Nowy użytkownik MDA 3 - kilka pytań laika (problem z unlockiem)

• 10 Odpowiedzi
  • 3796 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slay3r

• *
  • 85
  • Sprzęt: Toshiba G900 - stracona
Witam. Niedawno nabyłem T-mobile MDA 3 na aukcji internetowej. Dziś został dostarczony do domu. Niestety ma niemiecki system. Chciałbym mieć angielski lub polski system. Czytałem o zmianie języka na forum jednak link do romu jest nieaktualny. Próbowałem nawet wgrać WM 6 PL (ten testowy projekt) tylko, że przy odpaleniu MaUpgradeUt_noID nie wyświetlało mi żadnych informacji o teraźniejszym romie, więc na wszelki wypadek dałem sobie spokój (żeby nic nie zepsuć - nie stać mnie na wydatek kolejnych 500zł na nowego palma) i postanowiłem napisać tego posta. Zamieszczę informacje jakie posiadam o palmie:
Zawartość devicedata.txt :
PH20B 0 B   GER R     T-MOB101   1.42.01   0 1   1.42.122    1.13.00 13.00                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
po naciśnięciu nagrywania + kamera + power + reset (to chyba wejście do BL albo HR) na dole jest napisane v2.08
Moje pytanie brzmi:
Do której instrukcji instalacji WM 5 lub 6 mogę się stosować? Czy będzie ona aktualna jeśli będę chciał wgrać najbardziej stabilny (opinie testerów) system? Czy jeśli coś pójdzie źle jest możliwość uratowania urządzenia (wykonany backup with AS i x-backup na kartę SD)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeśli na coś się zdecyduję to zacznę kombinować jutro po pracy :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 21:54:53 wysłana przez slay3r »

Odp: Nowy użytkownik MDA 3 - kilka pytań laika
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2008, 21:13:39 »
Próbowałem nawet wgrać WM 6 PL (ten testowy projekt) tylko, że przy odpaleniu MaUpgradeUt_noID nie wyświetlało mi żadnych informacji o teraźniejszym romie, więc na wszelki wypadek dałem sobie spokój
Nie wyświetla. Wyświetla tylko o tym, który checsz wgrać.

Zamieszczę informacje jakie posiadam o palmie:
Zawartość devicedata.txt :
PH20B 0 B   GER R     T-MOB101   1.42.01   0 1   1.42.122    1.13.00 13.00

To nie ma żadnego znaczenia. Tzn ma. O tyle, że potwierdza, że masz BlueAngela

po naciśnięciu nagrywania + kamera + power + reset (to chyba wejście do BL albo HR) na dole jest napisane v2.08
Wygląda jakbyś wszedł do bootlodera. Wciskanie kamery było zbędne.
Jeśli wejdziesz do booloadera, jeśli odpalisz MaUpgradeUt_noID i każesz mu robić upgrade, i one ten upgrade choćby zacznie, to w zasadzie nie masz możliwości już więcej nic zepsuć. Jak zacznie, to skończy. A jak zabraknie prądu w kompie i nie skończy, to zacznij jeszcze raz i też będzie banglać. Każdy WM wgrasz tą procedurą. Różnica jest tylko w hardresecie - inny do WM2003, a inny do WM5/6.
Abyś tylko bootloadera nie wgrywał. Nigdy.

Do której instrukcji instalacji WM 5 lub 6 mogę się stosować?
A co? jest kilka różnych?

Czy jeśli coś pójdzie źle jest możliwość uratowania urządzenia
Ten backup to niepotrzebny, Chyba nikt nie wgrywał do BA systemu z backupu.

*

Offline slay3r

• *
  • 85
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2008, 22:17:38 »
Dzięki za odp. Jeśli chodzi o te instrukcje to chodziło mi, że w WM5 (w WM6 tez) jest strasznie dużo kroków (nie żeby mi przeszkadzało) i w zipie dużo plików a w WM6 PL mam 1 folder. Przyzwyczajenie nasuwa mi tylko jedno wytłumaczenie - ten rom z PL jest mniejszy więc powinno się go inaczej instalować (coś na obraz archiwum spakowanego w inne itd.). PeCetowskie myślenie xD

A i jeszcze coś, jak ustrzec się przed wgraniem BL (przypadkowym)?. Dokonując upgr. BIOS-u bodajże AMI w programie flashującym można było zaznaczać masę opcji i niepotrzebnie nagrzebać dlatego pytam. Zapytam też jaka jest różnica miedzy HR WM '03 a WM6? Z tego co się orientuje to standardowo kombinacja power + reset (mylę się?). Tylko, że po tej operacji nie mam wyboru języka - czyżby był tylko niemiecki? Dochodzi oczywiście do kalibracji ekranu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 22:22:39 wysłana przez slay3r »

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2008, 03:09:21 »
Dzięki za odp. Jeśli chodzi o te instrukcje to chodziło mi, że w WM5 (w WM6 tez) jest strasznie dużo kroków (nie żeby mi przeszkadzało) i w zipie dużo plików a w WM6 PL mam 1 folder. Przyzwyczajenie nasuwa mi tylko jedno wytłumaczenie - ten rom z PL jest mniejszy więc powinno się go inaczej instalować (coś na obraz archiwum spakowanego w inne itd.). PeCetowskie myślenie xD
Podstawowy zestaw do upgrade'u to cztery pliki: MaUpgradeUt_noID.exe, RUU.dll, RUU.conf i nk.nbf
Pierwszego uruchamiasz, RUU.* same się używają, a nk.nbf to obraz ROMu.
(oprócz ROMow xplode'a - ona ma to poskładane razem jako jeden exe. Sam sie rozpakowuje i uruchamia).
Jakieś inne (GeteviceData.exe i EnterBL) - nikomu niepotrzebne.
Zależnie od autora ROMu znajdziesz też od zera do mnóstwa plików w katalogu Ext_ROM (config.txt, kilka plików CAB, jakies EXE). Te możesz wkopiować na kartę SD do katalogu bodajże /Ext_ROM (nie jestem pewny nazwy, bo dawno nie używałem). One się automagicznie zainstalują po pierwszym (i tylko pierwszym) resecie. To jest taka propozycja autora - w jakie programy palmtop powinien być wyposażony jeszcze.  Ja już dawno tej automatyki nie używam - wystarczy w dowolnej chwili (potem, w czasie używania) naklikać takiego CABa, żeby się zainstalował. Nie ma różnicy.

Tych kroków nie jest dużo - wcisnąć dwa klawisze + reset, wsadzić w podstawkę, odpalić program, naklikać odpowiednio, poczytać coś, wyjąć z podstawki, wcisnąć inne dwa klawisze + reset, powciskać trochę, żeby mieć NO YES YES, poczekąc minutę, aż palmtop się uruchomi, poganiać krzyżyk po ekranie, odpowiedzieć na pytania o strefę czasową i resztę zrobić "skip" i już. 12 minut wystarcza.

No tak. Przed pierwszym wgraniem Wm5 trzeba jeszcze zrobić te czynności kończące się DOC_REPART'em. Ale to tylko raz.

A i jeszcze coś, jak ustrzec się przed wgraniem BL (przypadkowym)?. Dokonując upgr. BIOS-u bodajże AMI w programie flashującym można było zaznaczać masę opcji i niepotrzebnie nagrzebać dlatego pytam. Zapytam też jaka jest różnica miedzy HR WM '03 a WM6? Z tego co się orientuje to standardowo kombinacja power + reset (mylę się?). Tylko, że po tej operacji nie mam wyboru języka - czyżby był tylko niemiecki? Dochodzi oczywiście do kalibracji ekranu.
Bootloadera się wgrywa wyłącznie świadomie - gdzieś na buzzdev.net był taki właśnie bootloader do wgrania. Trzeba go świadomie znaleźć, świadomie przeczytać instrukcję i świadomie zrezygnować z wgrania go. Przypadkiem, bezwiednie tego nie zrobisz.
Wspomniałem o tym, bo niedawno jakiś dzięcioł tu pytał "jak bootloadera upgradeować?".

Wybór języka - nie pamiętam, żeby gdziekolwiek był. W ROMie (czyli nk.nbf) są pliki w konkretnym języku. Jak masz ROM WWE (albo po prostu nie jest nigdzie powiedziane w jakim, to jest po angielsku). Jak masz PL - to jest po polsku. Jak masz GER - to będzie po niemiecku.

*

Offline slay3r

• *
  • 85
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2008, 16:03:08 »
No tak. Przed pierwszym wgraniem Wm5 trzeba jeszcze zrobić te czynności kończące się DOC_REPART'em. Ale to tylko raz.
To tyczy się tylko WM5 czy pierwszego wgrywania obojętnie jakiego systemu? Pytam, bo chcę od razu WM6 PL wgrać.

Wybór języka - nie pamiętam, żeby gdziekolwiek był.
W palmOS był (miałem go na poprzednim palmie).

Masz może Reparta? Ftp xda-dev padło i nie bardzo mam jak go dostać.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 18:31:34 wysłana przez slay3r »

*

olmeca

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2008, 18:24:15 »
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blueangel_WM6_WizzardUpgrade1_WM2003SE0

powyzszy link jest do wiki ktora powinna Cie przeprowadzic bezbolesnie przez upgrade do wm6 - wymagana jest srednia znajomosc angielskiego

*

Offline slay3r

• *
  • 85
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2008, 18:34:17 »
Mam już reparta. Pojawił się za to inny problem. Unlocker wywala błąd przy unlock:
FL_IOCTL_BDTL_HW_PROTECTION
niby jak się klika cały czas na OK to na końcu pisze unlocked ale dalej nie mogę usuwać niczego z ext. Dodam,  że unlocker angielski i niemiecki dają ten sam rezultat.

Jeśli byłby ktoś chętny pomóc to czekam na gg (w profilu).

A propos to Repart wywala standardowy błąd o niemożliwości formatnięcia.

I jeszcze coś przy próbie wgrania WM 2003 z ery (mam tego z T-mobile) wypisuje mi niezgodność języków. Czy mam spróbować go wgrać wg. instrukcji baniaczka (przez BL)?
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 21:47:48 wysłana przez slay3r »

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 15, 2008, 12:22:11 »
I jeszcze coś przy próbie wgrania WM 2003 z ery (mam tego z T-mobile) wypisuje mi niezgodność języków. Czy mam spróbować go wgrać wg. instrukcji baniaczka (przez BL)?
Jak masz niezgodność języków, to nie używasz MaUpgradeUt_noID.
Jak nie używasz, to nie wgrasz.

*

Offline slay3r

• *
  • 85
Odp: Nowy użytkownik MDA 3 - kilka pytań laika (problem z unlockiem)
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2008, 18:02:40 »
Dobra mam WWE :) Teraz biorę się za próbę unlocka ext roma :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 18:49:03 wysłana przez slay3r »

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2008, 18:35:43 »
MaUpgradeUt_noID to prawie to samo CO MaUpgradeUt TYLKO NIE PRZEJMUJE SIE ID TELEFONU PO PROSTU WALI NA RYNPAł BEZ SPRAWDZANIA.
NIE MUSISZ podmieniać wrzuć DO TEGO SAMEGO KATALOGU CO MaUpgradeUt I HAJDA DZIADA instalować
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 18:37:41 wysłana przez szamankfc »

*

Offline slay3r

• *
  • 85
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2008, 19:16:40 »
Już doszedłem do ładu. Sync działa i sms-y dochodzą.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 17:04:20 wysłana przez slay3r »