[Topic ma w sumie 2 pytania różne pytania, przedzielone grubymi zasiekami, dotyczące tego samego sprzętu

]
Taaa...
Niby takie małe, a jednak nie minął miesiąc, jak katalog /mp3/ skurczył się niewiarygodnie na rzecz wszelkiej maści różnych małych (1-5 Mb

"WAŻNYCH" programów, gier, grafik, baz etc. ;P
Zatem jestem szczęśliwym posiadaczem Dell Axim X30 (ver 312Mhz/32Mb/A02), do którego dokupiłem sobie wspaniałomyślnie kartę SD 256 Kingston (Made In Japan <= czytałem wszystkie posty na tym forum

.
Dziś jednak moim oczom ukazał się widok niesamowity. Na Allegro zauważyłem... karty SD Kingstona 512 Mb i 1 Gb...
Czy takowe "pójdą" na w/w Aximie? Pytanie może wydawać się retoryczne, ale nie wiem czy są jakieś specyficzne ograniczenia. Śmiem podejrzewać, że im większa karta, tym dłużej wsio się będzie ładować etc. Coś za coś.
Szczególnie zainteresowała mnie karta 1 Gb (hehe). Czy ktoś już próbował? Na forum tutaj widziałem jedynie próby z 126/256 i max 512 (chyba nieliczne)...
==+====+==+====+===+===
Jako i w topicu stoi.
Powyższy sprzęt zdaje się być najniższym modelem Axima X30, nieposiadającym WiFi, Bluetootha i z pewnością GPSa. Czy istnieje jednak możliwość dokupienia w/w urządzeń?
Z tego, co się orientuję w "lepszych modelach Axima X30" WiFi/Bluetooth stanowi dodatkową "ANTENĘ" w górnym prawym rogu maszyny, zaraz przy rysiku. Raczej u siebie takiego "slota" nie widzę, ale być może są jakieś dodatkowe peryferia/akcesoria umożliwiające "upgrade"?
To samo tyczy się GPSa... jeszcze się w to nie wgryzałem, ale czy istnieje podobnież szansa jakiegoś dodatkowego akcesoria/anteny? dla w/w Axima?
Podejrzewam, że jedyne możliwości to urządzenia CF, niestety z tego, co widzę mój Axim nie posiada tego cuda techniki ;/
Ostatecznie spodziewam się negatywnej odpowiedzi na rozbudowane drugie pytanie, ale wolałbym wiedzieć jednoznacznie, ZANIM zacznę spędzać noce na poszukiwaniach po e-sklepach z pocketami ;P
[Dodano: 2005-01-17 01:45:42]
[PS. nie zauważyłem przyklejonego topicu...
NETWORK CARD 2X825 BLUE TOOTH CARD $58,88
NETWORK CARD 3X896 802.11 CARD $53,49
To do X5 czy X30 też? BTW... DROGIE ;P]
[Dodano: 2005-01-17 01:55:59]
Ha!

cycat z FAQ:
"...1. Czym różni się gniazdo SD od SDIO?
Jeśli wasz palmtop posiada gniazdo SD, a nie SDIO oznacza to iż może on obsługiwać jedynie karty pamięci. Jednak nie oznacza to tylko drogich kart SD, gdyż obsłuży on bez problemu również karty MMC (Multimedia Card). Lecz nie będzie potrafił przyjąć urządzeń w standardzie SDIO (Secure Digital Input Output) takich jak karta bluetooth, czy też karta sieciowa WLAN 802.11b. Prędkość transmisji z gniazda SD jest także niższa niż z SDIO, dlatego karta pamięci SD nie rozwinie w pełni swoich skrzydeł (będzie działać jak MMC)..."
Soł... o ile się nie mylę (sprawdzę już o normalnej porze) mój Axim(ek) ma SDIO, więc te dwie dodatkowe literki sprawiają, że... mogę tam dołączyć karty sieciowe czy "sinozębego" (hehe). Szkoda tylko, że wówczas marne 32 Mb do podziału mało się przyda, a Karta SD z danymi będzie grzecznie czekać w pudełku...
Podobnie ew. sprawa ma się z nadajnikami GPS? Wówczas slot karty jest zajęty, a każdy ew. program w RAMie się nie zmieści? Błędne koło...