Migracja z WM 2003 do 6.1 Prosze o pomoc

• 11 Odpowiedzi
  • 3185 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline modrih

• *
  • 73
  • Sprzęt: niestety do tej pory nie wiem co ja mam ale jest to coś jak mda III, qtek 9090, spv m2000, audiovox xv6600,
Migracja z WM 2003 do 6.1 Prosze o pomoc
« dnia: Listopad 21, 2008, 17:44:10 »
Witam!

Dziś rano jako zadowolony użytkownik Windows Mobile 2003 przestałem go lubić... straciłem smsy i książkę adresową przez to że pliki byy trzymane w pamięci operacyjnej. O ile mi dobrze wiadomo to w nwoszych systemach po wyjęciu akumulatora kontakty i reszta będzie nadal w środku... i nic się nie stanie, dobrze myślę?

Piszę ten temat gdyż chciałem zaktualizować system do Windows Mobile 6.1 albo chociaż do wersji 5, ale tak ażeby nic nie uszkodzić, ani bootloaderka ani nic, dlatego prosze o poprowadzenie mnie "za rączkę" przez ten proces, dla konkretnie mojego modelu, moze ktoś byłby chętny? chodzi o to że programowałem odbiorniki satelitarne, biosy na płytach głównych, ale z pocketem to mój pierwszy raz.

Chciałem nie uszkodzić Bluetooth, funkcji GSM, oraz WIFI, ani żadnej innej, zachować tą samą (a nawet większą poprzez aktualizacje) funkcjonalnośc. Na youtube widzę rożne filmiki z zaktualizowanym systemem dla mojego sprzętu...

Chciałem również zapytać czy aplikacje na tkim systemie będą mi działać wolniej? czy tak samo dobrze jak na WM2003, oraz to czy dane moje są przechowywane nadal w pamieci która zostanie utracona po wyjęciu akumulatora?

Nie mam niestety karty MMC (bo takie mi tylko czyta dziwnym trafem) to znaczy mam ale jedną 8MB  :O~

Czy mogę bez karty w jakis sposób bezpiecznie zaktualizować? moglibyście dobrać dla mnie rom?

mam takie coś: 

http://www.allegro.pl/item451337595_siemens_sx66_400mhz_pocketpc2003_gsm_wifi_bt_bcm.html

Chciałbym nic nie uszkodzić ani nie stracić funkcjonalności oraz szybkości działania.

Moje kolejne pytanie to takie czy będę mógł wrócić do mojego ukochanego WM 2003? jezeli będę chciał uciec nadal na wieś?  :P

Od czego zacząć?

Mój sprzęt ma kamerkę a przynajmniej coś z tyłu widać :) i nie wiem do tej pory jaki to model czy to Qteq 9090, czy cos innego, nie moge tego zlokalizować, obudowa była zmieniana od Verizona, nie do końca pasuje, (tz. otwór na kamerkę w nie tym miejscu) i nie moge się dowiedzieć do tej pory co to za sprzęt.

Dziękuje za ewentualne odpowiedzi.

P.S. Rom jak najbardziej może byc po angielsku, nawet nie spolszczałbym go, jestem bardziej przyzwyczajony do angielskiego, moze byc zarówno 5 albo 6.1 prosze jedynie o pomoc w aktualizacji krok po kroku :) jezeli ktos miałby ochotę.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Migracja z WM 2003 do 6.1 Prosze o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2008, 18:52:01 »
Uff... sporo pytań, na większość nie znam odpowiedzi, ale że warto od czegoś zacząć, to tu znalazłem jakiś ROM WM5, który pasuje według opisu do SX66: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=24248.msg407384#msg407384
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline modrih

• *
  • 73
  • Sprzęt: niestety do tej pory nie wiem co ja mam ale jest to coś jak mda III, qtek 9090, spv m2000, audiovox xv6600,
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2008, 19:44:32 »
z tym że SX66 nie ma kamerki... a ja mam coś w podobieństwie..

dużo juz czytałem i ciągle komuś coś nie działa, albo działa nie tak jak powinno.... dlatego się waham i chciałem pomoc profesjonalistów....

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2008, 19:48:15 »
Siemens SX66 to BlueAngel... Przenosze ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2008, 19:53:56 »
ale moim zdaniem to nie jest SX66, tylko że mam taką obudowę ale to bardziej dla mnie Qtek 9090, albo coś pochodnego, nie wiem co to jest :( ale wszystkie te urządzenia są chyba takie same...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2008, 20:03:43 »
ale moim zdaniem to nie jest SX66, tylko że mam taką obudowę ale to bardziej dla mnie Qtek 9090, albo coś pochodnego, nie wiem co to jest :( ale wszystkie te urządzenia są chyba takie same...

Napisales "mam tkie cos" po czym podales linka do SX66. A urzadzenia nie sa takie same i wgrywajac system od innego urzadzenia mozna zostac z cegla. A Qtek9090 to takze BlueAngel.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2008, 20:05:13 »
ja kupiłem na tej aukcji, z tym że za kilka razy większą ceną.. obudowe mam od SX66, ale mam jakąś kamerke...

czyli softa nie mam co wgrywać? ja nie wiem jaki mam... sprzęt...

*

olmeca

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 21, 2008, 20:19:10 »
niestety wm 2003 se ma ta niemila przypadlosc ze danych trzymac nie lubi - trzyma na tyle dlugo na ile pozwala bateria backupowa - czyli krotko.

Moim zdaniem najlepszy opis do przeprowadzenia upgrade do wm6 lub 6.1 http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blueangel_WM6_WizzardMain

Co do wybrania odpowiedniego romu kazdy ma swoje plusy i minusy i kazdy urzytkownik BA bedzie stwierdzal ze dystrybucja ktorej urzywa jest najlepsza. Sam trzmalem sie glownie romow Helmiego i xplode i tego ostatniego caly czas polecam -> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=382909

Co do identyfikacji urzadzenia zrob zdjecia jak urzadzenie wyglada i moze wspolnymi silami dojdziemy co masz  :grin: Maszdwie opcje urzadzenia - moze to byc
Blue Angel (GSM) http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blueangel 
lub
Harrier (CDMA) http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Harrier
To ze jest wsadzona kamera nic nam nie daje bo jak juz w jednym miejscu pisalem SX66 posiada w plycie glownej gniazdo do podlaczenia kamery - kwestia tylko jej osobnego dokupienia i zrobienia dziury w tyle obudowy. Na xda czytalem ze ktos taka modyfikacje zrobil i dzialalo, tylko pytanie po co :O
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 20:26:19 wysłana przez olmeca »

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 21, 2008, 21:44:46 »
rozumiem, ale jest problem taki iż jak ja kupiłem tego palmtopa to dowiedziałem się że miał on zmienianą obudowę, i po wyjęciu akumulatora z tyłu pisze:

Siemens SX66 PH20B
S30880-S1010-T952
NM8BLUEANGEL

ale to tylko obudowa...

z resztą.. oto fotki

na początek fotka kiedy odpala się sprzęt, tutaj aktualne wersje:

a to jest domyślny ekran po hard resecie, kiedy zrobi się pełny reset (właśnie dzis mi się zrobił i się mocno zdenerwowałem :( ) po kalibracji ekranu palmtop czeka kilka sekund i zaczyna instalować jakieś aplikacje, restartuje sie i jest taki ekran z taką tapetą:

słabo troszke widać przyciski ale z boku są następujące ikonki: kaseta, regulator głośności, i przycisk z ikonką podobna do odtwarzacza takie "play" niżej zdjęcie:

Cingular ... to słowo chyba ma coś wspólnego z palmem w stylach Today są style które noszą nazwy: Sx66_cws_today, oraz Sx66_cws_today 2

obudowa jest od innego sprzętu więc napisami nie ma co się sugerować...

ALE TAK JAK PISAŁEM WYŻEJ OBUDOWA BYŁA ZMIENIANA OD CAŁKIEM INNEGO URZĄDZENIA I Z TEGO CO WYNIKNEŁO Z ROZMOWY ZE SPRZEDAJĄCYM TO ELEKTRONIKA JEST OD INNEGO SPRZĘTU !!
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 22:49:59 wysłana przez olmeca »

*

olmeca

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 21, 2008, 23:00:00 »
Mam nadzieje ze sie niepogniewasz za maly miszug z mojej strony z linkami ze zdjeciami  :grin: Na podstawie romu jaki masz moge stwierdzic ze masz sx66 z wcisnietym do niego aparatem z innego urzadzenia i dosztukowana obudowa. Niestety jezeli od frontu ladnie to wyglada z byda verziona to natomiast z tylu jest to tragedia. Bedac szczery to wzialbym rozkrecil sprzet wywalil aparat jako gadzet zbedny aslepil ta parszywa dziure i zaczal sie cieszyc obrym sprzetem szczesliwie doprowadzonym do uzywalnosci. Opcjonalnie kiedys poszukac na ebay obudowy wlasie do dedykowanej do SX66. Mam w szufladzie SPV m2000 i po odpaleniu aparatu bylem bardzo rozczarowany jego mozliwosciami i bylem zadowolony ze moj siemens nie zmuszal mnie do korzystania z niej.

Zmiana obudowy raczej nie powinna wplywac na czytnik kart - raz zmienial mi obudowe z orginalnej na czarna ziele a pozniej sam zmienialem na orginalna. Jak sie wie co i jak rozebrac to nie powinno miec to wplywu na czytnik, chyba ze sie ktos postaral i przy robieniu tego "modingu" cos uszkodzil istad problem z czytaniem kart.

Co do przejscia z wm2k3se na wm6/6.1 link do procesu zmiany masz i zsostaje jedynie dobrac potrzebne pliki i rom i dawaj do przodu. Karta pamieci do zmiany systemy nie jest konieczna, a nawet jest jej zalecane wyjecie z urzadzenia. Jak masz karte MMC sprawdz w innym watku w dziale BA czy na pewno ja wlasciwie wkladasz w slot  :grin:

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 21, 2008, 23:07:31 »
wiesz zacznę może od tego że to forum od początku mi się bardzo spodobało, panuje tutaj fajna atmosfera, a nie że za coś typu zdjęcia czy coś innego dostaje się zaraz ostrzeżenie albo wszyscy najeżdżają.... na prawde takie poprawienie choć z Twojej strony trochę roboty to dla mnie to jest motywacja by następnym razem jakoś lepiej zagospodarować posta :)

a wracając do tematu.

Chciałem sie zapytać czy jest możliwość skopiowania mojego ROMu? Czy wgrywając inny OS muszę zmienić bootloaderka? podasz mi może link do tego gdzie zaktualizować do WM 5 lub 6, (mi to obojętne aby dane były zapisywane nie w ramie),

i teraz pytanie, czy zostać przy WM2003 (co wiele osób poleca by nie ruszać) czy zaktualizować. Cóż czuje że ten WM2003 ogranicza możliwości tego urządzenia... ale znowu jak nie będę mógł odbierać smsów albo korzystać z WiFi albo inne zwiechy co pare minut... sam już nie wiem, a jak Ty myślisz?

czyli że ja mam SX66? Kamerka mi jest zbędna, akumulator porysowany ale można wymienić, ogólnie nie jest źle z obudową  :)  ja to traktuje jako PDA a nie jako telefon więc różne głupoty typu 0,3mpx są mi zbędne...

ach jeszcze jedno pytanko :)  czy odczuje duże spowolnienie? jak to będzie z programami zainstalowanymi?

I drugie pytanko :) czy mogę w jakiś sposób jakimś (jakim?) programem skopiować ROM z PDA?
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 23:10:39 wysłana przez modrih »

*

olmeca

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 21, 2008, 23:44:08 »
co do zmiany linkow do zdjec to czysta kosmetyka nic wielkiego - gartis od firmy  :grin:

Tak zdecydowanie masz Siemens SX66, akumulatorem sie nie przejmuj zawsze jest batimex z ktorego jestem zadowolony i kilka innych osonb rowniez.

Pelny opis jak przejsc z wm2k3se na wm6 masz w pierwszym poscie jaki napisalem w tym watku pierwszy link
Co do zmiany na wm6 na pewno odczujesz znaczaca zmiane, moim zdaniem pozytywna. Jezeli przywiazales sie do managera BT jaki jest w w2k3se t tutaj pojawi sie problem bo jedyny wspolpracujacy rom z sostem brodacoma to pierwsza wersja wm6 helmiego - rom troche bugow ma, ale za to po wgraniu testowych sterownikow helmiego do bt manager jest taki sam jaki byl pod wm2k3se.

Kolejna propozucja z mojej strony to zmienic radiorom na 1.15 dziala calkiem niezle i po przejsciu na wm6 przestaly pojawiac sieproblemy z cichymi rozmowami telefonicznymi - slyszales rozmowce ale on Cieie wogole. Po zmianie na wm6 dane po wyjeciu baterii nie znikaja nadal zostaja w pamieci. Troche zawila jest wtedy metoda wykonywania twardego resetu ale da sie do niej przyzwyczaic. Co do zwiech mysle ze nie beda sie one pojawiac co chwile, naprawde dobrze wspominam zmiane systemu na wm6 i nie zalowalem tej decyzji.

Metode zrzutu romu masz opisana tutaj http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=389468&highlight=ROM+Dump, jednak musze poszperac po swoich zakamarkach czy przypadkiem gdzies nie mam orginalnego romu cingulara z wm2k3se. Mysle ze ma  :grin: Inna opcja to jest inny rom dedykowany pod sx66 dostepny tu http://sx66-blueangel.home.comcast.net/~sx66-blueangel/

ach jeszcze jedno pytanko   czy odczuje duże spowolnienie? jak to będzie z programami zainstalowanymi?
Odczucie powinno byc wrecz przeciwne :grin:

Co do wifi - pozostaje kwestia przyzwyczajenia sie  ze nie zaskakuje wlaczanie modulu od pierwszego klikniecia tylko dopiero za 2-3 razem zaczyna pracowac i pracuje stabilnie bez zrywania sygnalu. Niestety jest tylko chwilowa meka o wlaczenie tego modulu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 23:46:45 wysłana przez olmeca »