MDA3 - update romu

• 78 Odpowiedzi
  • 10095 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:16:30 »
Jest jakas mozliwos przed zrobieniem updateu wywalenie z niego tych wszystkich bzdur typu logo startowe ery niebieska tapetka jednym slowem wszystkiego co ma zwiazek z Era?

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:19:27 »
Cytat: podkowa
Adminie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz ! Czy istnieje w takim razie mozliwosc zachowania chociaz ustawien tzn. wifi,mms, poczta?
Pozdro

tak nalezy przygotowac swojego wlasneho ext roma (jak patrz na wiki page)
ograniczonego do 16 Mb w ktorym dogrywasz wlasne programy i ustawienia i potem po upgrajdzie systemu wgrywasz zawsze wlasnego ext roma to chyba jedyna mozliwosc zachowania wlasnych ustawien oraz patchy, wnim takze mozesz wykasowac wszelki dodatki ery typu splash screen i td
pzdr
LJ
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:21:53 »
Cytat: lukjod
Adminie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz ! Czy istnieje w takim razie mozliwosc zachowania chociaz ustawien tzn. wifi,mms, poczta?
Pozdro

tak nalezy przygotowac swojego wlasneho ext roma (jak patrz na wiki page)
ograniczonego do 16 Mb w ktorym dogrywasz wlasne programy i ustawienia i potem po upgrajdzie systemu wgrywasz zawsze wlasnego ext roma to chyba jedyna mozliwosc zachowania wlasnych ustawien oraz patchy
pzdr
LJ

Heh... Udzielasz moze korepetycji?

w kazdym razie dzieki za odpowiedz!
pozdro.

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
  • Sprzęt: HTC Touch PRO + Samsung OMNIA 8GB x2szt
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:24:34 »
Właśnie... Po 10 własnym extromie i czymś tam pachu też będziemy walić jak z rękawa adresem wiki page, xda-devel etc ;)

EDIT:

A co sądzicie o tym sofcie? http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=ER2003Edit ? Wygląda na ładny i przyjemny :D

Hehe a nawet nie mam jeszcze MDA III w łapskach :]
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:34:21 »
Cytat: BaGRoS
Cytat: Jakub Kańczugowski
Nie powinno sie przywracac backupu po zmianie ROMu... [...]

Kontakty, dokumenty, zadania chyba można?

Napisalem wyraznie ze nie powinno przywracac sie backupu. Dokumenty czyli zawartosc folderu My Documents mozna sobie spokojnie recznie przegrac. Natomiast kontakty, kalendarz i zadania to wszystko jest synchronizowane z Outlookiem, wiec po twardym resecie wywolanym przez update i zalozeniu nowego Partnershipa z ActiveSync wystarczy zsynchronizowac wszystkie dane i tyle.

*

Offline lukjod

• 503
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:38:40 »

Heh... Udzielasz moze korepetycji?

w kazdym razie dzieki za odpowiedz!
pozdro.

Jak gdzies utkniesz podczas updatu to napisz postaram sie pomoc jaednak nie mam za wiele czasu i czasem przez jakis czas jestem nieobecny na forum

przed przystapieniem do updatu sciagnij z xda developers plik bat.zip (wpisz w wyszukiwarke w dziale blue angel) jest tam plik getdevice data.exe oraz plik xda3nbftool.exe getdevice data wgrywasz do mda3 do katalogu np temp i nastepnie odpalasz go z poziomu pocket pc utworzy ci w katalogu windows pocketa plik devicedata.txt ktory przegrywasz do peceta i patrzysz co siedzi w Twoim sprzecie: dane o operatorze, typie urzadzenia i jezyku roma
u mnie bylo PH20B0B, ENG, T-MOB009
nastepnie edytuj plik install.bat podmieniajac w nim wyczytane z urzadzenia dane

powinno to wygladac tak

xda3nbftool -x ms_.nbf ms_.nba 0x20040522
xda3nbftool -x nk.nbf nk.nba 0x20040521
xda3nbftool -x radio_.nbf radio_.nba 0x20040523

xda3nbftool -sd PH20B -sl ENG -so T-MOB009 ms_.nba
xda3nbftool -sd PH20B -sl ENG -so T-MOB009 nk.nba
xda3nbftool -sd PH20B -sl ENG -so T-MOB009 radio_.nba

xda3nbftool -c -u NK.nba
xda3nbftool -c -u ms_.nba
xda3nbftool -c -u Radio_.nba

xda3nbftool -x ms_.nba ms_.nbf 0x20040522
xda3nbftool -x nk.nba nk.nbf 0x20040521
xda3nbftool -x radio_.nba radio_.nbf 0x20040523
del *.nba

teraz tak edytowany install.bat wrzucasz razem z xda3nbftool do jednego katalogu z rozpakowanym updatem romu i odpalasz. Program dostosuje rom do Twojego urzadzenia i nie bedziesz mial problemu z update. To samo mozna zrobic z przerobieniem romu np z ger na eng dla mda3 przywiezionych z Niemiec oraz dla mda2 przy uzyciu xda2nbftoo.exe
pzdr
LJ
pzdr
LJ
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:40:06 »
Z jakim Outlookiem? Bo tym w PC na pewno nie, nigdy nie mam ani jednego wpisu w książce adresowej, a na PDA mam parę wpisów :D
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline lukjod

• 503
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:43:51 »
EDIT:

A co sądzicie o tym sofcie? http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=ER2003Edit ? Wygląda na ładny i przyjemny :D
to jest wlasnie narzedzie do tworzenia ext romu dla mda3, dzieki niemu mozna dowolnie ksztaltowac ext rom w ramach 16Mb jego pojemnosci pamietajac ze czesc zawartych w nim programow jest nieodzowna do prawidlowego dzialania pocketa i nie wolno jej usuwac
pzdr
LJ

*

Offline kanczug

• 19211
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:46:23 »
Z jakim Outlookiem? Bo tym w PC na pewno nie, nigdy nie mam ani jednego wpisu w książce adresowej, a na PDA mam parę wpisów :D

Oczywiscie MS Outlook, a nie Outlook Express. Przeczytaj lepiej dzial dla poczatkujacych, drugi artykul. Wspominam tam na temat synchronizacji danych. Jest to najlepszy sposob na zabezpieczenie swojego PDA przed utrata tych danych wywolana twardym resetem.

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:48:12 »
Lukjod - Dzikie jestes wielki !!! mam co robic przez nastepne pare dni...
Pozdro

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:52:12 »
No napewno wskazana bylaby pelna wersja Outlooka i po ustaleniu partnera w Activesync synchro powinno nastapic automatycznie (wrecz nawet musi!!)

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:52:32 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Oczywiscie MS Outlook, a nie Outlook Express. Przeczytaj lepiej dzial dla poczatkujacych, drugi artykul. [...]

Qrcze nie lubię nic z MS w nazwie :/ ale zobaczę...

EDIT:
No faktycznie działa...
A coś podobnego ale nie ze stajni MS?
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline kanczug

• 19211
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 06, 2005, 12:17:52 »
Proponuje zostac przy Outlooku. Nie ma mozliwosci synchronizacji pocketa z niczym innym. No chyba ze zakupisz dodatkowe oprogramowanie do synchronizacji.

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:07:17 »
Cytat: lukjod
EDIT:

to jest wlasnie narzedzie do tworzenia ext romu dla mda3, dzieki niemu mozna dowolnie ksztaltowac ext rom w ramach 16Mb jego pojemnosci pamietajac ze czesc zawartych w nim programow jest nieodzowna do prawidlowego dzialania pocketa i nie wolno jej usuwac
pzdr
LJ

Otwierając ROM ba_1.33.51_with_wmp10_cooked_by_mamaich_final wciąż mam zły password czy coś :/
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline lukjod

• 503
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:11:07 »

Otwierając ROM ba_1.33.51_with_wmp10_cooked_by_mamaich_final wciąż mam zły password czy coś :/

wewnatrz tego pliku jest tylko ce rom a nie ma ext ani radia
wiec nic nie zdzialasz er2003editem musisz sciagnac jaki  inny update najlepiej od tmobile ze (strony wikiego) rozpakowac i bawic sie plikiem ms_.nbf w nim zawartym

pzdr
LJ

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:24:12 »
Zaraz chyba to wszystko zassam :/

[1.33.10WWE-from_SX66]                                                     <DIR>
[AppSuite O2 WWE 2.0.0.2- (Voice dial)]                                <DIR>
[BlueAngel_CAB_Files]                                                          <DIR>
[BlueAngel_Roms]                                                                <DIR>
[CAB_Files]                                                                          <DIR>
[CE_Roms]                                                                           <DIR>
[dopodcht_12406_110_10600.ship]                                        <DIR>
[Extended_ROM_Kitchen_1_22]                                             <DIR>
[Extended_ROM_Kitchen_1_31]                                             <DIR>
[Extended_ROM_Kitchen_1_3X]                                             <DIR>
[Extended_Roms]                                                                 <DIR>
[Exteneded_ROM_Kitchen_1_22]                                           <DIR>
[Exteneded_Roms]                                                                <DIR>
[Harrier H20A2]                                                                    <DIR>
[Harrier PH20A2]                                                                  <DIR>
[KPN_NL_1.22.00_1.22.731_1.08.00]                                     <DIR>
[KPN_Rom_Qtek_9090_Complete_update]                              <DIR>
[KPN_Rom_Qtek_9090_radio_1.08.00_only]                            <DIR>
[Localized_Keyboards]                                                          <DIR>
[MDAIII]                                                                              <DIR>
[PDA2K_CDL_11200_134_10200_SHIP]                                 <DIR>
[PIE_Coo-l_BTN9]                                                                 <DIR>
[PIE_Cool_HomePage]                                                          <DIR>
[Programs]                                                                           <DIR>
[Qtec9090]                                                                          <DIR>
[QTEK_ITA_12204_168_10602]                                             <DIR>
[Qtek9090]                                                                          <DIR>
[Radio_Roms]                                                                      <DIR>
[RadioROM]                                                                         <DIR>
[Shipped Complete Updates]                                                  <DIR>
[SplashScreenTools]                                                             <DIR>
[Stuff i have reuploaded after somebody trashed site]               <DIR>
[Tools]                                                                                <DIR>
[Various CAB upgrades and progs]                                          <DIR>
[XDA_IIs_Chinese_CHT_1.31.00_ ExtRom_1.31.900_Radio_..]  <DIR>
[XDAIIs_Asian_ROM]                                                            <DIR>
IBlueAngel                                                                url                 90
IExtendedRomSourceFileFormat                                  xls           18 944
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline ArekN

• **
  • 121
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:24:20 »
A może się ktoś wypowiedzieć, kto dokonał upgrade'u czy nie dostał w prezencie simlocka na Erę ?
POZDRAWIAM

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:30:34 »
Chyba na 2 stronie tematu pisze :|
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!

*

Offline ArekN

• **
  • 121
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:34:41 »
Jeśli na tej stronie piszesz że
"Co do simlock'a takie drogie urządzenia już go chyba nie mają, tak jest np. SE P900... Ale dokładnie nie wiem  a też bym się chętnie dowiedział..."

To czemu mnie tam odsyłasz ?
Przeczytałem ten wątek dwa razy zanim zadałem to pytanie..
-------------------------------------------------------------------------------
Nie chcę tworzyć nowych wątków, ale napisałem "A może się ktoś wypowiedzieć, kto dokonał upgrade'u ...."

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:38:15 »
Cytat: ArekN
Jeśli na tej stronie piszesz że
"Co do simlock'a takie drogie urządzenia już go chyba nie mają, tak jest np. SE P900... Ale dokładnie nie wiem  a też bym się chętnie dowiedział..."

To czemu mnie tam odsyłasz ?
Przeczytałem ten wątek dwa razy zanim zadałem to pytanie..

Malo uwaznie czytasz napisalem ze Era twierdzi iz nie bedzie takiej niespodzianki jak simlock.
Pozdro

*

Offline Goompie

• **
  • 151
  • Sprzęt: MDA AMEO - (HTCX7500)
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 06, 2005, 15:38:26 »
Już po operacji. Pacjent czuje sie świetnie :) Simlocka nie ma. Ładowałem soft ze strony ERY

*

Offline ArekN

• **
  • 121
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 06, 2005, 15:43:25 »
DZIĘKI  !!!!
:)

*

Offline rafi

• **
  • 128
  • Sprzęt: to było kiedeś: e72,MDA III, Archos 101,570q etc
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 06, 2005, 16:17:37 »
ja nie mialem simlocka i zmiana softu w tej kwesti tez nic nie zmienila, nadal korzystam z idei :)
tyle ze umnie od poczatku czyli od zakupu istnial problem z romem po hard resecie ale i nad tym popracuje
Chaos zawsze pokonuje porządek, gdyż jest lepiej zorganizowany.

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 06, 2005, 17:36:45 »
Mam pytanko zrobilem update i doszedl mi taki programik pod tytulem Enroller czy moze ktos wie co to jest?

*

Offline kanczug

• 19211
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 06, 2005, 17:42:49 »
Do polaczen WiFi z zabezpieczonymi sieciami wymagajacymi jakis certyfikatow... czy cos takiego.

*

Offline rafi

• **
  • 128
  • Sprzęt: to było kiedeś: e72,MDA III, Archos 101,570q etc
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 06, 2005, 17:48:21 »
po wgraniu nowego softu nie laduje simlocka, ja mam mda bez simlocka wgralem softa i dziala bez problemu w idei.
A problem hard reseta mialem od samego poczatku widocznie trafilem taka felerna sztuke ;)
jezeli teraz hard reset dziala Ci normalnie to i po update nie bedzie problemu, powodzenia
Chaos zawsze pokonuje porządek, gdyż jest lepiej zorganizowany.

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 06, 2005, 20:25:35 »
pytanie do Podkowy... gdzie masz tego enrollera?

*

Offline kanczug

• 19211
MDA3 - update romu
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 06, 2005, 23:38:16 »
Powinien byc w menu Settings

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 06, 2005, 23:41:27 »
U  mnie jest w Programs i ciekawe czy do czegos sie przyda. Jak narazie niezaobserwowalem zadnych istotnych zmian po tym upgradzie poza tym ze mda zmienilo kolor na niebieski :))

MDA3 - update romu
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 07, 2005, 11:56:21 »
Cytat: jerzykarney
pytanie do Podkowy... gdzie masz tego enrollera?
Siedzi w zakładce programy.
pozdro

[Dodano: 2005-04-07 17:30:09]
Soft z plyty era programy sie nie instaluje po update ? ciekawe skad wziac now wersje ?