MDA III T-MOBILE Proszę o pomoc...

• 8 Odpowiedzi
  • 691 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 05, 2006, 21:39:36 »
Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum i jestem też nowym użytkownikiem MDA III T-Mobile. Udało mi się kupić okazyjnie to MDA a teraz nie potrafię sobie z nim poradzić. Dlatego proszę o pomoc.
Gdy kupowałem urządzenie nie włączało się na baterii a jedynie pod ładowarką ale po krótkiej chwili restartowało się i włączało od początku(kalibracja itp.) Powiedziano mi, że jest to wina bateri i po zakupie nowej na pewno nie będzie problemu(wiec wiadomo kupilem nowa baterie wraz z ładowarką). Po włożeniu nowej bateri sprzęt nie uruchamia się wcale, tak samo jest pod ładowarką. Natomiast gdy podłączam starą ładowarkę to uruchamia się i restartuje tak jak przy starej bateri.
Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane i z której strony to ugryźć;)

Proszę o pomoc krok po kroku.
Dziekuję i pozdrawiam.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2006, 21:50:58 »
ThermosBoss
Po pierwsze pomyliłeś działy, MDA to nie jest SMARTPHONE, tylko PPC PE.

Ale jeśli już do nas trafiłeś, to mam pytanie. Czy ładowarka i bateria ma dokładnie takie same parametry jak oryginalna?
Z tego co opisałeś widzę następujące wyjścia:
1)kupiłeś niestandardowa baterie i ładowarke, przez co nie współpracują one z MDA
2)w Twoim PDA padł moduł ładowania baterii (możliwe, że cały moduł zasilania) i jeśli nowa bateria jest całkowicie rozładowana to nie ruszy ani pod ładowarką ani pod baterią.
Opisz dokładniej co kupiłeś.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2006, 21:53:03 »
Tak czasami bywa przy okazyjnych zakupach  ]:>
Zdalnie nie udzialimy odpowiedzi na tak postawiony problem techniczny z urządzeniem ,udaj się do zaprzyjażnionego fachowca ewentulanie doświadczonego posiadacza tego urządzenia.
Ładowarka powinna mieć prąd nominalny 2A, przy mniejszym może być problem z dobrym naładowaniem, powinieneś podłączyć aku pod wolny port w satcji dokującej aby się naładowała.
Z opisanych objawów trudno cokolwiek wywróżyć.
Ewentualnie kontaktuj się z naszymi klubowymi serwisantami ( Warszawa- adzios, Kraków -ziele)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2006, 22:07:18 »
Bateria orginalna ma 3,7V DC 1490mAh ta którą kupiłem rózni się tym, że ma 1500mAh więc to chyba nie ma wpływu?
Stara ładowarka natomiast, przy której coś się dzieje ma na wyjściu 4,5V-9,5V i 500mA natomiast nowa 5V i 1A.
Myślę, że bateria i ładowarka są raczej ok bo kupione u chyba najbardziej doświadczonych allegrowiczów w tej branży i to oni powiedzieli, że to będzie odpowiednie.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2006, 22:18:13 »
Napisałeś o pojemności baterii, nie o jej parametrach typu napięcie i prąd pracy. Podaj odpowiednie parametry na nowej baterii.
Ładowarka widać też nie posiada takich samych parametrów jak oryginalna. A czy próbowałeś ładować nową baterię starą ładowarką?

P.S. Co znaczy doświadczony allegrowicz w tej branży? Jeszcze o dziwo takiego nie spotkałem  :P

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2006, 22:29:16 »
Wszystko o co pytasz napisałem wyżej. Próbowałem ładować starą ładowarką i dzieje się to samo czyli po chwili działania jest reset. Nowa bateria ma tak jak stara 3,7V DC i 1500mAh więcej jej parametrów nie znam.
Jest LI-Ion Polymer.
A jeśli jest uszkodzony układ ładowania o którym pisałeś to jakiego typu może to być uszkodzenie?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2006, 22:47:18 »
Jeszcze jedna sprawa mnie dziwi.
Gdy podłączam starą ładowarkę tak jak pisałem sprzęt się uruchamia a w prawym górnym rogu świeci tylko pomarańczowa dioda.
Na nowej ładowarce i baterii sprzęt się nie uruchamia ale świecą obie diody pomarańczowa i niebieska w lewym górnym rogu.
Możecie mi wyjaśnić co to oznacza? :mysli:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2006, 23:16:48 »
Pomarańczowa dioda powinna oznaczac ładowanie, a niebieska oznacza pewnie Bluetooth. Nie chce się rozwodzić nad tym przypadkiem, bo przyczyny mogą być różne, jeśli to co się dzieje faktycznie wygląda tak jak opisujesz. Jedynym wyjściem jest wizyta w serwisie lub opinia fachowca.

*

olmeca

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2006, 23:27:41 »
w momencie ladowania powinna sie swiecic tylko pomaranczowa dioda, przy wlacznonym BT niebieska dioda miga, no chyab ze inaczej jest w mda3 ale podejrzewam ze nie. Zawsze mozesz poszperac w instrukcji co oznacza zestawienie obu diud jak swieca na raz. jak sie dokopie pudla ze swojego siemensa to poszukam czegos takiego w opcjach klopotliwych moze napisali.