XDA IIs (HTC Blue Angel, MDA III, Qtek 9090, SPV M2000) - Problemy :/ |PILNE!|

• 11 Odpowiedzi
  • 2484 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.
Ostatnio zakupiłem sobię HTC Blue Angel w wersji z O2 czyli XDA IIs. Kupiłem na allegro. I z góry mam kilka pytań co do jego działania.

Telefonik jak już wspomniałem to XDA IIs, zamiast oryginalnego WM 2003SE ma wgrany Windows Mobile 5.0 AKU 3.2 .
Z palmtopem mam następujące problemy:
- Po wyciągnięciu baterii (np. zmiana karty SIM) palm nie ładuje modułu radio i tego drugiego od góry. Ładuje tylko ten ostatni. Trzeba zrobić mu soft reset (funkcją lub przyciskiem na obudowie) i wtedy dopiero startuje ok.

- Klawiatura (ta sprzętowa, wysuwana), czasem gdy wciśnie się mocniej któryś z klawiszy jakby się zacina tj. tak jakby klawisz się wciskał i w polu wpisywania cały czas powtarza się dany znak np. zamiast jednego "r" wpisuje się "rrrrrrrrrr". Zaraz po wciśnięciu ponownym lub wciśnięciu innego klawisza klawiatura się "odwiesza".
Przy delikatnym wciskaniu klawy wada się praktycznie nie objawia

- Przesyłałem sobie muzyke z Nokii 6230i przez bluetooth. Za każdym razem zrywało połączenie lub były jakieś problemy z zapisem itp. Niewiem czy to wina konfiguracji czy może to uszkodzony bluetooth? Dodam że zaraz po tym spróbowałem przesłać przez IrDA i wszystko poszło ok (tylko niestety 2x wolniej :/ ).

Ogólnie to chyba tylko to wychwyciłem.

I teraz pytanie: Czy to wada sprzętu (jeśli tak to software czy hardware i ewentualnie mniejwięcej koszta) czy może to wina tego że jest wgrany WM5, czy może poprostu "ten typ tak czasem ma" (wady fabryczne).

Proszę o w miare rzeczową i szybką odpowiedź. Telefonik kupiłem przed weekendem i jeśli to poważne wady sprzętowe (teorytycznie nie przeszkadzają mi bardzo w użytkowaniu) to niestety będę musiał kupić jakiś inny a ten zwrócić ponieważ Pocket jest mi potrzebny do pracy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
ezin.

Odp: XDA IIs (HTC Blue Angel, MDA III, Qtek 9090, SPV M2000) - Problemy :/ |PILN
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2007, 08:17:15 »
Podbijam wyżej bo już spadł a zero odpowiedzi :/

Odp: XDA IIs (HTC Blue Angel, MDA III, Qtek 9090, SPV M2000) - Problemy :/ |PILNE!|
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2007, 11:23:45 »
Witam,
To ja Ci odpowiem na Twoje pytania... :)
1. Faktycznie po wyciągnięciu baterii nie ładuje się radio. Zauważyłem że dzieje się to od  wersji Windows Mobile 5.0 AKU 3.2 wzwyż. Ja mam Windows Mobile 5.0 AKU 3.5 i też u mnie to występuje. Być w nowym romie "baniaczka" już to jest poprawione. W każdym razie nie jest to żaden problem. Ja robię tak: wkładam baterię i od razu wykonuje reset rysikiem i system uruchamia się poprawnie. Także tym bym się nie przejmował, małe nie udogodnienie a masz WM5.

2. Z tego co piszesz o klawiaturze wychodzi na to że to akurat jest problem sprzętowy. Jeżeli zamierzasz używać tej klawiatury i te zacinanie jest na tyle uciążliwe że to przeszkadza to reklamuj tel.

3. Na temat bluetooth ciężko coś powiedzieć... przetestuj z innymi urządzeniami. Może problem leży po stronie nokii. Sprawdź gdzie się zapisują pliki, może nie masz wolnego miejsca. Skoro dochodziło do wysyłania danych to generalnie bluetooth działa, może sprawdź dokładnie konfiguracje. Nigdy na swoim sprzęcie nie zauważyłem takich problemów.

Pozdrawiam

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: XDA IIs (HTC Blue Angel, MDA III, Qtek 9090, SPV M2000) - Problemy :/ |PILNE!|
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2007, 14:50:16 »
No to jeszcze moje AD:
1. Tak jest w każdym WM5. Jeżeli ci to przeszkadza, wróć do WM2003. Jak dla mnie niewielka wada, softreset można zrobić od razu po włączeniu, jak tylko pojawią się wersje na ekranie. (BTW: po jaką cholerę wogóle wyłączać telefon i wyciągać baterię???)
2. Powtarzanie klawiszy czasem jest problemem programowym, ale jeżeli ezin podkreśla, że tylko przy mocnym naciśnięciu, to to nie to. A może po prostu za długo naciskasz? Wydłuż czas do powtórzenia w opcjach.
3. Też stawiam na nokię. Mam oba te urządzenia pod ręką, ale nigdy nie wpadłem na tak szalony pomysł, jak przesyłanie dużych plików z komórki do PDA (z komputera za pomocą czytnika kart jest znacznie szybciej). Natomiast Nokia 6230i jako źródło internetu dla MDA3 sprawowała się znakomicie. Ale poza wszystkim trzeba przyznać, że implementacja sprzętowa BT jest taka sobie (głównie chodzi o słaby zasięg - także wifi), ale generalnie działa.

Warto by ustalić jaki masz dokładnie ROM z WM5, może jest coś nowszego i lepszego.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

Odp: XDA IIs (HTC Blue Angel, MDA III, Qtek 9090, SPV M2000) - Problemy :/ |PILN
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:38:59 »
Dzisiaj sprawdzałem bluetooth z inna nokia kumpla i zdaje się jednak działać ok.

A co do przesyłania plików przez BT to jeśli chodzi o przysłanie PDA/GSM <-----> PDA/GSM a nie PDA/GSM <-------> Komputer to wcale nie jest to takie powolne. 1-2min i mamy mp3 wielkosci 5-8mb bez problemu.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:41:01 »
A ja używam 2003 i jest mega stabilne, szybkie i nie ma żadnych błędów :) I jeszcze nie mam programu, który chciałbym odpalić a nie idzie, bo to 2k3 :)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:42:30 »
az ci sie adamerso kiedys skonczy pradzik  :P

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:43:07 »
Zapomniałem dodac :P  :

Info że każde WM5 tak ma z tym radio troszke mnie uspokoilo :P

Zastanawiam się tylko z tą klawiaturą. Przed chwila bawilem sie dosc duzo i nie zawieszala sie. Chyba jednak zostawie sobie to XDA.

PS. Są jakieś konkretne rzeczy na które można zwrócić uwagę czy nie są uszkodzone? Jakieś częste wady w XDA IIs czy ogólnie seriach HTC?

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:56:23 »
az ci sie adamerso kiedys skonczy pradzik  :P

Sprite backup działa na wm2k3 świetnie:)
zresztą i tak ładuję codziennie... taki mam odruch :)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:59:00 »
co do przesyłania bluetooth: no właśnie mówię, że wolno. Ty 2-3 minuty przesyłałeś MP3 o wielkości 5-8MB, a ja wrzucam na kartę taką MP3 w sekundę za pomocą czytnika. Czujesz różnicę?
Co do typowych awarii, to wszystkie byś już wypatrzył: brak możliwości wykalibrowania ekranu, niedziałający któryś z modułów bezprzewodowych (BT, Wifi, GSM), czy zwykłe uszkodzenia mechaniczne oraz latające kawałki w środku.
Wbrew pozorom jest to dość solidne urządzenie, mimo dość nieudanej implementacji BT i Wifi.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2007, 16:09:38 »
adamerso chwala za systematycznosc gorzej jak pradu poprostu nie bedzie  :P  ja za ten HR znienawidzilem prawie 2k3 dlatego taki wyczulony jestem  :P

*

olmeca

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2007, 18:10:22 »
Rysik lubi sie zagubic w najbadziej niespodziewanym momencie - poprostu zaczyna sie luzowac i wypada. Polecam koncowke owinac cienko tasma klejaca takzeby sie blokowal i bedzie juz po kopocie.