Wróciłem do WM2003
Powiem tak, jeśli komuś nie zależy na prędkości działania, korzysta sporadycznie z urządzenia to może się zastanowić nad przesiadkę na wersję beta WM2005
System działa stabilnie do momentu, kiedy nie obciążymy go różnymi programami.
Główne powody, dla których zdecydowałem się przesiąść z powrotem do WM2003 to
1. Powolność działania systemu (to najchętniej napisałbym ze 3 razy), Jakub kiedyś pisał, że najprawdopodobniej wersja beta WM5.0 ustawia działania procesora na wolniejszy tryb. Dla mnie tryb pracy mojego XdaIIs był zbyt wolny.
2. Opóźnienie w reakcji na działanie użytkownika, Np. klikasz na ikonę, a reakcja urządzenia jest dopiero po chwili, wpisujesz coś na klawiaturze a tu to samo.
3. Zawieszanie się urządzenia. To byc może mocno powiedziane, gdyż do samego zawieszania nie doszło. Chodzi o to, że system zamarzał na xxxxxxxxx czasu. Jeśli masz czas, aby poczekać (nieraz i 10 minut) to system odmrażał się. To pewnie przez to, że jest to wersja beta.
4. Przyciski na ekranie „phone” oraz „contacts”, to jest jakieś nieporozumienie. Jest to bezsensowne blokowanie miejsca na ekranie. Chyba większość Pocket PC Phone Edition posiada przyciski funkcyjne obsługujące telefon oraz kalendarz, kontakty itd itp. Skąd więc pomysł z tymi przyciskami na ekranie??
5. ActiveSync, troszkę trzeba się pomęczyć zanim zacznie działać. Potem przy podłączeniu Pocketa wywala połączenie z siecią komputera, (gdy komputer jest podłączony z siecią przez WiFi)
6. Brak BackUp’u. Choć może nie jest one tak potrzebne, jeżeli nie traci się danych przy Hard Resecie
7. Połączenie BT, działa, co prawda, TT5 bez problemu, natomiast ni jak nie chciał znaleźć GPS przy AM,
8. Brak możliwości wysyłania kontaktów poprzez BT do innych urządzeń
To tak grubsza,
Osoboście nie polecam tej wersji beta, ale będę zapewne pierwszą osobą, która przesiądzie się na wersję ostateczną WM5.0 dla XdaIIs/MDAIII, jeśli będzie to wersja pełna sprawnie i szybko działająca.