Wieszający się BA

• 22 Odpowiedzi
  • 3013 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wieszający się BA
« dnia: Listopad 05, 2009, 20:27:58 »
Witam

Jakieś dwa dni temu jak gdyby nic przyszedł SMS od kolegi, chcę go włączyć i zawiecha, a więc SR, włącza się, działa normalnie cały dzień (dziwne bo tego dnia nie odezwał się budzik, bo jakimś cudem przestawił się zegarek i spóźniłem się na autobus). Wieczorem znowu go wybudzam ekran OK i znów zawiecha więc SR, a tu się nie włącza, wyjmuję baterię sprawdzam styki, chwilę panikuję, włączam - działa, ale tylko do pokazania się ekranu today i znów zawiecha. Zrobiłem HR i problem jest nadal.

O co może mu chodzić ?
HTC Blue Angel  --> Samsung i5700 Spica

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Wieszający się BA
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2009, 20:48:12 »
Zależy co tam z ROM w nim siedzi. Jak kombinujesz z jakimś wm6.5 z zamulaczami na today to różne cuda mogą się dziać.

Wyklucz najpierw wpływ ROM, softu, ilości wolnej pamięci.... jeśli masz tam burdel to się nie dziw że BA się buntuje.

*

Offline hubert

• **
  • 134
  • Sprzęt: Leo/Desire Z/Droid3/S3/Xperia Z/Z1/Z1 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2009, 22:13:20 »
Wrzuć nowy ROM bez dodatków, miałem podobnie jeszcze na WM 5.0, okazało się że w extromie miałem jakiegoś caba z dodatkiem do Today, który musiał gryźć się ze sprzętem. Oczywiście doszedłem do tego po dziesiątkach różnych prób i błędów...

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2009, 22:45:33 »
Oczywiście doszedłem do tego po dziesiątkach różnych prób i błędów...

:worried: przy instalacji ExtROM widać po kolei co się ładuje, więc za daleko to nie miałeś do szukania....

*

Offline hubert

• **
  • 134
  • Sprzęt: Leo/Desire Z/Droid3/S3/Xperia Z/Z1/Z1 Compact
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2009, 08:27:31 »
:worried: przy instalacji ExtROM widać po kolei co się ładuje, więc za daleko to nie miałeś do szukania....

Nie pamiętam już dokładnie, to było w 2005 r (pisałem o tym na forum). BA się uruchamiał normalnie, moduł GSM zaskakiwał i dopiero po kilku minutach był zwis. Więc nie wiedziałem od razu, co go powoduje...

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2009, 14:35:01 »
Więc tak ROM to WM 6.1 (ten najnowszy z nich od ham3r), WM 6.5 mi zamula to mam tego, soft - no niewiem, wcześniej wszystko grało( mam go 4 miesiące), co do wolnej pamięci i softu to jest po HR, w rzuciłem tylko CoD 2. Na razie działa, ale co jakiś czas się zawiesi, to SR ( nie baterią), ale i się nie włącza , poleży jakiś czas w kieszeni i włączę go i działa .

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2009, 15:26:23 »
wyglada na to ze bateria już sie konczy. Brakuje już jej pradu a ma jeszcze napiecie. Jak troche odżyje to znow pozwala sie wlaczyc.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 06, 2009, 18:25:49 »
Też mi się tak wydaję, bo jak ją wyjmę to po natychmiastowym włożeniu się nie włączy ( a poza tym wrzuca godzinę z księżyca), ale po minucie działa już tak ( mam dziwne wrażenie że czym dłużej go używam tym częściej się zawiesza podczas różnych czynności np: po resecie jak widzę te cztery kolorowe pasy na ekranie, a czasem jak gram 10 min.!!! ). Jestem otwarty na inne propozycje, tylko przeszła mi przez głowę aby go opchnąć i kupić innego HTC, ale jeśli to bateria to muszę mięć opinię innych na ten temat
 .

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 06, 2009, 19:12:31 »
Albo jedna opinie kogos kto ma kilka BA i kilka baterii...  :ok:

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 06, 2009, 19:25:21 »
To by wszystko wyjaśniało tylko mam jedno ale - po zawieszeniu się widzę ten sam ekran nic, nie gaśnie dioda sygnału GSM mruga, aż do wyczerpania, a po SR rysikiem się wyłącza co wydaje mi się dość dziwne.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2009, 19:47:31 »
Jeszcze raz poczytałem sobie wątek.
Jednak słaba bateria inaczej sie objawia.
Po zmianie ROM zrobiłeś HR z opcjami Yes Yes NO?
Bez tego to PDA wariuje.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 07, 2009, 08:13:04 »
Ostatnio ROM zmieniałem 3 miesiące temu, po tym nic nie kombinowałem, dopóki nie zaczął wariować, dziś chciałem wgrać nowy ROM, ale nie wykrywa tego starego i pokazuje mi się jakiś ERROR 150. Coraz bardziej mnie to irytuje, co o tym myślicie aby go sprzedać ?

@EDIT

Znalazłem ciekawy wątek z którym mogę się utożsamić:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=86700.0
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 09:06:55 wysłana przez patryk04 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2009, 09:17:57 »
Wiec i ja odpowiem jak jakubd:
Zrób HR porządnie, zgodnie ze wszystkimi poradnikami.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 07, 2009, 13:23:22 »
Udało mi się wgrać nowy ROM 6.1, zrobiłem HR jak trzeba - działał bez niczego jakąś godzinę używania i nagle znów padł :sleepy:. :-|. Po SR znów się zawiesił na kolorowych paskach znów SR i się jakieś pół godziny nadal nie chce włączyć.
Jeszcze raz poczytałem sobie wątek.
Jednak słaba bateria inaczej sie objawia.
Po zmianie ROM zrobiłeś HR z opcjami Yes Yes NO?
Bez tego to PDA wariuje.

Dlaczego wykluczyłeś baterię? Zdaje się że to ona, tylko po zawieszce dlaczego dalej wszystko świeci !? A bateria w BA to jakiś taki "akumulator", czy jakieś bardziej złożone urządzenie?

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 07, 2009, 13:52:32 »
ROM 6.1

Dlaczego wykluczyłeś baterię? Zdaje się że to ona, tylko po zawieszce dlaczego dalej wszystko świeci !? A bateria w BA to jakiś taki "akumulator", czy jakieś bardziej złożone urządzenie?

Weź wywal te badziewia, poszukaj wm6 PL, i zobacz wtedy, znam ten ROM, używam, używaja inni i wiem że nie robi żadnych psikusów.
Padające aku wyłacza PDA na różnych poziomach naładowania, albo  nie pozwala wybudzić PDA tylko zdycha.  Jest to typowe ogniwo z elektroniką, jak każde aku w telefonie/pda.

*

Offline Daniel1979

• 290
    • Moja furka
  • Sprzęt: MDA III HTC HD2 SG NOTE 3
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 07, 2009, 14:00:34 »
Podłącz MDA pod ładowarkę , pobaw się nim i będziesz wiedział , czy to wina baterki.
Narażać się? Po co? I tak z Władzą nie wygramy! Permanentna inwigilacja ;-)

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 07, 2009, 14:57:13 »
Zainstalowałem ten ROM stąd:
 http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=140412.0

A teraz pytam o jakim WM 6 PL mówisz ? Spróbuję też z tym ładowaniem, ale póki co od 2 godz. nie chce się włączyć. :(

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 08, 2009, 15:39:54 »
A więc próbowałem z tą ładowarką. Po długim "odpoczynku" w końcu się włączył, odrazu pod ładowarkę, naładował się do pełna, jakieś 3 godz. grał muzykę, dział aparat, więc go odłączyłem i pobawiłem się 20 min. zanim się zawiesił. Teraz odpoczywa :proud:.

Według mnie to bateria, ( ROM raczej nie bo był wymieniany oraz po 3 HR, ale czekam na wasze odpowiedzi).

Ponawiam zapytanie o sprzedarz jego, w dobrym stanie i oczywiście ''gratis" jego dziwne zachowanie. Warto go opchnąć póki wcześniej ?

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 09, 2009, 20:46:41 »
Witam ponownie

Nadal błagam was o pomoc - odezwijcie się, bo nie wiem co mam dalej robić.

*

Offline Daniel1979

• 290
    • Moja furka
  • Sprzęt: MDA III HTC HD2 SG NOTE 3
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 09, 2009, 21:01:35 »
Sprzedaj. Będziesz miał spokój. My też  :E
Skoro pod ładowarką działał 3h , a 20 minut bez i zwiecha , to może masz odpowiedz na swoje pytanie.
Narażać się? Po co? I tak z Władzą nie wygramy! Permanentna inwigilacja ;-)

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 10, 2009, 02:55:16 »
trochę późno, lecz takie godziny pracy ;)

Wymień akumulator, BA zalicza zwiechy na naładowanym akumulatorze gdy napięcie skacze.

Jak masz możliwość sprawdź co się dzieje pod miernikiem, lub innym BA, lub na zwykłej diodzie (rzecz jasna 3V).
Osobiście miałem opory przed zakupem nowego aku, lecz po zabiegu z miernikiem i diodą nie miałem już obiekcji.

Są jeszcze inne możliwości, uszkodzenia. Lecz aby to była one musiałbyś traktować poceta dość drastycznie lub mieszać w bebechach.

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 16, 2009, 14:11:15 »
W środku nic nie mieszałem, rzucać go nie rzucałem , ale czy ciepło jakie mam w przedniej kieszni spodni może mu zaszkodzić. ?

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 16, 2009, 14:16:38 »
:D raczej tylko pomoc. Tobie natomiast może zaszkodzić.
Napisane: Listopad 16, 2009, 14:15:18
Predzej BA mogl siee zawilgocic w tej kieszeni. Bateria zdycha na zimnym,w cieple dluzej dziala.