SPV Classic - problem z kartą SIM i zasięgiem

• 2 Odpowiedzi
  • 842 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 06, 2005, 18:16:38 »
Witam, mam następujący problem. Kupiłem właśnie używanego SPV Classic. Okazało się, że po włożeniu karty SIM i wpisaniu kodu PIN telefon wyskakiwał z alertem, że coś jest nie tak z moją kartą i bym wpisał kod PUK i nowy kod PIN. Robiłem to ale sytuacja się powtarzała – ciągle wyskakiwało okno z prośba o wpisanie kodu odblokowującego PUK. Co ciekawe, jak docisnąłem lepiej kartę SIM to pojawiło się okienko z prośbą o wpisanie kodu ale w nawiasie pojawił się napis, że mam 3 próby (wcześniej nie było takiego tekstu w nawiasie). Wpisałem i zadziałało i sieć znalazło (mam Plus GSM). Jednak gdy wyłączyłem tel i włączyłem to już nie udało mi się ponownie uzyskać tego samego efektu. Próbowałem ściągnąć SIMLOCKA programem SPVUnlock2 i chyba się udało. Miał także robionego hart-reset’a, wgrywany na nowo ROM od Orange. I nic. Wpadłem na pomysł, anuluję blokadę PIN i wyłączyłem ją wkładając do innego telefonu. Teraz z włożoną kartą SIM do SPV Classic wszystko jest niby OK bo nie potrzebuje weryfikacji kodu PIN, ale gdy chcę sprawdzić SMSy lub książkę telefoniczną zapisaną na karcie to on pokazuje loading przez jakiś czas, a potem nic się nie dzieje – po prostu nic z tym nie robi. Na dodatek kiedy wymagam od niego by znalazł sieć Settings/Telephony/Networks to otrzymuje komunikat „Error: Unable to save settings. Verify you have network coverage and that the setting is supported by your carrier.” Czy ktoś wie dlaczego telefon ma takie problemy? Przyznam, że nie jestem obcykany w Smartphon’ach więc może coś przeoczyłem, albo o czymś nie wiem.

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2005, 10:27:37 »
mam taki sam problem. tez niedawno kupilem spv clasic i identyczne problemy miałem i nic na to nie zaradziłem. niewiem co zrobic ale chyba odesle tentelefon temu gosciowi który mi go sprzedal. tylko ze to jes juz 2 telefon ktory mu odsylam bo piewrsz tez byl niesprawny.
jak bys znalazl rozwiazanie to napisz

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2005, 17:02:45 »
Zaryzykowałem i telefon sobie zostawiłem bo poprostu nie chcialem być jeszcze bardziej stratny w czasie i pieniądzach. Niestety problem nie zniknął. Chodzi teraz na testowym sofcie holenderskim, sprawniej niz dotychczas ale i tak nie lapie zasiegu ani nie loguje sie jezeli go nie zdarzy sie cud czyli raz na jakies 25 uruchomień :/ Może jaj znajde czas to sam cos przy nie porobie i wtedy napisze, ale na chwile obecna nadal potrzebuje pomocy.