SDA T-Mobile wyładowany, ładowanie przez USB/ ładowarka.

• 20 Odpowiedzi
  • 2858 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 09, 2006, 19:19:18 »
witam, otóż jestem szczęsliwym posiadaczem SDA T-mobile , niestety ale kupiłeem go bez ładowarki a telefon jest kompletnie rozładowany!! czytałem w podobnym temacie na tym forum że aby ładować przez USB telefon musi mieć naładowaną baterię przynajmiej w 40%, więc ja nie mam szans. Kupiłem dwa kable USB-mini USB, z zamiarem zrobienia sobie własnoręcznie ładowarki tylko nie mam pojęcia jakie napicia i na których końcówkach w mini USB w  ładowarce występują , mam  ogromną prośbę, jakby komuś się chciało to sprawdzić i opisać za szczegółami byłoby zajefajnie . doczytałem się również na tym forum że aby ładować przez usb trzeba połączyć jakieś styki w mini USB jakby można było to bardzij jasno opisać jak się do tego zabrać to również byłoby super. nie chce za bardzo ryzykować z niejasnymi dla mnie opisami  bo jadę na laptopie który ma 1 gniazdo USB 1.1 i nie pragnę go stracić!!!.

z góry dzięki !!!
pozdrawiam!!!

*

silentjob

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2006, 19:39:04 »
Przenoszę do odpowiedniego działu...

*

Offline jendrushTT

• 350
    • http://endrju.tumblr.com
  • Sprzęt: X10, Vx, Fossil Abacus, Eee Pc 1000h
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2006, 01:26:24 »
Nigdy nie slyszalem, aby ladowanie z USB wymagalo jakiegokolwiek poziomu naladowania baterii...przynajmniej tego nie zauwazylem, a ladowalem od praktycznie calkowitego naladowania...
Opcja SZUKAJ, naprawde warto...

*

Offline yachu

• *
  • 65
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2006, 07:43:25 »
ja odkąd kupiłem c600 nie rozpakowałem jeszcze ładowarki, tylko ładuję kablem cały czas, formatowalem nim również baterię i nie było problemu

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2006, 16:55:16 »
nie wiem co może być przyczyną że tak się dzieje, przeczyściłem wszystkie styki i nic , może po prostu mam zły kabel!!  a jakiego wy używacie??

pozdrawiam

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2006, 17:27:04 »
Powinien to byc zwykly kabel miniusb. Moze ladujesz poprzez jakiegos huba usb i dlatego tak sie dzieje? Sprobuj jeszcze naladowac go na innym PC-cie, moze u Ciebie cos nie gra z gniazdami.
Ja SDA tez raz ladowalem kablem po tym jak juz sie wylaczyl z braku pradu i ladowanie poszlo bez problemu.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2006, 17:42:59 »
Powinien to byc zwykly kabel miniusb. Moze ladujesz poprzez jakiegos huba usb i dlatego tak sie dzieje? Sprobuj jeszcze naladowac go na innym PC-cie, moze u Ciebie cos nie gra z gniazdami.
Ja SDA tez raz ladowalem kablem po tym jak juz sie wylaczyl z braku pradu i ladowanie poszlo bez problemu.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2006, 19:27:15 »
ok, dam znać o rezultatach!!!
pozdrawiam

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2006, 19:41:14 »
A jednak wbrew "wszystkowiedzącym" rozładowanego SDA NIE NAŁADUJE zwykły kabel MiniUSB. Posiadam SDA w wersji Clasic i po rozładowaniu do zera!!!! żaden z moich 3 kabli  mini USB nie był w stanie uruchomić telefonu. Dotyczyło to zresztą również SDA Music kumpla.
Ruszył po podpięciu ORGINALNEJ ładowarki lub przerobionej z Motki z tym że należało zwerzeć rezystor do masy (pin naibliższy masy z masą w motce jest tam rezystor). Jeżeli komuś działa to może to być albo sprawa softu (prawdopodobne) albo wydolności prądowej usb (z tego co testowałem raczej nie bo z ładowarki 1A przez kabel również nie poszło), albo po prostu ich kable mają pozwierany pin NC z masą (prawdopodobne).

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2006, 19:49:04 »
Mój soft v 4.21.1088 (Build 14132) kabel MiniUSB orginalny z opakowania SDA, czytnika 14w1 i do motki po podpięciu kabla do rozładowanego SDA dioda ładowania zapala się na kilka sekund potem gaśnie i NIC!!!

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2006, 21:03:06 »
kurcze już głupnę!!!,widzę że zdania są podzielone wiec może  jak macie orginalną ładowarkę do tego ustrojstwa to może podajcie ,napiszcie jakie (czyli o jakich wartościach ) napicia i na których końcówkach w mini USB w ładowarce występują, ile jest styków we wtyczce itd,itp ,jakby komuś się chciało i miał do tego odpiwiedni przyżąd to  może niech bedzie tak uprzejmy, łaskawy, litościwy   i sprawdzi , poda (napisze)  i bedzie fajowo nie tylko dla mnie !!!
student napisał   o  zwarciu pina z masą, skoro tak też można to proszę o bardziej czytenmy ( zrozumiały dla mnie tłuka kartoflanego ) opis, co jak i dokładnie gdzie bo ni jak tego nie rozumiem, jaki pin , gdzie, w czym !!!, nie chce  nic uszkodzić!!!!! chyba nie dziwne prawda!!

dzięki za zainteresowanie a ja  dalej nie wiem co mam z tym zrobić !! byłem u kumpla na kompie , NIC !!!

ale sie rozpisałem , pozdrawiam!!
pomóżcie w końcu poszę!!!!!!

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 10, 2006, 21:25:03 »
student2: Kto tu jest wszechwiedzacy?? Ty? Bo ja na pewno nie.. Nie wymyslilem tego tylko pisze jakie mam doswiadczenia.
Mialem 2szt SDA Classic i obie sie LADOWALY po wyczerpaniu baterii. Zdazalo sie to niezwykle rzadko ale z 2,3 razy moze sie tak stalo.Mowie tu o sytuacji kiedy telefon wylaczy sie z braku pradu a nie zrobil sie jeszcze hard reset.
Reaguj troche spokojniej nastepnym razem.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 10, 2006, 22:28:33 »
Miałem podobny problem. Zabrany do locka SDA Music pomimo wielu prób naładowania kablem miniusb nie ładuje się. Znajduje ponoć jedyne SKUTECZNE rozwiązanie na modaco (takie jak opisałem Z DOPISKAMI POTWIERDZAJĄCYMI ze działa) Po zwarciu ww. pinów ładowanie działa a ZATEM TO NIE BZDETY!!!.  Potwierdza to wątek na developers i zdjęcia w necie opisujęce standard miniusb do których podałem link - i co w jednym z poprzednich wątków czytam,że to bzdury, że wystarczy zwykły kabel??? Rozładowuje mi się w pracy własny SDA, próbuję naładować kablem miniusb (ponoć działa) i co KICHA Zwieram 4 pin we wtyczce z 5 (Dla ścisłości NORMALNY kabel ma 4 NC - nie podłączoną) i już działa OK. Zresztą to już kolejny post o tym ze zwykłym kablem nie udaje się postawić całkowicie rozładowanego SDA czy SPV. I jeszcze jedno z tych 3 forów jest to jedyne w którym czytam że ładowanie z normalnego kabla to norma. Tam (fora typowo smartphonowe) wyraźnie twierdzą że NIE DA SIĘ naładować SDA gdy bateria spadnie poniżej pewnego progu i nikt z tym nie dyskutuje twierdząc że to np wada egzemplarza

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 11, 2006, 05:27:22 »
Zwieram 4 pin we wtyczce z 5 (Dla ścisłości NORMALNY kabel ma 4 NC - nie podłączoną) i już działa OK
tak się przyglądam tej wtyczce , hm jest troszke mała i nie  rozbieralna  , hm drapie się po głowie jak to połączyć, cóż  po pracy  kupię  lupę i pobawię się w zegarmistrza.  
dzięki za podpowiedzi!!
pozdrawiam

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 11, 2006, 20:08:36 »
witam ponownie, jakoś uporałem się ze zwaciem tych pinów , po podłączeniu do usb , komputer wykrył i chciał instalować  więc chyba ok!! dioda świeci na czrwono! ale telefon nie chce się uruchomić, czy tak ma być???

pozdrawiam

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2006, 18:55:24 »
witam, ładowanie niby jest przez usb, po nocy bateria osiągneła wartość  3,41V,  nie wiem, raczj na 100%  student miał rację zę potrzeba mi ładowarki, możecie mi podać chociaż napięcie jakie z niej wychodzi???

tu adres opisu pinów mini usb

http://pl.wikipedia.org/wiki/Usb

z góry dzięki,pozdrawiam!!!

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 13, 2006, 15:38:39 »
Port USB w telefonie potrzebuje ździebełeczko prądu aby zadziałać... jeżeli nie ma go wcale to nie zagra i nie zacznie współpracować z komputerem (obojętne czy pobierać prąd czy synchronizować). Widocznie niektórzy Koledzy nie byli tak zupełnie absolutnie rozładowani... Proponuję lekturę  http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=24496&highlight=
 jest tam także rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 13, 2006, 19:02:35 »
NIe chce mi sie czytac dokladnie wszystkiego :p
Ale przez USB laduje wylacznie wtedy gdy jest zainstalowany ActiveSync :)

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 14, 2006, 14:06:13 »
otóż, hm , kupiłm ładowerkę impulsową o mocy 800mA, przeciołem kebelek usb-mini usb rozbroiłem wtyczkę mini , zwarłem 4pin z 5, podłączyłem ładowarkę 5,7V-800mA i przez noc bateria osiągneła wartość z 3,39V na 3,69V i ni jak dalej ni chce się doładować!! na forum czytałem że aby bateria się naładowała potrzbuje ładowania prądem minimum 1A , przeleciałem się po wszystkich sklepach w moim mieście czyli zakichanym żaganiu i nie znalazłem ładowaki o takim prądzie ładowania!! czy musi to być ładowaka impulsowa czy też wystarczy zasilacz stabilizowany o takim natężeniu prądu??? mam ładowarkę do telefonu która ma 12V / 1A , czy nic się nie stanie jak ją podłączę?? ewentualnie od jakiego urządzenia dobrać  ładowarkę !!

pozdrawiam!!!

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 16, 2006, 09:05:18 »
Cytat: "ulzana"
otóż, hm , kupiłm ładowerkę impulsową o mocy 800mA, przeciołem kebelek usb-mini usb rozbroiłem wtyczkę mini , zwarłem 4pin z 5, podłączyłem ładowarkę 5,7V-800mA i przez noc bateria osiągneła wartość z 3,39V na 3,69V i ni jak dalej ni chce się doładować!! na forum czytałem że aby bateria się naładowała potrzbuje ładowania prądem minimum 1A , przeleciałem się po wszystkich sklepach w moim mieście czyli zakichanym żaganiu i nie znalazłem ładowaki o takim prądzie ładowania!! czy musi to być ładowaka impulsowa czy też wystarczy zasilacz stabilizowany o takim natężeniu prądu??? mam ładowarkę do telefonu która ma 12V / 1A , czy nic się nie stanie jak ją podłączę?? ewentualnie od jakiego urządzenia dobrać  ładowarkę !!

pozdrawiam!!!

1.Tak zeby na full naladowac baterie trzeba takiej co ma 1A inaczej nie da rady
2.Nie odpalisz telefonu ktory jest wyladowany przez usb go nie naladujesz zeb ladowalo z kompa active sync musi zsynchronizowac telefon jak jest wylaczony to nie da rady zsynchronizowac a co za tym idziesz nie da rady naladowac mozna na 2 min podpiac na krotko odiac koncowke od ladowarki np.noki i przystawic kabelki do stykow w bateri +do+ i -do- wtedy telefon odpali i mozna ladowac z kompa
3. mozna kupic oryginalna ladowarke parametry:
input: 100-240V~0.2A
           50-60Hz LPS
output:   5.15V==1A

*

Offline kubiq

• 386
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 16, 2006, 15:57:56 »
a ja zrobilem sobie test. jak naladowalem zwykla ladowarka od 0% do 100% i wlaczylem mp3 na sluchawki na pol glosnosci to telefon gral 10h.
a jak naladowalem przez usb i tam samo wlaczylem mp3 to tel gral 6h.  co to gorszy prad?