Dzięki za odp. Jeśli chodzi o te instrukcje to chodziło mi, że w WM5 (w WM6 tez) jest strasznie dużo kroków (nie żeby mi przeszkadzało) i w zipie dużo plików a w WM6 PL mam 1 folder. Przyzwyczajenie nasuwa mi tylko jedno wytłumaczenie - ten rom z PL jest mniejszy więc powinno się go inaczej instalować (coś na obraz archiwum spakowanego w inne itd.). PeCetowskie myślenie xD
Podstawowy zestaw do upgrade'u to cztery pliki: MaUpgradeUt_noID.exe, RUU.dll, RUU.conf i nk.nbf
Pierwszego uruchamiasz, RUU.* same się używają, a nk.nbf to obraz ROMu.
(oprócz ROMow xplode'a - ona ma to poskładane razem jako jeden exe. Sam sie rozpakowuje i uruchamia).
Jakieś inne (GeteviceData.exe i EnterBL) - nikomu niepotrzebne.
Zależnie od autora ROMu znajdziesz też od zera do mnóstwa plików w katalogu Ext_ROM (config.txt, kilka plików CAB, jakies EXE). Te możesz wkopiować na kartę SD do katalogu bodajże /Ext_ROM (nie jestem pewny nazwy, bo dawno nie używałem). One się automagicznie zainstalują po pierwszym (i tylko pierwszym) resecie. To jest taka propozycja autora - w jakie programy palmtop powinien być wyposażony jeszcze. Ja już dawno tej automatyki nie używam - wystarczy w dowolnej chwili (potem, w czasie używania) naklikać takiego CABa, żeby się zainstalował. Nie ma różnicy.
Tych kroków nie jest dużo - wcisnąć dwa klawisze + reset, wsadzić w podstawkę, odpalić program, naklikać odpowiednio, poczytać coś, wyjąć z podstawki, wcisnąć inne dwa klawisze + reset, powciskać trochę, żeby mieć NO YES YES, poczekąc minutę, aż palmtop się uruchomi, poganiać krzyżyk po ekranie, odpowiedzieć na pytania o strefę czasową i resztę zrobić "skip" i już. 12 minut wystarcza.
No tak. Przed pierwszym wgraniem Wm5 trzeba jeszcze zrobić te czynności kończące się DOC_REPART'em. Ale to tylko raz.
A i jeszcze coś, jak ustrzec się przed wgraniem BL (przypadkowym)?. Dokonując upgr. BIOS-u bodajże AMI w programie flashującym można było zaznaczać masę opcji i niepotrzebnie nagrzebać dlatego pytam. Zapytam też jaka jest różnica miedzy HR WM '03 a WM6? Z tego co się orientuje to standardowo kombinacja power + reset (mylę się?). Tylko, że po tej operacji nie mam wyboru języka - czyżby był tylko niemiecki? Dochodzi oczywiście do kalibracji ekranu.
Bootloadera się wgrywa wyłącznie świadomie - gdzieś na buzzdev.net był taki właśnie bootloader do wgrania. Trzeba go świadomie znaleźć, świadomie przeczytać instrukcję i świadomie zrezygnować z wgrania go. Przypadkiem, bezwiednie tego nie zrobisz.
Wspomniałem o tym, bo niedawno jakiś dzięcioł tu pytał "jak bootloadera upgradeować?".
Wybór języka - nie pamiętam, żeby gdziekolwiek był. W ROMie (czyli nk.nbf) są pliki w konkretnym języku. Jak masz ROM WWE (albo po prostu nie jest nigdzie powiedziane w jakim, to jest po angielsku). Jak masz PL - to jest po polsku. Jak masz GER - to będzie po niemiecku.