Baniaczek do tego ROMu usiądzie na poważnie jak wróci z wakacji (czyli pod koniec września). Na razie roboty w robocie i w domu za dużo

Najbliższa przyszłość jest taka: przynajmniej ja i xplode coś wygrzebiemy. Dostaliśmy od helmiego moralne prawo wydania kolejnych wersji i pełną smażalnię (Rom kitchen).
xplode grzebie przy nim i pewnie wkrótce coś wypuści. Nawet się dziwię, że jeszcze tego nie zrobił.
Ja do ROM kitchen nie zajrzałem i pewnie nie zajrzę. Usiłuję zmajstrować własną wersję na core helmiego (nk.exe + coredll.dll, czyli to, co siedzi w XIP) i oryginalnych plików z Hermesa no i wiedzy, że da się. Jak dla mnie, to za dużo driverów pochodzi jeszcze z WM2003. W zasadzie wszystkie. W związku z tym wszystkie problemy z WM5 nadal manifestują się w WM6: kłopoty z jednoczesnym działaniem BT i WiFi, przywracanie stanu WiFi po wyłączeniu palmtopa, samodzielne budzenie się palmtopa przy włączonym BT. Większość z nich ma źródło w nieprawidłowej współpracy driverów z power managerem (zupełnie inny jest w WM5, a inny był w WM2003; ten nowy usiłuje udawać ten stary, ale przy starych sterownikach nie bardzo mu to wychodzi). Udało mi się już dokleić sterownik BT z Hermesa (albo Artemisa - nie pamiętam), mam na tapecie WiFi od Axima (jeszcze nie ruszył, ale może się udać - chip mniej więcej ten sam). Zamierzam jeszcze poszukać jakiegoś sterownika od klawiatury (bo ten stary ma dwa poważne błędy).
Dwa najpoważniejsze problemy nowe w tym ROMie: brak jakiegokolwiek wsparcia dla Polski (nie sprawdzałem, ale to powinno pomóc:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=1480114&postcount=235) i bardzo powolna współpraca z kartą pamięci (słuchanie muzyki jest koszmarem, filmy prawie nie grają, mapy bardzo powoli się wczytują, gdzieś tam na xda-developers chyba były podane odpowiednie wpisy do rejestrów, żeby to poprawić). Jeździłem w weekend sporo z GPSem (z oryginalnym sterownikiem BT, nie tym od Hermesa) i dwa razy totalnie zerwała się komunikacja palmtop-GPS - trzeba było wyłączyć mapę, BT i GPS, żeby zaczęło działać od nowa.
Ogólnie ROM jest szybki (ale przez marną współpracę z kartą pamięci można mieć do tej szybkości zastrzeżenia) i stabilny (ani razu nie musiałem go resetować).