Witajcie
Chciałbym zaprezentować wszystkim wzmocnienie dźwięku w dość kiepsko grających pocketach, jakimi są modele HTC BlueAngel.Zachęcam także do zobaczenia FullResolution Galerii z rozbioru MDA III znajdującej się pod adresem:
http://picasaweb.google.pl/wikiri/HTCBlueAngel Właściwie nie ma sposobu na to, aby komórka lepiej grała.
Ja postanowiłem poświęcić się temu od strony hardware'owej. Sprzętowo głośnik jest beznadziejny i strasznie charczy. Więc co można zrobić?
Odpowiedzią jest wymiana głośnika lub ich dodanie, tak dodanie.

Osobiście próbowałem, odnosząc sukces, dodać kolejny głośnik tak, aby ich impedancja nie powodowała zbytniego nadwyrężenia proca odpowiedzialnego za dźwięk, ale to kiedy indziej przedstawię.

Zwróćcie uwagę na wymiary samej cewki w głośniku (u góry HTC, na dole MOTO). Magnesy z Motoroli są potężniejsze i większe a membrana daje czadu. Próbowałem podłączać wiele głośników, w tym inny głośnik Panasonica na takim samym magnesie ale średnicy aż 2cm, okazało się, że motorola gra znacznie lepiej!!! Te małe głośniczki mają powera że hoho...
Jeden głośnik w przybliżeniu stawia opór
8 Ohm.
Dźwięk z głośnika
Morotoli E1000 - najładniej grającego telefonu wszechczasów, jest dużo bardziej czystszy, w ogóle nie charczy, tony wysokie są wyraźniejsze, gra nieco głośniej.
Wymiana taka jest bardzo korzystna.Oczywiście nie jest to koniec uprade'u. Dochodzą jeszcze 2 programy:
Bass&Treble oraz
WowHD, które w sposób programowy pozwalają uzyskać lepszą jakość dźwięku dla dzwonków, większą ich głośność itp... każdy sobie może zobaczyć. Używanie tych programów na zwykłym głośniku powoduje jego pogorszenie dźwięku (charczy).

Druga sprawa: PDA należy rozebrać. Przedstawiam pełny album HiRes z rozkręcania komputera, mogą się przydać komuś, kto się boi zajrzeć do środka bez śrubokręta w ręku =)

Aby dźwięk był dobrej jakości należy obrzeża uszczelnić. Tworzy się w ten sposób lepiej zamkniętą przestrzeń, w której dźwięk ma możliwość wydobycia głębszych tonów. Jest to cholernie ważne. Jak to się prezentuje można usłyszeć zakrywając górną szczelinę ręką przy odtwarzaniu dowolnej muzyki.
Na koniec dodałem jeszcze zdjęcie naprawiające wypadający rysik. Sprawa prosta. Odkręcenie tylnej obudowy jest maksymalnie mało inwazyjne, można to zrobić bezpiecznie. Po wklejeniu kawałka gąbki trzeba sprawdzić jak mocno rysik się trzyma. W rezultacie ma się bardzo dobre rozwiązanie wypadania pałeczki.

Podsumowując jestem mega zadowolonym posiadaczem PDA BA z dźwiękiem lepszej jakości. Nie można jednak się spodziewać cudów po takim zabiegu. Jest znacznie lepiej ale komórka to nie sprzęt HIFI audio przecież (Motorola E1000 jest wyjątkiem)
PS: HTC BlueAngel zaprasza do dodania się w kontaktach Nasza-Klasa !! Są tam pełne zdjęcia z nowej obudowy.