WM6 WM6.1 WM6.5 & MDA III

• 1003 Odpowiedzi
  • 250443 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: WM6 & MDA III
« Odpowiedź #330 dnia: Marzec 27, 2008, 14:56:59 »
Niestety soft reset nic nie pomaga nadal mam szary ekran z tym napisem a komputer  ani activsinc  nie widzą mojego sprzętu .Przy próbie wgrania romu na karcie z danymi z jakiego romu na jaki zostanie przeinstalowany system wszystkie pola są puste nie wiem co dalej z tym faktem. Chciałem oddać to fachowcom ale jak się okazuje w miasteczku w którym mieszkam (Kartuzy woj Pomorskie ) takiego nie uświadczysz ponieważ serwisanci telefonów komórkowych  się tym nie zajmują .Co mógłbym jeszcze zrobić w tej sytuacji?

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
  • Sprzęt: Samsung i600, MSI Wind, Wibrain B1
« Odpowiedź #331 dnia: Marzec 27, 2008, 17:16:46 »
Po prostu wgraj nowy ROM i nie przejmuj sie co tam jest napisany. A jak chcesz wyjść z bootloadera i nie pomaga soft reset, to zrób hard reset (tylko dobrze). Pamiętaj, że zanim podłączysz telefon do kompa musisz wyłączyć procesy wcescomm.exe i rapimgr.exe na komputerze za pomocą menadżera zadań(ctr+alt+del)

« Odpowiedź #332 dnia: Marzec 27, 2008, 20:59:46 »
Chyba się poddam ponieważ po wielokrotnych próbach nie mam najmniejszych rezultatów .Stale powtarza się ta sama sytuacja jak opisane powyżej i żadnego efektu.Wielkie dzięki za próby pomocy .Pozdrawiam
Napisane: Marzec 27, 2008, 20:57:45
Mam nadzieję że w serwisach z tym sprzętem znajdzie się fachowiec który przywróci mi mój telefon do życia i chyba to jest najprostsze rozwiązanie mojego problemu tyle że kosztowne

« Odpowiedź #333 dnia: Marzec 27, 2008, 21:22:57 »
Chyba się poddam ponieważ po wielokrotnych próbach nie mam najmniejszych rezultatów .Stale powtarza się ta sama sytuacja jak opisane powyżej i żadnego efektu.Wielkie dzięki za próby pomocy .Pozdrawiam
Mam nadzieję że w serwisach z tym sprzętem znajdzie się fachowiec który przywróci mi mój telefon do życia i chyba to jest najprostsze rozwiązanie mojego problemu tyle że kosztowne
Wez nagraj sobie ActiveSynca i zestaw do upgradeu (MaUpgradUt_noID, RUU.* *.nbf) na plytke i pojdz do kolegi, ktory ma jakies Windowsy 2000 albo XP.
Zainstaluj ActiveSynca i wykonaj upgrade.

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
« Odpowiedź #334 dnia: Marzec 27, 2008, 21:37:37 »
Zapomniałem, że masz Vistę... Tu się zgadzam, idź do kolegi a nie będziesz płacił komuś kto sie może w ogóle na tym nie zna.

*

olmeca

« Odpowiedź #335 dnia: Marzec 28, 2008, 12:11:08 »

Zapraszam na spotkanie do Gdyni 05.04.2008 mysle ze jestem w stanie podniesc Ci sprzet do zycia :grin:

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • ....wżdy rankiem, ślicznej sprzątaczce zdać się...
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
« Odpowiedź #336 dnia: Marzec 28, 2008, 14:54:31 »
Witam. Pojawl sie problem z ustawieniami mms pod wm6. To znaczy: W ustawieniach polaczen jest wszystko ok. Problem zaczyna sie w momencie proby ustawienia adresu IP oraz adresow stron danego operatora. Nie moge tego ustawic a wlasciwie nie mam takiej opcji. Jesli chodzi o wiadomosci to mam w tej chwili polaczone sms/mms i brakuje mozliwosci skorzystania z ustawien. Czy u kogos pojawil sie taki problem? Jeli tak to prosze o pomoc ewentualnie jakies porady. Dziekuje za ew. sugestie. Pozdrawiam.
"....a dzieci zakalęta paliły coraz bardziej..."

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
« Odpowiedź #337 dnia: Marzec 28, 2008, 18:15:24 »
A masz zainstalowane wszystkie patche do mmsów? Bo standardowo w WM6 nie ma mmsów.

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
« Odpowiedź #338 dnia: Marzec 28, 2008, 18:32:05 »
Tak, mam, tzn arctsoft chyba piątke i mms enable... Jednakze nic to nie daje proczpojawienia sie mms'ow jako zakladki w folderze messengers...

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
« Odpowiedź #339 dnia: Marzec 28, 2008, 19:01:23 »
To może spróbuj starszą wersję, u mnie działa, jak chcesz to Ci prześlę. A który konkretnie system masz?

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #340 dnia: Marzec 28, 2008, 22:41:03 »
Mam 6.01.02 DVH z 02.20.08. Jesli mozesz to przeslij mi na gb40@o2.pl. Lub podaj link do swojego. Bede wdzieczny. Dziekuje...

*

olmeca

« Odpowiedź #341 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:04:53 »
xplode wypuscil nowy testowy rom.
Rom version: 6.11.00
Rom Date: 06.04.2008
Page Pool: 32 MB
Core: 5.2.19209
Build: 19209.1.0.2
AKU: 1.02
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=382909

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #342 dnia: Kwiecień 10, 2008, 19:06:33 »
Witam, probowales juz ten nowy ROM?

*

olmeca

« Odpowiedź #343 dnia: Kwiecień 11, 2008, 10:34:31 »
jeszcze nie ale moze w ten weekend go wrzuce sobie, z tego co czytalem na xdadevelopersto ludzie sobie go chwala. Dam znac jak juz go postawie u siebie.

« Odpowiedź #344 dnia: Kwiecień 11, 2008, 10:55:19 »
Wrzucę swoje dwa grosze:

Wszystkie opublikowane na xda-developers.com wersje 6.1 są całkiem niezłe. Szczególnie poprawne i stabilne są wydania xplode i wietnamski DVH (wreszcie wietnamczycy przestali grzebać w numerkach wersji bez wnoszenia żadnej funkcjonalności).

Żaden z tych ROMów nie wykorzystuje nowego mechanizmu zarządzania pamięcią, wprowadzonego w Wm6.1. Wszystkie rozebrałem na kawałki.

Wydaje mi się, że build 19209 to jest fake. On się pojawił o tu: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=380913. Po przeniesieniu XIP (czyli samego jądra systemu) otrzymujemy: CE OS 5.2.19199

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #345 dnia: Kwiecień 11, 2008, 18:37:05 »
Witam. Wrzucilem ten nowy ROM i... Jest szybki, dosc niezawodny. Mam mnostwo oprogramowania i jednak wszystko chodzi dosc poprawnie. Nie testowalem do konca, lecz do tej pory zadnych zwiechow nie zanotowalem. Teraz bede sprawdzal polaczenia wifi i BT. Brakuje kilku aplikacji jak synchro czasu, czy wtyczki, ktora pozwaa widziec PDA jako pamiec masowa. Ale to mozna chyba gdzies znalezc. To tyle...

*

Offline carlos

• **
  • 173
  • Sprzęt: Blue Angel, Nokia 6310i
« Odpowiedź #346 dnia: Kwiecień 11, 2008, 18:55:07 »
Wydaje mi się, że build 19209 to jest fake. On się pojawił o tu: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=380913. Po przeniesieniu XIP (czyli samego jądra systemu) otrzymujemy: CE OS 5.2.19199
To chyba dotyczy HTC Kaiser :E.

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #347 dnia: Kwiecień 11, 2008, 19:33:20 »
Nie odswieza ikon w spbplus... 

« Odpowiedź #348 dnia: Kwiecień 11, 2008, 19:34:22 »
ROM był do kaisera. Przenieść ROM z Kaisera do czegokolwiek to jest pół dna roboty. Albo mniej.
A myślisz, że skąd się biorą ROMy na XDA? Ktoś znajduje jakiś nowy, ciekawy ROM do czegokolwiek, rozbiera się go na kawałki (technologia jest już dobrze znana i sprawdzona), przekłada się SYStem, dodaje się drivery od swojego palmtopa i różne komponenty wg uznania, całość się wymieszowywuje :) i jest.

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
« Odpowiedź #349 dnia: Kwiecień 11, 2008, 20:49:27 »
Nie odswieza ikon w spbplus... 

No to nie znam jeszcze WM 6.1 dla BA, w którym te ikony by się odświeżały. To mój powód rezygnacji z tego systemu

*

Offline Apollo33

• 3
« Odpowiedź #350 dnia: Kwiecień 14, 2008, 11:40:58 »
Witam wszystkich.
Wpadłem na wspaniały pomysł zmiany systemu w swoim MDA III. Dotychczas miałem wgrany WM5 i wszystko dzialalo super. Człowiek to taka istota że zawsze coś musi udoskonalać. Więc znalazłem kilka ROM-ów WM6 do MDAIII i poszły konie po betonie. Wszystko wgrało się jak trzeba. Po wgraniu pierwszego system się odpala wszstko działa poza .... podświetlaniem ekranu. Zonk. Pomyślałem szukam innego ROM-u. Tak zrobiłem. Wgrywam następny, MDA się odpala i znowu, nie działa podświetlanie ekranu. System działa, podświetlanie nie. i tak jeszcze kilka innych WM6 i nic. Wróciłem do starego nowszego WM5 wszystko działa. Nie mam pojęcia o co chodzi. Na forum 0 informacji o takim problemie, ktoś napisał, że miał taki problem na innym MDA i wystarczyło wersję radia zmienić, więc to zrobiłem ale nadal nic. Obecna wersja 1.15.
Jak ktoś ma pomysła o co chodzi to proszę o pomoc.   
Pozdrawiam.

Sprawdziłem sobie w WM5 i też jest problem z podświetlaniem, ale w lepszą stronę, nie reaguje na regulacje kontrastu, ale podświetlanie wyświetlacza działa.
proszę o poradę.

I wszystko jasne. :ok:
Może się to komuś przyda. Mianowicie podstawowy błąd to pozostawienie w pamięci zapisanych aplikacji, czyli brak formatu storage memory. Efekt był taki, że robiły się duplikaty aplikacji i linków zapisanych z poprzednich werski jako backup. Po formacie storage i ponownej instalacji WM6, palm zaczął ze mną gadać po ludzku. Za to go lubię.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2008, 00:36:12 wysłana przez Apollo33 »

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #351 dnia: Kwiecień 14, 2008, 14:34:45 »
nie reaguje na regulacje kontrastu, ale podświetlanie wyświetlacza działa.
proszę o poradę.
W MDA III regulacja kontrastu??  :O Ja też chce znać sposób na ten myk.

*

Offline Apollo33

• 3
« Odpowiedź #352 dnia: Kwiecień 14, 2008, 16:08:10 »
nie reaguje na regulacje kontrastu, ale podświetlanie wyświetlacza działa.
proszę o poradę.
W MDA III regulacja kontrastu??  :O Ja też chce znać sposób na ten myk.

nie kontrast tylko jasnosc wyświetlacza, źle się wyrazilem, ale nie dziala ani dla ustawien przy zasilaniu zewnętrznym ani bateryjnym. W WM5 świeci pełną mocą i nie reaguje na zmianę ustawiń suwakiem a w WM6 jest całkiem zgaszony.
może ktoś ma pomysł???

« Odpowiedź #353 dnia: Kwiecień 14, 2008, 16:55:05 »
Odwiedź serwis, żeby Ci palmtopa zreperowali.
Bo to jak z samochodem - nie ma co kombinować, na jakich oponach lepiej się jeździ na trzech kołach, jak jest jedno koło urwane i leży w garaży. Trzeba koło przymocować, a podświetlenie zreperować.

*

Offline Apollo33

• 3
« Odpowiedź #354 dnia: Kwiecień 15, 2008, 00:55:30 »
Odwiedź serwis, żeby Ci palmtopa zreperowali.
Bo to jak z samochodem - nie ma co kombinować, na jakich oponach lepiej się jeździ na trzech kołach, jak jest jedno koło urwane i leży w garaży. Trzeba koło przymocować, a podświetlenie zreperować.

na szczęście potrafiłem to koło naprawić sam
pozdrawiam

« Odpowiedź #355 dnia: Kwiecień 15, 2008, 01:07:34 »
na szczęście potrafiłem to koło naprawić sam
[nie pytam złośliwie] Coś ze sprzętem było nie tak?

*

Offline dareckx1(B)

• 17
  • Sprzęt: QTEK 9090 WM 6.1 Pro_Radio 1.15, Sonyericsson z710i, Jabra bt-800, Jabra bt-620s, GPS Arkon bt-339
« Odpowiedź #356 dnia: Kwiecień 15, 2008, 02:10:27 »
Witam

Mam Qtek 9090 i wgarłem do niego RUU_BA_xplode_WWE_6.10.00. Miałem nielada klopot (jako laik) żeby wgrać nowe radio 1.15 ale koledzy pomogli (szanowny pan baniaczek w szczególności - pozdro) mnie zmotywował  do uważnego czytania. Więc uważnie przeczytałem całość od 1 do 12 s.(w chwili obecnej) tego forum i nadal mam problem z pamięcią. 42.92 zamiast 60 MB. Próbowałem wszystkich trików podanych wcześniej na forum i nic. Teraz zainstalowałem RUU_BA_xplode_WWE_6.11.00. z wcześniejszym pakietem programów z RUU_BA_xplode_WWE_6.10.00. i wszystko działa OK tylko ta pamięć mnie troche wkóża bo zostało mi jej tylko 5.32 MB po wgraniu TOMTOM, AutoMapa, Skype i Opera.
Czy ma to jakieś znaczenie że te urządzenia pochodzi z belgii a nie było kupione w polsce ?
(nieznam się więc pytam)  :sleepy:
Jak można jeszcze uzyskać te 60 MB ?

Powrót do 2003 se z unlockerem i formatowaniem newypalił.
2003 se zaintalowałem ale nie z ERA tylko z orginalnej stronik QTEK-a bo z ERA za nic mi niechciał wejść no i to było wszystko. Nie potrafie uruchomić unlockera. :(
No i jako ciekawostke (może tylko dla mnie) przy wgrywaniu nowego Radia 1.15 musiałem usunąć plik EnterBl.exe bo inaczej nie dało rady.
Tak samo było przy instalacji RUU_BA_xplode_WWE_6.11.00.

Prosze. Pomuszcie mi rozwiązać problem pamiąci.
Jak ją podwyższyć do 60 MB?

PLEASE !!!  :worried:

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #357 dnia: Kwiecień 15, 2008, 08:26:23 »

Powrót do 2003 se z unlockerem i formatowaniem newypalił.

Moja rada to powrót do wm2003 z unlocerem i formatowaniem :wink:  bo to jedyny sposób
by zmienić ilość ram. Napewno cos źle robisz lub coś pomijasz. Proponuje zebyś poczytał ten
wątek, od jego drugiej strony, tam znajdziesz porady co do tej czynności.

Dodam jeszcze link w którym znajdziesz proste rozwiazanie jeśli ROM ERY nie chce się instalować
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=90575.msg601916#msg601916
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2008, 11:25:57 wysłana przez kubalmar »

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
« Odpowiedź #358 dnia: Kwiecień 15, 2008, 14:43:12 »
Przyznam się, że miałem ten sam problem. Formatowanie nic nie dawało. Udało się dopiero jak wpisałem w formacie 129kb zamiast 128 (o ile dobrze pamiętam). Pojawiło się 60MB pamięci, ale pojawił się też drugi problem, otóż po Hard Resecie wracał na 40MB. Skończyło się to tak, że po  wgraniu ROMu nie robiłem HR i jakoś działał

*

Offline dareckx1(B)

• 17
  • Sprzęt: QTEK 9090 WM 6.1 Pro_Radio 1.15, Sonyericsson z710i, Jabra bt-800, Jabra bt-620s, GPS Arkon bt-339
« Odpowiedź #359 dnia: Kwiecień 16, 2008, 09:44:04 »
Witam ponownie

Niestety powrót do Rom-u ERY nie powiódł się ponieważ nie wchodzi. pokazuje sie jakiś błąd już na starcie.
Wyrzuciłem wszystko co trzeba według zaleceń kolegów ze wcześniejszych stron i nawet podmieniałem MaUpgradeUt_noID i dalej nic.
Ale zato wchodzi orginalny rom Qtek-a 2003 se od belgijskiej sieci telefonicznej "Proximus". http://s131209249.online.de/PROXIMUS/927652tgsjkmodlkdev9090main.htm. I tu mam delemat niewiem co mam zrobić z tym unlockerek. Wgrywam go w różnych miejscach na PDA i nic.
Przy próbie formatowania wyskakuje błąd.

:mad: ZARAZ WYLADUJE W OGRÓDKU SĄSIADA GDZIE JEST WALNIETY RODWAJLER  :mad:

Byłem w serwisie i pytałem się o zrobienie tego co chce;

- Oficjalnie tego nie robimy , ale prywatnie - "geen problem" - żaden problem.
- Ile to kosztuje taka prywatna usługa.
- 100 € - może 120 € z małymi komplikacjami.
- DOWIDZENIA !!!

I tyle zrobiłem z moim Qtek 9090.

Co radzicie dalej drodzy koledzy ?