Problem z Karta SD

• 29 Odpowiedzi
  • 19797 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z Karta SD
« dnia: Kwiecień 19, 2008, 17:14:47 »
Witam mam problem z karta SD
do dzis wszystko dzialalo normalnie mam karte 1gh kingston  z adapterem
chcialem wyczyscic karte wiec wsadzilem ja do czytnika
otworzylem karte i wszystko bylo ok po chwili karta zamulila kompa i juz jej nie widzialem w windowsie wiec wsadzilem ja spowrotem do telefonu teraz problem ze telefon jej nie widzi i pisze not instaled
czy to mozliwe ze czytnik(mialem z nim wczesniej problemy z kartami ms pr0 duo )zepsul mi karte?
jakies rozwiazania?pomysly czemu nie dziala?

z gory dziekuje za odp(ps. uzywalem szukaj ale nie znalazlem takie samego problemu jak by sie znow ktos czepial)
pozdrawiam all4One.

ps. hr nic nie daje.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2008, 17:20:09 wysłana przez all4one »

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: Problem z Karta SD
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2008, 17:44:52 »
HR nic Ci nie gdyż problem leży po stronie karty, a nie PDA. Może na początek wypróbuj inny czytnik i może innego blaszaka w celu wykonania formatu karty (FAT32).
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2008, 17:53:30 »
dzieki zawsze jakis pomysł dzis pujde do kolegi i sprawdze czy jego czytnik widzi karte:) jesli tak to sformatuje i dam znac wieczorem na forum czy zadzialalo:) jesli ktos ma jeszcze jakies sugestie prosze pisac;)
pozdrawiam.

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • ....wżdy rankiem, ślicznej sprzątaczce zdać się...
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2008, 23:14:53 »
Witam. Sprawdziles jaki masz system plikow na karcie, czy komp w ogole jej nie widzi?
"....a dzieci zakalęta paliły coraz bardziej..."

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2008, 23:16:51 »
komp raz ja zobaczyl przy 1szym wsadzeniu pozniej jak cos w niej grzebalem zamulilo go i juz nie dalo sie w nia wejsc
mysle ze to wina czytnika tylko dlaczego teraz nie widzi mi tej karty w telefonie;/ jeszcze nie probowalem jej formatowac w innym czytniku jak jutro znajde chwile to sprubuje u kolegi i dam znac:)

*

Offline albin88

• 25
  • Sprzęt: HTC Touch Dual
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2008, 10:23:47 »
A ja mialem tak samo i to karta sie uszkodzila. Odeslalem na gwarancji i powiedziano mi, ze z tymi kartami tak jest, bo jakas wadliwa seria wyszla czy cos, nawet nie proponowali mi wymiany na  inną tylko oddali kase ;) Tyle, ze to byl jakis no-name a nie kingston...

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 21, 2008, 22:51:11 »
no wlasnie ja wiem ze to koszt 20 zł za nowa karte ale mimo wszystko szkoda jeszcze poprobuje ale nie wiem czy cos z tego bedzie
dzieki i pozdrawiam all4One.

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2008, 12:00:15 »
Jest kilka programów do formatowania takiej karty; min hp format toll, formatowanie niskiego poziomu i jeszcze program do formatowania przez USB. Jestem w pracy i nie mam do nich linkow, jak bede w domu to Ci podam. Jesli chcesz, moge wyslac na mail'a.
"....a dzieci zakalęta paliły coraz bardziej..."

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2008, 00:25:53 »
jeżeli możesz to umieść linki do tych programów na forum. Ja też mam podobny problem.

*

Offline greggi

• *
  • 85

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2008, 20:39:58 »
problem karty sd minol po wsadzeniu ja do innego sprawnego czytnika wiec do zamkniecia:)
dziekuje wszystkim za help:P

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2008, 16:00:22 »
Witam.
Ja również mam problem. Mianowicie kupiłem karte SD 4GB. Działa ona w czytniku, lecz moje MDA III niestety jej nie widzi :/ Próbowałem formatować ja różnymi programami ale nic nie skutkuje. Z tego co mi wiadomo MDA III obsługuje karty 4GB.  i jeszcze jedno jak mam formatować kartę na FAT czy FAT32? Proszę o pomoc

*

Offline Daniel1979

• 290
    • Moja furka
  • Sprzęt: MDA III HTC HD2 SG NOTE 3
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 19, 2008, 14:46:32 »
Ja mam FAT32, ale z tego co pamiętam to FAT też działa.

A ta Twoja karta to SD, czy SDHC ???? Bo jeśli SDHC to na pewno nie będzie działać.  :evil:

Gdzieś podawałem linka do jakiegoś cab'a , który coś miał robić , ażeby karty SDHC były widoczne na urządzeniach nie obsługujących takiego standardardu , ale sam nie próbowałem czy działa , bo mam SD.
Narażać się? Po co? I tak z Władzą nie wygramy! Permanentna inwigilacja ;-)

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 19, 2008, 18:25:43 »

*

olmeca

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 19, 2008, 20:11:34 »
wow podziwiam to ze zaszalales karta z roczna wieczysta gwarancja i do tego dochodzi +/- 14 dni transportu w jedna strone plus dogadanie sie z kitajcami  :E

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 19, 2008, 20:24:54 »
kartę kupiłem za 27 zł, przesyłka 0 zł, Po 6 dniach przesyłka. Czy komuś zdarzył się nieprzyjęcie karty 4GB w BA?? może mi nie "trawi" tej konkretnej karty. Jak narazie nie mam żadnego innego urządzenia na SD prócz mojego BA do sprawdzenia karty 4 GB. 

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 19, 2008, 22:10:18 »
Witam.
Ja również mam problem. Mianowicie kupiłem karte SD 4GB. Działa ona w czytniku, lecz moje MDA III niestety jej nie widzi :/ Próbowałem formatować ja różnymi programami ale nic nie skutkuje. Z tego co mi wiadomo MDA III obsługuje karty 4GB.  i jeszcze jedno jak mam formatować kartę na FAT czy FAT32? Proszę o pomoc

4GB nie sformatujesz w FAT16, wiec wyboru nie masz (oprocz podzielenia jej na partycje)
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 19, 2008, 22:16:29 »
jak mam ja podzielić na partycję? Czy to coś pomoże? 

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 19, 2008, 22:26:01 »
jak mam ja podzielić na partycję? Czy to coś pomoże? 

Po pierwsze czy to jest zwykla karta SD czy SDHC?
Tu masz garsc info o roznicach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital_High_Capacity
Jesli SDHC, to sprawdz, czy Twoje PDA obsluguje takie karty.
Jesli nie - klops.

Jesli karta ktora kupiles nie jest SDHC, a zwykla SD, to zaloz na niej 2 partycje spod PC
pod 2GB kazda, sformatuj i nastepnie wtedy zobacz czy widzi ja Twoje PDA.

PS
4GB karty nie SDHC nie sa standardowymi kartami w sensie specyfikacji, wiec teoretycznie
nie wszystkie czytniki musza widziec taka karte 4GB nie SDHC.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2008, 22:28:34 wysłana przez xaltuton »

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 19, 2008, 22:32:36 »
moja karta to SD. Możesz mi powiedzieć czym (jakim programem) podzielić ją na partycje??

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 19, 2008, 22:44:54 »
moja karta to SD. Możesz mi powiedzieć czym (jakim programem) podzielić ją na partycje??

Mozesz to zrobic nawet narzedziem standardowo dostepnym w windowsie w2k, xp czy vista.
Prawym myszy na Moj komputer, zarzadzaj, w nowo otwartym okienku wybierasz z listy Zarzadzanie dyskami
i jedziesz. Tylko nie pokasuj sobie partycji na dysku w kompie :)

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 21, 2008, 16:09:05 »
karte 4gb mozna sformatowac na fat 16.. bedzie szybciej czytac pliki wystarcze przez uruchom i format/x przez czytnik kart (dokladna formulke szuk w google:P bo nie pamietam)ale w 100% się da bo w PSP mam taka karte sformatowana wlasnie w fat16 ale czy to rozwiaze problem nie wiem zalezy jaka to karta.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 21, 2008, 21:04:25 »
karte 4gb mozna sformatowac na fat 16.

FAT16 nie obsluguje pojemnosci powyzej 2GB, co latwo jest zreszta policzyc. Nie wiesz o czym rozmawiasz.

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 26, 2008, 17:05:58 »
no to w chwile poszukam Ci orginalnego tutka dzieki ktoremu 4gb bylo sformatowane na fat nie fat32...
Napisane: Maj 26, 2008, 17:02:09
"Mam nadzieje ze sie to komuś przyda, nie jestem pewien czy nie znajduje sie to juz na forum (jesli tak to przepraszam). Po zakupie ms 4gb sony gierki jak gta czy test drive troche przycinały, niepomagalo nawet zwiekszenie cpu speed w recovery mode. Poszukałem troche w necie i znalazlem ciekawe rozwiazanie - sformatowac karte w systemie plikow fat 16.

Na poczatek zrobcie backup plikow i folderow z psp, potem start->uruchom-> wpisujesz "format x: /FS:FAT" gdzie x to litera dysku wymiennego ktorym jest psp. Czekamy chwile i na zapytanie o rozmiar klastrów wpisujemy yes. Przegrywamy pliki z powrotem na psp i smigamy bez przycinek. Sprawdzone na mojej karcie 4bg, co do innych rozmiarow kart to slyszalem, ze ten sposob nie robi wielkiej roznicy. Aha - jesli sformatujecie karte w menu psp to powrocicie do fat 32.

Ok to by bylo na tyle, pozdro."
to tutek z innego forum formatowania 4gb na fat 16
karta chodzi szybciej nie tna sie gry! wiec ze niby co dalej sformatowana na fat 32?...
niby sie nie da?
a jednak.. w czytniki we wlasciwosciach pisze fat zamiast fat32... i gry chodza szybciej jak i cala reszta... nie pisz ze nie wiem o czym pisze skoro jednak sie da.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 26, 2008, 20:48:47 »
Ok to by bylo na tyle, pozdro."
to tutek z innego forum formatowania 4gb na fat 16
karta chodzi szybciej nie tna sie gry! wiec ze niby co dalej sformatowana na fat 32?...
niby sie nie da?
a jednak.. w czytniki we wlasciwosciach pisze fat zamiast fat32... i gry chodza szybciej jak i cala reszta... nie pisz ze nie wiem o czym pisze skoro jednak sie da.

Nie da sie, dalej nie wiesz o czym piszesz, przytaczasz zwykla dosowa komende do formatu jako obejscie formatu spod windowsa
(ktory de facto nie pozwala na formatowanie w fat16 nosikow wiekszych niz 2GB).
Ja  opieram sie na konkretniejszych zrodlach niz cytaty z for, lepiej przeczytaj np. to
http://home.teleport.com/~brainy/fat16.htm
Zwlaszcza to
"Since FAT16 is limited to 2GB per partition, drives that use it tend to have multiple partitions". Gwoli Twojej wiedzy,
fat32 powstal wlasnie z powodu ograniczen fat16 aby obejsc granice 2GB , poniewaz
maksymalny klaster przewidziany dla fat16 to 32KB ! Oczywiscie, ze mozesz sformatowac z klastrem 64KB
wtedy sformatujesz partycje powyzej 2GB, tylo, ze:
1. przy klastrze 64KB jak nagrasz plik powiedzmy 1KB, to na partycji zajmie on i tak 64KB, wiec w praktyce i tak tracisz duzo miejsca
na takiej partycji
2. fat16 z klastrem 64KB jest poza specyfikacja wiec moga byc problemy ze zgodnoscia aplikacji, o czym zreszta przed formatowaniem
jestes ladnie informowany
3. jako, ze jest to zlamanie standardu, rozne  urzadzenia moga nie czytac takiego dziwologa.

Reasumujac - na upartego mozna mozna rozne dziwne rzeczy zrobic, ale ja caly czas pisze
o *standardzie* i wyniku  matematycznych obliczen. I moze tego sie trzymajmy.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 20:50:55 wysłana przez xaltuton »

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 26, 2008, 21:38:47 »
a ja jak najbardziej to rozumiem ale co nie zmienilo faktu ze karta chodzila szybciej nie ciely się gry i programy i w programie ktory sprawdzal predkosc karty (zapisy/czytania)  wynik byl prawie 2krotnie wyższy , ps. wiem co to fat/fat32/ntfs... mi pomoglo wiec COS DAJE :)
pozdrawiam.:)

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 05, 2008, 18:29:46 »
Wracając do wątku o problemie z karta pamięci. Kolega sprawdził kartę w MIO i działa, ale u mnie niestety nie :/ Widocznie mój "Aniołek" jej nie trawi. Jeżeli będzie mi jeszcze ktoś w stanie pomóc to będe wdzięczny. Wszystkie sposoby z tego wątku zastosowałem i dalej nie działa.
Kolejne moje pytanie jest następujące: Czy Mój BLUE ANGEL będzie trawił tą karte pamięci http://www.ceneo.pl/418500 ? Może ktoś jej używa.

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 07, 2008, 18:10:28 »
Nie wiem czy taką będzie trawił, ale wiem na pewno, że czyta sd 4gb PLATINIUM( sprawdzałem osobiście )
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 08, 2008, 02:42:26 »
jarkob - bardzo prawdopodobne, że będzie, ale także polecam wielokrotnie sprawdzoną Platinium 4GB SD.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 18, 2008, 23:07:53 »
Kupiłem kartę Platinum 4GB działa :) dziękuje za pomoc