uciekająca energia z baterii w dobrym stanie oraz dziwne wyłączania się

• 15 Odpowiedzi
  • 1889 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
  • Sprzęt: ZTE Blade G
Witam... Kolejny raz mam problem.. Otóż mój ba nie był dzisiaj cały dzień używany, a dzisiaj w nocy był łądowany. Jestem pewien, że się nie włączył przez ten czas. Odpaliłem go ok 14 i... pokazało mi się, że bateria jest w połowie pusta... A rano była pełna. Jest moż ejakieś rozwiązanie tego problemu?? I do tego pojawia się drugi podobny problem... Palmtop przy osiągnięci mniejwięcej 50% mocy w akumulatorze poprostu sie wyłącza i przez jakiś czas nei chce zaskoczyć... dopóki nie wyjmie się i nie włoży ponownie baterii... Proszę o pomoc. Mam WM 6 ;p
Wróciłem po latach!!! :D

*

olmeca

Odp: uciekająca energia z baterii w dobrym stanie oraz dziwne wyłączania się
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2009, 22:08:07 »
hmmm...jak byl wgrywany WM6 do Twojego urzadzenai to bateria byla naladowana na full czy jednak nie? Wiem ze pojawialy sie problemy podobne do Twojego kiedy rom byl wgrywany na niewpelni naladowanej baterii.
Jezli sie myle to mozesz miec problem z bateria.

*

Kordus

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2009, 22:21:04 »
moge Ci przeslac uzywana baterie, zeby to sprawdzic. Moj BA idzie na czesci i raczej jej juz nie sprzedam.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2009, 07:27:53 »
jeszcze sprawdz, czy nie miales wlaczonego wifi, bt/irda i podkreconego procka :p

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2009, 14:21:53 »
Wifi i bt mialem wylaczone. Baterie mialem w jakis 75% vesper jesli chodzi o baterie to najpierw poczekam czy klient kupi czy nie mojego ba. Jak kupi to dzieki, a jak nie to sie przyda :d

*

Offline mycha202

• **
  • 168
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2009, 12:34:43 »
ja mam podobne problemy.. nie patrzyłem na ilośc baterii przy flachowaniu;/.. a po drugie ładuje z USB kabla.. i powiem że bateria mi trzyma 4-5 godzin jak piszę często smsy ;/... a na wstrzymaniu moze dzień wytrezyma.. nie sprawdzałem... moje uzależnienie mi na to nie pozwala :D ale kupiję 2 baterię i będe na zmiane z nich korzystał.
Niemożliwe staje się możliwe- linux...
był sprzęt: SE k310i>SPVM2000>HPhw6550>HTC Wizard>SE C510>Nokia N73>LG Cookie>Toshiba G900>HTC Rhodium

*

Offline myrol

• 11
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2009, 17:37:25 »
Witam. Mam podobny problem.

Zazwyczaj bateria rozładowuje się do 20-30 % i telefon pada.

Dzisiaj padł przy 50 % .

Gdy spróbowałem go włączyć podziałał chwile i znowu padł , potem był już całkiem nie do odpalenia (bateria kompletnie wyładowana).

Z tydzień temu przypadkiem udało mi się zrobić baterii coś , bo działała na włączonej w core playerze na full głośności muzyce aż do ostatniego  procenta!!!

A padła jak bateria doszła do zera.

Ten chwilowy cud stał się jak zostawiłem po raz pierwszy bezpośrednio na podstawce (zawsze ładuje baterie podłączoną do telefonu).

Ładowała się do pełna do rana.

Rano włożyłem ją do mojego m2000 i odpaliłem.

Po 10 minutach używania bateria jak zwykle spadła do 94% , więc tuż przed wyjściem dałem całego fona na ładowarkę .

Potem wziąłem go , poszedłem na przystanek i dopiero tam przy sprawdzaniu godziny zauważyłem , że mam 67%!!!

Pozostałe 33% gdzieś przepadło??!?

Ale o dziwo bateria trzymała o wiele dłużej i dotrwała pomimo używania do wieczora. Padła jak już pisałem gdy doszła do 0%.

Teraz znowu pada przy 30-40%.

W związku z tym moje pytanie : Co się kurcze dzieje???

Dodam , że jestem oszczędny i jedyna łączność ze światem to radio telefonu (bez połączenia gprs nawet). bt, ir, wifi wyłączone , podświetlenie minimalne , wygaszacze włączone, brak wtyczek...

PS : Drogi Vesper. Mam prośbę: czy mógłbyś mi tą twoją baterię wysłać (o ile jeszcze ją masz ;-) ). Gdyby trzymała choćby do 15% to byłbym gotów za nią nawet zapłacić skromną cenę (nie licząc przesyłki, którą pokryję tak , czy tak) :)

*

olmeca

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2009, 23:25:36 »
Proponuje jedno rozwiazanie na poczatek - naladowac beterie na full i przeflashowanie z pewnoscia nie zaszkodzi

*

Offline myrol

• 11
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 31, 2009, 11:09:56 »
Hehe , u mnie reflashowanie już nie pomoże , bo nieraz i nie z jednym romem to robiłem...
Zawsze mam naładowaną (w podstawce) baterię do pełna i to nie pomaga ;/
Musiałbym zobaczyć jak się zachowa z inna baterią ...
I w tym celu bym właśnie jakiejś używanej potrzebował...
A i zmiana radia też nie pomaga...

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 31, 2009, 23:29:07 »
Jeśli o mnie chodzi to na szczęście rozwiązałem mój problem. Sprzedalem ba:p ble uważam ze wątek moze się komuś przydać. Gdzies czytałem na temat ze w universalu tez działy się podobne rzeczy. Wtedy zaklejało się któryś pin na baterii a potem lądowało i rozładowywało potem się znowu lądowało juz w odklejonym siódm i działało. Moze by to spróbować w wypadku ba?

*

Offline myrol

• 11
A nie wiesz konkretnie które piny? Bo mógłbym spróbować...

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
w BA nie pamiętam jak było, ale... jak są 4 piny (po zewnętrznej dwa szersze, a od wewnątrz 2 węższe), to chyba będzie drugi pin od lewej. Na moj umysł (trochę miałem do czynienia z elektroniką, ale nie wiele. Klasa elektroniczna, ale kiepsko mi idzie ;p), to bez ryzyka jeśl to nie ten pin, tylko ten drugi :D SOry za długą zwłokę, ale ni miałem netu, potem zapomniałem tu zajżeć etc :D

*

Offline myrol

• 11
He he trochę mi się zmieniło teraz, bo kupiłem nową dzięki nagłym dotacjom ;)
A co do pinów spróbowałem , ale widocznie ogniwa mam już padnięte... wybebesze i wstawie 2 ogniwa z noki bl-5c ;-)
Ale dzięki za info .
Pozdrawiam.

*

Offline Cineslaw

• *
  • 62
    • Cineslaw
  • Sprzęt: Qtek 9090 aka MDA III
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 25, 2009, 22:12:02 »
Moim zdaniem jak poziom energii nagle spada o 33% lub tak jak wyzej wymienioto to wina baterii.
Kazdy akumlatorek z czasem pada i trzyma coraz mniej, ogniwa się "wyczerpują".
Natomiast PDA wyłącza sie ponieważ ta "stara" bateria nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego napięcia aby podtrzymać system.

Proponuje jedynie zakup nowej baterii, ja w tym momencie mam 2: I trzyma spokojnie 3dni na użytkowaniu codziennym sms/dzwonienie, filmy, mp3; II Trzyma koło dzień lub dwa bez większego użytkowania, tuż po zdjeciu z ładowarki spada wciągu 5minut z 7%.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 22:14:47 wysłana przez Cineslaw »

*

Offline myrol

• 11
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 08, 2009, 17:52:13 »
Hehe, dawno nie wchodziłem na pdaclub, ale niedługo po moim ostatnim poście nową baterie kupiłem i śmiga jak nic <i tak max 1,5 dnia wytrzyma  przy mnie ;> >
Polecam kupienie nowej baterii ;)
Pozdro all ;)

*

Offline mycha202

• **
  • 168
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 12, 2009, 22:58:59 »
słuchajcie... te beterie są litowo - jonowe..  i nie rozładowywujcie ich nigdy do zera!!!.... nie zaszkodzi im ladowanie częste.... a rozladowanie do zera ją wręcz psuje.. przechowyjciee ją najlepiej w lodowce w worku foliowym, w 40-50%... tak jest zalecane.. nie wiecej nie mniej... śmiercią całkowitą jest rozładowanie jej do końca i pozostawienie jej na dłuższy czas... :) To chyba wszystko... pozdro ;D
Niemożliwe staje się możliwe- linux...
był sprzęt: SE k310i>SPVM2000>HPhw6550>HTC Wizard>SE C510>Nokia N73>LG Cookie>Toshiba G900>HTC Rhodium