axim vs toshiba e740

• 11 Odpowiedzi
  • 4068 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

axim vs toshiba e740
« dnia: Wrzesień 27, 2003, 23:04:51 »
Ogolnie z palmow jestem zielony nie mialem zadnego. chcialbym zmienic ten stan rzeczy w niedalekiej przyszlosci. Co jest lepsze? Bo ja nie wiem, kusi mnie ten WiFi z e740 coprawda nie mam radiowki w kompie ale to juz nie sa jakies koszmarne pieniadze za 140 juz mozna cos kupic no i w ppc pozostaja ciagle dwa wolne sloty. Czy palm potrafi korzystac z obu rownoczesnie jak sa obsadzone kartami pamieci? Znowu axim chyba jest nowsza konstrukcja ma procek xscale pxa 255. anallizy reszty nawet sie nie podejmuje bo orientuje sie tylko pobieznie w temacie i nie wiem jakie sa relacje pomiedzy poszczegolnymi modelami roznych producentow. Bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2003, 02:43:24 »
Aby nie rozpoczynac dyskusji co lepsze , dell czy toshiba, nie bede ocenial ktora z tych maszynek faktycznie ma lepsze parametry.Zreszta wiele zalezy od tego do czego potrzebujesz tego pda.
Pda oczywiscie potrafi korzystac z obu slotow, w ktorych sa osadzone karty pamieci.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2003, 10:18:48 »
Najwieszka roznica to brak najnowszego systemu dla e740, a dla Axima jest Windows Mobile 2003 for Pocket PC. Dodatkowo Axim ma wrecz rewelacyjna baterie.

*

Offline Sebol

• **
  • 158
axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2003, 11:31:12 »
Co do axima to faktycznie ma rewelacyjna baterie mi trzyma okolo 10 godzin normalnego uzywania (nie mowie o sluchaniu muzyki, czy graniu bo wtedy wiadomo ze mniej). przy uzywaniu axima z wlozona karta WiFi i caly czas kozystajac z sieci przy podswietleniu na 3 dziala mi jakies 6 godzin. Jedno co nalezy pamietac przy aximie to trzeba kupic wlasciwa karte pamieci SD, poniewaz nie wszystkie dzialaja (temat byl wielokrotnie poruszany) no i do tego lada moment w polsce bedzie sprzedaz axima i co za tym idzie pelny support (mialo to sie rozpoczac na poczatku wrzesnia ale rozmawialem z dellem i niestety sie troche przeciagnelo) Ja kupujac Axima zastanawialem sie wlasnie pomiedzy e740 i Aximem (wtedy jeszcze nie bylo wiadomo ze do e740 nie bedzie WM2003) i jednak bateria i wyswietlacz transreflective no i PXA255 mnie przekonaly do Axima, ale to jest tylko moja opinia :) Oczywiscie kupisz to co bedziesz uwazal. Napewno e740 jest wygodniejsza do uzywania z WiFi poniewaz ma wbudowana i nic nie wystaje tak jak w Aximie po wlozeniu karty. Ewentualnie moze pomysl nad e750 lub e755 :) jezeli bys sie zdecydowal na toshibe. Ja z Axima jestem bardzo zadowolony. Zreszta polecam artykul: http://www.pdaclub.pl/view.php?str=axim&news_id=5771

axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2003, 20:49:32 »
Axim sam w sobie jest super. Od miesiąca uzywam go bardzo intensywnie. Od 8 rano do 20 ze wzgledu na używanie komunikatowów i obsługę poczty pracuje bez przerwy i zostaje mu jeszcze trochę energii.
Uważać natomiast nalezy oprócz doboru kart SD na dodatkowe moduły takie jak moduł BT. W moim przypadku zainstalowanie oprogramowania do BT 100S PLUS firmy Bluetake spowodowało niewłaściwe działanie przycisku POWER. Oprócz tego wszystko jest OK.
Słowem trzeba dokładnie sprawdzić czy dane urządzenie z Aximem działać będzie poprawnie.

*

Offline Sebol

• **
  • 158
axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2003, 22:56:52 »
:) ja mam karte WiFi TrueMobile 1180 kupiona za niecale 200pln :) i BT tez kosztuje cos kolo tego

axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2003, 00:54:54 »
Skoro e740 nie ma upg. do WMP2003 to go u mnie dyskwalifikuje. A wracajc do Axima bede sciagal go z usa obecnie na allegro prawie sie nie pojawia a jak juz to w starej wersji pxa250 albo z wmp2002, nie wspominajac o wyzszej cenie. Znam kogos w usa co moze mi to kupic z www della. Niepokoji mnie tylko transport, przesylka lotnicza zwykla(5-10 dni). Nie wiem czy przesylke mozna wowczas ubezpieczyc by sie celnicy nie czepiali, czy wyslalc gola jako "gift". Nie lubie niejasnych sytuacji a tej osoby znowu nie moge meczyc kazdym szczeoglem by sie dowiedziala co i jak etc. Orientuje sie ktos w tym, jakie bylyby mnie wiecej koszty takiego transportu(ewentualnie zna ktos stronke www poczty amerykanskiej)?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2003, 09:22:12 »
marioking napisał:

Skoro e740 nie ma upg. do WMP2003 to go u mnie dyskwalifikuje. A wracajc do Axima bede sciagal go z usa obecnie na allegro prawie sie nie pojawia a jak juz to w starej wersji pxa250 albo z wmp2002...

raczej PPC 2002 :)

... nie wspominajac o wyzszej cenie. Znam kogos w usa co moze mi to kupic z www della. Niepokoji mnie tylko transport, przesylka lotnicza zwykla(5-10 dni). Nie wiem czy przesylke mozna wowczas ubezpieczyc by sie celnicy nie czepiali, czy wyslalc gola jako "gift". Nie lubie niejasnych sytuacji a tej osoby znowu nie moge meczyc kazdym szczeoglem by sie dowiedziala co i jak etc. Orientuje sie ktos w tym, jakie bylyby mnie wiecej koszty takiego transportu(ewentualnie zna ktos stronke www poczty amerykanskiej)?

Co do kosztow to dokladnie nie wiem ale zazwyczaj placilem od 50 - 100zl za paczke z USA (zwykla US Mail). A co do gift itd to nie musisz sie przejmowac clem bo go na PDA nie ma :D

*

Offline Sebol

• **
  • 158
axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2003, 11:14:50 »
Dokladnie cla nie ma ale trzeba zaplacic 22% VAT

axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 02, 2003, 21:56:53 »
Orientujecie sie moze jak stoja ceny w stanch np. 300mhz. Na stronie Della niby kosztuje 199$, ale czy to ma pokrycie w zwyklych sklepach? Bo w przelocie watpie by byl czas na zamwianie z www. Nie mowiac czy sa w takim samym standardzie co na www(pxa255 i 2003) i czy latwo jes  znalezc. Bo jak patrze na wyplywajace na allegro aximi to niby zawsze nowe a jednak ciagle na ppc2002, a 2003 jest juz w sprzedazy kupe czasu. Wogule dziwi mnie ale nigdzie poza strona della nie moge znalezc aximow w sprzedazy. Ani sladu na amazonie czy bestbuy albo circuitcity.

*

Offline Sebol

• **
  • 158
axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 03, 2003, 10:01:16 »
Aximy mozna tylko kupic bezposrednio z della poniewaz oni maja taka polityke sprzedazy. Dell prowadzi sam sprzedaz i z tego co wiem to mozna kupic tylko przez strone.

axim vs toshiba e740
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 03, 2003, 18:34:53 »
A to raczej niezbyt dobra wiadomosc. Albo wrecz zla.