WM5 & Blue Angel (XdaIIs, MDA3)

• 165 Odpowiedzi
  • 73709 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nez

• 3
« Odpowiedź #120 dnia: Grudzień 31, 2006, 16:20:27 »
Dziękuję za opis. :-)

Jednak zacząłem sam trochę szukać i znalazłem dokładny opis tutaj:

http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28304

Jednak zamieniłem ROM z O2 na ten, który dostępny jest na stronach Ery.

« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 12, 2007, 18:00:15 »
Ja własnie od dzisiaj mam ten rom aku 3.5. Powiem, że jest ładny, a co do 3.2 to nie wiem bo zrobiłem skok z 2k3 na wm5. a (jak na moje oko) szybciej pracuje od wm2k3 ale to dopiero dzisiaj wiec jestem jeszcze w fazie początkowej ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne:)

Jednak mam pewien problem, bo zrobiłem sobie backup kontaktów i kalendarza w xbackupie jak był w wm2k3. Niestety rom 3.5 nie ma żadnego backupa. Dajcie prosze jakies namiary na freeware do przywracania z pliku, to tylko na tym mi w tej chwili należy.
htc hermes
rom: wm6.1 :banan:
radio rom: 1.50.00.00

« Odpowiedź #122 dnia: Styczeń 14, 2007, 12:19:04 »
Dobra, jestem po pierwszym dniu użytkowania wm5 aku3.5. Moje spostrzeżenia wypiszę w postaci plusów i minusów. Nie wiem jak to wszystko wygladało w aku 3.2 bo jak pisałem skoczyłem z 2k3 więc opisuję wszystko na co zwróciłem uwage.

Najpierw minusy:
- brak xbackup lub jakiejs pochodniej (ale to chyba wiecie),

- po wybudzeniu ze stanu "uśpienia"pda łapie zwis na max 5sec, potem działa normalnie (mnie to troche wkurza czasem),

- na początku miałem problem z włączeniem wifi prez managera. szczerze nie wiem czy udało mi sie to obejsc ale zrobiłem tak.
Wyszukałem w find extrom (powinien być to .cab) i go odpaliłem. Przeprowadził mi tam jakieś konfiguracje itp.
Następnie odpaliłem comm managera->settings->wlan settings->turn on wlan.
Od tej pory działa mi od razu kliknięcie na ikone wifi w managerze. Może nie trzeba instalowac tego extrom, spróbujcie,

-nad dolnym paskiem gdzie jest przyfisanie do softkey2 jest ikonka od możliwości odwracania ekaru. Zapytacie czemu minus, bo jak przejdziecie w tryb landscape to już nie da się wrócić do portrait. Dopiero program działający TYLKO w portrait, lub zmiana w settings stawia wszystko do "pionu",

-w tcpmp potrafi dziwnie zacinać czasem mimo, że proc był ustawiony na podstawową wartość,

Plusy:
-możlwiość zrobienia zrzutu ekranu z wysokości pda,

-dla nie korzystających z spbPocketpPlus, programk przechodzący od razu do running programs, oraz progeam do raportowania doręczonych sms-ów,

-możliwość skonfigurowania sobie profilu telefonu (jak w zwykłym gsm-ie) np. ogólny, milczący, na dworze itd.,

-szybsza praca (tak mi sie wydaje) test na tcpmp z trailerem matrixa zapisanym w RamDisk
400mHz -> 123,36%
531mHz -> 199,33%

-przepraszam, że bez konkretnych testów, ale dłuższa żywotność baterii,

-tym razem w plusach, zmiana orientacji ekranu w today, automapa nie miała możliwość obrócenia w tryb landscape, a teraz można tak szybko sobie przed uruchominiem ustawić.

To na razie tyle, jesli bede mieć czas zamieszczę bardziej konkretne informacje.

Mam jednak też pytania, jedno to o backupa co pytałem w poprzednim poscie, a drugiew jaki sposób można przypisać lock pda który jest w wm5 do klawisza power. Wiem, że sie da bo kolega na wizardzie miał. chyba, że to jakioś do nowszej wersji spb jest przypisane(mam 3.0.4)?
htc hermes

« Odpowiedź #123 dnia: Styczeń 15, 2007, 16:01:36 »
Witam,
Nowego romu z wm5 aku3.5 używam już od 1 stycznia. Wcześniej używałem Helmi_WM2k5_AKU3.2_v1.3.2_32Mb_Pool_16Mb_Ramdisk.rar. Może napiszę w punktach kilka uwag na temat pracy tego systemu z moim MAD III.

1. Nie wyobrażam sobie powrotu do win2003SE. Sprzęt wykorzystuję do różnych rzeczy: gry, ebooki, filmy, zarządzanie informacją i czasem, lubię wodotryski na today. Instaluje dużo oprogramowania. Pod wm5 moje pda chodzi szybciej, stabilniej, dłużej (bateria :)). Użyteczność tego systemu jest o niebo lepsza.

2. Instalacja. Z poprzednim romem nie miałem żadnych problemów. Z tym nowym już było gorzej. Przed instalacją programem SPB Backup wykonałem kopię zapasowa. Po zainstalowaniu nowego systemu i zainstalowania tego programu moje PDA weszło w tryb odtwarzania kopi (po resecie, chyba nie uruchamia wszystkich serwisów żeby można było poprawnie wykonać przywrócenie kopii), niestety kopia nie chciała się odtworzyć (chciałem odtworzyć tylko kontakty, zadania i pliki), co więcej, już nie udało mi się go normalnie uruchomić (cały czas był w tym trybie) i nie działał mi np moduł telefonu :(. Na pewno nie było to wina tego backupa bo do przywracania danych nawet nie doszedłem. O dziwo nie działa (wiem jak się go robi ale na romie u mnie nie działa!) poprawnie Hard reset. Postanowiłem wgrać nową wersję Helmi_BA_WM2k5_AKU3.5_v1.4.VanillaVersion. Jakie było moje zdziwienie gdy po instalacji moje problemy dalej istniały. Instalacja nie wymazała wszystkich danych tylko zrobiła jakby upgrade systemu... Dla tych co pomyślą że pewnie coś źle zrobiłem powiem że wgrywałem już wiele razy romy i to różne i trochę mam doświadczenia...
Może problem polega na tym że pod tym systemem nie można wykonać poprawnie formatowania Extended Rom, w ogóle nie udało mi się go odblokować. Ostatecznie problem rozwiązałem w ten sposób że wróciłem do win2003SE tam sformatowałem Extended Rom i ponownie wgrałem nowy rom Helmiego z wm5  aku3,5. Danych nie udało mi się przywrócić ale miałem jeszcze to w outlooku..
Napisałem tak szczegółowo gdyż może ktoś się spotka z takim samym problemem. Jednakże gdybym nie wykorzystał tego programu do backupów to pewnie by wszystko było ok.

3. Użytkowanie. Wifi – w poprzednim romie było gorzej, raz się włączał a najczęściej to nie…pomagał tylko reset. W tym najpierw należy uruchomić Comm Manager (wtedy dopiero jest uruchamiany driver od wifi) i najdalej za 2,3 razem wifi się uruchomi . BT – działa bez żadnych problemów. Używam czasami GPS  nokia LD-3W i wszystko jest ok.
Faktycznie na dole jest ikonka do zmiany orientacji ekranu i faktycznie nie działa prawidłowo. Z tego co wiem to jedyne lekarstwo na to jest po prostu wyłączenie jej. Można to zrobić poprzez edycję rejestru [HKEY_LOCAL_MACHINE\Services\ScreenRotate]
"ShowIcon"=dword:0. W ten sam sposób wywaliłem ikonkę od baterii która u mnie nie jest animowana.
4. Do humanelimination… W poprzednim romie miałem takie same objawy po przyciśnięciu przycisku Power tzn. łapał zwis na kilka sekund. W tym z aku3,5 już nie mam. Zauważyłem że problem bardzo pogłębiał się jak wykorzystywałem wtyczkę SBSH PocketBreeze. Nie udał mi się dojść dlaczego tak się dzieje. Myślałem że to taki urok poprzedniego romu.
Jeżeli chodzi jeszcze o Wifi i wgrywanie caba przez Ciebie to nie wiem o co chodzi, w każdym razie pliki z extrom są instalowane przy pierwszym uruchomieniu urządzenia i ewentualnie wgrałeś coś ponownie.
Programem VITO Button Mapper lub podobnym powinieneś bez problemu przypisać do przyciska Power aplikację „Lock”.
5. Generalnie na http://forum.xda-developers.com zgłaszane są jeszcze inne problemy ale chyba raczej nic poważnego. Należy pamiętać że po instalacji systemu trzeba wgrać kilka poprawek które są na stronie http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blueangel_WM5_Home
6. Ja mam jeszcze jeden problem… poprzez ActiveSync nie działa mi Internet. Sprawdzałem na różnych kompach. Synchronizacja jest, z Outlookiem się widzi ale na WWW już nie wychodzi. Może ktoś pomoże.
7. Na koniec chciałem jeszcze raz zachęcić do przejścia na ten system. Naprawdę warto, wszystko śmiga elegancko 
Pozdr 4all

« Odpowiedź #124 dnia: Styczeń 16, 2007, 12:20:19 »
Masz prawo nie rozumieć bo nie maświetliłem sprawy dokładnie:). U mnie instalka też przeszła bez większych problemów. Jednak przy pierwszym uruchomieniu, powinno się pojawić jakieś tam opcje (tak było w read me romu lub na stronie, nie pamietam) i tego nie miałem a progsy które miały być automatycznie (sms, wap bodajże i coś tam jeszcze) musiałem sam instalnąć.
nie wiem czemu tak wyszło ale działa i nie mam problemów:)
htc hermes

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 16, 2007, 17:48:46 »
Kuti73, problemy z SPB Backup i przywracaniem w różnych wersjach ROMu to norma - po prostu się tego NIE ROBI. To tak, jak chciałbyś przywrócić backup Windowsa XP na Windowsa XP SP2. Backup można przywracać TYLKO na tej samej wersji OSu. (bodaj Sprite backup ma opcję 'upgradable backup' czy jakoś tak, ale nie testowałem; siedzę na Aku 3.3 i mi się podoba;) )

Jak to Hard Reset nie działa? Jak go robisz?

Extended_ROM - formatowanie działa TYLKO pod Win2k3 - jest to nawet na forum XDA-Dev napisane...

Autoinstalacja aplikacji - trzeba wrzucić katalog ExtROM na \Storage card , zmodyfikować config.txt.

Odnośnie Wiki i wgrywaniem upgrejdów -chyba się mylisz. Należy wgrać upgrejdy dostępne w wątku dotyczącym danego ROMu. Zwróć uwagę, że strona Wiki opisuje ROMy AKU 1.x, TuMa.

Jakieś pytania? :)

« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 16, 2007, 23:22:49 »
masz może, kogś z MDA3 i romem ery, lub wgranym xbackupem żeby mi odczytał kontakty i kalendarz, a potem jakoś mi to przesłał?? :P
htc hermes

« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 17, 2007, 07:52:14 »
_TB_TB_... Chyba nie doczytałeś, kopie programem SPB Backup zrobiłem na wm5 aku3.3 a na wm5 aku3.5 chciałem tą kopię odtworzyć ale tylko kontakty, kalendarz, zadania a nie pliki systemowe. Tak procedura powinna się udać. Rozumiem że chciałbym zrobić to z win2003SE... Zresztą u mnie wystąpił inny problem gdyż do odtwarzania kopii w ogóle nie doszło.
Hard reset robię z takiego przepisu: you have to press camera, record, power and reset buttons... zawsze u mnie działało, teraz jakoś nie chcę. Zresztą na razie nie sprawdzam :D.
Autoinstalacja z Extrom aplikacji u mnie przebiegła bez żadnych zakłóceń :)
Jeżeli chodzi o upgrejdy... jeżeli ich nie robisz to uważam za karygodny błąd :). Oczywiście nie należy wgrywać wszystkich tylko te które dotyczą konkretnie wgrywanego romu. Polecam odpowiednie wątki na forum wiki.
Mam pytanie :)
Czy działa Ci poprawnie dostęp do Internetu poprzez MS ActiveSync?
Ja używam teraz wersję 4,5 beta ale na 4,2 też mi nie działało.
Pozdrawiam wszystkich.

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 17, 2007, 17:13:08 »
Kuti73, M$ pozmieniał bodaj formaty baz danych między poszczególnymi AKU, dlatego w zasdzie przywracanie czegokolwiek z 'obcego' backupa to dość ryzykowna gierka... ;) Poza tym SPB Backup ZAWSZE u mnie się kopał (od czasów AKU 2.3), tedy przeniosłem się na Sprite ;)

Hard reset - power + reset, zanim coś się pojawi na ekranie record + camera, zaznaczasz 2. i 3. YES, i mail button... Próbowałem, działa - wczoraj zupgrejdowałem do 3.5, HR działał, zdowngradeowałem 'nazot' do 3.3 - za każdym razem HR bez problemów.

Powtarzam - olej upgrejdy z Wiki, poszukaj upgrejdów opisanych w wątkach poszczególnych ROMów.

Net po AS działa - co prawda PPC się pluje, że nie dostał adresu IP, ale jakoś działa :) Na 4.2.

« Odpowiedź #129 dnia: Luty 03, 2007, 17:19:22 »
Witam

jest juz moze wersja Wm05 na mda 3 bez tych problemów które zostały tutaj wymienione ??

Marek Pozdrawiam

« Odpowiedź #130 dnia: Luty 03, 2007, 17:33:38 »
Witam

jest juz moze wersja Wm05 na mda 3 bez tych problemów które zostały tutaj wymienione ??

Marek Pozdrawiam

*

mobi_one

« Odpowiedź #131 dnia: Marzec 04, 2007, 12:07:54 »
Nie mam Angela, wiec nie wiem co to za rom i nie orientuje sie w szczegolach. Wgrywasz na wlasna odpowiedzialnosc.

Windows Mobile 5 AKU3.5 R3 by xplode v5.35.03
Requirements: O2 XDA IIs, O2 Germany XDA III, T-Mobile MDA III, QTEK 9090, iMate PDA2K, Orange SPV M2000, Siemens SX66, Vodafone VPx, Vodafone V1620, Vodafone Germany VPA III, ePlus PDA III
Overview: This is a beta rom so it will contain a lots of bugs! This is a clean rom and not contain any extra apps

What's in it ?

AKU 3.5 OS 5.1.195(Build 15698.3.5.0)
32 MB RAM Disk
16 MB Page Pool

Rom:
ARCSoft MMS Composer v 3.5.1.5
Windows Live
WM6 today theme
WM6 dialer
Wm6 sounds
Wm6 icons
IA Camera v 2.21 Build 20245
SIM Manager v 5.30 (taken from HTC Trinity rom)
Internet Sharing App
VideoMMS (Taken from O2 rom)
HTC X-Button 1.0 Build 27666 (latest one)
BT Remote Sim Access
Windows Mobile DST07 Update
Categorizad Folders in Programs Folder of the Start Menu
Office Mobile Folder in Start Menu
Added More WM6 Resources
Changed Rom Version as follows:
WM Version.AKU Version.Release Number=5.35.03
Extended Rom
Adobe Reader LE
Device Lock (application which locks your device and turns off the screen perfect if you listen mp3's) - xplode WM6 Edition*
Intent Midlet Manager
OneNote Mobile (edited to create application shortcut properly for this rom)
WMA Profiles For windows Mobile - xplode Wm6 edition*
WM6 Addons (Original WM6 Themes, Module for changing appearance of cards in card games to WM6 ones, Module for changing appearance of the keyboard to WM6 one, WM6 Aditional ringtones)

Download Instructions:

http://file2upload.com/file/33571/BA-WM5-AKU3-5-R3-xplode-rar.html

Instalation Instructions:

1.Device preparation
Put your device into boot loader mode by pressing record+reset+power buttons at the same time. On screen should appear "Serial" and your boot loader version. Put your device into cradle, the "Serial" inscription should change to "USB".

2.Software Upgrade
After downloading extract the RAR archive in to a folder.Copy the folder EXTROM to your SD Card. Start MaUpgradeUt_noID.exe to begin the upgrade. Follow the onscreen instructions to complete. After upgrading the software asks to reset the device, so press the reset button. Four coloured strypes will apperar on screen, at this time fast press and hold camera and record buttons at the same time (you should to this before apperaing of radio protocol and rom version on screen). If you are succeeded with the buttons three options will show on screen. You can change option value by pressing the record button, and switch to the next value by pressing the camera buton. You must change the three options as follows:

Enable KITL: NO
Clean Registry Hive: YES
Format Storage: YES

After that press Mail button. The screen will become white for a minute then the device will boot. Allign your screen and do your basic settings (timezone, stilus, password, e-mail).After settings are complete the Extended rom files will start installing and the device will reboot automatically. After reboot this reboot device is ready to use.

Warning:Rom updating procedure ereases everything in your Storage memory (Phone memory) including contacts, messages (mail, sms, mms), settings ... everything, so backup your data before upgrading.

* I have edited visual resources, icons bitmaps to have more WM6 looks and feel, and to fit the rom looks

*

Offline Coolbit

• 3
  • Bo trzeba mieć to E
  • Sprzęt: e750 , MDA III
WM2k5 do PH20B2
« Odpowiedź #132 dnia: Marzec 04, 2007, 19:23:26 »
Posiadam PH20B2 z niemieckim :wkurzony:  2k3 Vodafone.
WM2003 Zweite Ausgabe
Ver 4.21.1088(Build 15045.2.6.0)

Potrzebuje pomocy jak go sflashować na WM2k5 :O~  po angielsku z niezbędnymi poprawkami. Kiedyś flashowałem smartphona spv e200 i 2tygodnie się samemu męczyłem żeby było cacy.

Było by miło gdyby ktoś zarzucił linki z tym co potrzeba.
Bo nie bardzo się orientuje co to za słuchawka i jaki soft do tego pasuje.

« Odpowiedź #133 dnia: Marzec 08, 2007, 09:22:39 »
Coolbit... niewiem czy jeszcze aktualne ale tak to jest to samo.
Jeżeli chcesz zmienić system na WM5 to poczytaj jak to zrobić na stronie http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blueangel.
Powodzenia

« Odpowiedź #134 dnia: Marzec 11, 2007, 01:11:04 »
i co, jest już jakiś sposób aby uruchomić WiFi na MDA III Model nr: ARTEL110. Czytałem, że to wyłacznie sprawa softowa. Te same sprzedawane w Holandi mają WiFi.

« Odpowiedź #135 dnia: Marzec 11, 2007, 17:54:12 »
mam problem pomóżcie proszę :)
Dostałem w robocie zadanie stworzenia oprogramowania pod pocketa i jako urządzenie do testów dostałem MDA 3 (od Ery) i tu zaczyna się mój problem, bo pocket ma Wina 2003 a ja potrzebuje API od WM 5.0, jako że nigdy nie grywałem nowego romu i jestem całkowitym laikiem mam kilka pytań (wybaczcie jeśli wydadzą się banalne)

1) rozumiem, że opis instalacji jest na początku tego wątku, czy jest on nadal "aktualny", czy może ktoś znalazł w nim jakiś błąd ?
2) co tak właściwie może pójść "nie tak" w czasie instalacji (tzn. co mogę zepsuć) i czy mogę całkowicie zepsuć pocketa, czy też ewentualnie to kwestia wymiany jakiegoś podzespołu, czy jak coś pójdzie źle to czy mogę wrócić do poprzedniej wersji romu, albo zacząć instalacje od nowa?
3) skąd ściągnąć obrazy romu? bo rozumiem że na XDA już ich nie ma :( czy ktoś mógłby podać link to najlepszego obecnie obrazu

dzięki za pomoc i jeszcze raz wybaczcie jeśli pytania są banalne i już 100 razy na nie odpowiadaliście :)

« Odpowiedź #136 dnia: Marzec 15, 2007, 17:58:02 »
Bosta... a co to za model ARTEL110? rozumiem że nie chodzi Ci o sprzęt z ery... na który wifi chodzi bez problemu.
Mat102....
Wątek jest długi ale opisy ostatnich romów z aku3.5 są aktualne. Możesz smiało na ich podstawie działać. Dokładny opis instalacji:  http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blueangel.
Raczej ciężko cos zepsuć. Zawsze  możesz wrócić do orginalnego romu2003SE.
Faktycznie na XDA już ich niema... poszukaj na torrentach lub w innych p2p.
Pozdr.

« Odpowiedź #137 dnia: Marzec 19, 2007, 23:20:37 »
Witam serdecznie, mam problem z MDA III a mianowicie wgrałem WM 5 helmi_c 1,4,NET2 a poprzednio miałem soft ery 1_22_83 i chce wrócić do poprzedniego win 2003 oryginalna aplikacja z ery wywala mi komunikat TERROR 100 : MODEL ID TERROR a robie wszystko z opisami tu zamieszczonymi, co z tym zrobić mam tez pełną kopie starego systemu na karcie SD ale nie wiem jak przywrócić stary system
Pomórzcie proszę jestem załamany

« Odpowiedź #138 dnia: Marzec 22, 2007, 14:30:31 »
Po długich próbach i walce sytuacja została opanowane mam już WM2003
Pozdrawiam

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
  • Sprzęt: HTC
Odp: WM5 & Blue Angel (XdaIIs, MDA3)
« Odpowiedź #139 dnia: Marzec 26, 2007, 09:24:29 »
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam was serdecznie.
Mam mały kłopot i jeśli ktoś mógł by mi pomóc to był bym bardzo wdzięczny.
Posiadam pocketa MDA III i kilka dni temu zmieniłem Rom na "Windows Mobile 5 AKU3. 5 R3
by xplode v5. 35. 03" ale miałem z nim kilka problemów z wifi i znalazłem drugi rom ponoć
poprawiono w nim błędy: "Windows Mobile 5 AKU3. 5 R4 by xplode v5. 35. 04. "
teraz mam taka konfiguracje:
ROM- 5. 35. 04.  WWE
Radio ver. - 1. 06. 02
protocol ver. - 1337. 38
ExtROM ver. - xplode_2. 0
Błędy występujące przestały istnieć, ale pojawił sie mały problem z tapetami.
Na ekranie today nie moge wprowadzić żadnej tapety, zawsze wystepuje brudno niebieski
ekran, zmieniaja sie tylko paski.  Nawt gdy wprowadzam ustawienie Windows Default sytuacja
jest taka sama.  Cy jest możliwe zmienić ten stan rzeczy?
Jeśli było to już poruszane na forum to przepraszam za zaśmiecanie i proszę o zlinkowanie mnie
do tego tematu bo na poczatek trudno to wszystko ogarnać.
Za ewentualna pomoc dziękuje i pozdrawiam kuba.

« Odpowiedź #140 dnia: Marzec 26, 2007, 12:19:55 »
kubalmar...
Przyznam, że nigdy się nie spotkałem z takim problemem i nigdy o nim nie słyszałem. Przychodzi mi tylko to do głowy, że być może źle lub w cale nie zrobiłeś/wgrałeś ExtROM (choć piszesz że robiłeś :)). Właśnie tam się znajdują themsy i pliki odpowiedzialne za wygląd Cross... Zresztą ten rom ma też jakieś zapożyczenia GUI z WM6 :) Tak czy siak musiałeś coś źle zrobić bo innym działa to prawidłowo. Wgraj na nowo a najlepiej wgraj nowy rom baniaczka... Cześć użytkowników uważa że jest to najlepszy rom do tego tel.
Pozdrawiam

PS
Jak rozwiążesz problem to napisz ze dwa słowa na ten temat.
PS2
Co to za Radio ver. - 1. 06. 02?

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
« Odpowiedź #141 dnia: Marzec 26, 2007, 13:00:39 »
Kuti73 taka wersje radia pokazuje mi w device information i po resecie też.   
ROM pobrałem z podanych linkow na tej stronie
hxxp: ppcwarez.   org/phpBB2/articles.   php?t=17408&printable&sid=5207abe6b0f50a363b1c273e0273f936
zainstalkowałem na poczatku wersje R3 i tam wszystko było ok po za małymi kłopotami z konfiguracją wifi.   
Pobrałem wiec wersje R4 i po zainstalowaniu wszystko działa prawidłowa po za wyświetlaniem tła.   
Ciekawe jest to ze w ustawieniach todaj są 4 różne rodzaje wyswietlanych ekranów i w nich dwa wyświetlaja prawidłowo i paski i tapete, a w pozostałych już tylko paski się zmieniają.     Gdy zainstaluje np tapete Spb
to zmieniaja sie tylko paski na kolor taki jaki jest w danej tapecie a tło zostaje nadal brudno niebieskie.   
W wrsji R3 te same tematy ekranu today działały prawidłowo.     Dwa razy instalowałem ten ROM wedle podanej instrukcji i nie zmiennie jest tak samo.     Pewnie posłucham Twojej rady i zmienie na ROM baniaczka i tu moja prośba czy macie może jakiegoś działajacego linka skąd mógł bym pobrać ten ROM i nowsze radio?
Pozdrawiam i dziękuję
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 14:07:33 wysłana przez kubalmar »

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
« Odpowiedź #142 dnia: Marzec 26, 2007, 14:24:48 »
Kuti73 tak ja poradziłeś wgrałem rom baniaczka i jest dokładnie to samo.
W tym romie jest tylko jeden temat todaj: "Windows Default" i tu
też jest brudno niebieski ekran i gdy zainstaluje jakieś inne tematu pulpitu todaj to po zmianie
zmieniaja sie tylko paski, a tło nadal jest niebieskie.
Teraz w "Device Information" mamm taki zestaw
ROM version:  5. 04. 10. WWE
ROM date:      01/01/07
Radio version: 1. 06. 02
Protocol version: 1337. 38
ExtROM:          helmi_c 1. 4 net2
Zastanawia mnie tylko fakt iż do tej pory po zmianie ROMU
i hard resecie samoczynnie wygrywane programy z karty SD z pliku ExtROM
występowały w dodaj/usuń, a tym razem nie ma żadnej pozycji.
Gdy wracm do romu Windows Mobile 5 AKU3. 5 R3 by xplode v5. 35. 03
wszystko wraca do normy po za oczywiście problemami z konfiguracja wifi.
Czy może być to spowodowane faktem, że instaluje ROM ze stacji dokujacej?

« Odpowiedź #143 dnia: Marzec 26, 2007, 16:34:31 »
To, że instalujesz roma ze stacji dokującej to bardzo dobrze, nie ma to na nic wpływu.
Czy przed instalacją baniaczka zrobiłeś HR? Bo według mnie to nie i zrobiłeś tylko uprage systemu. Pamiętej że w Wm5 robi się inaczej HR.
Hard reset - power + reset, zanim coś się pojawi na ekranie record + camera, zaznaczasz 2. i 3. YES, i mail button...
Wydaje mi się, że masz wgrany jakiś program/plugin który siedzi Ci na today i nie potrafisz go wywalić. Poprawny HR załatwił by sprawę.
Popatrz też czy masz uruchomione jakieś pluginy today (powyłączaj), albo czy nie masz na sztywno jako tapetę wrzuconego jakiegoś obrazka :). Prpgramów typu wisbar rozumiem nie instalujesz...
Pewnie takie proste sprawy posprawdzałeś ale tylko się upewniam...
Pozdr

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
« Odpowiedź #144 dnia: Marzec 26, 2007, 17:16:29 »
Tak przed każdym wgraniem nowego ROMu robiłem HR i bez zmian.
Wgrałem dla próby ROM Windows Mobile 5 AKU3. 5 R1 by xplode v5. 04. 09
i wszystko gra.  Czyli sumując NA R1 wszystko gra, na R3 wszystko gra,
na R4 juz nie gada i na romie baniaczka też nici.  Na zainstalowanym romie baniaczka
wgrałem Spb pocket Plus który ma swoje tematy pulpitu today i jest dokładnie to samo.
Wszystko działa idealnie po za tłem pulpitu.  Jesli do danego tematu dodam osobna tapeta to ta
sie wyswietla, ale nie wyswietla sie tło to które jest razem z danym tematem.
Nie jest to cos dzięki czemu nie da się żyć, ale jest irytujace.
Dzięki wielkie za pomoc pewnie pozostanie mi wgrać ten rom R1
i dać sobie spokoj.
Pozdrawiam kuba

*

Offline kummer

• *
  • 73
  • Sprzęt: MDA III WM5
« Odpowiedź #145 dnia: Marzec 27, 2007, 01:07:35 »
Sprawa ekranu today jest znana.Wyjaśnienie i rozwiązanie problemu w tym wątku http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=287223&page=46

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
« Odpowiedź #146 dnia: Marzec 27, 2007, 08:54:39 »
kummer wielkie dzięki za link.  Czy znalazłby się ktoś, kto by mi to
opisał krótko po polsku? Z Góry dziękuję.

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #147 dnia: Marzec 29, 2007, 04:47:47 »
Znalazłem takie coś: Helmi BA_AKU3. 5_v1. 4_Fix1 instalować to ? Co najlepiej wgrać na ten moment ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 19:48:10 wysłana przez michallus »

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #148 dnia: Kwiecień 01, 2007, 20:05:16 »
Ktoś się jeszcze bawi w "ulepszanie" MDA III ?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #149 dnia: Kwiecień 01, 2007, 20:26:25 »
Z tego co widać na XDA co jakiś czas pojawiają się nowe romy i poprawki do starych. Warto tam zaglądać.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500