Ok to by bylo na tyle, pozdro."
to tutek z innego forum formatowania 4gb na fat 16
karta chodzi szybciej nie tna sie gry! wiec ze niby co dalej sformatowana na fat 32?...
niby sie nie da?
a jednak.. w czytniki we wlasciwosciach pisze fat zamiast fat32... i gry chodza szybciej jak i cala reszta... nie pisz ze nie wiem o czym pisze skoro jednak sie da.
Nie da sie, dalej nie wiesz o czym piszesz, przytaczasz zwykla dosowa komende do formatu jako obejscie formatu spod windowsa
(ktory de facto nie pozwala na formatowanie w fat16 nosikow wiekszych niz 2GB).
Ja opieram sie na konkretniejszych zrodlach niz cytaty z for, lepiej przeczytaj np. to
http://home.teleport.com/~brainy/fat16.htmZwlaszcza to
"Since FAT16 is limited to 2GB per partition, drives that use it tend to have multiple partitions". Gwoli Twojej wiedzy,
fat32 powstal wlasnie z powodu ograniczen fat16 aby obejsc granice 2GB , poniewaz
maksymalny klaster przewidziany dla fat16 to 32KB ! Oczywiscie, ze mozesz sformatowac z klastrem 64KB
wtedy sformatujesz partycje powyzej 2GB, tylo, ze:
1. przy klastrze 64KB jak nagrasz plik powiedzmy 1KB, to na partycji zajmie on i tak 64KB, wiec w praktyce i tak tracisz duzo miejsca
na takiej partycji
2. fat16 z klastrem 64KB jest poza specyfikacja wiec moga byc problemy ze zgodnoscia aplikacji, o czym zreszta przed formatowaniem
jestes ladnie informowany
3. jako, ze jest to zlamanie standardu, rozne urzadzenia moga nie czytac takiego dziwologa.
Reasumujac - na upartego mozna mozna rozne dziwne rzeczy zrobic, ale ja caly czas pisze
o *standardzie* i wyniku matematycznych obliczen. I moze tego sie trzymajmy.