Witam!
Dziś rano jako zadowolony użytkownik Windows Mobile 2003 przestałem go lubić... straciłem smsy i książkę adresową przez to że pliki byy trzymane w pamięci operacyjnej. O ile mi dobrze wiadomo to w nwoszych systemach po wyjęciu akumulatora kontakty i reszta będzie nadal w środku... i nic się nie stanie, dobrze myślę?
Piszę ten temat gdyż chciałem zaktualizować system do Windows Mobile 6.1 albo chociaż do wersji 5, ale tak ażeby nic nie uszkodzić, ani bootloaderka ani nic, dlatego prosze o poprowadzenie mnie "za rączkę" przez ten proces, dla konkretnie mojego modelu, moze ktoś byłby chętny? chodzi o to że programowałem odbiorniki satelitarne, biosy na płytach głównych, ale z pocketem to mój pierwszy raz.
Chciałem nie uszkodzić Bluetooth, funkcji GSM, oraz WIFI, ani żadnej innej, zachować tą samą (a nawet większą poprzez aktualizacje) funkcjonalnośc. Na youtube widzę rożne filmiki z zaktualizowanym systemem dla mojego sprzętu...
Chciałem również zapytać czy aplikacje na tkim systemie będą mi działać wolniej? czy tak samo dobrze jak na WM2003, oraz to czy dane moje są przechowywane nadal w pamieci która zostanie utracona po wyjęciu akumulatora?
Nie mam niestety karty MMC (bo takie mi tylko czyta dziwnym trafem) to znaczy mam ale jedną 8MB

Czy mogę bez karty w jakis sposób bezpiecznie zaktualizować? moglibyście dobrać dla mnie rom?
mam takie coś:
http://www.allegro.pl/item451337595_siemens_sx66_400mhz_pocketpc2003_gsm_wifi_bt_bcm.htmlChciałbym nic nie uszkodzić ani nie stracić funkcjonalności oraz szybkości działania.
Moje kolejne pytanie to takie czy będę mógł wrócić do mojego ukochanego WM 2003? jezeli będę chciał uciec nadal na wieś?

Od czego zacząć?
Mój sprzęt ma kamerkę a przynajmniej coś z tyłu widać

i nie wiem do tej pory jaki to model czy to Qteq 9090, czy cos innego, nie moge tego zlokalizować, obudowa była zmieniana od Verizona, nie do końca pasuje, (tz. otwór na kamerkę w nie tym miejscu) i nie moge się dowiedzieć do tej pory co to za sprzęt.
Dziękuje za ewentualne odpowiedzi.
P.S. Rom jak najbardziej może byc po angielsku, nawet nie spolszczałbym go, jestem bardziej przyzwyczajony do angielskiego, moze byc zarówno 5 albo 6.1 prosze jedynie o pomoc w aktualizacji krok po kroku

jezeli ktos miałby ochotę.