Możesz wejść w Start->Settings->Sounds & Notifications->Sounds i odznaczyć "Programs" w "Enable sounds for".
Wtedy pogłaśnianie nie będzie wywoływało dźwięku, z drugiej strony nie będziesz miał także dzwonków, przypominajek etc. (chyba, nie jestem pewien). Można to zastąpić ustawieniem wszelkich dzwonków pod wibracje, w zakładce Sounds & Notifications->Notifications.
A problemem jest właśnie najpewniej uszkodzony suwak głośności, ja w moim BA mam analogiczną sytuację z joypadem, a konkretniej przyciskiem w dół, który potrafi się czasami sam włączyć i lecieć w dół na "trybie ciągłym".
Na Twoim miejscu rozkręcił bym po prostu BA i zobaczył jak wygląda suwak - potrzebny Ci będzie do tego tak naprawdę tylko śrubokręt T6. Suwak głośności nie jest schowany głęboko, wystarczy wyjąć baterię, odkręcić 6 śrubek (2 są po bokach, 4 pod baterią) i zdjąć tylną obudowę BA.
Druga opcja to "zamulony" rom, który zwiesza się podczas pojedynczego przesunięcia suwaka. Powiedz jaki masz rom i ile wolnej pamięci rom, ram.
Chociaż skoro 3 razy zmieniałeś to to jest raczej nierealne.
Właśnie, przypomniało mi się jeszcze, że mi potrafiła się zwiesić klawiatura sprzętowa podczas pisania, co owocowało ciągłym powtarzaniem znaku. Rozwiązałem to wejściem w Buttons->Up/Down Control i ustawieniem obydwu pasków maksymalnie na lewo.