Schemat wtyczki do MDA III

• 11 Odpowiedzi
  • 3760 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 14, 2005, 16:28:36 »
Witam,

poszukuję schemat wtyczki do MDA3 - przeszukałem juz wszystkie linki. Wszędzie jest mowa od MDA1/MDA2 - o MDA3 nic nie mówią.

POMOCY :(

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2005, 19:02:09 »
Ot link do connectora dla mda1 i 2. Mysle ( chociaz nie jestem pewien) ze wtyczki do mda2 i 3 sa identyczne

http://wiki.xda-developers.com/wiki/Connectors
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2005, 19:45:54 »

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2005, 19:55:41 »
Złącze jest inne - to widziałem. Ale czy układ wtyczki (pinout), podłączenie przewodów we wtyczce jest zgodne z tym z MDA2 ?

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2005, 00:39:57 »
Układ wtyczki jest identyczny. Stosuję z powodzeniem kabel USB/ładowarka z MDA2 w MDA3.
Pzdr.

Odp: Schemat wtyczki do MDA III
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2008, 21:49:42 »
Wątek jest już lekko leciwy, ale na początek spróbuję tutaj :)
Czy natknęliście się może na miejsce gdzie można kupić kabel RS232 do MDA III lub przynajmniej wtyk pasujący do tego PDA? Ewentualnie czy znacie oznacznie wtyku stosowanego w MDA III. To ułatwiłoby mi poszukiwania.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2008, 23:15:43 »
1. Do czego chcesz użyć kabla RS?
2. To jest własne wtyczka HTC - żaden standard.
3. Kup kabel USB do MDA3 i przerób na RS - sprawdź tylko, czy styki są wszystkie, a nie tylko te do zasilania i USB data.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Kordus

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 29, 2008, 23:33:33 »
3. Kup kabel USB do MDA3 i przerób na RS - sprawdź tylko, czy styki są wszystkie, a nie tylko te do zasilania i USB data.

Jak w kablu usb mogą być wszystkie? ;] Producenci sprzętu oszczędzają na wszystkim. Najlepszym rozwiązaniem była by sama wtyczka bez kabla, ze schematem można by się pod lutować pod potrzebne styki. Niestety o wtyczkę będzie ciężko(sam próbowałem załatwić do noki 9210i, tylko w hurtowni było kilka sztuk), z kolei kabel na usb(chyba 20zł + przesyła, poprawcie mnie jeśli się mylę), żeby wydać jeszcze kasę na modyfikacje to przerost formy nad treścią.

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2008, 13:48:14 »
VesperWar: nie widzę przeszkód, żeby były wszystkie styki. W moim kablu kupionym gdzieś nie wiadomo gdzie styki od strony MDA są wszystkie, ale oczywiscie do kabla USB doprowadzone tylko 4. A że z wtyczkami bywa ciężko to wiemy - taka polityka producenta.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Kordus

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 31, 2008, 12:13:04 »
Witam, Vesper niestety było zajęte(mam taki nick od 2 lat), ale wolałbym żeby tak się do mnie zwracać.

Patrze właśnie na moją ładowarkę sieciową no name i jest ona zamykana na zatrzaski;]
wystarczyło by ją otworzyć, małym pilnikiem lub nożem zrobić nacięcia i poupychać odpowiednio małe blaszki na klej.
Niestety jestem wybrańcem losu bo 90% jest klejona i nawet jak są styki trzeba ją rozwalić by podciągnąć dodatkowe kable.
Można by to potem obkleić czymś terno kurczliwym lub izolatką, nikt z was chyba niema profesjonalnej formy do styków BA (coś koło 10tys) i wtryskarki żeby to potem zalać bez pęcherzyków powietrza.

Pozdrawiam "Vesper"

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 01, 2008, 19:26:46 »
Dzieki za odpowiedzi :)
OK, juz odpowiadam na pytania i sugestie:
1. Do czego chcesz użyć kabla RS?
Chciałem podłączyć pewne urządzenie z wysyłające dane po RS. Udało mi się z nim już skomunikować w PC, stworzyć odpowiednie oprogramowanie itp, a teraz chciałbym aby PPC (w tym przypadku mój stary dobry MDA III) pracowało jako terminal i przez GPRS podsyłało dane z tego urządzenia na serwer. W kwestii terminala PPC wymagania są proste - musi byc przenosny i niezawodny. Mysle ze tyle wyjasnienia wystarczy.
2. To jest własne wtyczka HTC - żaden standard.
No właśnie i tu jest problem - gdyby to był jakis standard można byłoby to pewnie gdzieś kupić. Wiem już, że czeka mnie ta sama zabawa z Fujitsu Siemens gdzie wtyczka jest inna, ale też specyficzna.
Myślę, że w kablu USB raczej będzie wiekszości rzeczy brakowało, a poza tym (przynajmniej ten który już kupiłem) jest zalany i nie da sie go rozebrać "po dobroci". Szkoda ze MDA III nie ma USB host. Możnaby podłączyć zwykłą pecetową przejściówke RS->USB.

A teraz rozwiązania o których myślałem i kolejne prośby o pomoc :):
- użycie urządzenia, które pozwala na przesłanie danych z RS bezpośrednio na Bluetooth. Jest fajne bo uniwersalne - jeśli PPC ma bluetooth to wiem, że nie bede mial problemu i problem wtyczek zniknie. Z drugiej jednak strony wymaga zasilania co ogranicza przenosnosc, jest dosc duze i na pewno bardziej zawodne (kłopoty z parowaniem BT).
- wyprowadzenie wyjścia z RS na zewnątrz PPC w postaci drucików z jakąś normalną wtyczką. Jednak takie rozwiązanie jest dość ryzykowne, nieeleganckie i może wpłynąć na niezawodność, która jest kluczowym wymaganiem.
- zdobycie przejściówki do zasilania jaka jest dostarczana z MDA III. Przynajmniej ta moja jest rozbieralna (jest zamknięta na śrubki) i ma wewnątrz wszystkie styki. Akurat dobrze się składa - potrzebuję tylko 2 styki (RxD i GND) więc mógłbym je wyprowadzić z wtyczki tam gdzie normalnie jest zasilanie. Niestety swojej nie moge poswiecić bo jeszcze bede jej potrzebował, ale tutaj prośba - może ktoś ma zbędną i może odsprzedać?

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 01, 2008, 19:59:58 »
Widzę wyższą elektronikę na horyzoncie ;)
Bluetooth rzeczywiście zawodny, zwłaszcza w BA.
Na Allegro znajdziesz sporo kabli, pogadaj ze sprzedawcami, sprawdzą co i jak ze stykami.