zezwolic na polaczenie GPRS

• 26 Odpowiedzi
  • 3033 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zezwolic na polaczenie GPRS
« dnia: Luty 07, 2007, 01:56:50 »
Witam

Czy jest jakis sposob, program, opcja aby po skornfigurowaniu polaczenia GPRS telefonik (MDA III) nie mogl sam nawiazac polaczenia tylko pytal za kazdym razem i polaczyl dopiero po naszej zgodzie ?
 Szukalem juz na forum:

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=50942&highlight=zgode+gprs
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=57854&highlight=pytal+gprs

niestety nigdzie nie znalazlem odpowiedzi :(

pozdr. Mayster

*

nothin

Odp: zezwolic na polaczenie GPRS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2007, 08:20:28 »
dołączam się do pytania, jak sprawić, żeby w żadnym wypadku pocket nie połaczył mi się przez gprs bez mojej zgody...
chcę być pewny, że nie nabijam bez sensu....

jak to jest, czy np. w razie braku połączenia z internetem przez AS, pocket z automatu połaczy mi się przez gprs?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 08:27:11 wysłana przez nothin »

*

Offline adiq

• 46
  • Sprzęt: Xperia mini pro, Diamond 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2007, 09:28:14 »
mam to samo pytanie. Czy jest jakiś sposób?

Ja narazie robiłem tak że kasowałem profil gprs jak nie korzystałem. A jak potrzebuję to otwieram plik cab z ustawieniami i śmigam. Ale czy jest jakiś lepszy sposób?

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2007, 09:33:27 »
szukalem czegos takiego ale hmm chyba jest to niewykonalne.
swego czasu ludzie wylaczali modul gprs ale ponowne jego wlaczenie to zawsze sr..
ja przywyklem ze jak nie chce sie polaczyc to naciskam cancel..

a teraz ze jade na dualsimie to mam gprs always on i na orangu sie nie polaczy poprostu a na simdacie jest polaczony juz po przelaczeniu karty wiec bardzo szybko. i rozwiazuje to problem np mobilegadu ktory sam sie laczyc nie umie...

i tu moze byc sposob - ustawic jako polaczenie standardowe ustawienia fikcyjne (zly apn) na ktorych nas nie polaczy wiec nie pobierze oplaty. niestety trzeba wtedy np spb gprsmonitor zeby wybrac w miare szybko i sensownie "normalne" ustawienia pozwalajace nas podlaczyc.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 10:30:59 wysłana przez bern »

*

nothin

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2007, 14:48:24 »
ok, klikam cancel także, tylko, czemu spb mi nalicza przez tą chwilę jakieś grosze...

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2007, 15:12:18 »
oj... marnie szukacie.... marnie...

A wystarczy chwilę poklikać, żeby znaleźć TO rozwiązanie. :P

*

nothin

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2007, 15:24:15 »

..erm, słabo się czuję... to i słabo szukam...meh,. dzięki, czytam..

dla pewności zapytam o banał: placi się WYŁĄCZNIE za ilośc danych, tak?
jaka jest minimalna jednostka hm, płatnicza, 1gr?

btw, mobilegadu działa BOSKO tą metodą, ale mam problem-nie mogę zapisać progilu i po właczeniu programu musze znów od nowa ustawiać..czemu tak jest... ;/

btw, NODATA wydaje się być tym, czego szukałem :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 15:30:24 wysłana przez nothin »

*

mobi_one

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2007, 15:34:32 »
nothin
nie przeginaj :)
najmniejsza jednostka to 1 gr, placisz za dane odebrane i wyslane. Wez tez pod uwage ze operatozy ustalaja minimalne pakiety danych za ktore sie placi i to wcale nie 1 gr.

*

nothin

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2007, 15:43:43 »
nothin
nie przeginaj :)
najmniejsza jednostka to 1 gr, placisz za dane odebrane i wyslane. Wez tez pod uwage ze operatozy ustalaja minimalne pakiety danych za ktore sie placi i to wcale nie 1 gr.
śmiej się, śmiej.. jha naprawdę nie mam pojęcia o dziedzinie zwanej phonami, więc szybko nadrabiam zaległości... tak mają ludzie wieku xix...nom..

*

mobi_one

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2007, 15:55:21 »
no to jestes lepszy, ja jestem z XX w.

BTW
icmd > co to?

*

nothin

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 14, 2007, 16:15:02 »
no to jestes lepszy, ja jestem z XX w.

BTW
icmd > co to?

icmd to linia polecen z atrybutami, małe i fajne.

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 14, 2007, 16:34:49 »
co do mobilegadu to na profilu domyslnym nigdy nie chcialo sie zapisac wiec zalozylem nowy profil i ustawilem jako domyslny - wtedy ruszylo. nie wiem co jest z tym podstawowym - moze jest chroniony przed zapisem?

co do oplat to w praktyce od 3gr na simdacie przez 25gr na popie do chyba 75gr w jakiejs starej juz taryfie simplusa... generalnie trzeba zbaczyc jak naliczaja pakiet, czy licza osobno wyslane i osobno odebrane (chyba era tak robi(la)) no i ustawic sobie by pocket podtrzymywal sesje.

jesli daje sie cancel to nie dochodzi do polaczenia - przynajmniej mnie nigdy nie wzielo z konta - podejrzewalbym blad spb gprsmonitora. zreszta odkad uzywam simdaty to go juz nie istaluje nawet.

*

nothin

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 14, 2007, 16:45:51 »
co do mobilegadu to na profilu domyslnym nigdy nie chcialo sie zapisac wiec zalozylem nowy profil i ustawilem jako domyslny - wtedy ruszylo. nie wiem co jest z tym podstawowym - moze jest chroniony przed zapisem?

co do oplat to w praktyce od 3gr na simdacie przez 25gr na popie do chyba 75gr w jakiejs starej juz taryfie simplusa... generalnie trzeba zbaczyc jak naliczaja pakiet, czy licza osobno wyslane i osobno odebrane (chyba era tak robi(la)) no i ustawic sobie by pocket podtrzymywal sesje.

jesli daje sie cancel to nie dochodzi do polaczenia - przynajmniej mnie nigdy nie wzielo z konta - podejrzewalbym blad spb gprsmonitora. zreszta odkad uzywam simdaty to go juz nie istaluje nawet.

nic w mobilegg nie jest chronione przed zapisem, od razu to sprawdziłem...
btw, bern, sprawdzałeś moze themsy p/landscape stąd?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=50666.0

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:03:37 »

Zawsze i w każdej sieci dane wysyłane i odbierane są liczone oddzielnie. I faktycznie najtańszą taryfą data jest Simdata.

W pozostałych - przeglądarke w łapę, sio na strony operatorów i sprawdzić swoją taryfę. Lepszego sposobu nie ma. Policzyć nie tylko opłatę, ale też najmniejszą paczkę danych - czasem jest to 1 kB, czasem 10 kB, czasem 100 kB.

*

nothin

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:13:15 »

Zawsze i w każdej sieci dane wysyłane i odbierane są liczone oddzielnie. I faktycznie najtańszą taryfą data jest Simdata.

W pozostałych - przeglądarke w łapę, sio na strony operatorów i sprawdzić swoją taryfę. Lepszego sposobu nie ma. Policzyć nie tylko opłatę, ale też najmniejszą paczkę danych - czasem jest to 1 kB, czasem 10 kB, czasem 100 kB.

uhm,.. tylko info o gprs na simplus.pl mi nie działa...

*

mobi_one

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 14, 2007, 18:51:42 »
a wiesz ze mozna prosta linie polecen uruchomic klikajac na zegarku na gorze?
wcisnij srodkowy przycisk w D-Padzie
kliknij i przytrzymaj zegare
pusc oba
i bedzie "run"

*

nothin

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:31:51 »
a wiesz ze mozna prosta linie polecen uruchomic klikajac na zegarku na gorze?
wcisnij srodkowy przycisk w D-Padzie
kliknij i przytrzymaj zegare
pusc oba
i bedzie "run"

..jasne jasne, wiem o tym, ale lubię mieć dostęp do tej linii z launcherów itp ,a pocketcmd jakoś nie bardzo mi podszedł.

thx w każdym razie,..

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 14, 2007, 20:48:30 »

jestes pewien? wydaje mi sie ze w simdacie sa liczone razem wysylane i odebrane.. w takim wypadku gprs monitor (pozbawiony liczenia osobno obu pakietow) tracilby sens a mnie sie jego wyniki zgadzaly co do grosza...

nothin nie probowalem ale sprobuje dzis poznym wieczorem - na nic mi themsy skoro uzywam wad ale albo rzuce wersje standalone albo pomysle nad pAge znowu..

*

nothin

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 14, 2007, 21:03:29 »

jestes pewien? wydaje mi sie ze w simdacie sa liczone razem wysylane i odebrane.. w takim wypadku gprs monitor (pozbawiony liczenia osobno obu pakietow) tracilby sens a mnie sie jego wyniki zgadzaly co do grosza...

nothin nie probowalem ale sprobuje dzis poznym wieczorem - na nic mi themsy skoro uzywam wad ale albo rzuce wersje standalone albo pomysle nad pAge znowu..

no nie.. wystarczy przekierować ścieżki do teł p/l z windowsa po wrzuceniu themsa :) :)

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 14, 2007, 21:20:48 »
wiem :)
ale ogolnie przywyklem do tych tapet co mam i szczerze mowiac skupiam sie ostatnio tylko na a2dp (jakosc i energooszczednosc)
niestety wad standalone z duzym opoznienem reaguje na obrocenie ekranu...
mysle nad powrotem do wariantu launcher+pim tylko nie moge sie pogodzic jakos z tym ze bede musial czekac az sie ustawia po obroceniu. jednak dwa osobne configi to genialne rozwiazanie..

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:59:38 »

U mnie działa. Zapewne mam popsute:
http://www.iplus.pl/cennik_simdata.html

;-)

*

nothin

« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 14, 2007, 23:57:58 »

U mnie działa. Zapewne mam popsute:
http://www.iplus.pl/cennik_simdata.html

;-)

TRZY grosze za 100 kb? damn toz to całą dobę na gg możnaby siedzieć w razie potrzeby :)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 15, 2007, 00:35:47 »
Aby nigdy (chociażby na urlopie za granicą ) nie uruchamiało się polaczenie danych zastosuj tego caba-a
potrzebna zgoda

*

mobi_one

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 15, 2007, 01:57:47 »
Aby nigdy (chociażby na urlopie za granicą ) nie uruchamiało się polaczenie danych zastosuj tego caba-a
przeciez to jest to samo, co dal nothin (samo zainstalowanie nic nie da, jeszcze trzeba to uruchomic za ta granica) :)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 01:59:20 wysłana przez mobi_one »

*

nothin

« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 15, 2007, 02:25:42 »
no nie... nodata generalnie wyłącza połaczenie przez gprs.. więc mi to BARDZO na rękę.
dzięki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 02:38:59 wysłana przez nothin »

*

mobi_one

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 15, 2007, 12:18:01 »
no tak... w takim razie dales linka i nawet nie przeczytales jednego postu nizej :), w ktorym byl link do tego http://www.benrichards.co.uk/?p=180

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 15, 2007, 12:52:18 »
Dlatego skoro nasze forum udostępniło mozliwość załączania małych pliczków to warto to robić - w ten sposób zaoszczędzamy sporo czasu innym.
Zwłaszcza że ostatnio zniknęło z sieci kilka ciekawych stron z potrzebnymi programami.
potrzebna zgoda