Axim X30, karty SD 512/1Gb... ; BTW - dodatkowy GPS,WiFi,blu

• 15 Odpowiedzi
  • 3327 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline LION

• 18
  • Bydgoszcz
    • lion.to.pl
  • Sprzęt: Dell Axim X30 low, SE k750i
« dnia: Styczeń 17, 2005, 01:42:22 »
[Topic ma w sumie 2 pytania różne pytania, przedzielone grubymi zasiekami, dotyczące tego samego sprzętu ;)]

Taaa...

Niby takie małe, a jednak nie minął miesiąc, jak katalog /mp3/ skurczył się niewiarygodnie na rzecz wszelkiej maści różnych małych (1-5 Mb ;) "WAŻNYCH" programów, gier, grafik, baz etc. ;P

Zatem jestem szczęśliwym posiadaczem Dell Axim X30 (ver 312Mhz/32Mb/A02), do którego dokupiłem sobie wspaniałomyślnie kartę SD 256 Kingston (Made In Japan <= czytałem wszystkie posty na tym forum ;).

Dziś jednak moim oczom ukazał się widok niesamowity. Na Allegro zauważyłem... karty SD Kingstona 512 Mb i 1 Gb...

Czy takowe "pójdą" na w/w Aximie? Pytanie może wydawać się retoryczne, ale nie wiem czy są jakieś specyficzne ograniczenia. Śmiem podejrzewać, że im większa karta, tym dłużej wsio się będzie ładować etc. Coś za coś.

Szczególnie zainteresowała mnie karta 1 Gb (hehe). Czy ktoś już próbował? Na forum tutaj widziałem jedynie próby z 126/256 i max 512 (chyba nieliczne)...

==+====+==+====+===+===

Jako i w topicu stoi.

Powyższy sprzęt zdaje się być najniższym modelem Axima X30, nieposiadającym WiFi, Bluetootha i z pewnością GPSa. Czy istnieje jednak możliwość dokupienia w/w urządzeń?

Z tego, co się orientuję w "lepszych modelach Axima X30" WiFi/Bluetooth stanowi dodatkową "ANTENĘ" w górnym prawym rogu maszyny, zaraz przy rysiku. Raczej u siebie takiego "slota" nie widzę, ale być może są jakieś dodatkowe peryferia/akcesoria umożliwiające "upgrade"?

To samo tyczy się GPSa... jeszcze się w to nie wgryzałem, ale czy istnieje podobnież szansa jakiegoś dodatkowego akcesoria/anteny? dla w/w Axima?

Podejrzewam, że jedyne możliwości to urządzenia CF, niestety z tego, co widzę mój Axim nie posiada tego cuda techniki ;/

Ostatecznie spodziewam się negatywnej odpowiedzi na rozbudowane drugie pytanie, ale wolałbym wiedzieć jednoznacznie, ZANIM zacznę spędzać noce na poszukiwaniach po e-sklepach z pocketami ;P

[Dodano: 2005-01-17 01:45:42]
[PS. nie zauważyłem przyklejonego topicu...
NETWORK CARD 2X825 BLUE TOOTH CARD $58,88
NETWORK CARD 3X896 802.11 CARD $53,49

To do X5 czy X30 też? BTW... DROGIE ;P]

[Dodano: 2005-01-17 01:55:59]
Ha! ;)

cycat z FAQ:
"...1. Czym różni się gniazdo SD od SDIO?
Jeśli wasz palmtop posiada gniazdo SD, a nie SDIO oznacza to iż może on obsługiwać jedynie karty pamięci. Jednak nie oznacza to tylko drogich kart SD, gdyż obsłuży on bez problemu również karty MMC (Multimedia Card). Lecz nie będzie potrafił przyjąć urządzeń w standardzie SDIO (Secure Digital Input Output) takich jak karta bluetooth, czy też karta sieciowa WLAN 802.11b. Prędkość transmisji z gniazda SD jest także niższa niż z SDIO, dlatego karta pamięci SD nie rozwinie w pełni swoich skrzydeł (będzie działać jak MMC)..."

Soł... o ile się nie mylę (sprawdzę już o normalnej porze) mój Axim(ek) ma SDIO, więc te dwie dodatkowe literki sprawiają, że... mogę tam dołączyć karty sieciowe czy "sinozębego" (hehe). Szkoda tylko, że wówczas marne 32 Mb do podziału mało się przyda, a Karta SD z danymi będzie grzecznie czekać w pudełku...

Podobnie ew. sprawa ma się z nadajnikami GPS? Wówczas slot karty jest zajęty, a każdy ew. program w RAMie się nie zmieści? Błędne koło...

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2005, 09:49:21 »
Miałem Axima 30 w najmocniejszej wersji. Z kartą 512 MB działał bez zarzutów.

Co do drugiego pytania.
Do Axima 30 możesz sobie dokupić:
bluetooth np. firmy http://www.socketcom.com/product/
podobnie z innymi wymienionymi prze Ciebie urządzeniami.
Niestety pozostaje  problem, że wszystkie te urządzenia zajmują jedyny slot.
Moim zdaniem warto kupić przynajmniej bluetootha. Można uruchomić wtedy dodatkowo GPS'a po "blue" - jeżeli masz(będziesz miał) taki odbiornik.
Tak czy siak jest to problem i międzi innymi dlatego rozstałem się z moim Aximem 30.

pozdrawiam

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2005, 09:54:22 »
Są też takie "cuda" http://www.pdaclub.pl/view.php?str=wifi&news_id=8297 lub tutaj http://www.pdaclub.pl/view.php?str=wifi&news_id=8389

Może nie jest to zawrotna ilość pamięci, ale pewnie niedługo pojawią się pojemniejsze karty tego typu... A może są takie, które łączą pamięć z BT???
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline LION

• 18
  • Bydgoszcz
    • lion.to.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2005, 17:24:04 »
Uffff... przepraszam za "delay'a"... Sesja... /modna wymówka swoją drogą ;P/
=----------------

@Spike
Karta SD 512 - superancko... Choć to już na forum znalazłem, powtarza się. Ale czy karty SD 1024Mb/1Gb, np. takie, które można kupić na Allegro (hehe) pójdą na Aximie X30? Czy jest jakiś... ekhem... "wewnętrzny limit" ? Wolałbym nie paść ofiarą... Niestety dla mnie te parę stów na kartę to już duży wydatek, mimo wszystko ;|

Bluetooth => Właśnie... tylko jeden slot, szkoda, że przez ten "do ładowania/łączenia z USB" (hehe, sorki, pewno to ma jakąś nazwę), nie można podłączać... Chociaż zastanawiałem się czy np. taki zestaw (teoretycznie ;P) jest możliwy:

Axim - podłączam "ładowarkę",  jeden kabelek do zasilaczo-ładowarki, drugi do USB... łączę do "złodzieja", jeden USB leci do jakiegoś bluetooth na USB (pewno są takie cuda). Względnie biorę kabelek, który nie ma ładowarki i... bezpośrednio z palma przez USB do Bluetootha. To rozwiązanie czysto teoretyczne... Więcej "dziur" w Palmie nie widzę poza "słuchawkami/głośnikami" ;)

Aha... sprawdziłęm stronkę:

"SDIO Connection Kit
Windows Mobile
If you have a Pocket PC with a Secure Digital I/O slot running BSQUARE’s SDIO Now!, the Type-B SDIO card is an ideal Bluetooth solution for you!"

Fano...a cena... 112,9 funtów... duh... Toż za to można nawet całego najsłabszego Axima kupić. Odpada... ;/

@biblo
Właśnie... widziałem już tego newsa raz, zapomniałem o tym. Szkoda jednak, że tak łatwo można potem ułamać takie urządzonko wystające z "prostopadłościanu" palmtopa...

Ale jeśli zaproponowaliby kartę SD 1Gb+Wifi bądź jak piszesz BlueTooth.. Ha! Można ryzykować ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2005, 19:43:55 »
mysle ze nie bedzie problemu co do karty 1Gb-mam w swoim iPaq'u 3950 512mb SD Kingston'a Elite Pro i chodzi po prostu bosko-filmy,mp3 bez zaciec itp...
pzdr

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2005, 21:07:53 »
Nie ma limitu na wielkosc karty pamieci. Co do bluetootha na USB to nie ma szans bo Axim nie posiada tak zwanego hosta USB, czyli nie moze obslugiwac innych urzadzen, nawet jakbys je jakos tam podlaczyl. Problem nie jest programowy a sprzetowy

*

Offline LION

• 18
  • Bydgoszcz
    • lion.to.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2005, 22:10:03 »
Gdzieś na forum właśnie widziałem podobne pomysły z USB.

"Teraz sobie przypominam" ;)

Zatem po prostu... USB dla Palmtopa (no pewno nie każdego, dajmy na to "dla Axima") jest "gościem" /guest/, natomiast by była obsługa urządzeń z USB... musi to być... a napisałeś HOST ;P Aha... ok ok ok ;)

Rozumiem... Co do karty...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39570431
KINGSTON SECURE DIGITAL SD 1 GB MB (315 zł /Kupteraz)

Warto? ;)

/Najpierw zbiorę fundusze ;P/

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 26, 2005, 08:51:12 »
Kupiłem kartę 1 GB, działa, wszystko OK. Tylko jedno mnie zastanawia. Axim wyświetla "total storage card memory - 975,63 MB. Czy to normalne? A gdzie poszło 50 MB?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 26, 2005, 09:55:39 »
To jest normalne.

*

Offline LION

• 18
  • Bydgoszcz
    • lion.to.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 26, 2005, 17:29:58 »
Kingston SD 256 Mb = 242.95 Mb ;) Niestety... dobrze, że przynajmniej nie zżera do 190 ;P | Że tak się wyrażę "sprawdź w FAQ" ;) Tam było coś o tych zeżartych Mb na kartach... ;)

==========
1 Gb - super... zbiorę tylko fundusze i... hehe ;]

Dla mnie EOT, dzięki za pomoc! ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 27, 2005, 19:36:12 »
Tez sie dorzuce ;) Axim x30 High (taki jaki mam w opisiku) obsluguje 1GB SD Kingstona. Stwierdzilem ze zaryzykuje i najwyzej jak nie bedize dzialala to odsprzedam dalej na allegro, jednak moje obawy okazaly sie nieuzasadnione :) Śmiga jak należy. Szkoda tylko że transfer danych przez kołyske jest obrzydliwie wolny - jak mam przesłać coś o wielkości powyzej 100MB to zdecydowanie wole wrzucić kartę do czytnika niż męczyć się via kołyska.
Czego to jest wina kolyski czy moze mozna uzyc jakiegos innego oprogramowania niż active sync do przerzucania. Bo np podczas wrzucania duzych plikow 400-500MB potrafi sie bezczelnie zatrzymac i activ sync pokazuje w postepie kopiowania cuda a na karcie zostaje zapisany uszkodzony plik. Podkreslam ze dzieje sie tak tylko w przypadku przesylania olbrzymich (jak na palmiki) plikow.

Oczywiscie po przeslaniu przez czytnik wszystko jest jak najbardziej.

Tak wiec jesli ktos zamierza zainwestowac w karte to ptroponuje jednoczesnie zaopatrzyc sie w czytnik do niej. (No chyba ze sa inne metody przesylu) ;)

*

Offline LION

• 18
  • Bydgoszcz
    • lion.to.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 27, 2005, 20:37:33 »
Zatem wtrącę się... "CZYTNIK" ?

O ile się dobrze orientuję, to widziałem jakieś "dziury" w laptopach o kształtach MMC/SD, ale do stacjonarnego... pewno jakieś cudo via USB istnieje w granicach 3cyfrowego wyniku złotówkowego... ;|

Wrzucasz pełne DivXy po 400-500 Mb?  Co jeszcze może tyle ważyć, co ma sens "być" na palmie? ;)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2005, 21:00:56 »
Czytnik na USB v2.0 np. 16in1 (16 rodzajow kart czyta) za niecale 60zl.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40140493

http://www.allegro.pl/showcat.php?id=8903

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2005, 23:48:34 »
Tak jak napisalem - to ze Delu ma slot i czytnik kart nie znaczy ze obsluguje go z ful speedem - i nie wiem czy blokuje go hardware czy po prostu wystarczy znalezc jakis inny soft do komunikacji delcia z blaszakiem. Co do tak duzych plikow - poza filmami jeszcze ISO z PSX - w sumie to wszystko co ma takie wielkosci, i ma sens bytu na Dellicji ;)

Stwierdzilem ze nie bede sie meczyl i zamowilem wlasnie wczoraj na allegro czytnik. NIE POLECAM czytników 16 in 1 firmy DIGITUS - slot SD maja skopany sprawdzalem kilka sztuk i aby karta byla widziana jako odbezpieczona trzeba sie czasami niezle nagimnastykowac.

*

Offline LION

• 18
  • Bydgoszcz
    • lion.to.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 28, 2005, 00:43:42 »
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40099449
A np. ten i podobne jemu do 40 zl ? ;P
(chodzi tylko o SD/MMC)

BTW... lamerskie pytanie, wieki się w to nie bawiłem. USB 1.1 a USB 2.0...
Jeśli mam USB 1.1 - to kupując USB 1.1 = OK ; 2.0 = też zadziała, bo starszy ;P
Jeśli mam USB 2.0 = 1.1 nie zadziała, 2.0 zadziała...
W sumie krótka piłka, ale cenowo robi się do rugby ;P

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 28, 2005, 06:27:28 »
Wszystko bedzie dzialac. Obojetnie jak i co podlaczysz. Po prostu w USB 2.0 jak podlaczysz urzadzenie 1.1 to bedzie dzialac wolniej niz gdyby bylo to urzadzenie 2.0. Natomiast gdy do PC z USB 1.1 podlaczysz 2.0 to po prostu nie bedzie dzialac tak szybko jak w przypadku posiadania w PC USB 2.0.