Wifi działa ale ... problem

• 10 Odpowiedzi
  • 1936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wifi działa ale ... problem
« dnia: Wrzesień 09, 2010, 10:20:25 »
Witam!

Odpowiedzi na mój problem szukałem nawet pod łóżkiem. Nic mi już nie przychodzi do głowy. Chodzi o Wifi... Działa, owszem, u mojej dziewczyny, na rynku w mieście. Działa wszędzie tylko nie w moim domu :/ Dziś "odkryłem",że działa jeśli mój komputer nie jest podłączony do routera, tj. jest wyłączony on albo kabel sieciowy. Dlaczego tak jest? Powiedzcie mi :/ Tak jakby Aniołek miał to samo IP i występowała kolizja ... Mój router to stary netgear CVG834G, do którego nie mogę "wejść" aby pogrzebać w ustawieniach, bo po prostu wpisując "192.168.0.1" czekam w nieskończoność, a później wywala mi jakiś błąd.  Już nie wiem co mam robić więc piszę do was. Pomóżcie! Co jest grane? Czy to coś z palmtopem czy może z routerem? Nie ważne z czym, postarajcie się mi pomóc.

Pozdrawiam
Konrad

*

Offline maq12

• 18
  • Sprzęt: LG GT540
Odp: Wifi działa ale ... problem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2010, 12:32:44 »
Według mnie sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Skoro wifi działa wszędzie, tylko nie u ciebie w domu, a Twój router jest stary i na dodatek nie da się go skonfigurować więc stawiał bym na jego winę. Najlepiej pożycz od kogoś inny router i sprawdź, będziesz miał wtedy jasną sytuację

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2010, 13:13:09 »
U mojej dziewczyny jest inny router i wifi mi działa nawet jeśli ona siedzi na necie. Też myślę, że to jego wina, ale co mogę z nim zrobić? Router był kupiony nowy w niemczech czy tam we francji... Szkoda tej kasy. Wie ktoś jak się do niego dobrać?

*

Offline ynoee

• *
  • 54
    • Klid.pl
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2010, 20:22:40 »
Pewnie ruter ma wyłączony DCHP. Na pewno dobry adres do konfiguracji wpisujesz? Np. mój ruter ma konfigurację pod 192.168.1.1 - najlepiej jest sprawdzić w instrukcji obsługi.
null

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2010, 08:41:14 »
Na pewno taki adres ma, zaś za takiego idiotę mnie nie bierz :) Powiedz mi jak sprawdzić czy ma wyłączone DCHP :P (domyślam się, ale wolę się upewnić)

*

Offline maq12

• 18
  • Sprzęt: LG GT540
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2010, 12:45:35 »
W wierszu poleceń: ipconfig /all
Wyszukaj swoje połączenie (kartę sieciowa przez którą jesteś podłączony do internetu)  i tam będzie napisane wszystko

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2010, 13:27:43 »
Typ węzła :nieznany
Routing IP włączony: Nie
Serwer WINS Proxy włączony: Nie
Opis: Karta PCI Fast Ethernet oparta na SiS 900
DHCP włączone: Tak
Autokonfiguracja włączona : Tak

To wyciąg informacji z cmd ipconfig /all (wszystko poza adresami IP itp.)

*

Offline Daniel1979

• 290
    • Moja furka
  • Sprzęt: MDA III HTC HD2 SG NOTE 3
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2010, 15:38:59 »
No ja bym nie chciał nazwać Cię "idiotą" , ale naprawdę sprawdź na 192.168.1.1 na 100% musi wejść na tym adresie. A jak nie to zrób reset rutera , tylko jak rzeczywiście nie da się na niego wejść to nic nie ustawisz i w takim wypadku będziesz musiał udać się do sklepu po coś nowego....
Narażać się? Po co? I tak z Władzą nie wygramy! Permanentna inwigilacja ;-)

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2010, 18:14:43 »
No to mnie nie nazwiesz idiotą, bo sprawdzałem już 192.168.1.1, 192.168.6.6, 192.168.0.6, 192.168.255.1, 192.168.255.0 ... itp. które zostały gdzieś na forach podane i ŻĄDNE nie działa, a jak już dorwałem jakiś adres (coś ze strony producenta) to pisało, że się hasło nie zgadza O_o, a wpisywałem takie jak na routerze + do tego robiłem reset.

*

Offline Daniel1979

• 290
    • Moja furka
  • Sprzęt: MDA III HTC HD2 SG NOTE 3
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2010, 18:49:00 »
A no rzeczywiście możesz mieć rację z tym adresem.
Ale po resecie musi wchodzić na standardowych ustawieniach , czyli 192.168.0(albo 1).1 admin i password.
Narażać się? Po co? I tak z Władzą nie wygramy! Permanentna inwigilacja ;-)

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2010, 08:59:24 »
Wiem,że musi... ale tak nie jest. Reset to jest przytrzymanie przycisku z tyłu routera "reset" do czasu, aż kontrolki zaczną mrugać tak ?