MDA III + BT GPS + mapy morskie

• 11 Odpowiedzi
  • 3644 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline odyso

• *
  • 55
« dnia: Grudzień 20, 2004, 09:07:14 »
Jeśli ktoś czytał na innym forum to przepraszam, ale może na tej grupie ktoś odpowie mi na poniżesz:

Mam taki pomysł jak w temacie, czyli połaczenie MDA III z GPS (z tego co czytałem na forum da się  ale ważniejsze dla mnie, czy można wgrać mapy morskie np. BlueChart i trzymając sobie to w wodoszczelnym opakowaniu spokojnie pływać np. po Chorwacji, a potem AutoMapę i jeździć po Polsce?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje w szczególności jaki program można by wykorzystać żeby czytać BlueChart na MDAIII, czy każdy BT GPS będzie działał z MDA III (na e-Bay widziałem Rikaline 6031-x7 za 135$) czy taki "zestawik" będzie działał? Czy też lepiej coś innego ???

Pozdrawiam,

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2004, 09:17:46 »
Kazdy GPS na BT powinien dzialac z kazdym PDA z BT. Co do map BlueChart to nic nie wiem na ich temat... co to jest?

*

Offline odyso

• *
  • 55
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2004, 14:46:24 »
Blue Chart to mapy morskie Garmina z zaznaczonymi wyspami, przeszkodami nawigacyjnymi, podejściami do portów etc. Chciałbym uniknąć kupowania GPS Garmina bo nie pływam aż tak często, a trochę kosztuje i stąd pytanie.
Będę wdzięczny za info.

PS. Obiecuję nie zaśmiecać tym samym pytaniem kilku działów :)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2004, 14:58:07 »
Z tego co wiem to Bluechart wymaga odbiornika Garmina a więc wszystkie normalne GPS -y odpadają. Możesz to ograniczenie ominąć kupując PDA ze slotem CF i wpinając w niego GPS-a na CF produkcji Garmina - cf Que 1620 - http://www.garmin.com/products/cfQue/ - dodatkowo dowiedz się dlaczego przy tym rozwiązaniu strona Garmina informuje o pewnych ograniczeniach w stosunku do innych rozwiązań (wybór z listy -> gwiazdka przy opcji Bluechart).

Innym rozwiązaniem jest zakup palmtopa firmy Garmin z wbudowanym GPS-em - http://www.garmin.com/products/iQue3600/ - on w standardzie obsługuje Bluecharta.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2004, 15:15:54 »
Oj obawiam się że mapy BlueChart mają kodowane pliki img (przypisane do ID odbiornika), a zatem nie da się ich otworzyć w typowych przeglądarkach IMG (PMV i GIS RUSSA).

Aby pracować na kodowanych mapach Garmina musisz mieć (tak jak napisał Michał) garminowski sprzęt.

*

Offline odyso

• *
  • 55
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2004, 21:17:05 »
dzięki choć nie jest to pocieszające :(

Czy mieliście może okazję kupować na e-bay, bo Rikaline 6031-x7 chodzi tam na poziomie 95 $, a u nas kosztuje sporo drożej, czy też są jakieś dodatkwe opłaty które powodują, że jednak lepiej kupić w kraju??

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2004, 11:16:58 »
Przy dość dużej różnicy cen opłaca się kupić w USA, ale czy na ebay będą honorować "europejską" kartę płatniczą ? Słyszałem, że niektórzy mieli z tym problemy. Są jednak w USA sklepy wysyłkowe sprzedające do Unii Europejskiej. Niektórzy forumowicze pl.rec.gps kupowali tak odbiorniki Garmin.

Odpowiadając na pytanie:
Przesyłka będzie obarczona kosztem transportu (zapewne ok. 30_USD) cłem (na elektronikę chyba kilkuprocentowym, ale nie powiem ile) + 22% vatem liczonym od wszystkiego. Tj. od ceny powiększonej o koszt transportu i cło.

Zwracam uwagę (awarie zaawansowanej elektroniki są bardzo rzadkie , ale możesz mieć pecha i być tym jednym na 10000) żeby przed zakupem upewnić się czy na sprzęt przywieziony / zakupiony w USA będziesz miał w Polsce serwis. Bo jeżeli nie, to cała zabawa zaczyna być już trochę mniej opłacalna, a nie wszystkie firmy stosują zasadę "otwartej gwarancji".

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 21, 2004, 11:30:35 »
Oficjalnie na gps-y z US clo jest 3,7% i tak jak pisal GPSmaniak vat 22%.Serwis Rikaline jest oczywiscie w PL ale gwarancja na sprzet kupiony w US nie jest honorowana w EU/PL
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline odyso

• *
  • 55
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 21, 2004, 14:26:50 »
Dzięki za wyczerpujące info. :)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2005, 12:55:03 »
Witajcie!

W opisie CF QUE 1620 znaleźliśmy dwie informacje na "minus" (pomijając cenę ;) )
1. Brak możliwości podpiecia anteny zewnętrznej.
Pytanie:
Jak w praktyce wpływa to na możliwości GPS ?
2. Brak obsługi protokołu NMEA
Pytanie:
Z czym się to wiąże ? Co to jest NMEA?

Pozdrawiamy,
Dorota i Wojtek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2005, 13:38:51 »
1. Bez mozliwosci obslugi anteny zewnetrznej sygnal GPS moze nie dotrzec do palmtopa ktory znajduje sie np. wewnatrz samochodu lub lodzi itd. Sygnal GPS zle przenika przez przeszkody. Jak mozna korzystac z anteny zewnetrznej to wystawia sie ja np. pod szybe lub na dach i wpina do PDA. Tak antena ma zazwyczaj kilka metrowy kabelek wiec mozna ja spokojnie wystawic poza pojazd.

2. Protokol NMEA jest wymagany przez wiele aplikacji do nawigacji satelitarnej. CF Que to produkt Garmina przystosowany glownie do obslugi ich map, bazujacych na wlasnym - garminowskim standardzie komunikacji z GPS.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 24, 2005, 22:04:07 »
Cytat: Dorota i Wojtek
2. Brak obsługi protokołu NMEA
Pytanie:
Z czym się to wiąże ? Co to jest NMEA?

National Marine Electronics Association
www.nmea.org

protokol porozumiewania sie urzadzen odpowiedzialnych za nawigacje, zwlaszcza na jednostkach plywajacych,
kompatybilny (przynajmniej czesciowo) z RS323, na ktorego bazie zostal stworzony

cos mi sie zdaje, ze nasze poszukiwania zmierzaja w jednym kierunku, w razie dalszych pytan zapraszam :P mam gdzies pelna specyfikacje, male "pare stron" - jesli ktos cierpi na bezsennosc :]