Wyłączanie WiFi

• 8 Odpowiedzi
  • 1547 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
Wyłączanie WiFi
« dnia: Czerwiec 27, 2007, 17:20:44 »
Witam.
Może bylo moze nie ale pytam bo nie znalazlem, czy jest mozliwosc ustawienia modulu WiFi w MDA III (WM 5.0)tak zeby nie wylaczal sie po uspieniu urzadzenia? Moze jakas modyfikacja w rejestrze?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Wyłączanie WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2007, 10:49:56 »
ZTCW większość PDA wyłącza WiFi przy uśpieniu - bo i tak nic nie będzie w stanie z niego skorzystać w tym stanie, a prądu ciągnie niesamowicie dużo. Zamiast wyłączać/usypiać możesz po porstu wyłączyć ekran (jak przy odtwarzniu muzyki) - wtedy Wifi zostaje.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2007, 15:46:04 »
Dzieki za odpowiedz, po czesci masz racje ze duzo programow wylacza sie w stanie uspienia ,ale sa tez takie ktore dzialaja w tle np. najprostszy przyklad gg dziala pomimo uspienia urzadzenia, najgorsze jest to ze rozlacza mi sie pocketputty. Wnioskujac po tym ze GPRS jestem w stanie podtrzymac po uspieniu a zauwazylem ze w WM 5.0 w ogole sie nie rozlacza nawet bez specjalnego oprogramowania do podtrzymywania, to sadzilem ze WiFi tez mozna, ale faktycznie moze to byc zrobione celowo aby zapobiedz zbyt szybkiemu rozladowaniu baterii. No trudno pomecze sie z tym jak niema rozwiazania.

A atak skoru juz jestesmy w temacie WiFi czy ktos moze zna jakis program do wyszukiwania sieci WiFi na WM 5.0 bo Wiufifofum jakos nie moge zmusic do dzialania, pod WM 2003 dzialal rewelacyjnie.
I jeszcze jedna prosba - jakis program ktory pokzauje na today sile sygnalu WiFi .

EDIT:
Poprawka wififofum dziala poprostu mialem nie odpowiednia wersje.
Pytanie na temat programu pokazujacego sile sygnalu wifi na today nadal aktualne, jezeli ktos zna to bede wdzieczny za wskazanie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2007, 16:56:31 wysłana przez luk_sw »

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2007, 17:47:05 »
programów do wyszukiwania sieci nie używam, ostatnio korzystałem z Hitchhikera, ale strasznie robi śmietnik w systemie (o ile w ogóle rusza).
Siły sygnału nie wiem jak wyświetlić, ale w systemie jest coś, co pokazuje status połączeń bezprzewodowych (czasem trzeba doinstalować). Jest nazwa sieci do której się zalogowałeś oraz stan BT.
A co do GPRS - to on jest całkowicie (jak cały moduł GSM) niezależny od PDA i działa poza systemem. Moduł GSM ma nawet własny głośniczek. w BA oba są w tym samym miejscu, ale np.w TyTN, jeden jest tam gdzie słuchawka, a zewnętrzny jest z tyłu - stąd w BA nie ma problemu ze Skype, a w TyTN ciągle ekipa walczy w puszczeniem dźwięku rozmowy przez słuchawkę, a nie głośnik (chyba niewykonalne).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2007, 19:07:01 »
Tak w systemie znajduje sie wskaznik sily polaczenia z siecia nawet sa dwa wskazniki jeden w programie do obskugi a drugi po tapnieciu na ikoke wifi w trayu, nawet ta ikonka by mi wystarczyla ale 3 kreseczki to raczej marna doskladnosc a czas odswierzania tez nie rewelacyjny. Natomiast ten drugi jest ok ale zeby sie do niego dostac trzeba wchodzic glebiej w konfiguracje, a poprostu jest to klopotliwe w sytuacji kiedy sie jest na skraju zasiegu nadajnika trzeba co chwila sprawdzac czy aby nie rozlaczy nas za chwile. Zaden to problem ale pytalem bo jakby ktos mial taki programik to by ulatwilo to zycie troche.

Tak przy okazji zeby nie zaczynac nowego watku. Obiecalem jednej osobie z tego forum ze sprawdze zasieg tak krytykowanego modulu WiFi w BA.
Sygnal sprawdzalem z jednym nadajnikiem z tego samego miejsca dla porowniania laptop z karta Orinoco Gold.

Sygnal na netstumbler laptop /  MDA III
-30 / laczy sie
-50 / laczy sie
-75 / laczy sie
-80 / laczy sie i urywa
-85 (zaniki sygnalu) / laczy sie ale internet nie dziala

Jak widac efekty sa naprawde dobre, jak dla mnie wystarczajace,  zajmuje sie administracia sieciami roznego rodzaju tez bezprzewodowymi i widzialem karty na pcmcia ktore zdecydowanie gorzej dzialaly. Nie wiem jak wygladala sytuacja na WM 2003 bo teraz mam WM 5.0 ale z tego co sprawdzalem na samym poczatku jak dostelem MDA to bylo gorzej na WM 2003 ale pomiarow nie mam.
Nalezy wziasc poprawke na to ze pomiary byly robione z karta Orinoco Gold jedna z najlepszych do niedawna  kart na rynku wiec jej czulosc jest znacznie wieksza niz popularnch tanich kart. Zreszta te kary nadal sa niezastapione przy pomiarach sieci na 2,4GHz dzialaja na niej wszystkie programy pomiarowe.
Przepraszam za troszke OT ale duzo slyszlaem opini ze BA ma WiFi prawie nie nadajace sie do uzytku, ale ja musze sie niezgodzic z ta opinia. Fakt ze jest bardzo kierunkowy czyli trzeba dosyc dobrze "trafic" w nadajnik jezeli jest daleko ale niema urzadzen doskonalych

Zrobie jeszcze pomiary z netstumblerem na laptopie i wififofum na BA bo poprzednio nie mialem wififofum, beda bardziej dokladne.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2007, 20:49:01 wysłana przez luk_sw »

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 28, 2007, 20:47:46 »
Orinoco jest dobra kartą, ale bez anteny zewnętrznej jest taka sobie. Ja porównuję zasięg BA z laptopem i jego wbudowanymi antenami umieszczonymi za LCD (HP nc6000). Eksperymenty robiłem nie odsuwając się od punktu dostępowego, ale robiąc niewielki eksperyment wardrivingowy: laptop z netsumblerem i ba z wififofum, oba w samochodzie, BA na uchwycie (więc ma lepszy widok na świat, laptop na kolanach pasażera). No i lekką ręką laptop wykrył 3x więcej sieci.

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 28, 2007, 21:04:15 »
No tak ale zwroc uwage ze sprawdzales laptopa z antana jakby nie patrzec spora bo za lcd jest jej naprawde sporo a BA z antenka prawie nie istniejaca bo dajaca moze 1dB wzmocnienia. Odepnij z karty minipci w swoim laptopie antenke to wtedy zobaczysz jaka jest czula, nie odepniesz anteny calkowicie bo ma ona "antene" nadrukowana na plytce, ciezko to nazwac antena ale wtedy bedzie porownywalne wzmocnienie obu urzadzen. Wydaje mi sie ze moje pomiary sa bardziej miarodajne ze wzgledu wlasnie na wzmocnienie anten wbudowanych w obie karty WiFi. Chodzac po Krakowskim rynku bez problemu laczylem sie z hotspotem miasta a przechodzac ulicami rowniez laczylem sie z hotspotami w hotelach czy restauracjach nie kobmbinujac zbytnio z "trafianiem" w dany lokal. Nie wiem jak wyglada sytuacja w innych PDA z tym zasiegiem WiFi czy faktycznie jest tak duzo lepszy ale wedlug mnie niema co przesadzac ze BA ma tak fatalny modul WiFi w koncu stworzony jest do tego zeby polaczyc sie z hotspotem w miejscu publicznym a to spokojnie osiaga, chyba nikt nie bedzie nim sprawdzal zasiagu sieci bezprzewodowej bo to sie mija z celem.
Inna sprawa jest bluetooth ktory faktycznie jest fatalny 1/4 zasiegu miedzy BA a MDA Compact na korzysc Compacta oczywiscie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2007, 06:05:27 wysłana przez luk_sw »

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2007, 00:12:41 »
dobra, potestuję wifi w BA i porównam z Hermesem. Może być ciekawie. Muszę tylko znaleźć aplikację, która działa na obu systemach tak samo sprawnie (WM5 i WM6).

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2007, 06:01:01 »
Ciekawy jestem jak wyjdzie porownanie z checia poczytam, a co do oprogramowania to tutaj   http://www.freewareppc.com/communication/wififofum.shtml napisali ze WiFifofum
  Requirements:
  • Pocket PC 2003 / SE / WM 5.0 / WM 6.0
  • .NET CF v2.0 SP2 (included)
wiec powinno dzialac na obu urzadzeniach.