Jaki ROM najlepszy?

• 14 Odpowiedzi
  • 4206 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaki ROM najlepszy?
« dnia: Styczeń 02, 2008, 17:46:37 »
Witam
Jaki waszym zdaniem ROM jest najlepszy,(najszybszy, najstabilniejszy)? Ja obecnie posiadam WM 6.0 Touch FLO 2.1, uwarzam ten ROM za bardzo udany, jednak samej funkcji touchFLO nie używam wiec jest mi nie potrzebna a podejrzewam, że bez tej funkcji system dzialał by jeszcze szybciej. Czy zatem warto jest instalowac zwykłego WM 6.0? A jesli tak to którą wersję?

*

tomwil

Odp: Jaki ROM najlepszy?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2008, 20:10:48 »
mam to samo-ten sam rom i też nie używam TFlo. Najchętniej wrzuciłbym CHARMER WM6 WWE ROM by vlodeck & nocturne ., ale mam G4 z CIDem, którego nie można ściągnąć a gdy czytam wątki na xda dotyczące wgrywania romu na G4 to jak dla mnie za dużo tam "może","powinno" aby ryzykować zceglenie Charmera. Jak na razie udało mi się nieźle pokombinować ten rom (36MB Storage i 31MB pamięci po SR-29 w trakcie godziny działania). Ale pomimo to korci mnie strasznie :)

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2008, 20:43:21 »
mam to samo-ten sam rom i też nie używam TFlo. Najchętniej wrzuciłbym CHARMER WM6 WWE ROM by vlodeck & nocturne ., ale mam G4 z CIDem, którego nie można ściągnąć a gdy czytam wątki na xda dotyczące wgrywania romu na G4 to jak dla mnie za dużo tam "może","powinno" aby ryzykować zceglenie Charmera. Jak na razie udało mi się nieźle pokombinować ten rom (36MB Storage i 31MB pamięci po SR-29 w trakcie godziny działania). Ale pomimo to korci mnie strasznie :)

Faktycznie podobny problem u mnie to samo CID i G4 :)

*

tomwil

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2008, 10:08:44 »
największy problem jest w ty,że jak na razie nikt nie potwierdził, ze metoda ShellTool_bugfixed będzie działa na G4- wszyscy, którzy mi odpisali twierdzą, że powinna ale głowy mikt nie da :(

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2008, 13:42:47 »
Przeczytajcie sobie koncowke tematu.

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83204.0
Macbook Black

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2008, 14:11:56 »
Przeczytajcie sobie koncowke tematu.

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83204.0

Zgadzam się, u mnie na G4 WM 6.0 TF poszedł bez problemu, ale nam chodzi o zwykły WM 6.0 bez TF, skoro tak to czy CHARMER WM6 WWE ROM by vlodeck & nocturne pójdzie bez problemu?

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2008, 17:55:03 »
Nie odpowiem ci na pewno, bo nie mialem charmera g4, ale nie ma zadnych przeciwwskazan zeby nie poszedl. WM6 z touchflo czy bez touchflo to jedno i to samo.
Macbook Black

*

tomwil

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2008, 18:40:45 »
czyli rom ery (WM5) a później metodą opisaną w tym pliku (Charmer goes to WM6_FAQ-english and german.zip) na xda. oki- próbuje

oki era już jest na Charmerze.

leci WM6 -stan przedzawałowy !!!! szkoda,że nikt w tej instrukcji nie napisał,ze okno z zielonego zmieni się na czerwone..

:ok:
działa z WM6 vlodka (charmer_wm6_vlono_004.4) czyli na G4 z CIDem spoko można flaschowa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 19:35:46 wysłana przez tomwil »

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2008, 20:25:55 »
szkoda,że nikt w tej instrukcji nie napisał,ze okno z zielonego zmieni się na czerwone..

ANOTHER FLASH METHOD :
If you have the chinese WM6 rom, downgrade to some WM5 with official RUU, then:

download this:
http://rapidshare.com/files/29098553...fixed.zip.html

Once you unpack it, please put the nk.nbf (charmer wm6) into the Shelltool folder. Open shelltool.exe. Click Get Rom info, then click Extract OS. Wait until its finished and you'll receive a file called 8004000-OS.nb (save it for later).

Download the xbeta Chinese WM6 rom : http://rapidshare.com/files/27671349...eta.exe. html

Extract it and put that 8004000.OS you saved before in the XBETA directory. In the itsutils folder of xbeta rom you will find enablerapi.cab and cert_spcs.cab. Copy them to your device, install them on Device Memory, then soft reset.

run xbeta.cmd and choose the 8004000OS.nb file to flash (you should be connected with AS and have your radio module turned off).

When the screen goes green and the flashing is finished make a HARD RESET!. Press Camera and Voice Dail buttons (hold them). Put and hold the stylus in reset button for 2 seconds. Release it. Wait until you see some white fonts on black screen. Then release those 2 buttons. Push the green dial button.

Zauwaz ze napisalem "When the screen goes green", wiec nie marudz :)
Macbook Black

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2008, 21:44:55 »
czyli rom ery (WM5) a później metodą opisaną w tym pliku (Charmer goes to WM6_FAQ-english and german.zip) na xda. oki- próbuje

oki era już jest na Charmerze.

leci WM6 -stan przedzawałowy !!!! szkoda,że nikt w tej instrukcji nie napisał,ze okno z zielonego zmieni się na czerwone..

:ok:
działa z WM6 vlodka (charmer_wm6_vlono_004.4) czyli na G4 z CIDem spoko można flaschowa

No to pięknie, że się udało:P Napisz jak romik się sprawuje i czy warto się na niego przesiąść z WM 6.0 TF?

*

tomwil

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2008, 23:02:31 »
jak na razie wszystko gra i buczy. Zmieniłem PP na 4-zobaczymy jak z jego stabilnością po tej operacji(zwiększa się pamięc do 31 MB z 24).

kilka zmian trzeba zrobi:
po 1 rejestr: usówa caby po instalacji (HKLM\Software\apps\Microsoft Application Installer\nDynamicDelete = 0 (DWORD decimal)) lub
                     HKCR\cabfile\Shell\open\command = 'wceload.exe "%1" /nodelete' (REG_SZ string, bez cudzysłowów)
po 2 drivery klawiatury trzeba dograc

inne wieczorem o ile się znajdą

po 3 za żadne skarby nie idzie ustawi innej klawiatury jako domyślnej-nawet SIPChange nie pomaga ????

po 4 jeśli chodzi o stabilnoś na PP4 rom działa szybciutko i stabilnie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 21:35:39 wysłana przez tomwil »

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 05, 2008, 20:56:07 »
tomwil, czyli co? Zostajesz przy tym ROMIE czy wracasz do TF?

*

tomwil

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2008, 00:17:15 »
nie-wgrałem v. 000.5b WM6 Essentials ROM for Charmer -mniej poprawek ale też pamięci duzo mniej (po SR 24MB a po godzinie działania spada do 19MB !!). Po zmianie PP na 2 (z 10) działa stabilnie a pamięć po godzinie zabawy spada (z 31MB) do 26 z aktywnym AS. Do dogrania tylko batery fix i draivery klawiatury a tak poza ty czyściutki i ładniutki. Jeśli chodzi o najlepszy rom jaki testowałem to TF bez TF był by bajką-trzeba z vlodeckiem pogadać . Dużo pamięci (pomimo TF) brak fixów.
Powtórze jeszcze raz gdyby nie to ze pomimo wywalenia TF ze startupu czasami sam się włączał romu bym nie zmienił. Poza tym nie używam Homa i jest to dla m nie następny śmieć zawalający pamięć. No i te klawisze sprzętowe.
Póki co zostaje na v. 000.5b WM6 Essentials ROM for Charmer

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2008, 10:23:03 »
nie-wgrałem v. 000.5b WM6 Essentials ROM for Charmer -mniej poprawek ale też pamięci duzo mniej (po SR 24MB a po godzinie działania spada do 19MB !!). Po zmianie PP na 2 (z 10) działa stabilnie a pamięć po godzinie zabawy spada (z 31MB) do 26 z aktywnym AS. Do dogrania tylko batery fix i draivery klawiatury a tak poza ty czyściutki i ładniutki. Jeśli chodzi o najlepszy rom jaki testowałem to TF bez TF był by bajką-trzeba z vlodeckiem pogadać . Dużo pamięci (pomimo TF) brak fixów.
Powtórze jeszcze raz gdyby nie to ze pomimo wywalenia TF ze startupu czasami sam się włączał romu bym nie zmienił. Poza tym nie używam Homa i jest to dla m nie następny śmieć zawalający pamięć. No i te klawisze sprzętowe.
Póki co zostaje na v. 000.5b WM6 Essentials ROM for Charmer

Skoro tak , to ja pozostaje z TF, myslalem, że bez TF bedzie jakas kolosalna różnica w wolnej pamieci i szybkości dzialania. Pozdrawiam

*

tomwil

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 08, 2008, 19:14:46 »
jednak wróciłem do TF  :ok:
jednak po zabawie z poprzednimi to najsolidniejszy i najdokładniejszy rom jak do tej pory