Wyszukiwanie plików w MDA III

• 5 Odpowiedzi
  • 1180 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gal

• 4
« dnia: Marzec 24, 2005, 18:57:12 »
Witam,

Zacząłem używać MDA III (i w ogóle PDA) od niedawna, więc dopraszam się pobłażliwego potraktowania, jeżeli moje pytania okażą się lamerskiej natury:) Próbowałem znaleźć odpowiedź przez wyszukiwarkę, ale bez powodzenia niestety.

A problem jest następujący:
Montuję głośnomówiący zestaw samochodowy do MDA III. Producent zaleca wymianęw MDA III pliku "wavedev.dll" na wersję publikowaną przez niego na swojej stronie http://www.thb.de/index.html?lang=en

Problem w tym, że w żaden sposób nie mogę na MDA tego pliku zlokalizować. Ani poprzez "Find" na MDA (czy ten program w ogóle szuka wśród plików systemowych???), ani poprzez wyszukiwanie z poziomu PC wskazując "Mobile Device" jako obszar wyszukiwania (MDA w doku na USB, pliki i katalogi widoczne na PC). W obu przypadkach wynik wyszukiwania "0". Co wzbudza moje pewne podejrzenia, to fakt, że wynik wyszukiwania pojawia się (na PC) w ułamku sekundy, a choć pamięć w MDA jest nie za wielka (szczególnie dla PC-ta) to tkwi w nim 1GB SD - a to już powinno chwilkę trwać.

Jak to zatem jest z tym wyszukiwaniem plików na MDA?
I przy okazji - może ktoś wie gdzie jest plik "wavedev.dll" zlokalizowany?

Pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2005, 19:04:04 »
Plik ten jest zapewne w katalogu Windows w pamieci PDA. Jest to plik systemowy, albo nawet plik w ROMie, dlatego jest on ukryty. Sprobuj po prostu wgrac ten plik do katalogu Windows. Jesli system wykryje ze jest tam inny plik zapyta sie czy go zastapic i tyle.

Jak chcesz poszukac ukrytego pliku to musisz najpierw wlaczyc ich pokazywanie. Wejdz do katalogu Windows, na samym dole, ponizej ostatniego pliku przytrzymaj rysik na bialym polu i z rozwijanego menu wybiesz Show All Files. Teraz bedziesz widzial pliki ukryte i pliki z ROMu.

*

Offline gal

• 4
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2005, 20:01:23 »
Pokazywanie plików ukrytych i systemowych mam włączone i w PC i w MDA. Katalog Win przeszukiwałem na samym początku (no bo na zdrowy rozum tam się tego typu plik powinien znajdować) - niestety bez rezultatu. Gdyby producent zalecił wgrać ten plik na MDA, tobym go wrzucił do Win i tyle, ale polecenie jest "wymień" (replace), więc szukam oryginału...

A przy okazji ponawiam pytania;
1. Czy program Find w MDA wyszukuje również pliki sysytemowe i ukryte?
2. Czy przeszukuje kartę SD?
3. Czy wyszukiwanie z PC działa?

Pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2005, 20:09:12 »
Co to Find to nie wiem czy wyszukuje pliki systemowe... Nie przeszukuje on prawdopodobnie nawet karty pamieci. Wyszukiwanie z PC nie dziala na PDA. Zainstaluj sobie lepszego menadzera plikow, np. Resco File Explorer on posiada rozbudowane okno wyszukiwania. Trial tego programu wystarczy, nie musisz kupowac pelnej wersji.

*

Offline gal

• 4
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 24, 2005, 21:23:28 »
Dzięki za podpowiedź z Resco! Problem się rozwiązał :)
Plik "wavedev.dll" jest w katalogu Win i jest plikiem ROMu (MOŻE TA INFORMACJA SIĘ KOMUŚ PRZYDA W PRZYSZŁOŚCI).
Resco bardzo mi się podoba. Nareszcie widzę to co chcę, a nie to, co tfurca Win Pocket PC uznał za stosowne by było widziane przez użyszkodnika :)
"Find" to programik zainstalowany defaultowo na MDA III, służący (teoretycznie) do wyszukiwania plików. Moim zdaniem wyszukuje wyłącznie pliki "własne" użytkownika (notatki, .exl, .doc, .wav, itp), ale nie daje możliwości wyszukiwania plików innych (systemowych, ukrytych). Nie ma (ja nie znalazłem) możliwości rozszerzenia "pola widzenia" tego programiku. Więc Resco jest dla mnie zbawieniem.
Raz jeszcze dziękuję.

Pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 24, 2005, 21:27:02 »
Find to jest program standardowo obecny w kazdej edycji okienek Pocket PC i wyglada na to ze on potrafi przeszukiwac tylko folder My Documents.