mda III/spv m2000 kilka pytań (jeszcze)nie użytkownika

• 12 Odpowiedzi
  • 1901 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
  • Sprzęt: i600
mda III/spv m2000 kilka pytań (jeszcze)nie użytkownika
« dnia: Październik 31, 2007, 21:22:51 »
1)Czy da się używać tej klawiaturki wysuwanej?? nie jest jakaś strasznie niewygodna??
2)Jak sprawdza się jako telefon do oglądania filmów/ słuchania muzyki?? ( do filmów pewnie nie ma lepszego ;P )
3)Spotkałem się z opiniami, że to nie jest telefon do używania na co dzień( że niby duży jest). Od mojego samsunga i300 jest szerszy o 2cm i dłuższy o 1cm( ale za to samsung z grubą bateria jest o wiele grubszy). Czy wymiary BA są uciążliwe( jeżdzę na wakacjach rowerem).
4)Z racji na ciężar da się go nosić na szyi??
5)Jak z jakością obudowy??, a dokładniej o jakość farby/plastiku( czy się szybko wyciera) i jakimi wersjami kolorystycznymi się interesować, aby jak najmniej sie zużywały
6)Aktualnie używam wm2003se i wiem w co się pakuję, miałem brać hermesa, ale może jednak nie warto przepłacać?? Bo mam pieniądze albo na BA z pełnym wyposarzeniem( navi, karta, itp.) lub na "gołego" hermesa( moje fundusze to ok. 1000zł)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: mda III/spv m2000 kilka pytań (jeszcze)nie użytkownika
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2007, 21:25:57 »
1 da się, ale są lepsze
2 procek ma w miarę wydajny wiec bez problemu (są lepsze)
3 używałem większych - kwestia przyzwyczajenia
:O różne są zboczenia
6 może wizard - mniejszy, klawiatura wygodniejsza

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2007, 21:35:50 »
co do punktu 4) to bardzo często na wakacjach telefon noszę na szyi( brak odpowiednich kieszeni w krótkich spodniach, samsung całe lato sobie "przewisiał" i zauważyłem, że z grubszą baterią nosiło się go wygodniej, bo mniej sie miotał pod koszulką :grin:). Ogólnie ma to byc mój pierwszy palmtop( kiedyś zawsze marzyłem o telefonie z systemem operacyjnym( symbianem, bo o wm nie słyszałem), lecz jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia :proud:). po zakosztowaniu możliwości wm i pobawieniu się nokią n73 symbianowi mówię stanowcze nie   B) poprostu nie przypadł mi do gustu

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2007, 22:06:34 »
To bardziej pytanie z działu "co kupić". Ja jestem o wiele bardziej zadowolony z Hermesa, ale bez karty pamięci PDA zbyt przydatny nie jest. BA ma w cholerę wad i jest po prostu zabytkowym urządzeniem - dla mnie duży ekran jest dobry do nawigacji w samochodzie, ale wady BA dyskwalifikują go dla mnie do codziennej pracy.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2007, 22:07:45 »
postanowiłem umieścić tutaj, ponieważ te pytania są skierowane głównie do BA

*

Offline radexon

• *
  • 62
  • Sprzęt: XDA IIs (inaczej SPV M2000,HTC 9090)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2007, 14:13:55 »
Hmm ja używam BA od 2 tygodni i chodzi super.Wad nie zauważyłem,czasami się zwiesi to fakt ale to chyba od ciagłego instalowania czegoś.
Duży??Hmm to raczej kwestia gustu,jakość obudowy moim zdaniem bardzo dobra bo nic nie mam startego

Muzy słucha się na nim bardzo dobrze.Jakość miodzio i przewyższa mojego CREATIV MUVO 512 2 letniego.

WM 6 chodzi na nim super.

Ktoś może powie jakie on wady jeszcze ma?:D

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 02, 2007, 14:19:34 »
To bardziej pytanie z działu "co kupić". Ja jestem o wiele bardziej zadowolony z Hermesa, ale bez karty pamięci PDA zbyt przydatny nie jest. BA ma w cholerę wad i jest po prostu zabytkowym urządzeniem - dla mnie duży ekran jest dobry do nawigacji w samochodzie, ale wady BA dyskwalifikują go dla mnie do codziennej pracy.
jakie masz wady na myśli? Po instalacji WM6 i po krotkiej konfiguracji nie widzę żadnych wad, a BA mam już parę miesięcy (WM6 mam odkąd wypuszczono go dla BA).  :|
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 14:21:18 wysłana przez pisarz »
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline radexon

• *
  • 62
  • Sprzęt: XDA IIs (inaczej SPV M2000,HTC 9090)
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 02, 2007, 14:26:59 »
mi jedynie cos sie krzaczy przy zmianie tapety,tzn telefon wisi i tylko SOFT RESET pomaga przedtem tego nie miałem i sie zastanawiam czy nie zaszkodził POCKET MECHANIK na WM6 bo karte defragmentowalem.
Pisarz miałeś taki problem?

EDIT jednak to nie wina karty,wgralem wszystko na telefon i to samo bylo :P wiec chyba jakis program nachahmęcił mi :/
miał ktoś może tak??
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 14:51:08 wysłana przez radexon »

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2007, 14:51:20 »
1)Czy da się używać tej klawiaturki wysuwanej?? nie jest jakaś strasznie niewygodna??
Używać cię da, ale wygodna nie jest. Wg. mnie to najgorsza część BA.
2)Jak sprawdza się jako telefon do oglądania filmów/ słuchania muzyki?? ( do filmów pewnie nie ma lepszego ;P )
Do filmów - rewelacja. Duży ekran, dobry procesor.
Do muzyki: nie da się. W czasie słuchania muzyki nie daje się go uśpić klawiszem power (tak, żeby ekran był ciemny - oszczędza baterie) - jakiś błąd w "power managerze", a muzyka grała nadal. A z włączonym ekranem, to trzeba się gimnastykować, żeby jakoś go zablokować, żeby nic w kieszeni się nie wcisnęło. O ile się nie mylę, to inne PDA, dla których jest natywny WM6, ale przynajmniej był WM5 i dało się zaimportować WM6, działa lepiej.
Jak chcesz używać słuchawki bluetooth (albo z innych powodów będziesz mieć często włączonego BT), to błąd (częste, samoistne włączanie sie całego palmtopa przy aktywnym BT) jest na tyle męczący, że może dyskwalifikować ten model.
3)Spotkałem się z opiniami, że to nie jest telefon do używania na co dzień( że niby duży jest). Od mojego samsunga i300 jest szerszy o 2cm i dłuższy o 1cm( ale za to samsung z grubą bateria jest o wiele grubszy). Czy wymiary BA są uciążliwe( jeżdzę na wakacjach rowerem).
W kieszeni koszuli mieści się, jak ulał. W kieszeni spodni - też (od razu kup folię ochronną). Jeździłem z nim na rowerze i na snowboardzie.
4)Z racji na ciężar da się go nosić na szyi??
Absolutnie się nie da. Ani na szyi, ani w damskiej torebce. Jest w zestawie kabura do zaczepienia za pasek.
5)Jak z jakością obudowy??, a dokładniej o jakość farby/plastiku( czy się szybko wyciera) i jakimi wersjami kolorystycznymi się interesować, aby jak najmniej sie zużywały
On się przede wszystkim rysuje, jak upadnie. Relatywnie ciężki jest. Wersja srebrna jest metalowa - każdy updaek zostawia małe wgniecenie i kilka metalicznych rys w różnych miejscach. Innej wersji nie używałem.
6)Aktualnie używam wm2003se i wiem w co się pakuję, miałem brać hermesa, ale może jednak nie warto przepłacać?? Bo mam pieniądze albo na BA z pełnym wyposarzeniem( navi, karta, itp.) lub na "gołego" hermesa( moje fundusze to ok. 1000zł)
Kwestia gustu. Jak mi sie zepsuł BA (bo w samolocie wiozłem w jednej kieszeni GPS i palmtopa - GPS wgniótł się w ekran, tak, że ekran pękł), to znowu kupiłem BA. Bo ma duży ekran, wydajny jest i niedrogi. Ale... prawdopodobnie wkrótce wrócę do WM5

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2007, 14:50:08 »
co do noszenia go, to ja jakis czas temu ten pokrowiec odłozyłem na bok, bo wygladało jakbym z cegłą chodizł (czy to w kieszeni czy przy pasku). A przy rozmawianiu wyglądało to, jakbym rozmawiał z portfelem. Takze nosze teraz go luzem i wsadzam w kieszeń normalnie. Trzeba tylko pamietac zeby ekran wyłaczyc zeby nic się nie powłaczało niechcianego. Rysowac mi sie jeszcze nie porysował.
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 03, 2007, 20:58:13 »
Pytaliście o wady: kilka (wybór własny, nie wszystkie krytyczne), bo wszystkich nie chce mi się wypisywać. Dotyczą głównie WM5/6
1. Paskudnie mały zasięg BT czy to przy GPS, czy słuchawce HF i słuchawkach A2DP. Zwykle z plecaka do ręki jest już zbyt daleko (np. GPS)
2. Problemy z włączeniem WiFi, jeszcze większe z jednoczesnym włączeniem WiFi i BT
3. Trzeba pamiętać o SR po włączeniu zasilania
4. Moduł GSM tylko z GPRS (za to w porównaniu z Hermesem znacznie szybciej się budzi, jak ktoś dzwoni)
5. MicroJack słuchawkowy z 4 pinami - problem z przejściówkami do minijack
6. Niestandardowe złącze zasilania
7. Jako telefon jest po prostu za duży, a klawiaturka jest po prostu za mała
8. Coraz bardziej doskwierać zaczyna brak obsługi SDHC

Trudno się czepiać specyfikacji sprzętowej, ale przy tej wielkości ekranie VGA byłoby fajne. No i coraz mniejsza perspektywiczność rozwoju, choć Helmi zrobił wyklejankę WM6, ale chyba jednak to śmierdzi mi końcem coraz bardziej ;)
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2008, 18:10:30 »
Nie chcę tworzyć kolejnego topicu z pytaniami o karty SDHC więc dopiszę się do tego.

Mianowicie: znalazłem w internecie patch, dzięki któremu ponoć PDA zaczyna obsługiwać karty SDHC (niektórym działa, innym nie - nie wiem czy to ograniczenie sprzętowe, czy brak odp. sterowników). Oto ten patch: http://www.maxprograms.pl/plik,885.html

Czy rzeczywiście MDA III z tym patchem obsłuży karty SDHC do 8GB?

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 14, 2008, 12:43:16 »
Nie obsłuży. Nie chce mi się po raz setny tłumaczyć dlaczego. Poszukaj sobie na XDA.