axim x5-problem z ALIGN SCREEN

• 7 Odpowiedzi
  • 1531 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 10, 2006, 19:27:05 »
Witam
Problem: Ekran dotykowy nie reagował jak powinien. Przy dotykaniu ikony OK wciskał skrót do klawiatury. Menu START wogóle nie dało się kliknąć.
W końcu zmęczony cało sprawą zrobiłem twardy reset. Efekt: palm juz ok 50 razy każe mi wykonywać funcje Align Screen i kolejny raz powatarza nie przechodząć do dalszej części konfiguracji startowej.
Co jest przyczyną?
z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
od kilku dni palm stał się nieprzydatny

łysy76

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2006, 04:46:22 »
nie przechodzi bo sie gdzies zawiesza czy nie wiesz co robic?

jak to drugie to zajrzyj tu
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10286

problem z align sreen
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2006, 11:25:35 »
Niestety, palm (Dell Axim x5) nie przechodzi do kolejnego etapu czyli "stylus".
W nieskończoność każe powtarzać kalibracje ekranu. Próbowałem z 50 razy- bez efektu cały czas wraca do początu kalibracji i tak w koło.
Zastanawiam się czy może wgrać mu ROM, może jest jakiś nowy, ale to chyba trzeba odpalić go z karty CF? No i z kąd go zdobyć. Może ktoś z was jest w posiadaniu takiego softu i wie jak to zrobić. A może ekran jest uszkodzony i dlatego nie da się zkalibrować?
będe wdzięczny za każdą pomoc
ps.moja druga połowa dała się przekonąc do zakupu palma a teraz powoli zaczyna żałować-POMÓŻCIE!!!:-)
pozdrawiam
marcin

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2006, 13:16:37 »
Znalazłem odpowiedź na włsane pytania. Nie ukrywam ze mnie to przybiło. Może ktoś z clubowiczów  ma inne doświadczenia. Może go się uda jeszcze uratować???

http://www.gethightech.com/Merchant2/merchant.mv?Screen=CTGY&Store_Code=GHT&Category_Code=_axim_takeapart

łysy76

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2006, 13:29:20 »
Nie sadze aby ekran byl fizycznie uszkodzony. Czy jak konfigurujesz ekran to po kolei pojawiaja sie krzyzyki w kazdym z rogow ? Jesli tak to znaczy ze ekran "wyczuwa" nacisniecia w odpowiednich miejsach skoro przechodzi do kolejnych krokow....

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2006, 02:08:11 »
Kalibracja przebiega tak jak powinna,na środku a potem po kolei w każdym z rogów. Problem tylko w tym że po jej zakończeniu wracamy do punktu wyjścia, tak se możemy kalibrować do śmierci.
Robiłem reset z wyjćiem obu baterii i odczekaniem godziny, nie pomaga. Teraz potrzymam go jeszcze całą noc. Jak to nie pomoże to może jeszze ROM wymienić, ale nie wiem jak.
No i na końcu naprawa typu zrób to sam wg schematu z amerykańskiej strony dell. Patrz link wyżej.
pozdrawiam

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 12, 2006, 11:42:01 »
łysy76 przeciez ten link powyzej to instrukcja wymiany peknietej warstwy wyswietlacza. Czy masz nowa aby brac sie za wymiane ???

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 12, 2006, 16:20:06 »
spróbowałem twardy reset raz jeszcze i nagle...ożył. Niby jest wszystko OK, ale jak długo pożyję po takiej śmierci klinicznej. Do nastepnego nagłego zatrzymania krążenia :-) pozdrawiam i dzięki wszystkim którzy pomogli
łysy 76