Witam wszystkich,
Jest mały zastój na naszym forum, pozwolę więc sobie na krótkie opisanie paru moich spostrzeżeń na temat
WM 6.5 pl.
Przede wszystkim raz jeszcze ślę podziękowania dla Hamer10 za pracę włożoną w spolszczenie systemu, bez względu na mniejsze, czy większe problemy które można spotkać użytkując powyższy system. A teraz do moich spostrzeżeń:
System instaluje się bez problemów i wielką frajdą jest widzieć go w polskiej wersji językowej. Zaletą jest również duża ilość wolnej pamięci dla otwieranych programów oraz to, że system jest "nieobciążony" niepotrzebnym softem (aczkolwiek brakowało mi
PowerPointa, skoro
Office jest już zainstalowany). Sam system pracuje szybko i dość stabilnie. Opisywane poniżej przeze mnie problemy, głównie dotyczą wyświetlania. To mi najbardziej przeszkadzało, a nie występowało w innych testowanych przeze mnie systemach, po zainstalowaniu identycznego oprogramowania.
Na przykład, czasami przy załączaniu
WiFi, wizualnie jest ono załączone (ikonka) ale niestety faktycznie nie pracuje. trzeba dokonać
SR aby wróciło wszystko do normy. Również dioda nie sygnalizuje otwartego
portu WiFi (i tu
SR nie pomaga). Kolejnym problemem (dla mnie) był brak współpracy niektórych funkcji systemu z zainstalowanym oprogramowaniem. Chodzi mi np. o regulację głośności w oprogramowaniu
SPB Phone Suite, która nie przenosi się na głośniczek (suwak) systemowy. Również
SPB Plus nigdy nie pokazywał ostatniej otwartej zakładki po powrocie do
ToDay screen, tylko puste pole pod nimi i dopiero trzeba było kliknąć na jedną z nich aby pojawiły się ikony. Znacznym problemem było odbierane i zakańczanie rozmów telefonicznych. Czasami system w powyższych przypadkach nie reagował na przyciski (również hardwerowe). Dużym prawdopodobieństwem takiego zachowania był brak pełnej współpracy z używanym przeze mnie oprogramowaniem (
S2U2 w wersji 2.02- może tu był problem bo zaraz pojawiła się wersja 2.04). Może ktoś stwierdzi, że używam archaicznych nakładek, czy programów ale takie po prostu mi pasują, a na innych systemach zachowują się O.K. Zainstalowałem ponad 30 różnych aplikacji i nie było problemu poza dwoma aplikacjami:
Vito Astro Navigator II i
Pencil Box Deluxe (identyczna przypadłość występuje w
WM 6.1 pl Hamer10). Również
VsPaiter nie chciał się odpalać (instalowałem go dwukrotnie).
Podsumowując uważam, że choć
Hamerowski 6.5 pl ma pewne problemy (jest to wersja A1), to myślę jednak, że warto się nim zainteresować, choć na dzień dzisiejszy do codziennej pracy polecam wersję
WM 6.1 pl A2 Hamer10 (przynajmniej dla mojego oprogramowania

).
Pozdrowiam