Dzieki za odpowiedzi

OK, juz odpowiadam na pytania i sugestie:
1. Do czego chcesz użyć kabla RS?
Chciałem podłączyć pewne urządzenie z wysyłające dane po RS. Udało mi się z nim już skomunikować w PC, stworzyć odpowiednie oprogramowanie itp, a teraz chciałbym aby PPC (w tym przypadku mój stary dobry MDA III) pracowało jako terminal i przez GPRS podsyłało dane z tego urządzenia na serwer. W kwestii terminala PPC wymagania są proste - musi byc przenosny i niezawodny. Mysle ze tyle wyjasnienia wystarczy.
2. To jest własne wtyczka HTC - żaden standard.
No właśnie i tu jest problem - gdyby to był jakis standard można byłoby to pewnie gdzieś kupić. Wiem już, że czeka mnie ta sama zabawa z Fujitsu Siemens gdzie wtyczka jest inna, ale też specyficzna.
3. Kup kabel USB do MDA3 i przerób na RS - sprawdź tylko, czy styki są wszystkie, a nie tylko te do zasilania i USB data.
Myślę, że w kablu USB raczej będzie wiekszości rzeczy brakowało, a poza tym (przynajmniej ten który już kupiłem) jest zalany i nie da sie go rozebrać "po dobroci". Szkoda ze MDA III nie ma USB host. Możnaby podłączyć zwykłą pecetową przejściówke RS->USB.
A teraz rozwiązania o których myślałem i kolejne prośby o pomoc

:
- użycie urządzenia, które pozwala na przesłanie danych z RS bezpośrednio na Bluetooth. Jest fajne bo uniwersalne - jeśli PPC ma bluetooth to wiem, że nie bede mial problemu i problem wtyczek zniknie. Z drugiej jednak strony wymaga zasilania co ogranicza przenosnosc, jest dosc duze i na pewno bardziej zawodne (kłopoty z parowaniem BT).
- wyprowadzenie wyjścia z RS na zewnątrz PPC w postaci drucików z jakąś normalną wtyczką. Jednak takie rozwiązanie jest dość ryzykowne, nieeleganckie i może wpłynąć na niezawodność, która jest kluczowym wymaganiem.
- zdobycie przejściówki do zasilania jaka jest dostarczana z MDA III. Przynajmniej ta moja jest rozbieralna (jest zamknięta na śrubki) i ma wewnątrz wszystkie styki. Akurat dobrze się składa - potrzebuję tylko 2 styki (RxD i GND) więc mógłbym je wyprowadzić z wtyczki tam gdzie normalnie jest zasilanie. Niestety swojej nie moge poswiecić bo jeszcze bede jej potrzebował, ale tutaj prośba - może ktoś ma zbędną i może odsprzedać?
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi