na angielski ale niestety do tego z tego co wyczytałem muszę się połączyć z kompem a tu pojawia się problem.
Po podłączeniu PDA według "kroków" z Activesync (4.5) pojawiają się "dymki" z info że XP (SP2) znalazł nowy sprzęt, określa jego nazwę nawet (axim itp), ale wystąpił problem (?) i sprzęt może nie działać poprawnie. Kończy się tak, że AS go nie widzi, mimo że połączenie USB mam włączone. Próbowałem wszystkich możliwych resetów, restartów etc. Przełączałem pomiędzy portami USB - nic. Próbowałem na innym kompie - identyczny problem. W "Mój Komputer", pojawia się sekcja "inne" a w niej mój PDA, jako "Urządzenie przenośne", no ale AS go nadal nie widzi.
Dużym problemem jest to, że jak napisałem wcześniej PDA mam po niemiecku, a jeśli chodzi o ten język to moja znajomość kończy się na piosenkach Rammsteina, toteż jeśli to jest kwestia jakichś ustawień w PDA, mogę mieć / będę miał problem ze znalezieniem tego.
Najgorsze / najdziwniejsze jest to, że z 4 komputerów na których próbowałem, na 1wszym zadziałało.
Mam nadzieję że zdoła mi ktoś pomóc, bo bardzo bym chciał już zacząć spokojnie używać tej zabaweczki ;)

Pozdrawiam

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Axim x50v połaczenie z PC
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2009, 14:01:03 »
Czy przypadkiem nie można jednak flashować z karty? Przeczytałeś te przypięte wątki?

*

Offline navaros

• 304
  • Polisz Makgajwer
  • Sprzęt: Note II/Iphone 4s/Lumia 520/Nexus 4/Nexus 7 2012
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2009, 15:50:09 »
heraklit-jakie flashowanie przez AS? to się przez SD jedzie... i nie czytałeś wszystkich wątków bo jest podklejony wątek jak to zrobić...

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2009, 15:52:28 »
Chyba te aktualizacje dell-a są po AS ...

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2009, 22:17:05 »
czytałem o możliwym sposobie zmiany języka poprzez kartę, ale wyczytałem także że mniej potencjalnych wpadek jest gdy to robić poprzez kabel / AS.
jako że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o PDA, wolę zacząć od zabaw "mniej skomplikowanych / kłopoto-gennych" :)
co bynajmniej nie zmienia faktu, że bez względu na to po co bym to chciał, nadal się nie syncuje, mimo że pc widzi axima jako "urządzenie jakieśtam".

*

olmeca

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2009, 14:43:45 »
jezeli chodzi o sama zmiane jezyka na angielski to robi sie to za pomoca AS. Natomiast rom juz mozemy tez zapakowac z karty pamieci.

heraklit, a moze przeinstaluj na nowo AS lub dorzuc do xp sp3

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2009, 15:12:29 »
AS instalowałem w sumie kilka razy i to tak wersję najnowszą jak i jakieś troszkę starsze - nic to nie dało niestety.
Odnośnie SP3 - jest jakieś oficjalne (lub chociaż pół-oficjalne) info o tym że axim z takim systemem jak opisałem się "wykrzacza" przy XP z SP2?
czy też może pomysł z zainstalowaniem SP3 jest bardziej na zasadzie "zobaczmy czy zadziała"?  :wink:
Dodatkowo, (nie chcę tworzyć offtopa, ale ciekawy jestem) wiecie coś może o linuxowym / Ubuntowym zamienniku ASa?
Wiem że można zainstalować przez Wine, ale wdłg wineapp db jest to troszkę bezsensowne, bo AS pod WINE, działa raczej dupiato...

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2009, 22:11:45 »
można zamknąć - problem rozwiązany poprzez nabycie nowego kabelka

*

Offline kriss1190

• *
  • 67
  • Sprzęt: Dell axim x51(416MHz) x51v(624MHz) axim x50v (624)
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2009, 09:45:19 »
Tez miałem taki problem

NIE KUPUJCIE NA ALLEGRO TYCH ŻAŁOSNYCH KABLI ZA 30ZŁ

po kilku dniach denerwowania sie z powodowanych tandetnym kablem wydałem 55zł i kupiłem porządny zamiennik , a teraz mam już dell-oska stacje dokująco i działa bezproblemowo