WM6 - ktos moze cos wiecej napisac??

• 16 Odpowiedzi
  • 1339 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FredzioPL

• 33
  • OMNIA 8GB - RyM2D4
  • Sprzęt: Samsung i900
WM6 - ktos moze cos wiecej napisac??
« dnia: Wrzesień 03, 2007, 20:15:56 »
Witajcie

Czy ktos zapodal juz do swojego BA?? Jak sie sprawuje, warto zmieniac, czy lepiej czekac na kolege Baniaczka aby cos poprawil??

Pozdrawiam

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: WM6 - ktos moze cos wiecej napisac??
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2007, 11:55:26 »
z powodu kilku drobiazgów ja jeszcze czekam. Ale jezeli nie przeszkadza ci brak polskich locales (lub umiesz je sobie znaleźć) i nie wkurza cię konieczność grzebania w romach i odtwarzania ustawień po każdym flashowaniu, to hulaj dusza.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline FredzioPL

• 33
  • OMNIA 8GB - RyM2D4
  • Sprzęt: Samsung i900
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:36:29 »
Polskie locale sa juz dostepne, bardziej interesuje mnie plynnosc dzialania, i jak sobie radza programy do nawigacji.
Na razie rowniez poczekam chwile i zobaczymy co najblizsze dni przyniosa.

Pozdro

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2007, 00:58:05 »
Baniaczek do tego ROMu usiądzie na poważnie jak wróci z wakacji (czyli pod koniec września). Na razie roboty w robocie i w domu za dużo :(

Najbliższa przyszłość jest taka: przynajmniej ja i xplode coś wygrzebiemy. Dostaliśmy od helmiego moralne prawo wydania kolejnych wersji i pełną smażalnię (Rom kitchen).

xplode grzebie przy nim i pewnie wkrótce coś wypuści. Nawet się dziwię, że jeszcze tego nie zrobił.

Ja do ROM kitchen nie zajrzałem i pewnie nie zajrzę. Usiłuję zmajstrować własną wersję na core helmiego (nk.exe + coredll.dll, czyli to, co siedzi w XIP) i oryginalnych plików z Hermesa no i wiedzy, że da się. Jak dla mnie, to za dużo driverów pochodzi jeszcze z WM2003. W zasadzie wszystkie. W związku z tym wszystkie problemy z WM5 nadal manifestują się w WM6: kłopoty z jednoczesnym działaniem BT i WiFi, przywracanie stanu WiFi po wyłączeniu palmtopa, samodzielne budzenie się palmtopa przy włączonym BT. Większość z nich ma źródło w nieprawidłowej współpracy driverów z power managerem (zupełnie inny jest w WM5, a inny był w WM2003; ten nowy usiłuje udawać ten stary, ale przy starych sterownikach nie bardzo mu to wychodzi). Udało mi się już dokleić sterownik BT z Hermesa (albo Artemisa - nie pamiętam), mam na tapecie WiFi od Axima (jeszcze nie ruszył, ale może się udać - chip mniej więcej ten sam). Zamierzam jeszcze poszukać jakiegoś sterownika od klawiatury (bo ten stary ma dwa poważne błędy).

Dwa najpoważniejsze problemy nowe w tym ROMie: brak jakiegokolwiek wsparcia dla Polski (nie sprawdzałem, ale  to powinno pomóc: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=1480114&postcount=235) i bardzo powolna współpraca z kartą pamięci (słuchanie muzyki jest koszmarem, filmy prawie nie grają, mapy bardzo powoli się wczytują, gdzieś tam na xda-developers chyba były podane odpowiednie wpisy do rejestrów, żeby to poprawić). Jeździłem w weekend sporo z GPSem (z oryginalnym sterownikiem BT, nie tym od Hermesa) i dwa razy totalnie zerwała się komunikacja palmtop-GPS - trzeba było wyłączyć mapę, BT i GPS, żeby zaczęło działać od nowa.

Ogólnie ROM jest szybki (ale przez marną współpracę z kartą pamięci można mieć do tej szybkości zastrzeżenia) i stabilny (ani razu nie musiałem go resetować).

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2007, 12:28:21 »
Nie mogę ściągnąć tego pliku chociaż mam konto na xda ?
Czy ktoś mógłby umieścić w bardziej dostępnym miejscu

*

olmeca

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2007, 15:53:25 »
jak nie z xda to masz ten rom wrzucony na rapidshare lub inne tego typu serwery. link z xda jest martwy. http://www.bigmike.it/download/HELMI_BA_WM6_R0_Public.RAR idzie bez problemu od razu po wcisnieciu.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2007, 10:18:21 »
Sorki że nie sprecyzowałem chodzi mi o plik nls żeby mieć polskie ustawienia lokalizacyjne(data,waluta)

*

Offline Daniel1979

• 290
    • Moja furka
  • Sprzęt: MDA III HTC HD2 SG NOTE 3
Narażać się? Po co? I tak z Władzą nie wygramy! Permanentna inwigilacja ;-)

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 17, 2007, 21:59:43 »
Kurcze ja mam chyba jakiś problem z kontem na xda developer pisze że nie mam uprawnień do tego pliku :(

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
  • Sprzęt: HTC Touch PRO + Samsung OMNIA 8GB x2szt
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 16, 2007, 11:27:15 »
Baniaczek do tego ROMu usiądzie na poważnie jak wróci z wakacji (czyli pod koniec września). Na razie roboty w robocie i w domu za dużo :(

Najbliższa przyszłość jest taka: przynajmniej ja i xplode coś wygrzebiemy. Dostaliśmy od helmiego moralne prawo wydania kolejnych wersji i pełną smażalnię (Rom kitchen).[...]

Coś się urodziło??
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 16, 2007, 16:17:42 »
Patrząc na XDA zero postępów - 22 września pojawiła się kuchenka do gotowania własnych romów WM06, ale to w zasadzie tyle. Ne widzę w tym na razie nic, co zmusiłoby mnie do 2-3h zabawy w przejście z WM5 na WM6 (BT, Automapa i iGo działają całkiem dobrze na tym co mam teraz). Obserwuję przyczajony co dalej.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 16, 2007, 16:30:26 »
Pare osob (wlacznie ze mna) probowalo. Helmi strasznie namącił, ale nie mial wyjscia. coredll.dll znajduje sie jednoczesnie w XIPie, jak i IMGFS. Nawet proba zrelokowania modulow (GReloc) w tym co jest skutkuje bialym ekranem.
Ja sie przez chwile wylaczylem z palmtopow, bo zaczynam sluzbowo bardzo duzy projekt i od miesiaca uzywam PDA jak byle jakiej Nokii. Do dzwonienia wylacznie :(

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 16, 2007, 16:33:47 »
No i co by nie mówić, BlueAngel (jako model, nie chodzi mi o możliwości, choć w porównaniu z Hermesem...) to jednak już trochę leciwe urządzenie. W zasadzie pomocną dłoń mało kto wyciąga nawet na XDA (jest nas chyba chyba tylko garstka maniaków jeszcze tamże).

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 16, 2007, 16:50:39 »
Patrząc na XDA zero postępów - 22 września pojawiła się kuchenka do gotowania własnych romów WM06, ale to w zasadzie tyle. Ne widzę w tym na razie nic, co zmusiłoby mnie do 2-3h zabawy w przejście z WM5 na WM6 (BT, Automapa i iGo działają całkiem dobrze na tym co mam teraz). Obserwuję przyczajony co dalej.
Tylko dla sportu. I wm6 ladniejsze jest. Chociaz... teraz glownie dzwonie i sobie cenie dialer, ktory w nowych windowsach jest. Ale chyba nic wiecej super atrakcyjnego nie znalazlem

*

Offline lordJim

• 260
  • Sprzęt: XDA IIs+SD 2GB, wm5,Nokia N73 Destinator 7/6.1, TT6
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 16, 2007, 20:51:58 »
Witam,
Czyli nadal qpa?  :S  A baniaczek nic nie wymyśli?  :ohreally:
Pozdr.
..Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy....    ;o)...

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 17, 2007, 00:37:52 »
Przez najbliższy miesiąc - nic. Najpierw praca, bo z pracy są pieniążki na palmtopy i różne gadżety. Do tego stopnia nie mam czasu, ze przez dwa tygodnie używałem BlueAngela z pękniętym ekranem. Zmapowałem sobie górne klawisze (kontakty i kalendarz chyba) na prawy i lewy sfotkey, klawiatura do wprowadzania numerów telefonów i pisania sesemesów i jakoś działało :)
Gadałem z xplode - on tez na razie spasował. Czeka, aż tuatara skończy swoją obiecaną smażalnię: http://htc-devs.com/forum/index.php?topic=145.0

*

Offline lordJim

• 260
  • Sprzęt: XDA IIs+SD 2GB, wm5,Nokia N73 Destinator 7/6.1, TT6
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 17, 2007, 23:07:39 »
banieczek  :ok: dzięki za info :O)
..Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy....    ;o)...