Nagły reset na wysokim stopniu naładowania

• 19 Odpowiedzi
  • 4062 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nagły reset na wysokim stopniu naładowania
« dnia: Wrzesień 06, 2009, 21:05:37 »
Akumulator jest naładowany do poziomu nawet 90% jednak w trakcie łączenia się lub pracy na wifi nagle się wyłącza. Ponownie go włączam, i widzę np. 88%. Na ładowarce tak się nie dzieje, a przynajmniej na razie nie zauważyłem. Czy problemem jest bateria? Wspomnę tylko że na samym GSMie działa 2 dni (1490mAh)

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Nagły reset na wysokim stopniu naładowania
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2009, 21:31:10 »
Wlacza sie, jest 88% i dziala dalej? Do ilu %? To jednorazowy przypadek czy zdarza sie to ciagle?

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2009, 21:50:24 »
Działa różnie, do ok 20%, wtedy ładuje (bo mam okazje). Jeżeli chodzi o wyłączanie się, to właśnie dzieje się to na wifi najczęściej. Zauważyłem że bateria zapasowa już po 15minutach z wyjętym akumulatorem głównym, daje sygnały że jest słaba. ~15 minut z wyjętym akumulatorem = 45% akumulatora zapasowego.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2009, 08:44:52 »
Co do Backup to z nią wszystko ok.

Problem dotyczył wyłaczania na Wifi i o to pytam, więc nie odpowedziałeś przy jakim poziomie zwykle resetuje PDA.

Zaczynasz mieszac tematy baterie backup, z wyłaczaniem na wifi i wyłaczaniem przy normalniej pracy.

Jaka bateria Taiwan czy ChRL?

Z tego co piszesz to bateria nie ma łatwo w tym PDA, dziala pod różnym obciązeniem, do tego prawie nigdy do konca nie jest rozładowana. To co się dziwisz że przy największym poborze mocy zdycha i restaruje PDA.

Przegoń ją od 100%- ..% parę razy, ładowanie aż się zielona dioda zaświeci, i wtedy zobacz czy dalej jest probloem z Wifi. Albo śmietnik w  ROM, albo bateria już stara.

Dlaczego prawie każdy zakladany temat nie ma w sobie tak ważnych informacji jak wersja ROM, Radio, stabilność pracy ROM, bateria (producent, wiek, żywotność). Każdy szuka pomocy na forum, (czasem pyta bezmyślnie, bo zraz sam znajduje odpowiedź) a potem trzeba doszukiwać sie oczywistych powodów.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2009, 13:16:57 »
Dobra, to pokolei.
Radio: 1.15.00
Rom: ham3ra 6.1 plk. (narazie tylko opera zainstalowa wiec jest czysto)
akumulator jest oryginalny (taiwan, htc itd.)
ppc zdycha przy prawie kazdej probie laczenia z wifi, nie znam tej zaleznosci ani nie wiem kiedy dokladnie zachce sie mu zresetowac/zdechnac. Na ladowarce dziala.
dodatkowe: czesto tez nie laczy sie po GPRS.
Juz nie wiem co wiecej napisac. wspomnialem o aku backup bo wydawalo mi sie ze to istotne.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 07, 2009, 13:31:24 »
ppc zdycha przy prawie kazdej probie laczenia z wifi, nie znam tej zaleznosci ani nie wiem kiedy dokladnie zachce sie mu zresetowac/zdechnac. Na ladowarce dziala.
dodatkowe: czesto tez nie laczy sie po GPRS.

Brak GPRS (o ile po każdym resecie ustawiasz na nowo haslo i login) pojawia sie przy niskim stanie baterii. Wifi tez mocno obciąża baterie. Może to być wina ROM, ale nie potwierdzę tego bo sam używam innego i jest ok.

Jak już napisałem wcześniej, bateria może mieć już dość takiego podładowywania od 20%.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2009, 13:20:07 »
Pierwszy dzień testów:
Przedwczoraj odpiąłem go od ładowarki jak wskazywał 100%, ale nie świeciła się zielona dioda - pomarańczowa (11h na ładowarce)
spostrzeżenia (był to dzień ekstremalny dla ppc):
-Przez 20 min siedziałem na wifi, do ~82% -> zdechł ->dalsze próby powodowały że zdychał
-Następnie z godzinę na GPRSie do momentu aż nie miał problemów z łączeniem, w między czasie kilka rozmów i smsów wiele. Wytrzymał do 55%.
-Aby wypróbować jego wytrzymałość włączyłem parę gier. Grało się przyjemnie do 52% (niby różnica tylko 3%, jednak grałem kolejną godzinę :O ).
-Od tych 52% zaczynały się problemu, po trzeciej próbie uruchomienia trąciłem do szuflady.

Dzień drugi, także ładowanie przez ~11h
Test wytrzymałościowy.
-Żadnego wifi, bez GPRS, tylko rozmowy i smsy. Nawet gierkę włączyłem na kilka minut.
-W efekcie końcowym zdechł dopiero na 22%, i wtedy miał problemy z włączeniem i zainicjowaniem funkcji telefonu.

Dziś próbuje go naładować do zielonej diody, ale wciąż jest pomarańczowa.

Teraz pytanie.
O co chodzi? Jednego jestem pewien, trzeba wymienić akumulator, ale czemu aż takie rozbieżności?!
Wywalić akumulator czy sprzedać ppc na części?

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2009, 14:18:29 »
-Przez 20 min siedziałem na wifi, do ~82% -> zdechł ->dalsze próby powodowały że zdychał
...
Dziś próbuje go naładować do zielonej diody, ale wciąż jest pomarańczowa.

1. Każde włączenie Wifi restartowało PDA czy w ogóle PDA nie dawał się włączyć?

2. Jesli masz 100% na stanie baterii i wciąż pomarańczowa dioda to odepnij na chwilę ładowarkę (niech skończy wyświetlać proces ładowania) i podepnij  znowu, zobaczysz że masz dopiero 94% naładowania baterii. Dziwny objaw ale pojawia mi się w dwóch Hima i dwóch BA na różnych bateriach. Jeśli katowałeś baterię przez cały czas w zakresie 20%-94% to mogła już zgłupieć całkiem.
Wynik końcowy 20% przy normalnym obciążeniu nie jest najgorszy.

Masz program batti 2.4? Podaje napięcia obu baterii.
Warto też ustawić w BA żeby nie wyłączał ekranu i w takim stanie zobaczyć kiedy PDA się rozładuje.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2009, 20:42:35 »
1. Każde włączenie PDA powodowało potem restart urządzenia, czasem ledwo wyszukał mój AP, a innym razem połączył się i tylko zaczynał pobierać np. meile.

2. Znam ten efekt. Jednak takiego objawu nie ma przy odłączeniu a potem podłączeniu ładowarki. Dziś próbowałem całkowicie rozładować PDA. w trybie samolotowym działał do 0%. Po tym już tylko ładowarka była w stanie go obudzić.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2009, 20:58:55 »
2. To zdrowy objaw że daje się rozładować do 0%. Gorzej że w górę nie idzie do końca. Wygląda na problem z PDA lub z ROM. Proponuje zejść na wm 6 PL i wtedy potestować. ROM sprzed roku nazwy i linki gdzieś tu a forum są.   

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 12, 2009, 21:41:57 »
Rom zmieniłem, objawy nie zniknęły. Zamówiłem akumulator, mam nadzieje że coś to zmieni. Dam znać jak najszybciej czy rozwiązało problem.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2009, 22:18:51 »
Jaką baterię wziąłeś?

Co prawda na początku nie będzie różnic ale przyda się trochę opinii co do zakupów.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2009, 17:58:13 »
Zakupiłem na allegro, za główny czynnik wziąłem fakt opisu na stronie tego sprzedawcy.
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=11673
pewnie jakiś chinol, ale się okaże jak trzyma

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2009, 18:24:49 »
Zakupiłem na allegro, za główny czynnik wziąłem fakt opisu na stronie tego sprzedawcy.
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=11673
pewnie jakiś chinol, ale się okaże jak trzyma

ChRL tylko który?
Ma aukcje z bateriami 1500 i 2000 a na zdjęciu ta sama bateria 2000mAh, tylko opisy inne.

Treść tych aukcji znam od dawna, jest powielana przy każdej sprzedaży.
Jak możesz wstaw potem zdjęcia Twojego zakupu.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 17, 2009, 20:39:28 »
Zdjęć nie wrzucę bo nie da rady ;( brak kabli do zdjęcio-robców. Ja zakupiłem 2000mAh, bo tylko takie widziałem u tego sprzedawcy :-?

Dzwoniłem do sprzedawcy, martwiące było że najpierw gadałem z jedną osobą potem znów z kimś innym, ale mniejsza, nic nie wskazywało na złe intencje sprzedawcy/ów. Martwiące są trochę te stalowe zasady sprzedaży, ale tak też jest z abonamentami (płać albo i tak Cię znajdziemy)

Jeżeli chodzi o akumulator.
Wielkościowo identyczny, jak oryginalny. Ta sama grubość, jedynie waga większa, i to dość znacznie (czyżby poprzedni aż tak wykończony był?)
Jestem zadowolony z tego zakupu, teraz zdycha fon dopiero na 0% i wifi działa do normalnego (tak mi się wydaje) ~20%. SD odłącza na ok 4% ale GPRS (co jest dla mnie najważniejsze) działa dalej :D.

PS.Mam akumulator już trzeci dzień i jeszcze testuje, więc proszę o podchodzenie do mojej wypowiedzi nieco z dystansem

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 17, 2009, 21:42:12 »
Z tego co podałeś wykazuje poprawne parametry działania. Podałbyś chociaż odczyty z batti przy 100% i 0% ?

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 21, 2009, 20:28:36 »
na 100% napięcie ok 4,19V
na 0% nie wiem, bo musiałbym go teraz jakoś zmęczyć, a nigdy nie zwracałem uwagi
na ok 50% - 3.8V

[24.09.09]
na 0% jest napięcie ok 3,6 (waha się) . Jednak czasem spadało przy sprawdzaniu nawet np 3,18
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 22:15:34 wysłana przez mrc000 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 25, 2009, 11:54:30 »
3.2V to dobry poziom przy 0% i 4.2V przy 100%. Zobaczymy za pół roku jakie będą wartości.
Radzę za każdym razem schodzić do minimum z baterią, a raz na miesiąc przegonić ją ze dwa razy do końca (sposobem bez podświetlenia) i zobaczyć przy ilu % pada. Jesli oczywiście zależy Ci na znaniu stanu faktycznego baterii.

*

Offline grigor1993

• **
  • 167
  • Sprzęt: HTC Blue Angel
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 31, 2009, 17:29:37 »
Ja baterii nie mogę rozładować do 0%. Gdy bateria ma ok 30% naładowania, pda nie chce się włączyć.
Czyżbym musiał kupić nową baterię?

Oczywiście wgrywałem dużo różnych rom-ów i to samo :-|

Narqa nie ma mnie dla nikogo.....

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 31, 2009, 17:55:08 »
Ja baterii nie mogę rozładować do 0%. Gdy bateria ma ok 30% naładowania, pda nie chce się włączyć.
Czyżbym musiał kupić nową baterię?

W skórcie: TAK.
Zostaw na chłodzie taką baterię to możesz nawet przy 70% nie właczyć BA.

Możemy pogadać na PW o ewentualnych zakupach baterii.