Polska czcionka

• 4 Odpowiedzi
  • 1298 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polska czcionka
« dnia: Marzec 02, 2008, 09:23:52 »
Witam serdecznie.
Najpierw chciałbym wszystkich pozdrowić i przywitać jako nowy użytkownik tego forum.

Przyznam się bez bicia,że tak bardzo nie szukałem na forum tego problemu.
Mam od niedawna MDAIII wgrany soft WM6 polski i nie mogę znaleść w sms-ach polskiej czcionki.
Przy pisaniu sms-a wyraz np:może ,samo wskakuje "ż" ale ą,ę itp....nawet po wybraniu z klawiatury.
Chm nawet niewiem jak to opisać jest to przycisk obok Ctl z prawej strony  "a" i "u" tylko z tymi ptaszkami u góry.

Wiem,wiem zaraz pewnie napiszecie czytaj,szukaj.
Tylko tak na prawdę nie wszyscy mają na to czas.

Pozdrawiam.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Polska czcionka
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2008, 13:35:19 »
A dlaczego chcesz używać PL literek w SMS-ach przecież wtedy sms skraca sie o połowę ( płacisz drożej)
A PL literki z klawiatury potrzebne Ci są - wtedy edytujnesz plik sym.txt ssamodzielnie lub ściągasz z DL - a czytasz w przyklejonym wątku
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2008, 10:55:21 »
Witam po długiej przerwie.
Ferie zimowe.

Z tymi sms-ami jest tak,jak niema polskiej czcionki to człowieka to wkurza,jak jest to nie zawsze się jej używa.
Poprostu taka natura człowieka.

Czasem dostaję sms-y od kolegów np: po kilku piwkach,bez polskich znaków,bez przecinków,kropek itp.
Zastanawiam się wtedy czy przypadkiem nie zostali uwięzieni w innym wymiarze,bo rozszyfrowanie 100 znaków i zrozumienie treści graniczy z cudem.
Ale tak naprawdę to poprostu przekora jak jest napisane że jest PL to ma być po polsku.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2008, 12:24:54 »
polecam PocketCM Keyboard http://www.pocketcm.com/keyboard.php jak bedziesz chciał mogę podesłać Ci polski słownik (bez ogonków)

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2008, 13:53:31 »
A dlaczego chcesz używać PL literek w SMS-ach przecież wtedy sms skraca sie o połowę ( płacisz drożej)
A PL literki z klawiatury potrzebne Ci są - wtedy edytujnesz plik sym.txt ssamodzielnie lub ściągasz z DL - a czytasz w przyklejonym wątku

Albo jestem ślepy albo nie potrafię szukać w katalogu Windows na PDA . Nie mogę niestety znaleźć żadnego pliku sym.txt. Pracuje na WM6 - OS 5.2.1933 (Build 18533.0.7.0). We wcześniejszej wersja (WM5) podmieniałem ten plik.