1)Czy da się używać tej klawiaturki wysuwanej?? nie jest jakaś strasznie niewygodna??
Używać cię da, ale wygodna nie jest. Wg. mnie to najgorsza część BA.
2)Jak sprawdza się jako telefon do oglądania filmów/ słuchania muzyki?? ( do filmów pewnie nie ma lepszego ;P )
Do filmów - rewelacja. Duży ekran, dobry procesor.
Do muzyki: nie da się. W czasie słuchania muzyki nie daje się go uśpić klawiszem power (tak, żeby ekran był ciemny - oszczędza baterie) - jakiś błąd w "power managerze", a muzyka grała nadal. A z włączonym ekranem, to trzeba się gimnastykować, żeby jakoś go zablokować, żeby nic w kieszeni się nie wcisnęło. O ile się nie mylę, to inne PDA, dla których jest natywny WM6, ale przynajmniej był WM5 i dało się zaimportować WM6, działa lepiej.
Jak chcesz używać słuchawki bluetooth (albo z innych powodów będziesz mieć często włączonego BT), to błąd (częste, samoistne włączanie sie całego palmtopa przy aktywnym BT) jest na tyle męczący, że może dyskwalifikować ten model.
3)Spotkałem się z opiniami, że to nie jest telefon do używania na co dzień( że niby duży jest). Od mojego samsunga i300 jest szerszy o 2cm i dłuższy o 1cm( ale za to samsung z grubą bateria jest o wiele grubszy). Czy wymiary BA są uciążliwe( jeżdzę na wakacjach rowerem).
W kieszeni koszuli mieści się, jak ulał. W kieszeni spodni - też (od razu kup folię ochronną). Jeździłem z nim na rowerze i na snowboardzie.
4)Z racji na ciężar da się go nosić na szyi??
Absolutnie się nie da. Ani na szyi, ani w damskiej torebce. Jest w zestawie kabura do zaczepienia za pasek.
5)Jak z jakością obudowy??, a dokładniej o jakość farby/plastiku( czy się szybko wyciera) i jakimi wersjami kolorystycznymi się interesować, aby jak najmniej sie zużywały
On się przede wszystkim rysuje, jak upadnie. Relatywnie ciężki jest. Wersja srebrna jest metalowa - każdy updaek zostawia małe wgniecenie i kilka metalicznych rys w różnych miejscach. Innej wersji nie używałem.
6)Aktualnie używam wm2003se i wiem w co się pakuję, miałem brać hermesa, ale może jednak nie warto przepłacać?? Bo mam pieniądze albo na BA z pełnym wyposarzeniem( navi, karta, itp.) lub na "gołego" hermesa( moje fundusze to ok. 1000zł)
Kwestia gustu. Jak mi sie zepsuł BA (bo w samolocie wiozłem w jednej kieszeni GPS i palmtopa - GPS wgniótł się w ekran, tak, że ekran pękł), to znowu kupiłem BA. Bo ma duży ekran, wydajny jest i niedrogi. Ale... prawdopodobnie wkrótce wrócę do WM5