Problem z GSM

• 6 Odpowiedzi
  • 567 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z GSM
« dnia: Październik 11, 2007, 12:12:20 »
Witam wszystkich...
Mam problem z moim MDA III... kupilem go 3 tygodnie temu i od poczatku mialem pewien problem... mianowicie po paru minutach rozmowy rozlacza... takze jak dlugo sie bawie i wysylam smsy to traci sygnal i kicha... nic nie mozna az wyciagnie sie baterie na troche albo zrobi hardreset.. No to przystapilem do zmiany romu i radia... Pocket mial wgranego WM6 wiec postanowilem wgrac WM5 i najnowsze radio 115.. niestety nic to nie pomoglo... Zachowuje sie w zasadzie tak jakby sie przegrzewal bo jak jest na ladowaniu to wystarczy nawet 20sekund rozmowy by stracil sygnal... Czy ktos moglby pomoc w rozwiazaniu problemu ? slyszalem gdzies ze te procki mozna krecic... czy to mozliwe ze ktos go kiedys podkrecil i nawet wymiana romu nie przywrocila mu oryginalnego taktowania i to moze byc wina tak niestabilnej pracy ? poza tym palm pracuje idealnie ale GSM jest nie do zniesienia...

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Problem z GSM
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2007, 20:35:13 »
Przykro mi, ale to wygląda na problem sprzętowy.
CPU podkręca się tylko programowo, więc nie ma możliwości, że został podkręcony i się wiesza z tego powodu. Poza tym moduł GSM jest niezależny od procesora głównego.
Czy zwykły soft reset nie pomaga? Bo co jak co ale moduł GSM powinien być całkowicie bezproblemowy w BA (czego o windows, BT i wifi powiedzieć nie można), zwłaszcza na radiu 1.13 i 1.15.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2007, 21:40:46 »
No wlasnie tez mi sie tak wydawalo... czy rozkrecanie moze wogole cos przyniesc dobrego ?
BTW teraz mam inny problem bo po ktorejs zmianie softow wyswietla No GSM i nie moge wgrac zadnego radia.. zawiesza sie na 0% ... jakas mala podpowiedz ? ;-) chwilke temu sie wogole nie podnosil ale uratowalem go przez MTTY ;-)

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2007, 22:34:25 »
jeżeli nie możesz oddać, a moduł GSM jest ci niezbędny, to teoretycznie rozebranie pozwoli ustalić źródło problemu (niekontaktujący chip GSM, jakieś zalanie albo przewodzący paproch). Jednak ryzykujesz uszkodzeniem mechanicznym, bo to jednakowoż delikatne urządzenie - ponieważ jest ono dla mnie ważne, mimo pewnej sprawności manualnej nie podjąłbym się rozbiórki ani BA, ani Hermesa.
Zakładając, że sam procesor GSM jest OK, może właśnie jego pamięć Flash ma problemy (w końcu do oddzielna kość, niezależna od głównego flash)? Spróbuj np. 2 razy wgrać ten sam rom (trzymaj się 1.15).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2007, 12:39:40 »
z rozebraniem chcialbym sie jeszcze troche wstrzymac.. jednakze problem w tej chwili jest taki ze mimo ze moge wgrywac romy, tak jednak przy wgrywaniu radia wywala sie chocbym nie wiem jakie chcial wgrywac.. przy starcie wali "No GSM" i radia wgrac sie nie daje... jest jakis sposob na naprawe tego tak jak na naprawde zwiechy przy ladowaniu przez MTTY ?

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2007, 18:34:08 »
No ja przez mtty GSM nie pozwala sobie wgrać romu, to albo masz problemy z okablowaniem przy przesyłaniu danych (wypróbuj inny kabel/port USB/komputer), albo na prawdę konkretny (sprzętowy) problem z modułem GSM.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2007, 20:07:47 »
W kablach i kompie problem raczej nie lezy bo ROM wchodzi wysmienicie... a MTTY uzylem jak z opisu na wiki-xda co mi odratowalo sprzet podczas uruchomienia.. myslalem ze jest jeszcze jakas mozliwosc na odblokowanie wgrania radia...