Rozwiązanie problemów z klawiaturą w BA

• 4 Odpowiedzi
  • 656 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline B3M1C

• 24
    • www.michałbemowski.pl
  • Sprzęt: HTC BlueAngel
Rozwiązanie problemów z klawiaturą w BA
« dnia: Maj 03, 2009, 14:53:37 »
Chyba każdy użytkownik BlueAngela spotkał się z denerwującym zacinaniem się klawiatury sprzętowej objawiającym się przedłużeniem wciśnięcia ostatniego przycisku. Ostatnio zauważyłem też problem z pisaniem SMSów - przy szybkim pisaniu BA zjadał co 5-6 literę lub zamieniał niektóre kolejnością! Co ciekawe w notatkach nie było tego problemu, więc najczęściej chcąc napisać SMSa pisałem go w Notes i kopiowałem do wiadomości.

Szukając rozwiązania tych problemów natrafiłem na malutki programik, który rozwiązuje podobne problemy w Toshibie G900. Nazywa się kbdFix i okazuje się, że działa na naszych BA! Rozwiązuje chyba wszystkie znane problemy z klawiaturą tego sprzętu. Dzięki niemu można wreszcie dobrze pisać SMSy w oknie wiadomości i przynajmniej na razie nie zdarzyło mi się ani jedno zacięcie klawiatury, a trochę już na niej popisałem.

Plik z załącznika należy rozpakować i skopiować najlepiej gdzieś do pamięci Storage. Można go po prostu uruchomić, ale najlepiej umieścić skrót w \Windows\Startup\ żeby ładował się przy każdym uruchamianiu systemu. Program podwyższa priorytet sterownika klawiatury, tak że jest on obsługiwany w pierwszej kolejności.

Po uruchomieniu program nie wyświetla żadnych komunikatów, ale działa. Gdyby ktoś chciał to jednak sprawdzić to na końcu skrótu trzeba dopisać -v czyli skrót powinien przykładowo wyglądać jakoś tak: "\Storage Card\kbdFix.exe" -v

Przed uruchomieniem koniecznie trzeba zrobić pełny backup!! Na moim BA i romie WM5 działa doskonale, ale nie gwarantuję, że będzie działać na wszystkich wersjach sprzętu i romach!

*

Offline Kalgon

• 49
  • Sprzęt: i600
Odp: Rozwiązanie problemów z klawiaturą w BA
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2009, 15:37:16 »
Ostatnio zauważyłem też problem z pisaniem SMSów - przy szybkim pisaniu BA zjadał co 5-6 literę lub zamieniał niektóre kolejnością! Co ciekawe w notatkach nie było tego problemu, więc najczęściej chcąc napisać SMSa pisałem go w Notes i kopiowałem do wiadomości.
Tego problemu zarówno na WM 6.1, jak i na 2k3 SE nie doświadczyłem. Na 6.5 nie sprawdzałem, bo rozstałem się z nim zbyt szybko, aby mieć na to czas :)
Chyba każdy użytkownik BlueAngela spotkał się z denerwującym zacinaniem się klawiatury sprzętowej objawiającym się przedłużeniem wciśnięcia ostatniego przycisku.
A to i owszem, aczkolwiek rozwiązywałem go ustawieniem maksymalnie na lewo suwaków w Settings->Buttons->Up/Down Control (o czym już zresztą wspominałem niedawno w jednym z wątków).

A przechodząc do sedna sprawy:
Przed uruchomieniem koniecznie trzeba zrobić pełny backup!! Na moim BA i romie WM5 działa doskonale, ale nie gwarantuję, że będzie działać na wszystkich wersjach sprzętu i romach!
Zgodnie z instrukcją: rozpakować do storage card, odpalić, nie działa na moim WM 6.1 autorstwa Sun_Dream (z dnia 31/10/08). Kłopot z powtarzaniem literek występuje, nie widzę w Task Managerze żadnego procesu, który mógł bym powiązać z tym plikiem (aczkolwiek nie ukrywam, że nie pokusiłem się o reset i dokładne spisanie procesów, oraz sprawdzenie, czy żaden nowy się nie pojawia po odpaleniu), więc dobrze, jakby ktoś to zweryfikował. Chyba, że zrobiłem coś nie tak, jeśli tak, prosił bym o poprawienie mnie :)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2009, 15:40:08 »
btw, od 20757 działa tylko kbdfix v4
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline B3M1C

• 24
    • www.michałbemowski.pl
  • Sprzęt: HTC BlueAngel
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2009, 17:52:06 »
A to i owszem, aczkolwiek rozwiązywałem go ustawieniem maksymalnie na lewo suwaków w Settings->Buttons->Up/Down Control (o czym już zresztą wspominałem niedawno w jednym z wątków).
Też tak robiłem, ale i tak jeżeli akurat przestawałem na chwilę pisać to ostatnia litera była powtarzana. Najgorzej jeżeli był to Backspace :-| Teraz ustawiłem znacznie krótsze przerwy i po wgraniu kbdFix jak na razie wszystko jest ok.

Zgodnie z instrukcją: rozpakować do storage card, odpalić, nie działa na moim WM 6.1 autorstwa Sun_Dream (z dnia 31/10/08). Kłopot z powtarzaniem literek występuje, nie widzę w Task Managerze żadnego procesu, który mógł bym powiązać z tym plikiem (aczkolwiek nie ukrywam, że nie pokusiłem się o reset i dokładne spisanie procesów, oraz sprawdzenie, czy żaden nowy się nie pojawia po odpaleniu), więc dobrze, jakby ktoś to zweryfikował. Chyba, że zrobiłem coś nie tak, jeśli tak, prosił bym o poprawienie mnie :)
Spróbuj zrobić skrót z parametrem -v Będziesz wiedział czy program zadziałał czy nie udało mu się zmienić ustawień klawiatury, w obu przypadkach powinien wyświetlić się komunikat.

*

Offline Kalgon

• 49
  • Sprzęt: i600
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2009, 18:06:15 »
Spróbuj zrobić skrót z parametrem -v Będziesz wiedział czy program zadziałał czy nie udało mu się zmienić ustawień klawiatury, w obu przypadkach powinien wyświetlić się komunikat.
Dokładnie to potrzebuję według słów Globalbusa v4. Obecnie jestem właśnie w fazie poszukiwania, tylko ten v4 dostępny jest jedynie w paczkach na stronach rosyjskich, bądź azjatyckich. Znam podstawy rosyjskiego, więc nie jest źle. Jak zdobędę pliczek (o ile) to od razu sprawdzę i dam znać czy wszystko gra :)
Inna sprawa, że jestem akurat przed maturami i nie mam zanadto czasu na szukanie, tak więc jeśli szukanie będzie szło mozolnie, to odłożę sprawę na jakiś czas.

Też tak robiłem, ale i tak jeżeli akurat przestawałem na chwilę pisać to ostatnia litera była powtarzana. Najgorzej jeżeli był to Backspace marudzi Teraz ustawiłem znacznie krótsze przerwy i po wgraniu kbdFix jak na razie wszystko jest ok.
A mi się coś takiego nie zdarzyło ani razu. Wszystko śmiga jak należy, niemniej jak mogę rozwiązać ten problem skuteczniej i bardziej fachowo, to czemu nie :)

EDIT: Wygląda na to, że będę musiał odłożyć na jakiś czas tą sprawę. Ogólnie posiadam plik, który zawiera kbdFix v4, kłopot jest jednakże taki, że nie mam pojęcia jak to z niego wyciągnąć. Jest to plik w formacie dip i wygląda mi na to, że z niego instalowane są programy, wraz z instalacją romu.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, albo posiada ten plik, był bym wdzięczny za pomoc, czy podesłanie :)
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 19:27:55 wysłana przez Kalgon »